icon

Čo môže byť príčinou večerného plaču u dieťatka?

ervenka
7. dec 2011

Mohol by mi niekto poradit, PLS? Mame prve dietato- 3-mesacneho chlapceka. Je to dost kludne dieta. Je krmeny flasou, byvam v zahranici a tu nie su laktacne banky, a kedze mi mlieko prislo az na 4. den a maly musel nieco papat uz pred tym, bola flasa.... No maly trpel aj kolikou, kt. sme riesili infakolom, masazami. Uz mu to preslo, teraz si pekne poprdka, aj sa vykaka kazdy den bez toho, aby som to na nom videla-ziadna cervena tvaricka. Aj sa zasmeje, zaspievame si. Cez den ziadny problem. Az pride vecer a potom spusti taky plac, az sa zachadza, chripi, vystiera sa, nozickami ani velmi nekope, len plaaaaace a plaaaace, krici, mne to pripada, ako keby ho nieco bolelo, ale nema co, vacsinou sa tento plac zacina cca okolo 8-8,30 vecer. Nepomoze,ze ho mam na rukach, prihovaranie, ani ked ho ma manzel... Po polhodine, alebo hodine takehoto placu sa ukludni, potom sa napapa a zaspinka. V pondelok sme s nim boli na pohotovosti, lebo z takehoto placu prestaval aj dychat. A ja som momentalne prechladnuta, tak sme tam radsej isli. Tam doktor nic nenasiel- ziadny zapal, dychacie cesty su ciste, aj hrdielko aj uska. Je takyto plac normalny? Ked som bola vycerpana z prace, tiez som nikdy nemala bohvieaku naladu, ale takyto plac.... Ach jo. Ked sa maly po takomto placi uklidni a potom zaspinka, ja si potom poplacem, nie je to sranda takto vidiet dietatko plakat... DAkujem za radu...

emkab
7. dec 2011

Ja s tym teda osobne skusenosti nemam, ale skus si najst temu o detskej kolike, tvrdi sa sice, ze je 3mesacna a ze do 3 mesiacov zmizne, ale napr. u mojej netere zacala az v 3.mesiaci a trvala az do ukonceneho 1.roka :-/

kvojtanikova
7. dec 2011

@ervenka tazko takto povedat, ale podla toho co opisujes moze ist o koliku, tzn. nahly plac "bez priciny" najma vecer, suvisi to nejako s bruskom - ma krce alebo take cosi, aj ked sa tak nemusi javit, hovori sa ze to samo prejde, dalej mu len rob tie masaze a infacol a podobne veci, castejsie tym trpia chlapci ako dievcatka. My sme to tiez zazili i ked u devcatka, presne ako pises, vecer ked uz mala ist spat, zacala revat a revala v kuse polhodinu-hodinu az od unavy zaspala. Neda sa s tym robit nic, iba vydrzat, prejde to. Vraj to moze byt sposobene aj tym, ze uz si zacina uvedomovat okolie a nevie zaspat, lebo ma plno "zazitkov" a vnemov, a tak sa spaniu brani az sa rozreve a potom zas nevie zaspat aj keby chcel tak reve dalej. No ale naozaj to casom prejde. Drzim palce a zelam pevne nervy.

mandragora22
7. dec 2011

@ervenka moj partner vraj rycal az do 6.mesiaca vecer co vecer od 20 do 23,00 hodiny 😀 😀 😀 😀 a zije a ma uz aj vlastne dieta 😉

ervenka
autor
7. dec 2011

My sme prestali s infacolom, lebo som znizovala davky a aj malemu to nechybalo. Cca 2apol tyzdna sme bez, a az do teraz nemal maly ziadne problemy. Len v nedelu prvy krat tak hrozne krical... A dnes vecer som aj pocula,ze mu trosku v crievkach bubnovalo. My pouzivame mliecko proti detskej kolike a tazkemu kakaniu. Mam sa teda vratit ku infacolu aj ked syncek uz pekne kaka kazdy den? Moja sokra mi povedala,ze mame maleho nechat tak, vykricat sa, aby "vypustil" paru z celeho dna... Napr. vcera takto hrozne neplakal..

