icon

Zmena priezviska po svadbe: Ako to oznámiť?

21. jan 2024

Žienky zaváhali ste niektoré pri zmene priezviska na manželove kvôli významu slova. Ani moje nie je bohvie aké ale mala som spolužiakov Muchu aj Pavúka tak som medzi nimi nevyčnievala. Ako to povedať snúbencovi?

Strana
z2
jaskolka
21. jan 2024

Normálne mu to povedz, aj keď priezviská sú rôzne a človek sa ani nezamýšľa, ze by mali iný "význam" ako proste to, ze je to meno.
Mala som spolužiačku Kakačkovu, tá stále hovorila, ze sa nevie dočkať, keď sa vydá a zmení si tak priezvisko. No a nasla si manžela, ktorý sa volá Kadil. Takže asi toľko...

babulkomale
21. jan 2024

@jaskolka neverím 😂

januska12323
21. jan 2024

@jaskolka karma 😁
Porozprávaj sa so snúbencom, môžeš si nechať svoje, mať dve alebo si zobrať jeho. Iná možnosť nie je.

dharmasanata
21. jan 2024

@jaskolka 🙈😂

pribinak
21. jan 2024
pribinak
21. jan 2024

Ak to nie je tajomstvo, tak aké je snubencove priezvisko?

babulkomale
21. jan 2024

Ja som bola rozhodnuta, ze keby mal nastavajuci pre mna nevyhovujuce priezvisko, nedam si ho, necham si svoje, pekne.
Nemohla by som byt Kakačková, Odulá, Vraždová ani Ocmrndajová 😂

autor
21. jan 2024

@pribinak Maškara

babulkomale
21. jan 2024

@januska12323 posraná karma 😂

vulka
21. jan 2024

Ale veď to je normálne priezvisko. Teda u nás žila pomerne rozsiahla rodina Maškarovcov.

ivkav5
21. jan 2024

To je ale teda úplne normálne priezvisko 🙂
Čakala som, že napíšeš nejaký Je*lý alebo čo😂 pokiaľ si k menu pridáš koncovku -ova, tak ty budeš mať úplne normálne priezvisko 🙂

mima1608
21. jan 2024

Autorka, ja na priateľovom priezvisku nevidím, ale že absolútne nič zlé 🙂

@jaskolka tak tomu sa hovorí karma 🤣😂🤣😂

minenkak
21. jan 2024

Ako načo niečo vravieť,si dospelá máš svoje priezvisko,načo cudzie si brať

zuzanockamt
21. jan 2024

Nechaj si svoje. Alebo ak už teda musí byť zmena, tak si vezmi manželovo bez prípony -ová. Ber to tak,že budeš iná, jedinečná. A to je fajn.

jaskolka
21. jan 2024

@babulkomale vážne,tiež sme tomu najorv nechceli veriť, keď na stretávke to povedala, ale tak asi sa už zmierila s tým 😆😆
inak ako zdravotná sestra som mala veľa ľudí s, povedzme, zaujimavymi priezviskami😊😊

janage
21. jan 2024

A deti by sa volali potom ako? Po tebe či manželovi? Pokiaľ viem a nezmenilo sa to, môže si kľudne manžel zobrať tvoje priezvisko. Manželia píšu do papierov pre aké priezvisko sa rozhodli a hlavne aké priezvisko budú mať ich deti.

anjelicek26
21. jan 2024

Kolega ma od svadby priezvisko od zeny, vraj vyberali to jednoduchsie a je rad za to👍Jeho sa strasne komplikovane pisalo,nebolo ani hanlive,len aj v praci mu to bolo otravne to stale hlaskovat.

janage
21. jan 2024

Pri dehonestujucich priezviska ch možno požiadať o ich zmenu na iné, ktoré sa v rodine vyskytovalo. Napr ta p.Kakackova si mohla požiadať na matrike a zmeniť priezvisko na také ako mala jej mama za slobodna. Napr. Mrkvickova a manžel Kadil by prijal jej a volal sa Mrkvicka. A boli by Mrkvickovci

koniarova
21. jan 2024

Maškarová je úplne v pohode. 👍👍👍Svoje máš aké?

muchotrafka298
21. jan 2024

Na Slovensku je vela hovorovych slov, niektore z nich su bezne priezviska. Bohuzial hanlive alebo aj so zlym vyznamom. Takze sa stava aj to, ze priezvisko je narecove slovo a nie kazdy ho vie identifikovat. Ja keby mal partner akekolvek hanlive priezvisko, skomoleninu alebo by sa mohli za toto detom vysmievat, tak nikdy by som si svoje nezmenila a trvala by som na tom, aby aj deti mali priezvisko po mne. Ano, je tu na druhej strane muzska jesitnost, ale co vie viac? Spokojna rodina alebo sikanovane deti pocas studia za priezvisko? Lebo ano, aj toto sa deje. Poznam chlapa, je to uz 70tnik, ktory si zmenil prave pre toto priezvisko a zobral si manzelkine. Volal sa hanlivo a cely cas za to trpel dusevne. Nikto o tomto nevedel, oni to nejak nerozhlasovali, mne to povedali asi po 15 rokoch, ked som sa s nimi poznala.

