icon

Zrušenie bezpodielového vlastníctva

neve555
4. mar 2023

Nadobudol som pozemok este pred manzelstvom. S manzelkou sme sa rozhodli stavat po svatbe. Vsetko som od zaciatku financoval uplne sam, ona sa dodnes nepodiela nijak. Zrazu to ale zacina hrat tak ze rozvod a vezme si polovicu rozostavaneho domu a ja mam oci v smutku. Netusim co mam robit.

petedea
4. mar 2023

@neve555 Este by som chcel dodat, ze ak skutocne vies vydokladovat, ze dom sa staval vylucne z tvojich penazi nadobudnutych pred sobasom, tak vlastne nemas co rusit, pretoze v takom pripade dom do BSM nespada a teda, ani nie je co rusit.
Takze, hlavu hore, pretoze nie je dovod na to, aby si ju mal v smutku.
Manzelke nic nehovor, nech si splieta svoje a hladaj pravnika.
A ked jej tuto zalezitost vysvetli pravnik, potom bude mat hlavu v smutku ona.

nixie144
4. mar 2023

@neve555 zoberte si právnika a pravdepodobne to bude takto: pozemok je váš, znalec ohodnotí čisto len dom a uvedie trhovú hodnotu-tá sa rozdelí rovnakým dielom medzi vás a exmanzelku a z exmanželkinej polovice sa odrátajú tie vaše peniaze, čo ste mali pred svadbou a čo ste vložili do stavby domu. Čiže jej vyplatite iba ten zvyšok sumy. Ak máte maloleté deti, môže ex žiadať o prisudenie domu sebe(ze vás vyplatí ona), ale tým, že vy ste výlučný vlastník pozemku, si myslím, že táto možnosť zaniká. Držím palce, je to beh na dlhú trať.

petedea
4. mar 2023

@nixie144 Akym rovnakym dielom???
Co mu to taras za hluposti???
Rovnako ako hnutelny, ci nehnutelny majetok, tak isto aj peniaze nadobudnute pred sobasom, nie su sucastou BSM.
Pokial si z tych penazi nieco kupil pocas manzelstva, nie je to sucastou BSM.
A ked si z tych penazi pocas manzelstva postavi dom, nie je sucastou BSM.
Tak co tu akoze chces delit???
Jemu uplne postaci, ked vydokladuje z coho stavbu domu financoval.

draik
4. mar 2023

@petedea
Prečítajte si celú diskusiu...

h2
4. mar 2023

@matkahelka Čítaj poriadne. 95% z peňazí na účte spred manželstva investoval do domu. Čiže mu na tom účte zostalo 5% peňazí. Nie, že dom na 95% financoval zo svojho a zvyšných 5 zo spoločného. To je rozdiel.

petedea
5. mar 2023

@matkahelka Ak sa dom staval pocas manzelstva a financovany bol pocas manzelstva, tak je podla teba spolocny.

A ty sa aj pocuvas, co hovoris a vobec aj chapes, co hovoris???

Vobec nie je podstatne, ze sa staval a financoval pocas manzelstva, ale z akych zdrojov.

Ak bol dom financovany vylucne z jeho uspor zpred sobasa, z ktorych jeho manzelka nema narok, ani na jediny cent, pretoze sobasom neprechadzaju do BSM, tak je asi logicke, ze do BSM nespada ani dom.
Ked boli peniaze jeho vylucnym majetkom, tak aj to, co za ne kupil, je jeho vylucnym majetkom.
A je uplne jedno, ci si kupil auto, ci hotovy dom, alebo stavebny material, ci cokolvek ine potrebne k stavbe domu.

Ci podla teba, ked sa vylucne z uspor zpred sobasa kupi pocas manzelstva cokolvek, tak je to automaticky BSM?

petedea
Autor odpoveď zmazal
petedea
5. mar 2023

@draik Mna nezaujima co tu kto pise, vychadzam len z toho, co tvrdi autor.
A ten tvrdi, ze dom sa financoval vylucne z jeho uspor zpred manzelstva.

A kedze jeho uspory zpred manzelstva, nie su sucastou BSM, tak ani cokolvek, ci si z tych uspor kupil, nie je sucastou BSM.
A teda, ani stavebny material, ci cokolvek ine potrebne k stavbe domu.
A teda logicky, ani dom, ktory z toho materialu postavil.

petedea
5. mar 2023

@neve555 A co sa konkretne teba tyka, nic v zlom, ale je naozaj velmi smutne, ze po tolkych nespocetne mnohych skusenostiach inych, sa musis ucit na vlastnych chybach a na vlastnej hluposti.

