Zmena priezviska

17. okt 2023

Ahojte chcem sa opýtať, nechcem si brať otca mojich deti, ale zároveň by som bola rada keby som mala jeho priezvisko kvoli detom. Da sa to bez problémov vybavit? Dakujem

kitycat
17. okt 2023

Ano da

minenkak
17. okt 2023

Však keď porodiš tak dáš svoje meno dieťaťu

januska12323
17. okt 2023

Dá za poplatok. Výhodnejšia by bola svadba ale to je na tebe.

zuzanka.zuzu
17. okt 2023

@minenkak ona sa pýta na seba, nie na dieťa

minenkak
17. okt 2023

@zuzanka.zuzu však som dala najjednoduchšie riešenie

renatik91
17. okt 2023

@minenkak Tie deti už očividne existujú.

minenkak
17. okt 2023

@renatik91 to netuším z otázky

h2
17. okt 2023

@minenkak Píše "otca mojich detí", tak zrejme už porodila a asi aj viac, ako jedenkrát.

zuzanka.zuzu
17. okt 2023

@minenkak však ale pôrodom sa jej meno nezmení, ona sa pýta na seba aby mala mužove meno. neviem ako inak to napísať 😀

minenkak
17. okt 2023

@h2 otca mojich detí možno je tehotná a nevie že existuje možnosť zo zákona že novonarodené dieťa má priezvisko automaticky po matke

h2
17. okt 2023

@minenkak Ale ona sa pýta, či si môže zmeniť priezvisko. Nie, či môže dať budúcim deťom svoje.

ibrunova
17. okt 2023

Načo ti je jeho priezvisko? Daj deťom svoje a vybavené, ak ťa bude chcieť, vezme si ťa a zmeníte priezvisko tebe aj deťom.

minenkak
17. okt 2023

@h2 a ja píšem že možno nevie že môže dať svoje priezvisko a berie automaticky ,že deti budú mať jeho

h2
17. okt 2023

@minenkak 🤦🏻‍♀️

eternity24
17. okt 2023

Môžeš si zmeniť svoje priezvisko na to jeho bez sobáša. Pýtaj sa na kompetentných miestach na konkretne info , napr zavolaj si na matriku.

maranco
17. okt 2023

Priezvisko si zmeníš za 50€ na stránke https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...
Do dôvodu napíšeš, že chceš mať rovnaké priezvisko ako tvoje dieťa.
Rovnako si tak môže zmeniť priezvisko aj otec dieťaťa na tvoje a dieťaťu tiež viete zmeniť.

minenkak
17. okt 2023

@h2 a ja hlavne dúfam ,že už zmizlo to dávať priezvisko deťom po otcovi

januska12323
17. okt 2023

@minenkak nezmizlo, najväčšia sranda keď poznáš rodinu s viacerými deťmi a každé sa volá inak.

mamatroch
17. okt 2023

Ja sa Ta chcem len spytat jednu vec: si s tymto riesenim vnutorne stotoznena Ty sama?

Pozri sa co robis Ty:

- vynosis a porodis vase spolocne dieta (a nehovorme si, ze to je malickost ako kupit niekomu cokoladu len tak pre radost)
- riskujes, ze ked sa mu "zunujes", pojde jednoducho o dom dalej, lebo ved co mu v tom brani? Vytiahne kufor spod postele, nahadze si don veci a arrivederci, dikes, ze si sa o mna poslednych x rokov starala, bolo fajn, ze som si mohol uzivat vsetky vyhody ako keby som bol manzel, ale teraz si mozem len tak bez akychkolvek tazkosti odist pokracovat v zivote slobodneho chalana... ved aj s dietatom / detmi to bola sranda, ale uz ma to nebavi...

...a Tebe ostanu len oci pre plac a dieta / deti na krku. A ako suvenir este jeho priezvisko a v pripade, ze si najdes niekoho, komu budes stat za to, aby s Tebou tvoril rodinu aj oficialne, deti budu mat jeho priezvisko ako keby k vam ani nepatrili... Ako keby si bola ich prazdninova animatorka... je toto to, co naozaj chces???

Nemusis mi odpovedat, odpovedz sebe, naozaj Ti to nepisem v zlom, len mi je luto ako velmi su az zeny schopne sa ponizit, aby zili s niekym, kto sa k nim ani oficialne priznat nechce.

Lebo - pre koho to vlastne robis? Nezda sa Ti to trapne zapriet svoju rodinu (priezvisko) len preto, aby si cudzi ludia (lekar, v skolke, skole...) mysleli, ze ste manzelia, ved mate rovnake priezvisko? To nie je, ze prechadzas z levelu slobodna priatelka s vlastnym priezviskom na vydata manzelka so spolocnym priezviskom celej rodiny. To je, ze sa ponizujes a das mu okrem svojich najlepsich rokov, deti, svojho srdca atd. este aj svoje priezvisko. A on to vsetko moze jedneho dna smahom ruky zmiest zo stola akoby to boli nezelane omrvinky z ranajok.

...a Tvoj "princ" v sebe nema ani tolko ucty k Tebe, matke jeho dietata / deti, aby sa k Tebe oficialne priznal...?

Status Priatelka je krasny pre teenagerov a mlade zeny na prahu dospelosti, ale byt niekoho priatelka este napr. v 40, tak to uz je smiesne... v tom veku uz priatelia a priatelky su niekto, s kym zbehnem na kavu, idem na opekacku. Ale niekto, kto je pre mna vynimocny najviac na svete, by si zasluzil ine pomenovanie nez take, akym nazyvam dalsi tucet ludi... samozrejme ak to pre mna nie je niekto tuctovy a lahko nahraditelny.