katrinka8
7. dec 2011

Ahoj, ja som nasla toto: http://detskechoroby.rodinka.sk/detske-choroby/... Najprv si ale pozri posledny odsek, aby si sa nevystrasila 😉 Neboj sa, urcite to s Tvojim dietatkom zvladnete!

ervenka
autor
7. dec 2011

katrinka8- dakujem za link.
Este dodam, ze on neplace PO ale PRED jedlom. A mali sme aj 2x ockovanie, za kazdym to zvladol velmi dobre- ziadna horucka, len menej papal. Pred tyzdnom ho vazili a merali a mal 60cm a 5180g. (Nie je priliz chudy?).. Uvidime, zajtra idem znovu do poradne, tak ten plac spomeniem. Aj ked tu sa ku VSETKEMU stavaju tak,ze z toho vyrastu a bla bla. Nuz a susedove dieta zomiera 😢 Krasny chlapcek, ale nedozije sa veku 5. rokov.

martincca
7. dec 2011

😒 😒 ufff tak to akoby som o nás čítala, cez deň pohodička, kludne dietatko, taký spiaci anielik, a bum prišlo obdobie, tiež okolo 3.mes. že 19hod. a malý ričal akoby mal žiletku v plienke. Nie raz som len bezradne plakala s ním. Pediatrička povedala že to budú koliky, čoto som prečítala na nete...tak sme masírovali bruško, davala som aj kv. Espumisal, ale plač aj napriek tomu občas prišiel a nič sme nezmohli. Tak sme sa snažili davať malého spať už pred tou jeho inkriminovanou hodinkou🙂) no a ako prišlo tak aj odišlo

mirkita
7. dec 2011

@ervenka nemoze byt maly uz velmi unaveny? skus posunut ukladanie na spanok skor...a kupes ho kazdy vecer? mozno by mu pohol vcasnejsi kupel, masaz a potom papanie a ulozenie...alebo napapat, okupat, ulozit...treba poskusat podla mna...nam maly plakal do 3 mesiacov, potom to zacal prechadzat ale plakal dost po kupani - ako sme ho vybrali z vanicky tak reval a reval aj pri obliekani az kym som si ho neprilozila a pritom nezaspal...

katrinka8
7. dec 2011

@ervenka - nemas za co 😉 No, niekedy aj ockovanie moze sposobit zmeny spravania u dietatka ☹ Este mi napadlo, ze som o kolike citala, ze je to nevysvetlitelny plac, ktory trva ako je to aj popisane v tom clanku, ale ze nemusi byt spojeny s bolestami bruska. A co robite pred tym, ako zacne plakat? Niektorym detickam moze vadit aj prilisny vzruch, placu, lebo nevedia spracovat vela podnetov, a pod. ... ale tak to su uz len take dohady...

ervenka
autor
7. dec 2011

Takze nas den vyzera asi takto: Rano sa zobudime okolo 8,30-9. Dostane cistu plienku, flasu... Potom prideme do obyvacky, tam ho dam do boxu- ma tam hrazdicku, aj ten tociaci sa kolotoc. Pohra sa s tym, trochu si zaspievame. KEd vidim, ze si trie ocka, vzdialim sa. Potom Danko zaspi cca na pol/hodku. Zobudi sa, znova sa pohra.. o 12-12,30c dostane flasu, pohrame sa, ideme von na polhodku az hodinu v zavisloti od pocasia. Potom zase hranie, posadim sa s vylozenymi nohami, pokrcene ich mam vkolenach, posadim si ho pred seba, a trochu si zaspievame, porozpravame sa. o 16,30 dostane znocvu papat. Medzi tym ma kratke snicky. Ked pride manzel domov, pohra sa s Dankom. O 8-8,30 zase flase, potom ho ulozime do postelky. Poslednu flasu ma okolo polnoci, potom spinka az do rana. Kupeme ho pred papanim o 8 vecer. Vcera aj dnes trochu vrtel hlavou pri kazdom papani,ale kazdy den spapa cca 700ml... A prave pred tym papanim o8 vecer mame to divadlo. Este spomeniem, ze v poslednej dobe si velmi dava do ust prsiky, niekedy aj celu ruku. Su to uz zubky? Akurat dnes presne ma 3 mesiace.
Dakujem za vseeeeeetky rady, a ukludnenia, kt. ste mi tu maminky Slovenske napisali... Prajem dobru nocku.

