icon

Žena v pôrodnici a manžel doma s prvým dieťaťom

2231987
23. máj 2017

Mamicky poculi ste uz o takom zakone ze ked je manzelka v porodnici s druhym dietatkom tak manzel ma narok byt doma tyzden s prvym dietatkom? Neni to ani PNka, ani OCRka ani dovolenka. Ze mu nic neberu ani nestrhavaju. Nemoze mi niekdo poslat ten zakon neviem to najst v Zakonniku prace. Manzel to potrebuje ukazat v robote. Dakujem

eeffka
23. máj 2017

@libawet su firmy kde ti lekar musi potvrdit tlacivo vydane zamestnavatelom. Akonahle je tam napisane ze: odchod o lekara o ...............hod, este som nevidela takeho lekara co tam tu hodinu nenapise. a taky cas ked ta odviesli o 13,00 domov, tak teoreticky 14,00 mal muz znova makat ak to umoznuje povaha prace.
Ak to zamestnavatel neriesi, je to jeho vec, ale ma na to zakonne paky.

evittam
23. máj 2017

@libawet Ty musis dokazat, ze si potrebovala cely pracovny den na to aby dostal zenu do porodnice. 😉

majusqa77
23. máj 2017

@libawet riesil to v praci, povedali mu, ze si ma dat napisat cas odchodu z nemocnice. a urcite sa nebude koli takejto veci so zamestnavatelom dohadovat ;)

misscelaneous
23. máj 2017

@maciatkolulu co je na tom jeziskove huslicky? PN moze byt len so sebou, to je pravda, no nam zamestnavatel napriklad kompenzoval OCR, PN do 100 percent vysky platu, max na 3 mesiace rocne, nad ramec zakona 2 dni dovolenky rocne navyse plus 3 dni volna bez udania dovodu rocne, cize rano zavolam: prepacte, dnes sa necitim dobre, nepridem, beriem si sick day a manazer mi povedall ok, skore uzdravenie. K narodeniu dietata takisto dva plne dni plateneho volna. No to su veci nad ramec zakona a zavisia na dobrej voli zamestnavatela, ale mozne to je.

libawet
23. máj 2017

@eeffka tak potom robí v "zlej" firme 🙂🙂....sú firmy, kde to ešte dopĺňa Kolektívna zmluva a sú z toho 2 dni 🙂 a nie len " čas nevyhnutný ".

libawet
23. máj 2017

@evittam tam, kde robím ja, nemusím, my máme na to 2 dni z Kolekt. zmluvy, tak asi som vychádzala zo svojej skúsenosti, mala som zo všeobecnej, ospravedlňujem sa.

evittam
23. máj 2017

@libawet Ani ja sa nemienim hadat....A co ked je cas poslania rovnaky?😀😀😀

eeffka
23. máj 2017

@libawet to asi nebolo mne ale to nie je podstatne...
ako toto by ma najmenej trapilo, ked chce niekto byt doma s novorodencom da sa to aj teraz, nejake hranie sa na to na co vsetko mam teraz narok lebo mam dieta ( ako kazdy druhy...) mi pripada smiesne.

evittam
23. máj 2017

@libawet Tak,tak. Dnes mas málo takých zamestnavatelov akeho mas ty. Pri takychto radach treba vychadzat zo ZP a nie z vlastnej​ kolektívnej zmluvy.😉

majusqa77
23. máj 2017

@libawet a mimo ineho, trebars si zober, ze ked ma mu § na dieta, tak mu skratia pohyblivu o 5%. co si vybere v € na §, to mu stiahnu na odmenach :D nepochopitelne, ale proste to tak funguje. a to nerobi pritom v malej firmicke 🙂

libawet
23. máj 2017

@eeffka OK, mala som napísať : tak potom ide o zlú firmu.....

snaugula
23. máj 2017

@maciatkolulu to je kravina voláka, keby pracoval tak mu vlastne odvádza účtovníčka nemocenské a z sociálnej poisťovne sa nemocenské vypláca, to je súbeh, to nieje možné.

libawet
23. máj 2017

@majusqa77 hmm, tak to je divné...úrad práce na nich.

majusqa77
23. máj 2017

@libawet hm, podla tohto hodnotit, ze ide o zlu firmu? 🙂 no neviem 🙂

maciatkolulu
23. máj 2017

@misscelaneous mozne to je, ale v ramci firmy v ktorej pracujes, v tomto priapde ty, zakon nic taketo dokelu nehovori predsa, tak ked uz pisem radu na verejne forum, tak tam napisem, ze sa jedna o ich kolektivnu zmluvu a nadstandart a nie ze waw je to bezne a normalne, ze si niekto berie pn na dieta v plnej vyske platu 😨 to je "tie jeziskove huslicky".... snad chapes ako to myslim..... Su tu rozni ludia a niekto hned moze bezat, ze to a to a ja mam na to narok... a ako je mozne, ze niekto ma a niekto nie.😉

majusqa77
23. máj 2017

@libawet a co s tym ma urad prace? :D :D :D

misscelaneous
23. máj 2017

@maciatkolulu Jasne, uz rozumiem ako si to myslela 🙂

maciatkolulu
23. máj 2017

🙂

gir
23. máj 2017

@alenah31 Namiesto OČR som napísala PN ale z ďalšieho textu vyplýva že pediatrička by ťažko napísala PN dospelému.

evittam
23. máj 2017

@gir No ale ani pri OCR nemáš platenu celú mzdu. V tomto pripade ti nahradu mzdy preplaca SP, cize zamestnávateľ pocas tych dn nemôže vyplatiť mzdu a odviezt odvody. Jedine,ze maju v kolektivnej zmluve nejaku kompenzáciu v inej podobe-odmeny,atd.😉
A inak co sa tyka OCR mozno sa vam zdalo,ze o nic neprisiel lebo ak mal OCR vratane dvoch vikendov tak tam je naozaj rozdiel minimalny.

evittam
23. máj 2017

*tych dni....

gir
23. máj 2017

@evittam "točím" o tom že keď to niekto zle pochopil ale z textu vyplýva že asi by ťažko pediatrička napísla PN dospelému človeku. A bol doma so synom, nie on bol PN. Treba čítať aj súvislosti ...

evittam
23. máj 2017

@gir Cize plat mu urcite za tie dni (pracovné) nemohol "plynut".😉

evittam
23. máj 2017

@gir "Tocila" si o plynuti platu-co ako som uz napísala nie je mozne. A prepac, ale najskor porozmýšľam co napisem alebo po sebe precitam a opravim a nie tu "vyskakujem", ze sme si to mohli domysliet.

gir
23. máj 2017

@evittam pani neomylnej" sa hlboko ospravedlňujem, máme šťastie, že si nás uviedla do obrazu ..."

evittam
23. máj 2017

@gir Nemas za co. A rado sa stalo. A nie, nie som neomylna. Len ak niecomu nerozumiem tak neradim a nepisem hluposti. To je vsetko.
A dik za pobavenie-ked uz nemozes uznat,ze si napisala hlupost tak zosmiesnujes? Ale len samu seba-nastastie.

gir
23. máj 2017

@maciatkolulu o pomoc sa volá 112 🙂

evittam
23. máj 2017

@gir A mne sa ospravedlnovat nemusis-nemas preco.

gir
23. máj 2017

@evittam ja nikoho nezosmiešnujem ale nebol to taký "preklep" aby sa to nedalo pochopiť ...

evittam
23. máj 2017

@gir Tu nejde o tvoj preklep s PN a OCR. Ale o to,ze tvrdis,ze bol na OCR a plynul mu plat! Uz si dufam pochopila pointu.