Kedze bol ten stavebny pozemok tvoj a okrem toho si vedel, ze stavbu budes financovat vylucne zo svojho, tak si si to mal hned na zaciatku pravne osetrit a teraz by si nemusel rozmyslat, ako so sebou nenechat vybabrat.

Lebo takych uz bolo, co do manzelstva prisli s holou ritou, nicim neprispeli, ale po rozvode by len co najviac driapali.

matkahelka
5. mar 2023

@h2 precitaj si, co pisal autor.

matkahelka
5. mar 2023

@petedea nezavdusnuj sa tu a citaj PORIADNE, co pisal autor. sam priznal, ze dofinancovanie bolo "zo spolocneho." citujem: "a ak euro bolo zo spolocneho?"

petedea
5. mar 2023

@matkahelka Tebe nedoslo, ze to bola len hypoteticka otazka, z ktorej vobec nic nevyplyva?

petedea
5. mar 2023

@matkahelka Keby autor jasne napisal, ze nieco v suvislosti s domom financoval dajme tomu zo svojej vyplaty pocas manzelstva, tak uz nejaky malicky podiel na dome manzelka ma, kedze vyplaty oboch manzelov do BSM spadaju, ale to by bol len zanedbatelny podiel.

lalala94
5. mar 2023

@petedea ono to asi tak aj bude, teda že niečo málo sa financovalo aj po svadbe, ale z toho vznikne nárok naozaj len pár tisícok. Udivuje ma, ako sa niektoré ženy chcú priživiť na niečom, s čím absolútne nič nemajú a už by si nárokovali na polovicu. Lebo však varila, prala... 😅 Hotová rocket science.

maranta_leuconeura
5. mar 2023

@lalala94 no moralka zien co chcu prist k majetkom ako slepe kura k zrnu je jedna vec, ale zoberme si to teraz inak. Pokial by zarabal len muz, mal na zenu vyzivovaciu povinnost. Takze peniaze co pouzil mozu byt pokojne peniaze, na ktore by ona inak mala narok, ale on ich dal do domu.

neve555
autor
5. mar 2023

@petedea uplne ta chapem

petedea
5. mar 2023

@maranta_leuconeura Nieco ine su tvoje dojmy a nieco ine, je pravny narok.
Keby aj tie peniaze neinvestoval do domu, nemala by pravny narok, ani na jediny cent.
A keby si z tych penazi kupil cokolvek, bolo by to jeho vylucnym vlastnictvom, ktore do BSM nespada.
Tak isto je to aj v pripade dedenia, alebo daru, jednemu z manzelov, ci uz financneho, alebo hnutelneho, ci nehnutelneho majetku.

neve555
autor
16. máj 2023

@nixie144 ono mna v tomto kontexte napada to, ze preco by som ja mal byt ten kto toho druheho vyplati...1. dom bez pozemku sa predat neda, ja pozemok predavat nechcem a nikto ma k tomu nedonuti. 2. Ja tiez mozem povedat ze o ten dom nemam zaujem nech ma vyplati druha strana...na to mam pravo a je uplne jedno ci vlastnim pozemok na ktorom ten dom stoji to mozem este pytat najomne...pozemok neni vobec temou...ja mam rovnake pravo pytat nahradu ako druha strana hoc to tam bude stat este 10 rokov.

Ako moze napr. sud nariadit predaj domu ked dom bez pozemku nepredame...namoze predsa mna postavit do pozicie ze sice sa dom predat neda ale JA mam najst prostriedky na to aby som druhu stranu vyplatil. To by bol riadny konflikt zaujmov.

tiezjedna
16. máj 2023

@neve555 ak nepreukážeš to, čo tu tvrdíš - že si stavbu financoval z peňazí nadobudnutých pred manželstvom, tak súd nariadi ohodnotenie domu bez pozemku a na základe toho budeš musieť manželku vyplatiť.

neve555
autor
16. máj 2023

@tiezjedna este raz...dom sa zacal stavat po svatbe t.j. je spolocny a ani jeden z nas neni zvyhodneny, mame rovnake prava a povinnosti...ak poviem, ze ani ja o ten dom nemam zaujem, ako ma sud moze urcit ako toho co ma toho druheho vyplatit a nema to byt naopak? A je podla mna uplne jedno kto to platil z akeho uctu ked peniaze oboch patria do BSM.