autor
21. jan 2024

@muchotrafka298 no veď to, na začiatku nášho vzťahu sa moc ženiť nechcel, ani o deťoch sme neuvažovali. Vtedy som ešte študovala. Ale všetci jeho mladší súrodenci sú ženatý vydaté, tak ma požiadal o roku po veľa rokoch. Plánujeme malú svadbu. Neviem si predstaviť ak by sme mali deti, aby sa volali jeho priezviskom, lebo poznám jedného chlapca čo ho na žs veľmi vysmievali.
@koniarova mám priezvisko z ríše hmyzu😉 preto som písala že popri spolužiakoch Muchovi a Pavúkovi som nevyčnievala

muchotrafka298
21. jan 2024

Deti su zakerne a vedia sa vysmievat za cokolvek. Bolo to tak vzdy, nielen teraz.Lenze teraz v case socialnych sieti, cybersikany tie deti si ublizuju fyzicky kvoli tomuto. A to nemusi byt za priezvisko, to je za velke usi, prilis dlhu ofinu, pehy, cokolvek. Ako to priezvisko nie je uplne ze najhorsie, ale kolkokrat sa hovorilo v minulosti "ty si taka maskara" a bolo to v negativnom zmysle. Ja tomu rozumiem, ze sa tak nechces volat a on asi neustupi. Tak ked nebude inac, tak si nechaj svoje alebo si daj priezviska obidve. Ja som raz mala frajera, co sa tiez volal dost smiesne, same spoluhlasky v mene, nedalo sa to ani vyslovit. Cize som rada, ze som sa zanho nevydala. Niekomu to pride ako malichernost, ale trpiet cely zivot za priezvisko,to tiez nie je OK.

jaja20
21. jan 2024

Tak to máš ešte dobré. My sme boli v decembri na dovolenke a pred odchodom mi prišla na WhatsApp správa, že sa na nás teší náš delegát Marcel Jebavý. Napíšem to normálne takto, lebo skutočne sa tak ten pán volá. Ale najprv som si myslela, že si niekto z nás robí prču, neverila som, že by si niekto takéto priezvisko nechal 🫢

baboobchod
21. jan 2024

No hlavne si tam pridaj -ová, lebo napríklad Jana Maškara by znelo divne. Peter Maškara je v pohode. Teoreticky ak by si si nechala svoje hmyzie 😃, čo s priezviskom detí? Je praktickejšie pre celú rodinu volať sa rovnako.
Jana Maškarová Muchová je tiež zvláštne 🫣
Ja by som sa s budúcim manzelom normálne porozprávala, tak humorne, že počuj, obaja máme divné priezviská, ktoré si ponecháme? 😃
Ja osobne by som si asi vzala to manželove, fakt s tým -ová znie normálne 😉

mandzula
21. jan 2024

V podstate to nie je az take zle, mohla si skoncit aj ako pani Honiskova ci Pipikova. Ale je to, samozrejme, o tvojich pocitoch. Pripadne mu navrhni, nech si vezme tvoje priezvisko, my s manzelom to tak mame.
Byvaly mal v robote kolegu Zabku, ktory volal panovi Kvakovi - bolo to mile "Dobry den, tu Zabka". "Kvak".

januska12323
21. jan 2024

Deťom sa môžu vysmievať aj za takú hlúposť ako pehy a nosenie okuliarov. Maškarová znie úplne normálne.

autor
21. jan 2024

@mandzula pri pomyslení na, že by ten poriadny kus chlapa, čo sa nejako volal viac ako.40r, teraz by sa volal ako drobnucky hmyz .

mandzula
21. jan 2024

@autor mojmu zmena priezviska nevadila ani v 38, takze je to individualne. Ak si to nevies predstavit ani takto a ani tak, ze ty si vezmes jeho priezvisko, nechajte si kazdy svoje.

autor
21. jan 2024

Tiež mám kolegu čo si zobral manželkyne priezvisko , ale on mal predtým vyslovene rómske priezvisko, i keď je z 1/2róm, mal problém na pracovných pohovoroch

h2
21. jan 2024

Ja mám kamošku, ktorá má super priezvisko. Vydala sa za muža s priezviskom, pomenúvajúcim jedno nie práve pekné zvieratko. Dohodli sa a majú všetci jej priezvisko. Chlapi väčšinou ťažko nesú, že by mali oni mať priezvisko po manželke, ale, ako vidíš, sú aj výnimky.

Strana
z2