Ako naučiť 13 mesačnú dcérku chodiť?
Stvornozkovat mi zacala az v 11.mesiacoch,ale priliezla iba k nabytku a hned sa postavila. Dost slape na spicky,ked ju drzim za rucicky. Aj sa pusti nabytku a chce ist ale hned uteka a nechcem aby padla (mame plavajucu podlahu) a nechcem aby si nahodou neprehryzla jazyk alebo sa velmi nebuchla.
Uz som kupila aj tie remene na chodenie ale aj tam mi uteka,teraz zvazujem ze jej kupim tu prilbu na chodenie a skusim ju nechat nech ide sama. Prosim poradte,co robit
pekny den rpidam sa i ja moja dcerka ma 16 mesicov tiez sama nechodi,netrba ju nutit ona si na to pride sama mam 4 deti a kazde zacalo chodit v inemo veku .vsetko ma svoj cas neboj rozbehne sa ti drzim palecky 😉
@klaudialip preco to chces uponahlat? mala proste nie je pripravena na to, aby sama urobila krociky. moj maly zacal chodit na 9mesiacov, jeho o 3 mesiace mladsi bratrancek (o mnoho chudsi od mojho tucka) urobil prvy krocik ked mal 14 mesiacov (aj to by asi tak nebolo keby ho svagrina nedavala chodit za ruky, co sposobilo akurat to, ze zacal chodit jak orangutan, nozicky max na siroko) a o 6 mesiacov mladsia sesternica dokonca az na 17 mesiacov, takze kam sa ponahlat? dietatko samo vie, kedy je ten spravny cas. co sa tyka plavajucej, vhodna obuv, ktora isti nozicku az po clenky a ma vhodnu podrazku uplne staci, my sme na tom boli rovnako. maly si teraz denne sadne a pozea videa na ktorych sa zacal plazit, stavat a chodit a vsetci z toho mame teraz grotesku, neboj, o chvilu to bude aj u vas.
netreba ju surit moje deti zacali chodit az v 15 mesiacoch a najmensia az 21 mesiacoch nic nestratila nechaj to na prirodu 🙂 🙂 🙂
dieta sa musi naucit chodit same, musi nabrat odvahu a vykrocit 😉 v 13 tich mesiacoch by som toto vobec neriesila ...
Ja by som to vobec neriesila, aby si sa neprekvapila, ze sa jedneho dna zdvihne sama a zacne behat. Moj syn takto zacal, nikdy sa nestaval, ani nestvornozkoval, len sa tak cudne posuval posediacky a asi v 14tich mesiacoch z nicoho nic vstal, akurat sme sedeli pri stole a zacal behat okolo stola. No a potom sa uz nezastavil a maminka vymenila lodicky na opatkoch za botasky, aby stihala 😀 😀 😀
treba nechat nech si behá, sama si dá na seba vacsi pozor ked bude vediet ze nikto ju nechytí, a pády paatria k životu, hlavne že sa potom vždy posstaví a ide dalej.
súhlasím... v 13-tich mesiacoch neriešiť, nenútiť, nechať to tak...
môj herec stál v postieľke od siedmych mesiacov, v deviatich lietal okolo nábytku ako strela... každý mi tvrdil, že na desať bude chodiť a h.... zlatá rybka.... za svet sa nechcel pustiť ruky, jednoducho sa bál... takže cca 3-4 mesiace chodil za ruku... a sám sa prvýkrát pustil deň pred prvým rokom....
Podporovali sme ho, tlieskali jak zmyslov zbavení, keď urobil dva samostatné kroky odo mňa k mužovi... a nič 😉 Tak či tak sa úplne pustil, až keď to ON uznal za vhodné 😀
Príde to...
nic nerobit..nesilit..vsetko ma svoj cas...ziadna prilba,alebo remene.. 🙂
preco by musela 13mesacna vediet sama chodit???nauci sa, ked pride na to cas.....
juuuuuuuuuuj, poviem Ti len vlastnú skúsenosť a to, čo by som ja isto nerobila...
