icon

Zmena priezviska kvôli synovi

evelyn226
28. dec 2017

Viem, že je tu pár tém o zmene priezviska ale... Som matka skoro 2 ročného chlapca, ktorý má priezvisko po svojom otcovi. Bola to dohoda, lebo sme sa chceli zobrať. Žijeme všetci traja spolu v jednej domácnosti. Vydávať sa už ale nechcem. Chcem ale mať so synom rovnaké priezvisko, no partner mi nedovolí zmeniť mu ho. POINTA je že chcem/chcela by som si zmeniť priezvisko na mužove. Ide mi skôr o syna. Ak by som s partnerom náhodou neostala, nechcem mať iné priezvisko ako syn. Už teraz máme občas problémy pri vybavovaní vecí atď. Je tu mamička, ktorá si zmenila priezvisko na mužove kvôli deťom/dieťaťu a žijú spolu, prípadne sa rozišli? Preto sa pýtam na radu.
Blbé otázky/odpovede si nechajte pre niekoho iného! Ďakujem

comedywoman
28. dec 2017

@danielka7 dvovod sa vzdy najde ;)

evelyn226
autor
28. dec 2017

Syndróm matky: vysvetlovanie, zakazovanie, vyčítanie, atď. 😅
Chcela som sa zaňho vydať ale nie ako tehotná, potom sme sa nebrali aj kvôli lepšiemu úveru čo dostal a preto, že sme mali byť manželia tak som dala synovi mužove priezvisko aby sme v tom nemali chaos keď sa budeme brať td. Ale nakoniec po 2 rokoch čo máme syna sa zmenil hlavne posledný rok a úplne najviac pol roka. Takže som si sľúbila, že budem riešiť len seba a syna. Nemať malého tak od neho odídem a neriešim. Len to malé krpate stvorenie je dôvod prečo riešim veľa veci čo riešim. Chcem mať s ním krásny život a aby ho mal on zase so mnou a bol na mňa hrdý. To priezvisko je nič nezakladá sa na ňom štastie človeka. Len hľadám riešenie pre spoločné priezvisko. Takže buď budem mať mužove a je mi to naozaj jedno alebo syn moje, čo by bolo určite lepšie. Uvidím čo poriešim a keď to nepôjde po rozchode určite budem nástojčit aby syn mal moje priezvisko.

beatka93
28. dec 2017

@evelyn226 urcite bez sudu
Na tuto zmenu neni treba sudny proces. Jedine ak partner nebude suhlasit tak to skuste sudom len tam moc neuspejete. Ak partner bude suhlasit a pridete si ziadostou na matriku tak to zmenia. Ale hlavne sa nepytajte ci sa to da. Pridete tam jasne s tym ze chcete to zmenit. Vy mate na to narok.

evelyn226
autor
28. dec 2017

@beatka93 takže na úrad rozhodnuti, že a musia nám vyhovieť. 😎 Musím to ešte s partnerom prebrať.

comedywoman
28. dec 2017

@beatka93 partnera sa zmena priezvyska. Netyka to je jej priezvysko a je svojpravna. Ziaden suhlas odneho nepotrebuje

bodka70
29. dec 2017

dievčence, len drobná poznámka, tie ktoré používate "priezvysko", má tam byť mäkké "i", strašne to ťahá oči 🙂

stastenka42
29. dec 2017

@bodka70 😂😂😂😂

stastenka42
29. dec 2017

@comedywoman tu budem oponovať nakoľko je to jeho priezvisko musí súhlasiť!! To jednoducho nefunguje tak že ja chcem lebo som svojprávna... nemôžeš niekomu bez dôvodne ukradnúť priezvisko...

bodka70
29. dec 2017

@stastenka42 , no len čisto logicky, prečo by mu ho "ukradla"?. Veď jemu jeho priezvisko ostane,či? Napokon, to priezvisko nosí zrejme x ľudí na Slovensku, nemá na neho vlastnícke právo.

stastenka42
29. dec 2017

@bodka70 no áno,ale tu to tak funguje...ja to tiež riešim,preto viem že musí dať súhlas..tak ako musí dať súhlas aj k tomu aby som zmenila dieťaťu meno...A priezvisko pokiaľ ti nespôsobuje problémy,nieje hanlivé, vulgárne a podobne ti nedovolia zmeniť len tak..proste to tak nefunguje..