tiezjedna
16. máj 2023

@neve555 to je úplne jedno, súd nariadi predaj domu a následné vysporiadanie bez ohľadu na to, čo kto investoval. To by si asi nechcel, nie?

neve555
autor
16. máj 2023

@tiezjedna vobec si nerozumieme...ako chces predat dom bez pozemku? ak sa dom nepreda lebo ja svoj pozemok predavat nemienim tak potom z coho sa budu dvaja po rozvode delit? A ako sud urci kto ma koho vyplatit? Ona povie vyplat ma ja poviem vyplat ma a mame patovu situaciu. Spolocny dom stoji vo vzduchu na mojom pozemku ktory neni sucastou BSM a sud ma nemoze prinutit tento pozemok predat. Ci ma jedna strana voci druhej vyhody? Mame rovnake prava a povinnosti a ja mozem ziadat to iste co druha strana bez ohladu na to ze je pozemok moj.

vamajka
16. máj 2023

@neve555 Takto svgrina oplachla svojho ex o polovicu domu a este mu aj 2 deti nechala

tiezjedna
16. máj 2023

@neve555 a ty si myslíš, že súd si s týmto tvojim kalkulom neporadí? Nebuď smiešny. Môže veľmi ľahko nastať situácia, že súd dom prikáže do výhradného vlastníctva tebe ako vlastníkovi pozemku, a zároveň ti uloží povinnosť finančne sa vysporiadať s manželkou.

tiezjedna
16. máj 2023

@neve555 neber to v zlom, ale si hlúpy, že si si toto neošéfoval pred stavbou. Jediné na čo môžeš hrať a čo by podľa mňa súd zohladnil je preukázateľná výška investície z tvojich prostriedkov nadobudnutých pred svadbou. Len to dokazovanie si neviem moc dobre predstaviť.

neve555
autor
16. máj 2023

@tiezjedna akym kalkulom? Ak pozemok nespada do BSM tak nema byt vobec temou tohoto problemu a nemam ten pocit ze by sa vobec mal zohladnovat. Opakujem, obaja mame rovnake prava a povinnosti a NEMOZE zvyhodnit ani jedneho z nas z akehokolvek dovodu alebo sa mylim? Ano bol som hlupy zamilovany mal som plany a ze to skonci takto ma nenapadlo ani vo sne...

tiezjedna
16. máj 2023

@neve555 áno, mýliš sa. A tým kalkulom som myslela tvoje uvažovanie s pozemkom. Prakticky sa spoliehaš na to, že vďaka vlastníctvu pozemku zablokuješ akékoľvek narábanie s domom. Ak sa nebudete schopní dohodnúť na vyporiadaní inak a dostane sa to k súdu, tak to veľmi pravdepodobne dopadne tak, ako píšem. Myslieť si môžeš čo chceš.

neve555
autor
16. máj 2023

@tiezjedna sud vobec neprihliada na to ze ja mozem tiez ziadat vyplatenie? Mam na to rovnaky narok

tiezjedna
16. máj 2023

@neve555 no práve preto, že máte obaja rovnaký nárok to súd musí rozhodnúť, ak vy nebudete schopní. Takže keď k tomu dôjde, môže veľmi pravdepodobne nastať situácia, ktorú som ti popísala. Neboli by ste prví ani poslední. Dom je v BSM a ak dostatočne vierohodne nepreukážeš, že si stavbu financoval z peňazí ušetrených pred svadbou, tak proste k tomu súd bude prihliadať ako k spoločnému majetku, na ktorý máte obaja nárok. Ak sa takto kusnete, tak nedáte súdu inú možnosť. Inštitút manželstva nie je sranda, dáva povinnosti, ale aj práva. Že si bol v dôsledku zamilovanosti neopatrný je tvoj problém. Bohužiaľ. Jedine sa skúsiť so ženou nejak rozumne dohodnúť, aby ste sa o dom nemuseli naťahovať.

neve555
autor
16. máj 2023

@tiezjedna chapem....ale stale mi nejde do hlavy ako moze sud jedneho z nas zvyhodnit...ja mozem pokojne povedat ze jej predat pozemok a ona ma vyplati z domu...aj to je navrh...ak by sud rozhodol stylom ze ja ju budem musiet vyplatit tak by som to povazoval za zvyhodnenie a kalkul zas z jej strany....samozrejme velku cast penazi preukazat viem ako "vnos"....jednoducho je mi uplne proti zdravemu rozumu aby sud akymkolvek sposobom znevyhodnil mna iba preto lebo vlastnim pozemok...