takže moja skúsenosť je, že naša Em je úplne zdravé a normálnym tempom sa vyvíjajúce dieťa, plaziť sa začala keď mala niečo po ôsmich mesiacoch, na konci deviateho mesiaca sa sama posadila, okolo desiatich mesiacov začala štvorkovať a zároveň sa aj stavať a chodiť popri nábytku. Nikdy nešpičkovala, pokiaľ samozrejme nepotrebovala niečo dočiahnuť 😎 😀 samostatne chodiť začala v 14,5 mesiacoch a bol to ten najkrajší okamih 😵 😵 😵 prosto bežný deň, ona sa zrazu v strede chodby postavila a odvtedy chodí a padá a behá a tancuje a padá a má samé modriny, hrče na hlave, aj do jazyka si už hryzla, paradoxne, ešte keď štvorkovala 😅 😀
ja nie som za žiadne prilby, vodítka a podobne pre deti pri chodení... načo? keď už chodí isto, samo a potrebuješ ho mať v bezpečí pod dohľadom, chytíš ho za ruku, inak nech si behá a cíti slobodu a dôveru od Teba, bude si veriť samé a bude veriť aj Tebe 😉 deti potrebujú skúšať, učiť sa samé, samozrejme treba na ne dozerať a chrániť ich, ale nie som si istá, či tá prilba je vhodný spôsob...
mne sa malá ešte aj teraz vyvalí, doma, vonku.... no a čo... ak nespadne nejako nešikovne, tak ani neplače, postaví sa a ide ďalej, ak sa udrie, príde si nechať pofúkať a dať pusku na bobo a zasa ide ďalej 😉
takže veľa zdaru a hlavne trpezlivosť 😉 každé dieťatko, každý človek je originál a má svoj čas kedy je pripravený na určité zmeny, kroky... niektoré deti sú šikovnejšie v tom, iné v onom 🙂
ja som sa nevedela dočkať, kedy začne rozprávať a teraz mi od rána do večera vyspevuje a piští a vypytuje sa a mňa bolí hlava 😀 😀 😀 😀 😀 ale je to super a ja sa teším opäť na nové pokroky a na to, ako sa aj ona bude tešiť, keď sa niečo nové naučí.
Maj zo svojej dcérky radosť a aj ona bude veci robiť s radosťou a nadšením, ak cíti Tvoj stres s priveľké očakávanie, je neistá a v strese aj ona, teš sa z nej, z obyčajných vecí ktoré dokáže, lebo aj to, že ráno otvorí oči a usmeje sa je zázrak 😵 😵 😵 😵 😵
preboha a preco ma zacat chodit??? ked zacala 4nozkovat v 11 mesiacoch tak naco cakas ze ti uz bude chodit? deti musia byt v mozgu pripravene na chodenie...nie vodit za ruky...prave preto sa ti stavia na spicky, ze ju drzite za rucky, deti sa maju necaht tak, aby sa mdozreli na chodenie...nasa zacala 4 nozkovat asi v 8 mesiacoch a este nechodi sama, len so stolickou, alebo za svojim kocikom nalozem knihami, aby jej neutekal. Neurologicka nas vystrihala, ze nesmieme za rucicky drzat, lebo bude chodit po spickach a podobne...kokos, ja fakt nechapem,preco niektore mamicky potrebuju detom takto ublizovat!!!!ja ked vidim matky co detio vodia za ruky, deticky ruky vytocene a natiahnute dohora, mam chut tie matky prefackat! skuste sa vy zavesit za ruky na strom a tak okkolo neho chodit, spolovice zavesena, ako sa to bude pacit...dieta ma svoj cas, nauci sa same.....
nijako ... naučí sa sama ... doprajte tým deťúrencom trošku samostatnosti 😉
nasa mala stvornozkovala od 6,5mesiaca, hned sa postavila pri nabytku a od cca 7 mesiaca lietala okolo nabytku ako diva. ale chodit ani nahodou. za ruky nechcela (svokor a moja babka skusali - mala viac rozumu ako oni dvaja dokopy). proste som neriesila, kam sa potrebovala dostat, tam sa dostala... kym sa nenaucila si bezpecne sadnut par krat spadla, udrela sa, po 3-4 raze uz si dala velky pozor aby sa jej nic nestalo... prilba je podla mna hlupost, tak sa nikdy nenauci bezpecne chodit, sadat, padat - ked pad neboli, preco by mala davat pozor...
