icon

Ako riešiť sklamanie z babysitterky a závislosť dieťaťa?

21. jan 2025

Dnes som prišla domov asi o hodinu skôr ako som mala. Bola to žena, ku ktorej som mala veľkú dôveru a aj deti ju mali radi. Dalo som jedno pravidlo, žiadne videá a hry na mobile nech nedáva deťom. Môj 6 ročný syn totižto reaguje na to ako na drogy. Raz to dostane a nechce nič ine. So strašim dietatom sa dalo normálne, ale on to nevie dať prec s ruky, je potom nepokojný, robí mu to zle.
Našla som ho s jej mobilom v roku, hral ešte k tomu nejake nevhodnú hru. Ona o pravidla a o tom, aké mi to je dôležité vedela. Budem si musieť najst novú. Ale čo s tým synom? Hovori, že on si sám zobral jej mobil. Ale tak môj by si nikdy nedovolil len tak zobrat, takže mohla by mat nejakú autoritu a zobrať mu ho (vraj sa snažila…). Druhé dieta mi povedalo, že bol tak hodinu na tom telefóne.
Ako sa zachovať k dieťaťu, čo tiež vedelo, že to nemá robiť a nemá absolútne žiadny problém to robiť poza chrbát a brat jej mobil? Som na konci v tomto, neviem prečo je tým mobilom taký posadnutý. So mnou si púšťame max. niečo krátke a to skôr výnimočne, nepyta, kým to nemá je dobre

pe_mi
21. jan 2025

Ja na tvojom mieste,keďže potrebuješ veľa využívať opatrovateľku,ako čítam.nechaj to tak.skus pohľadať takú, čo vie zaujať deti,ozaj aktivity viac času ,ako nezáujem.a uvidiš
Nehroť to.tak bude na telefóne a ty sa mu venuj cez víkend ,vo najviac ,ja to tiež tak robím

autor
21. jan 2025

@pe_mi lenže snažila som sa vysvetliť, že jemu ten telefón robí zle. Ak ho nemá, je ok, pokojný, kreatívny. Ak ma do 15-20 min. povedzme ok, len bude píliť uši do nekonečna a pýtať si to a hovoriť veci ako že spraví to, len keď mu dám mobil, je to neprijemne. Keď ho nemá, toto všetko odpadá. Keď ho ma 30 min. a viac, je podráždený, neobsadí, nekludny, a trvá to aj týždeň, kým sa zas ukľudní . Preto to akože hrotim

pe_mi
21. jan 2025

nemám už návrhy, snáď sa ti to podarí nejakým kompromisom vyriešiť .

autor
21. jan 2025

@pe_mi ďakujem za rady. Tiež dufam. Vidim to na tu druzinu a komplikovane vyzdvihovanie

petulda333
21. jan 2025

Podla mna prehanas. Pises,ze od teba ho nepyta,nedovoli si ho vziat. A urcite mu opatrovatelka ten mobil dala viackrat. A nechcel ho od teba. Mozno pili usi vtedy,ked mu ty telefon das,tak skusa a chce viac. Takto mu stacilo na chvilu u nej a bol pokoj. Spokojny on aj ty nevedomky

pe_mi
21. jan 2025

Inak,keď musíš dvoch vyzdvihnúť.co tak vyzdvihnúť len jedno a opatrovateľku poprosiť o vyzdvihnutie druhého a tým sa zabije čas
Kým prídu domov.uz budeš aj ty doma s prvym.

autor
21. jan 2025

@pe_mi presne tak to plánujem spraviť, len sa trochu bojím. Končím o 17:00, 17:30 ho musím vyzdvihnúť, cesta trvá 25 minut bez zápchy, ale zápcha býva často a niekedy zla. Asi odídem z práce o 16:30 proste, zrejme ma nevyhodia, ale extra super riešenie to nie je

autor
21. jan 2025

A tiež musím povedať, že tu škola začína o 7:30, takže je to 10 hodin v škole, čo je veľa pre prvaka, ale ok, to dokážem akceptovať

pe_mi
21. jan 2025

Chodia aj ostatné deti isto na toľko hodín.preniesť sa cez to

ajusa12
21. jan 2025

No len aby si s týmto prístupom vôbec nejakú babysitterku este nasla. Želám ti veľa šťastia.

vkatush
22. jan 2025

Ja len k tomu, že je to dlho na dieťa byť 10 hodín v škole.
Mali sme žiakov, ktorí stáli o 5.59 pred školou a čakali, kedy otvoríme a domov chodili po 16.00 (v dlhej družine). Proste sa rodičom nedalo inak, ak mali prácu, kde boli dlho.
Z tých detí neubudlo.
Mala som aj žiakov, kde s rodičmi bola dohoda, že po 14tej môžu ísť domov, ak chcú. Ak chcú ostať, nech ostanú. A často tieto deti chceli ostať do 15.30 alebo aj do tej 16tej. Neboj sa využiť družinu, ak je tak dieťa spokojné. Vyskúšaš a uvidíš.

