Zrušenie bezpodielového vlastníctva
Nadobudol som pozemok este pred manzelstvom. S manzelkou sme sa rozhodli stavat po svatbe. Vsetko som od zaciatku financoval uplne sam, ona sa dodnes nepodiela nijak. Zrazu to ale zacina hrat tak ze rozvod a vezme si polovicu rozostavaneho domu a ja mam oci v smutku. Netusim co mam robit.
@neve555
Najskôr Vám odporúčam navštíviť advokáta, ktorý Vám to celé objasní, pretože ste vo veľkom omyle.
Ak by došlo na vyporiadanie domu súdom, tak ten by nariadil jeho predaj, ak by nikto z vás oň neprejavil záujem. To, že by predmetom vyporiadania nebol pozemok pod domom, by akurát výraznejšie znížilo hodnotu domu, pričom nový vlastník by sa domohol zriadenia práva prechodu a prejazdu cez pozemok. Vlastníctvo stavby je na Slovensku oddelené od vlastníctva pozemku.

@neve555 ty si evidentne nepochopil inštitút manželstva. Ale že vôbec... 🙂 Chápem tvoje rozhorčenie, ale na to súd fakt prihliadať nebude. Ak vieš veľkú časť peňazí preukázať (otázka či ozaj vierohodne a dostatočne), tak v lepšom prípade súd o vložené prostriedky poníží konečnú čiastku vyporiadania. Ty dom samozrejme predávať nemusíš, ale súd ti ho prikáže a uloží ti povinnosť vyplatiť ženu. Zákony nie sú o zdravom rozume, ale o uplatňovaní práva.