chodit zacala z minuty na minutu ked mala presne 13,5 mesiaca. najskor 1 krok, potom 2 a uz sme ju nezastavili. za ruky nikdy nechodila, ja som ju nenutila, pavuky, choditka a podobne sme nikdy nemali. sama na to potrebovala dozriet a trufnut si vykrocit
tie prilby a remence...nechápem
my sme to nemali a tu sme
nenúť ju,narobíš viac zla
Co najdlhsie nechat dieta stvornozkovat -tak najlepsie dozrievaju mozgove drahy-prepojenia medzi hemisferami . V ziadnom pripade nevodit za rukyani ziadne posadzovanie do pavuka -to podporujete spickovanie -zysovanie tonusu v nozickach-dieta ked bude pripravene same sa pusti chodit a okrem toho dieta ma zacat chodit do 18 mesiaca je to este v norme, takze ziadny strach ono to pride -nechajte to na prirodu 😉
moje deti zacali chodit ako 15 a druhy ako 18 mesacny!!a tu sme!!v pohode 🙂 nic sa neda dosiahnut len nasim chcenim,vsetko ma svoj cas,a ver,ze mala si SAMA rozhodne ,kedy bude ten spravny cas! 😉
Niektore deti najprv utekaju az potom chodia, je to normalne, podla mna nic s tym nerob. Ked parkrat spadne nic sa jej nestane, hlavne na plavajucich parketach kde sa mi este nic v zivote nerozbilo aj ked ich mame aj v kuchyni a maly mi tam hadze sklenene flase. Samozrejme dolezite su protismyklave ponozky alebo topanky ale inak klud. Ona potrebuje parkrat spadnut aby sa naucila aj padat - ano aj to sa treba naucit, aby padala tak aby sa neudrela (na zadok alebo sa opriet pritom). Bez mensich urazov nezaobidete to je jasne ale nie je dobre vychovavat dieta "v skleniku", jazyk neprehryzne neboj sa. Konferencne stoliky a podobne nebezpecne predmety kde si moze buchnut hlavu do ostreho rohu treba odstranit, inak ju nechaj nech tu chodzu skusa sama, vraj ani za ruky drzat nie je dobre lebo dieta nema pritom spravne drzanie tela a zle sa to zafixuje.
Ahojte....nikam sa netreba ponahlať, dieťatko same vie kedy je ten jeho cas....Moj malý začal loziť až ked mal 10 mesiacov a kratko po tom zacal chodiť za ručičky, no sam sa pustil až ked mal presne 14mesiacov...nechala som to na neho, do nicoho som ho nenutila...A teraz už bežka a ja spominam na casy, ked este nechodil...užívaj si každe obdobie, do nicoho sa nehrn, pamataj, nic sa už nevráti 😉 😉 😉
moja mala zacala stvornozkovat ked mala 9 mesiacov... a sama chodila v 17-tich... tzn. ze dlllllhych 8 mesiacov v priestore LEN stvornozkovala... myslim, ze asi nikto tak dlho necakal... pomahali sme jej vodenim za jednu ruku - myslim, ze pomohlo, ale len minimalne... takze pevne nervy prajem... nechaj ju rozbehnut sa a modli sa, aby nedosla k urazu... viac spravit nemozes, ona sama musi prist na to, ako sa spomaluje... 😉
...urcite nijako, zakladom je nijako nepomahat....
moj maly zacal ked mal presne 13 mes. a nedal len prve kroky, ale presiel celu miestnost a spat...nikdy som ho nedvihala, nevodila za ruky ci prst, preto ked mal pocit, ze je ready na chodenie, tak zacal chodit, aj bez nasej pomoci....