Uprimne, ak uz mas pochybnosti o trvacnosti vasho zvazku (lebo co ine je taketo spoluzitie ako ponechavanie si zadnych vratok?), aspon maj tolko rozumu, ze das detom svoje priezvisko. A ak chce mat otec Tvojich deti rovnake priezvisko, riesenie je jednoduche - staci, ked si Ta zoberie za manzelku 😉

minenkak
17. okt 2023

@januska12323 a práve preto by mali mať deti meno po matke,inak ja mám takú jednu rodinku vo vzdialenej rodine tam sa len traja ľudia zo siedmich volajú rovnako

h2
17. okt 2023

@mamatroch Autorka píše: "nechcem si brať otca svojich detí". Naozaj nechápem a vždy ma prekvapí, že tu, na koníku, sa proste berie za samozrejmosť, že žena sa chce vydať, napriek tomu, že sama napíše, že nechce. Neviem, odkiaľ si zobrala, že on sa k nej nechce oficiálne priznať, že on si ju nechce zobrať. Podľa všeobecného predpokladu, že každá žena sa za každých okolností chce vydávať a keď hovorí, že nechce, tak vlastne chce a len maskuje, že to on nechce ju? Kde sa toto zobralo? Keď autorka píše, že sa vydávať nechce, ja jej to verím. A určite si to dobre premyslela a zrejme je to aj pre ňu výhodnejšie, zostať slobodná.
Ďalšia vec je to, čo si písala, že sa mu zunuje. To sa môže stať, aj keby boli manželia. A tiež ho pri nej nič neudrží. Manželstvo je zárukou vernosti? Ženatý chlap nemôže odísť, lebo je ženatý, kým slobodný môže? To je veľmi naivné tvrdenie.

kiki68
17. okt 2023

Da aa to a ziadost vyjde mnej ako nejaka svadba. Urcite su tam padne dovody. Do toho nam nic neni. Napr ked si damy vezmu, ze by mal ten otec dietata nejake dlhy skrz mozno chyby v businesse a ona by to sobasom pekne ziskala, tak to chapem. Nie vzdy je manzelstvo ta najlepsia cesta. Nevieme co maju doma. To je o nich. Ziadost sa myslim podava bud na prislusnej matrike, pripadne online alebo to ide v pripade, ze uz nema TP na Slovensku cez sud.

maranco
17. okt 2023

@kiki68 ak si nemôžu dovoliť svadbu, uzavrieť manželstvo sa dá bezplatne sobášom. Ani obrúčky nepotrebujú, len slušné oblečenie.

Manželstvo sa uzaviera súhlasným vyhlásením (ďalej len „vyhlásenie“) snúbencov pred orgánom obce alebo mestskej časti, ktorá vedie matriku (ďalej len „matričný úrad“), alebo pred orgánom registrovanej cirkvi alebo náboženskej spoločnosti) (ďalej len „orgán cirkvi“). Snúbenci verejne a slávnostným spôsobom v prítomnosti dvoch svedkov vyhlásia, že uzavierajú manželstvo.

https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...

Majetok a dlhy pred manželstvom nie sú súčasťou BSM a aj BSM sa dá zúžiť aby sa tam záväzky z podnikania nedelili na oboch.
Takže pri manželstve zmení priezvisko bezplatne aj vydanie nových dokladov je bezplatné.

sheila121
17. okt 2023

@h2 ja nechápem tie žvásty dakedy tu. Že status frajerka je pre teenagerov a ženy na prahu dospelosti. Tá radšej priateľka ako 4x rozvedená. A čo si tie ženské domyslia z dvoch viet och bože.

danica2711
17. okt 2023

tak ja neviem...porodím mu deti, on si ma nezoberie a ja som celá žeravá aspoň úradným spôspbpm sa dostať k jeho priezvisku... sú veci, ktoré proste nechápem, možno som natvrdlá, ale ja by som sa na jeho priezvisko zvysoka vy...kašľala

h2
18. okt 2023

@danica2711 Chlap si má "zobrať" ženu, bez ohľadu na to, či ho ona chce, alebo nie? Čo sú ženy nejaký tovar, že chlap rozhodne či si ich zoberie, alebo nie? Autorka píše, citujem: "nechcem si brať otca mojich deti". Prečo majú niektoré ženy problém pochopiť jasne napísaný text? Nechce si ho zobrať. Dôvodov na to môže mať celú kopu. Pýta sa na niečo iné.

tiezjedna
18. okt 2023

@sheila121 keď sa bude volať rovnako ako jej deti a s ich otcom sa rozíde, tak na tom z pohľadu mena bude úplne rovnako ako tá rozvedená... Toto je najzúfalejšie riešenie aké môže žena urobiť. Ak pristúpila na to, že sa deti volajú inak, mala by si za tým rozhodnutím stáť. Na priezvisku šťastie ani láska fakt nestoja.

janage
18. okt 2023

@maranco problém je v tom, že tejto žiadosťi môže, ale aj nemusí byť vyhovené.
Naopak ak po svadbe sa žena rozhodne používať priezvisko muža alebo opačne on jej, vyhovené ziadosti bude.
V prvom prípade ma teda príslušný orgán možnosť, nie povinnosť zmenu povoliť

danica2711
18. okt 2023

@h2 keď už sme pri tých slovíčkach, tak keď si chlap chce/nechce zobrať ženu, tak ona je tovar a je to pre ňu dehonestujúca formulácia a bla bla bla, ale keď si žena chce/nechce zobrať muža, tak to už je elegantne v poriadku? Keď už teda riešiš také jazykové formalizmy...