vroni
29. dec 2017

@stastenka42, on na to priezvisko ma nejake zvlastne prava? Ked sa nevola nejako super exoticky alebo nepochadza zo stareho slachtickeho rodu, ktoreho je poslednym potomkom, tak nijake pravo o rozhodovani priezviska ineho cloveka nema.
Ale idem z tejto temy, som z konkurencneho tabora, nechala som si svoje priezvisko napriek svadbe a vobec mi nevadi, ze sa moje deti volaju ako ich otec a moj muz. A zijem v inej krajine a ani pes po tom nestekne....

stastenka42
29. dec 2017

@vroni tie zákony som nevymyslela ja... bohužiaľ ale v našom štáte je plno nezmyselných zákonov,byrokracie a podobne...

evelyn226
autor
29. dec 2017

moja švagriná (zatiaľ len bratova priateľka) sa volá priezviskom tak isto ako môj partner. Takže nevidím v tom problém zmeniť. Ja sa môžem s ním rozísť nájdem si iného chlapa zhodou okolností bude mať také isté priezvisko a čo teraz? mám sa pýtať ex na povolenie dať si jeho priezvisko lebo ten súčasný ho má tiež? a pýtať sa xy ľudí či mi to dovolia? ale keby som sa išla vydávať tak to zrazu nikomu vadiť nebude? aj keby som si dala priezvisko na ja neviem Ďatlová je to moja vec a nepotrebujem na to súhlas od chlapa... jedine keby som teda synovi menila na moje priezvisko musí dať súhlas alebo to teda ide súdom ak som dobre pochopila... a dôvody atď...
včera som sa o tom bavila s partnerom a celé mi to zamietol, že čo vymýšľam za hovadiny...

vroni
29. dec 2017

@stastenka42, 😉, ja viem, ale ten suhlas sa tyka len zvlastnych priezvisk, takze ak by chcela meno Kovacova/Novakova/Petrikova a pod., tak sa suhlas nevyzaduje.

comedywoman
29. dec 2017

@stastenka42 oponuj kludne, on nieje majitelom takeho priezvyska, napr. Chcem si zmrnit priezvysko na kovačová mam si pytat suhlas vsetkych kto maju toto priezvysko??? Vies kolko ich je???? Ved rozmyslaj trosku ja som na matrike bola a vybavovala som to aj vybavila tak asi viem co hovorim. On nema na svoje priezvysko patent, ty si mozes vybrat priezvysko akekolvek. Jednoducho oficialne ziaden suhlas muza prikladat nemusi, jedine ak v ramci rodinneho kruhu sa ho opyta ci moze, ale formalne od neho nic nepotrebuje. A kludne nesuhlas.
@vroni ja mam zvlastne zahranicne priezvysko bez ova.ziaden papier k tomu nikto nepotreboval. Sa k tomu vyjadrujte taky co ste to vybavili a nie len tak vase domnienky

comedywoman
29. dec 2017

@evelyn226 zamietol aby ste sa vsetci rovnako volali??? Tak tento chlap si ta nikdy za zenu nevezme, ani len v myslienkach.

bodka70
29. dec 2017

@comedywoman , so všetkým súhlasím, len to "priezvysko" je priezvisko 🙂

comedywoman
29. dec 2017

@bodka70 ved pozeram ze raz to pisem s i potom y ... Ale ucim sa slovensku gramatiku uz relativne dlho :D

comedywoman
29. dec 2017

@stastenka42 jedna rada na zaver, never vsetkemu co ti povie uradnik, za prve ani oni nevedia co a ako za druhe povie ze sa nieco neda lebo sa zle vyspala teta, a daj jej 50€ do vrecka uvidis ako sa zrazu vsetko bude dať... Taka je realita... Ja som to vybavila rychlo a jednoducho a nikto ani nemukol, ostatnym ludom taraju ze sa neda a rozne bla bla...

rutie
29. dec 2017

@maminuska Vidis, ja poznam takého chlapa a je to teda chlap, co sa nema za co hanbit.... Najprv si dokonca chcel zobrat aj priezvisko svojej prvej zeny - ona mala vznesene takmer slachticke, on mal ekvivalent Janko Mrkvička, ale ona nechcela, nechala si svoje on svoje, syn mal jeho. Potom sa rozisli a on sa druhy krat ozenil a zobral si meno po svojej druhe (o 20 rokov mladsej) krasne zene. Nadherne exoticke priezvisko, deti maju ich spolocne. Ten chlap je vrcholovy manazer so skvelou IT kariérou, uspesny sportovec a total fesak. Jeden z najsebaistejsich a najodvaznejsich ludi akých poznam. Prave ta sebaistota mu umoznuje hrdo nosit meno svojej krasnej zeny. A zbavil sa sice mileho, ale predsa len trochu zeleninového priezviska 🙂 Syn je uz dospely a nejako rozchodil, ze ostal osamoteny so svojim priezviskom v celej 6-clennej rodine.