A ešte aj na margo toho, že druhé dieťa povedalo, že bol na mobile hodinu. To si sa pýtala tej babysitterky? Lebo deti a ani tie staršie často nemajú pojem o čase. 15 minút pre nich môže byť 3 minúty, ale aj hodina.

Ak jediná vec, ktorou ťa babysitterka sklamala je ten mobil a inak si bola s jej prácou spokojná, neriešila by som to tak drasticky. A ako ti baby písali vyššie, ak má tvoj syn závislosť už teraz na mobile, bude si hľadať cestičky, ako sa k nemu dostať a ty o tom ani nebudeš tušiť. Radšej by som mu vyhradila presný čas, kedy a čo sa na ňom môže hrať, nech to ustriehneš. A byť nekompromisná v tom čase. Odbije budík, končíš, bez zľutovania.

A posledná vec 😂 ani ja nemám heslo na mobile a to mi v škole niekedy deti zobrali mobil a urobili mi do neho ich fotky, nech mám prekvapenie na neskôr. Vedeli, kde je hranica. Takže pracovať hlavne so synom. Určiť pravidlá a držať sa ich, ale aby cítil, že aj jeho "potreby", alebo skôr záujmy, sú vypočuté. Nájsť kompromis.

riyadh
22. jan 2025

Takze neviem kolko Platis BS, ale ak Paar esur Co cakas? Ak chce, aby dieta nebolo na mobile,a mozno si snim nevies Sama. Rady, co cakas, ze jej Das par susni a sa Bude snazit? A ak mas tak na rocne dieta by som si pytala 10e ciste ho na hodinu

riyadh
Autor odpoveď zmazal
katty123456
22. jan 2025

moze sa stat ze vymenis aupair a bude to este horsie..kazda bude mat nieco co tebe vyhovovat nebude...nestresovala by som ni deti castym striedanim opatrovateliek..ked si s nou inak spoko dala by som posl vyzvu a az potom!!

slovakboy
22. jan 2025

Pozor keď sa na ten zákaz veľmi fokusuješ a pripomínaš ho tak je práve preto pre deti lákavý. Potom aj ona môže mať problém ich udržať. Netreba z toho robiť veľkú drámu.

jakubrianka
22. jan 2025

Mňa tak napadlo, že za nárast agresie u deti môže závislosť od technológii a vôbec sa autorke nečudujem, že nechce aby mal jej syn mobil v ruke keď platí opatrovateľke za opatrovanie.

sense
22. jan 2025

Mne príde zvláštne dieťa ktoré nemáva v ruke mobil vie s ním narábať lepšie ako človek ktorý mobil používa denne. Takže tomu neverím. Pretože by ani nevedel kde má takú hru hľadať a ako sa hrá
Mala som niekoľko Babysitter pre dcéru a keď raz Bolo povedané že si to neželam tak som na Tom trvala. Ale teda my sme mali v byte aj kameru a každá jedna o nej vedela.
A áno jedna to opakovane porušovala tsk jednoducho skončila.
A ak dieťa zobralo mobil bez dovolenia, čo si nemá absolútne čo dovoliť tak by nieslo následky v podobe trestu.

simca06022011
22. jan 2025

co by si spravila so synom? je to dieta, ako kazde ine... s dospelym sa zblizi a dovolovat si bude, mobil si vezme. Pani nech si ho zahesluje a ma ho mat v praci pekne odlozeny, nemusi ho predsa mat pod nosom, synovi jedine dohovarat, ze cudzie veci sa bez dovolenia neberu. Ak sa nebude spravat napr. tak budu chodit do druziny a kedze potom nebudu stihat aktivity, zrusia sa im. Ak toto nie je dostatocny strasiak tak neviem. Inak je akekolvek rozculovanie sa zbytocne a netreba hrotit: ja si dovolim tvrdit ze az do puberty, a kym sa nedokazu ovladat a brat mobil ako beznu sucast zivota, to bude lakava vec. A celkom chapem, ak si syn dovoluje, ze ho nevedela od neho zena dostat. Vsak to som mala aj ja ako matka, co robit, ked dieta bolo v tomto "stave" z mobilu.