tym som chcela povedat, ze darmo my rodicia chceme, aby UZ lozili, UZ chodili, UZ hovorili...kazde dieta ma svoje tempo..oni dobre vedia, na co sa citia a kedy pride ta spravna chvila ;)
podla mna-otazka nie je spravne sformovana- ty ju nechces naucit chodit ale ty sa pytas ako sa vyhybat zraneniam-tvoja mala chce sama chodit,a nevie padat....aj to treba vediet !a ty sa bojis aby neprehryzla jazyk.. a pod.....obavy su opodstatnene......neodsudzujem ta....inac remene sme pouzivali aj my super pomocka podla mna- aj pre mamicky ...setri chrbat!..inac aj ja som rozmyslala na tou speci prilbou....ale nakoniec som ju nekupila...a obisli sme s bez vaznejsich zraneni.odpurucam ti chodit s nou (ked mala chce sama )chodit s nou za ruky alebo s remenmi.a davaj pozor aby mala papuce s gumovou podrazkou,popripade ABS ponozky...lebo plav. podlaha je dost hladka...a vyckat...raz na to pride aj ona ako brzdit ked treba! ;) moja vacsia chodila sama ked mala 10 mesiacov a moja Lea ,mensia dcerka az ked mala 15 mesiacov,deticky nie su rovnake.... prajem ti vela trpezlivosti a vytrvalosti!!!
Budem sa opakovat, ale je to tak. Dieta zacne chodit vtedy, ked an to bude pripravene. Deti nie su take hlupucke, za ake ich my nikedy pokladame. Niekedy na to staci len troska viac odvahy, niekedy maju este slabsie svaliky...
Nie je dolezite kedy zacnu chodit, ale ako sa k tomu dopracovali. Lozenie je podla neurologov najdolezitejsie, aj ked niektore deti nelozia. Dieta sa samo zacne pohybovat za nejakym cielom. Pomahanim narobime viac skody ako uzitku. Je dolezite, aby sa naucilo byt samostatne (v pohybe) a aby sa dokazalo spoliehat na vlastne schopnosti. Ked mu das prilbu, nenauci sa, ze buchnutie hlavou o zem naozaj boli, a zrejme ho nic neprinuti, davat si na pady pozor. A popruhy a vodenie za ruky ??? naco. Naucit sa spravne padat je mimoriadne dolezite. Ze si treba dat ruky pred seba, ked padam dopredu, ze treba krk zdvihnut, ked padam dozadu, a ze nejlepsie je presunut tazisko, aby som dopadlo na zadocek (na makku plienku 🙂
Ked mam dostatocne pevne svalstvo a udrzim rovnovahu, dokazem to aj samo, a ked nie, tak este nie som pripavene.
Deti sa nemaju davat do poloh, alebo nutit do pohybov, na ktore nie su zrele.
Najlepsia "pomoc" je v tomto pripade "ziadna pomoc". To znamena motoivovat k pohybu ( aby slo za hrackou..) a pripravit mu bezpecny priestor na pohyb. Poodsuvat nabytok trosku dalej, aby malo priestor na pohyb, dat chranice na ostre hrany nabytku, dat prec koberec, aby sa nesmykal, odstranit nebezpecne predmety, ktore by ho mohli zranit a tak...
A najlepsie su ponozky s protismykovou "podrazkou" . Nie s tymi bodockami, ale s celou makkou gumennou vrstvou. Vo vnutri to uplne staci. A na pevnu ortopedicku obuv nad clenky uz maju ortopedovia tiez iny nazor, ako pred par rokmi, a ja s nimi suhlasim. Ak im z nozky urobime kopyto, tak im mozu akurat ochabnut este aj tak slabo vyvynute svaliky a slachy okolo clenkov a podobne. Netreba clenok fixovat. Je tam prave na to, aby sa v nom nozka ohybala. Ortopedicke topanocky su zdravotna pomocka pre deti, ktore ju potrebuju, nie pre zdrave deti.
Nechajme to na deticky, clovek sa do vzpriamenej polohy dostal asi pred 2.mil. rokmi, takze v tej hlavicke uz je zakodovane "ako sa to robi" 🙂
prečo sa plašíš? kam sa ponáhľaš? Veď každé dieťatko je iné a naučísa chodiť vtedy, keď je na to pripravené.
Sú veci, ktoré sa unáhliť nedajú a na ktoré skutočne musí dozrieť čas. To nie je učenie básničky 😉
Moje starsie deti nelozili- mali mna a otca na to aby dosiahli co chceli. CHYBA, NESKUTOCNA!!! Ale vysvetlite to niekomu najmudrejsiemu..Ani s odstupom casu mu to neviem vysvetlit. Dievcatko ma 8 rokov, chlapec 5, nevedia sa bicyklovat-a ked aj na bicykel sadnu,tak vrieskaju ako kone a musim byt na blizku, lebo keby padli urcite by dostali taky sok z jednej odreniny ze by boli dva tyzdne na upokojujucich liekoch. A uz im to v tomto veku nedokazem vysvetlit a dodat im odvahu. To kym boli mali to bolo same hiiiiiiiii, a potom velke revy...