p.j.jacky
8. dec 2011

Tak ako tu spominaju uz mamicky ide o koliku.Dietatko proste nevie co zosebou a kedze ine nevie len plakat,tak place.My sme to mali tAk do 3 mesiacov.Ale kazde dietatko je ine.Ked sa ti zaplace,je dobre na neho fuknut,alebo prsknut vodu.Vsetky deti si davaju rucky do pusinky.Zacinaju vnimat ,ze maju rucicky a tak si ich zuzlu.Treba vydrzat,bude casom lepsie a prejdu aj koliky a pride zasa nieco ine.... 😉

c15211b8
8. dec 2011

@ervenka my sme mali to iste, cely den v pohode, a vecer krik aj hodinu. Ale ako baby pisu, ako prislo tak odislo. Okolo stvrteho mesiaca to same odislo. Treba vydrzrat. Skusali sme vsetko mozne, dat spat skorej, ale zobudil sa a zacal plakat. Obidvaja synovia mali taketo koliky a naozaj skonci to. Drzim palce.

ingmiriama
8. dec 2011

@ervenka tak viem o čom píšeš som prvorodička ja to mám práve teraz malý má tiež 3 mesiace večerný plač...tiež robím všetko preto aby neplakal ale najradšej má keď ho položím na ruky tak že brúškom dole a pohupujem sním doprava doľava....ja viem že to prejde ale teraz to slovíčko TO PREJDE neznášam...infacol si nemala vysadiť môj synovec mal vždy jednu kvapku pred papaním do 6mesiacov ...môj malý z toho grckal tak som mu začala dávať sabsimplex 10 kvapiek pred každým papaním ...a probiotika biogaia večer 5 kvapiek pred posledným mliečkom...trocha to pomohlo ale plač býva tak 3 krát do týždňa....chcem ti povedať len nepočúvaj svokru aby si ho nechala vyplakať....to nerob....a čo sa týka ručičiek v ústach je to normálne aj môj malý si ich dáva do úst a už začal riadne slintať 🙂

babul83
8. dec 2011

@ervenka My sme to so starším prežívali pol roka. U neho to začínalo o 17stej. Začal pľakať, mrnčať, proste bol veľmi nepokojný. Zaberalo jedine mať ho na rukách (vtedy ten plač aspoň nebol taký krčovitý) a stále meniť polohy na rukách, vyslovene čičíkať. O 19:00 akoby sa "sekol" vypýtal si "didi" a zaspal. Bolo to veľmi náročné obdobie, Tie dve hodiny boli pre nás každodenný horor, vždy som bola pripravená, že nič si vtedy neplánovať a návštevy odmietať, lebo tým sa to len zhoršilo, ale zvládli sme to. Pri druhom synovi sa nám nič také nestávalo. Ešte moje všimnutie, ja som pravidelne o piatej chodievala na vlaku z roboty, keď som bola tehu a malý mi vtedy vždy v brušku ožíval. Vystieral sa alebo čo a mňa bolestivo kopal, pokračovalo to takto po narodeni. Veľa nervov a trpezlivosti.

mamabiba
9. dec 2011

no my sme mali koliky iba do 1 mesiaca, potom prešli. dávala som sab simplex 15kvapiek na lyžičku a zapiť mliečkom (my sme kojení). Už som si myslela, že je všetko OK, tak som si včera dala dobrej kapustovej polievky a čo sa nestalo, mali sme bruškabôl, takže znova kvapky.Nepíšeš, či mu dávaš odsaté mliečko alebo umelé. Ak odsaté od teba tak musíš si aj dávať pozor na to, čo zješ. Ja som do prvého mesiaca jedla akurát zemiaky, ryžu a mäso, postupne som začala skúšať aj iné. Zatiaľ všetko zvládla, iba na tú kapustu mi včera zareagovala, takže viem, že to jesť nemôžem. Určite mu pomáhaj kvapkami aby ho to menej bolelo a držím palce, nech Vás to čo najskôr prejde.

