Baliť či nebaliť bábätko "naširoko"?
Určite by som si nedovolila len tak nezodpovedne nebaliť. Začala som o to bližšie zaujímať a mám pocit, že je to viacmenej jeden z komunistických prežitkov. Vo väčšine európskych krajín je to brané ako úplne zbytočné, dokonca aj na Slovensku je to odporúčané len v ojedinelých prípadoch a keď je na to naozajstná zdravotná indikácia. Pritom lekári kážu viazať "naširoko" každej mamičke bez rozdielu. Nie je náhodou úplne zbytočné trápiť také maličké detičky? Aký máte na to názor?
my sme nebalili naširoko vôbec.. doktorka, ktorá nám prepúšťala z pôrodnice povedala, že klbiky sú v poriadku, ale že naša pediatrička povie či ano, alebo nie... Pediatrička povedala áno,ale aj tak sme nebalili... a klbiky máme v poriadku 😉
Nebalila som na široko, až po prvej kontrole u ortopéda, ktorý po sone povedal, že oba kĺbiky sú ešte nezrelé. Dokonca sm od pediatra vyfasovala špeciálnu plienku, akési traky, ktoré sa viazali na vrchné oblečenie a krásne fixovali bedierka tak, ako mali byť. Na ďalšej kontrole (v pol roku života) už bolo všetko ok a viac som baliť na široko nemusela.
Preventívne balenie je možno zbytočné, no v opodstatnených prípadoch je to nutné. No mne napr. nik nekázal baliť preventívne, ani v nemocnici, ani pediatrička. Až už spomínaný ortopéd.
Celoplošné sono kĺbikov nepokladám za prežitok komunizmu, nakoľko (a bolo to tu už aj spomínané, myslím) máme väčšiu predispozíciu na kĺbovú dyspláziu.
mne ortoped tiez povedal preventivne balit nasiroko, nepacilo sa mi to , ale vyskusala som mu tie dve plienky na pampersku natiahnut, a mal v tom zadok jak mravec, a ked lezal na chrbatiku tak mal zadok tak vysoko, sa mi zdalo ze je prehnuty cez tie plienky, hovorim si ze ale toto nie, preventivne aby som mu znicila chrbticu. odvtedy som tie plienky ani nevytiahla.
Tak ja poviem svoju skusenost. Ja som balila malu na siroko, moja svagrina svoju dceru tiez. Potom sme zistili, ze jej mala bola viazana na sirsie, naucili ju to sestricky na antolskej a plienka bola 3x prelozena, mna sestricky na antolskej naucili balit na siroko, ale plienka bola prelozena 4x, cize o dost uzsie viazanie. Zistila som to , ked mala mala mesiac, normalne som bola zhrozena. A vysledok, klbiky v poriadku, to sme boli na kontrole ked mala 7 tyzdnov, to je ta kontrola co sa robi ked ma dieta 4 tyzdne, ale nebol volny termin, v ten den ako mi povedali ze uz netreba balit, sme skoncili. Cize ina smena, ina sirka. Nebolo to ovela sirsie od pampersky. Ale ajkeby som mala dalsich 10 deti, ten prvy mesiac znovu budem balit na siroko. Preco? Preistotu. Aj nazory na vankus su rozne. Citala som ze od roka, inde od dvoch, mne ortoped povedal, ze od dvoch rokov, idealne vobec. Takze ked mala dovrsi 2 roky, tak jej dam vankus, zas len pre istotu, aby som si potom nerobila vycitky. Hoci ked mala reflux spavala na mojom vankusi, ale cele telo, ale velakrat bola zosupnuta. Ale konzultovala som to aj s detskou.
Ako tu uz bolo povedane, balenie nasiroko je rozsirene v "nasich koncinach" preto, ze mame v tejto oblasti geneticke predispozicie na chyby klbikov (najma u dievcatok). Ja som si o tom tiez co-to precitala na nete a nasla som niekde (skoda, ze si nepamatam presne, kde to bolo) vyjadrenie predsedu komory detskych ortopedov (alebo taky nejaky titul mal ten clovek), ze balenie nasiroko preventivne je v podstate zbytocne, ba priam naopak, moze byt skodlive (on to tam tak dost odborne popisoval - bola to daka studia pre lekarov), malo to suvis s prietokmi krvi, alebo nieco podobne. Ze tym balenim nasiroko sa moze cosi poskodit. A naopak, ak uz je vada na klbikoch, tak to viazanie nasiroko nepomoze - to uz treba poriadne liecit. Potom tam vyjadril nazor, ze dokonca aj dnesne jednorazove plienky maju dobre navrhnuty strih, ze "nutia" dietatko drzat nozicky v tej spravnej polohe pre klbiky. Ono to naozaj vyzera, ze co doktor - to iny nazor. A clovek sa moze aj zblaznit. Ale aj my sme pouzivali 3 mesiace siroke balenie, lebo v cloveku to vrta, ze co ked...
Ono prevencia nie je zla v niektorych veciach zase - podla mna. Ale ak ma uz skodit, nie je to predsa prevencia, no nie? Ako napisala @anjelicek26 napr. o vigantole (D-ko) a fluorovych tabletkach - podla mna toto su zrovna dost dolezite veci. Nedostatok vitaminu D moze sposobit krivicu a malicke babatko, ktore sa nemoze vystavovat slnecnemu ziareniu, nema kde to D-ko prijat. A fluoridacia zubov je ucinnym prostriedkom predchadzaniu zubneho kazu, avsak tzv. vnutorna fluoridacia (spominane tabletky fluoru) ma vyznam len do cca 10 - 12 roku zivota dietata.
uz ani na slovensku sa nasiroko nebali... po mesiaci sa robi usg klbikov a rozhodne ortoped ci treba,... mimochodom v zahranici sa nielenze nabali nasiroko ale nepouzivaju sa ani perinky a zavinovacky a podobne obmedzenie volneho pohybu noziciek... ja som pouzivala zavinovacku ale nikdy som jej neupevnila nohy tak aby sa v nej nevedela hybaj aj ruky mala vonku... v podstate nou len bola obtocena🙂 teda to nemalo ten povodny vyznam... ak budem mat druhe dieta tak okolo zavinovacky ani nepojde🙂 podla mna to skodi normalnemu vyvinu klbov a preto mame tie "predispozicie" ze klby my samy davame do pre ne neprirodzenej pozicie
nikdy v zivote nebola mala zabalena nasiroko. Vsetko je v absolutnom poriadku. Tiez som si co-to prestudovala!

tak bud rada ze je vsetko v poriadku..