stastenka42
29. dec 2017

@comedywoman na priezvisko bez ova nepotrebuješ súhlas ale na iné áno! Zistí si to a potom sa hádaj. A píše sa priezvisko nie priezvisko...

comedywoman
29. dec 2017

@stastenka42 nebudem sa hadat priezvisko sa pise s ova a musela som napisat plus jeden papier ze ho ziadam skratit bez ova tak o com ty tocis vlastne??? Za kazdu cenu chces mat pravdu aj ked ju nemas? To kde si nasla zoznam mien na ktore suhlas treba a na ktore nie??? Proste uz ani nechapem o com hovoris sorry. To na ake priezvisko si menis svoje priezvisko sa ziadnej tretej osoby netyka. V opacnom pripade by sa to tykalo vlastne vsetkych ludi s tymto priezviskom. Porozmyslaj. Vies co kasli na to ja viem ze som to vybavila a ako som to vybavila a vy si robte co chcete. Ja som s tym na matrike nemala problem normalne som si spisala ziadost zaplatila 100€ kolok a mam novy rodny list s novym priezviskom. Ze vam hucia do hlav ze potrebujete povolenia a neviem co este tak to je uz vasa blbost ze im dovolite ze jednaju raz tak potom tak... Ako je mozne ze jeden clovek to ma a iny nie? Iba od uradnicky to zalezi ci ten suhlas na to capne alebo necapne to je vsetko! A to si uvedom!

comedywoman
29. dec 2017

(Akekolvek priezvisko na slovensku aj zahranicne ako napr smith sa pise smithova a treba poziadat o skratenie mena bez pripony )

vyhuelka
29. dec 2017

Fakt si myslím že vymýšľaš.... ak sa voláš inak nie je to nič nenormálne, teraz je to IN by som povedala 😃😃 sa zoberte a nešpekuluj alebo kašli na to 😉

comedywoman
29. dec 2017

@vyhuelka ocividne sa vziat nechcu a musi vsade chodit s rodnym listom ze to je jej syn v tom je hacik

beatka93
29. dec 2017

@comedywoman mne povedali ak budem chciet menit priezvisko potrebujem suhlasim uvedene otca v rodnom liste. Pokial ho nema uvedeneho tak nepotrebuje. Ja ho v rodnom liste uvedeneho nemam takze viem ze mozem akukolvek zmenu urobit sama.

comedywoman
29. dec 2017

@beatka93 ja mam muza tiez v rl a nic odomna nik nechcel a moj muz neni ani autor priezviska ani na mnho nema patent takze nech si nevymyslaju hluposti ..

moonlight1210
29. dec 2017

@stastenka42 mozes si zmenit priezvisko so súhlasom okresneho uradu, ak je tvoje sucasne priezvisko hanlive, alebo mas na to vazne dovody.
za co by som snahu mat rovnake priezvisko s dietatom pokladala (kedze je to kolkokrat problem v roznych instituciach, alebo pri cestovani do zahranicia, atd).

partner s tym nic nema a netreba jeho suhlas.
jeho suhlas by autorka potrebovala len v pripade, ze su ti dvaja uz manzelia, alebo ked sa jedna o zmenu priezviska spolocneho dietata (aj ked nie su zobrati, ale on je uvedeny ako otec v RL).
inak to ide mimo neho.

maminuska
29. dec 2017

@rutie ja nepopieram, že takí sú, je to však raritné . A viem na 100 % že z mojej rodiny , a to nás je požehnane a myslím že aj z mužovej rodiny by žiadny muž na to nepristúpil, žiadny. Jednoducho sme stará škola, žena berie manželové meno . Píšem manželové , pretože u nás sa na 99% sobáši ,máme len jeden nezosobášený pár , ktorý má deti . Nie sme bigotne veriaci , skôr neveriaci alebo len veľmi vlažne.
A nie , nie sú to žiadne patriarchálne hovädá , normálni chlapi.

comedywoman
29. dec 2017

@maminuska tak laskavo nech miesto reci chysta jej muz obrucky a usetri ju riesenia nezmyslov lebo priezviskom je im ona cudzia.