enigmaenie
22. jan 2025

Vsetko co pises velmi dobrs cjapem . Riesili sme dlho rovnaku vec . Ale nie s opatrovatelkou ale so starsimi rodicmi. Dcera ma tykivu poruchu a syn rovnake problemy Ko ten tvoj. Stary rodicia pouceng ale nepomahala donekinecna chodili tam ze sa akoze hraju ale dostavali mobil a podobne ze ved na 15 minut. Az ked sa mi nevidelo ze ked som ich tam nedala maly nervny v noci sa budil tak sa dcera priznala. Svokrovcov mam super mam ich rada ale bolo velmi tazke aby pochopili ze nase deti nie su take ako svogrove a proste mobil tablet im robi veeeelmi zle. A teraz zial este stale pri vstupe k nim musime povedat detom aj im ze nonono mobil a pocitatc je zakazany 🙂. Ja chapem aj ich stranu lebo tlak deti vie byt velky a zial tym co potom neriesia nasledky to nepride take vazne a neuvedomuju si ze im vazne ublizuju .
Co sa tyka syna ak je takyto probldm navrhuhem kooperaciu so psychologom popripade pedopsychiatrom. My navstevujeme kvoli tykovej poruche a dcerke veddla len lekarka zo svojej pozicie vysvetlit preco mobil nie rovnako som vzala na poslednu kontrolu syna aby to pocul od lekarky ..... proste to je pre nich vysssia kapacita asi a porozumeli

arasidka123
22. jan 2025

Prvák ma doučovanie?

autor
22. jan 2025

@sense aj mne to príde cudne, ale asi je nejaký talent. Proste chytí do ruky a vie to s tým, android, Apple, počítač… všetko, čo sme skúšali napríklad pri dlhej ceste vlakom a vtedy ani tých 6 rokov ešte nemal. Čo už, nemám dôvod si vymýšľať, nepomôže mi to k riešeniu nijak

autor
22. jan 2025

@arasidka123 Ano, ma doučovanie, lebo chodí na školu v inom jazyku, ako je jeho materinský.

autor
22. jan 2025

@enigmaenie čo je prosím ta tykova porucha? Je to napísané správne?
Konečne niekto s dietatom, ktorému to tiež nerobi dobre. Chápem, že to ostatní nechápu. Ani ja by som nechápala, keby som mala len svoje prvé dieta.
Hm, psychológ. Dúfala som, že nájdem nejaké rady tu a dokážem to vyriešiť aj sama. Ale ak nie, pôjdem tam. Ďakujem

sense
22. jan 2025

Tak treba pritvrd v Tom že nesmie brat cudzie veci v 6 rokoch by to mal vedieť. A ako už niekto písal no hold aj keď v družine byť nechce tak bude musieť. Tam nebude mať komu brat telefon
A ešte je možnosť že mu ho babysitterks dáva a má pokoj aj keď tebe tvrdí niečo iné. Rovnako ak jej ho zobral bez opýtania mala zareagovať tým že mu ho mala vziať naspäť ale jednoduchsie je povedať že to neslo

kleopatra114
22. jan 2025

V prvom rade by som riesila nerespektujuceho synka ako opatrovateľku. Keby ona sedela počas babysittovania na mobile a nezaujímala sa o deti, nepoviem ani pol slova. Ale v prvom prípade varila, nevedela o zákaze, dala mu mobil pokial navarí . V druhom ráže cesala druhé dieťa, mladý tomoravdepodobne využil a opatrovateľka si povedala , že ok , keď jej ho nedá dobrovoľne teraz , zoberie mu ho, keď docese dcéru. A v tom si prišla. Nech sa na to pozerám akokoľvek, z týchto dvoch situácii mi príde, že opatrovateľka je ok a tvoj syn začína mat problém.

michelle567
22. jan 2025

@kleopatra114 druhý súrodenec povedal že bol na tom mobile hodinu. Neverím že babysitterka hodinu cesala a nemala čas mu vziat ten telefón. Skôr si myslím že mu ho dáva pravidelne

autor
22. jan 2025

@sense už som ráno tu druzinu zaplatila. Ako som pisala, chyba je v prvom rade u neho, že si to dovolí aj keď vie, že to nesmie a v druhom rade si tiež myslím, že mu ho mohla zobrať, ale situácia jej vyhovovala v tom, že jeho chyba a pre ňu lahsia robota. Proste sedeli v pozícii, že sa mu dal ten mobil ľahko zobrať z ruky

autor
22. jan 2025

@kleopatra114 ona cesala druhé dieta, inak 10 ročne, poobede, nikam sa nešlo, to mohlo kľudne počkať kým vybaví problém s telefónom.

autor
22. jan 2025

@michelle567 presne toto. Jej to vyhovovalo tak. Už aj z jej reakcie sa dalo vidieť, že nebola potešena z mojho skoršieho príchodu. No nič, je prec a ako hovoria, musím zistiť, ako dať syna do laty, nech si prestane dovoľovať

autor
22. jan 2025

On z nejakého dôvodu potrebuje silnú osobnosť, čo ma zásady a nedá sa, je konsekventna, inak si mysli, že ma navrch a že je “sef”. To som sa jej snažila aj na začiatku vysvetliť, že je taký a že potrebujem niekoho s autoritou