Najmladsi bol nuteny sa naucit plazit,aj lozit po styroch, a dlho predlho chodil okolo nábytku az sa 14,5 mesacny pustil sam.
Stotoznujem sa s nazormi viacerych mamiciek v tejto teme- nemas sa kam ponahlat🙂. Vsetko chce cas.
Skoda,ze ja uz neviem ovplyvnit ten vyvoj starsich deti,keby som sa vedela vratit o tie roky dozadu, nikdy by som dietatko nevodila za rucicky a ani mu nijak nepomahala. Niekde som citala tu na MK taky citat - ze najviac pomozete svojim detom tak,ze im vobec nebudete pomahat🙂. A je to pravdive. Skoda len,ze u mojich drobcov je uz neskoro.... 😒
caute maminy,moja ma tiez rok prec a poviem vam,preco to mozno zaujima kazdu maminu,kedy jej dieta zacne chodit -napr aj preto,ze mna osobne kazda suseda zastavuje,ze ci uz mala chodi a preco este nechodi a vrcholo vsetkeho je,ked mi do nemoty opakuju,ze to je urcite preto, ze im uz "od narodenia" neobuvam papucky,aby mali lepsie fixovanu nohu!!! ze potom sa dieta skor osmeli,ked ma istotu v spevnenej nohe...no a kedze ja som za capacky a ziadne ortpedicke topanky napr, tak uz mi tieto ich reci idu na nervy,lebo ich nepresvedcim. jedna ma dve deti a obom samozrejme davala papucky a chodili do roka..no proste aj toto moze byt dovod..mne je srdecne jedno,kedy sa mi mala pusti sama,som stastna ze 4 nozkuje ako profik,ledva ju chytim a to je podla mna dolezitejsie,ako ci mi chodi uz v 8 mesiacoch.
..keď nechce chodiť,kúp jej bicykel.. 😀
nalepšie deťom pomožeme tak, že im nebudeme pomáhať . / myslené je to tak , aby sme neurýchľovali ich prirodzeny vývin / keď ešte nevela tvoja dcérka dvihať hlavičku , tiež si ju to neučila a naučila sa to sama alebo nemám pravdu ? 😉
ahoj ak mozem poradit nic neries a zbytocne sa nestresuj , kazde dieta ma svoj cas ( skor alebo neskor kazde dieta zacne chodit ) moj zacal chodit v 14 mesiacoch a kamoskina mala 11 mesiacov
Neboj sa toho, ze ked sa pusti, tak padne 🙂 Ved nepadne daleko, len na zem 🙂 A plavajuca podlaha nie je ziaden hazard. Ja som malu vzdy nechala samu, tiez jej to trvalo, kym sa sama naucila chodit, okolo 12 - 13 mesiacov.. Ale vzdy som ju nechala, nech aj spadne🙂 A dnes, ked sa udrie, tak si sama pofuka a ide dalej, ani ju to nehne. Je to tak lepsie, lebo im ty tym dodavas odvahu🙂 Vela trpezlivosti prajem 🙂

môj názor : neurobiť nič. na čo prilbu a nejake opraty a neviem čo ešte???? 😖 nedávaj ju ked sa stavá na špičky, tak na to nie je pripravená a ty ju len nútiš len aby to bolo lebo... lebo neviem čo. čo je na tom že 13mesačné dieťa nechodí?? vôbec nič, buď trpezlivá. moja malá bola v chodítku ale to len občas ked som potrebovala napr. variť a v choditku šla kam chcela ale zároven mala aj obmedzenia aby si neublížila. ked som dovarila išla z neho von a ked začala loziť tak jedine čo som riešila bolo že som jej vymenila obsah spodných šuflíkov a poličiek hračkami a vecami s ktorými sa rada hrala a ešte som sa snažila čo najviac umývať podlahu kedže to bol jej svet vtedy. čo sa bojíš že padne, že sa uderí, že si prehryzne jazyk a pod. tak dajte na podlahu koberec alebo behuň aby si zvykala aj na iný povrch a mala aj teplo ked liezla.