mamabiba
9. dec 2011

@ervenka a čo sa týka tých ručičiek, je to normálne, ani zúbky ísť nemusia. Moja si dáva pravidelne do pusy dva prsty a dovtedy ich saje (až do krku), kým z nej dačo nevylezie. Proste máme malú bulimičku 😀 😀 😀 .

ervenka
autor
11. dec 2011

Dakujem mile maminky za rady. Infacol prisiel spat, masazujeme brusku a Danko je kludny, vcera prespal takmer cely den. Dufam,ze tie velke place uz nepridu... <3

paris3
11. dec 2011

@ervenka aj nasa mala v tretom mesiaci prestala s kolikami, tak som vysadila infacol. za dva tyzdna sa ale vecerne koliky vratili a tak som zase zacala davat vecer infacol. tiez sa to zlepsilo.
zda sa tiez, ze sa nam podari vyhnut vecernemu placu, ked malu ukladam do postielky skor, nez na nej vidim, ze je unavena. ked to dobre nacasujem, tak si chvilku v postielke hmka a potom zaspi....
drzim palce, nech je to uz len lepsie...

feb13
12. dec 2011

@ervenka Ahoj moj maly to robieval do konca sestonedelia cca. od siedmej vecer do pol dvanastej... vkuse a nicim sa nedal ukludnit... potom to postupne samo preslo. Ale nebol chory, ani brusko ho nebolievalo, proste nic mu nebolo a predsa sa nedalo nicim pomoct. Viem aky je to pocit bezmocnosti. Az neskor som sa docitala, a suhlasim s nazorom, ze niektore deti takymto sposobom spracovavaju porodnu traumu. Myslim jednak samotny proces porodu, hlavne ak bol porod tazky, ale aj tu nahlu zivotnu zmenu ktoru pre babatko znamena narodit sa. Vraj niektore deticky to robia vyslovene v case ked sa narodili - a u nas to plati, pretoze najtazsia faza porodu zacala okolo siedmej a rodila som o pol dvanastej.

carodejnica
12. dec 2011

@ervenka Toto je skvelý článok http://dojcenie.wordpress.com/zivot-s-dojciatko...
Dieťa môže byť aj prestimulované, má ešte nezrelú nervovú sústavu... moja dcéra mala rovnako takéto obdobie, trvalo to možno mesiac, možno viac, snažili sme sa jej ten večer urobiť už taký kľudný program, ja som dojčila, takže to bolo možno troška jednoduchšie, aj keď boli také stavy, že sa od plaču nechcela prisať, tak ju vtedy chvíľu muž ponosil na rukách a potom mi ju doniesol do postele...

ervenka
autor
13. dec 2011

Carodejnica Dakujem za fakt velmi dobry clanok! Asi ho prelozim a dam precitat svokre. 😀 Tak sa mi zda, ze ten nas plac bola kombinacia bolave brusko a privela vzruchov. Len tu v NL plati,ze stimulovat, stimulovat stimulovat... Ked sme doma, tak si myslim,ako dobre Danko prosperuje, aj sa "dospelacky" smeje... A ked pridem do poradne, tak tam hned doktorka na mna vyhrkne- Otaca sa uz dieta? Snazi si sadnut? Ako dlho vydrzi s hlavickou hore? Ako vela papa? No a za kazdym ma doktorka "zdrbe" (pardon za vyraz)- lebo nas TROJMESACNY syn sa len obcas pokusa otacat, o sedeni nie je ani rec, hlavicku pekne drzi cca5 minut, potom mu ide dole. A Doktorka mi zakazdym hovori, aby som s malym cvicila, napr. chytila ho za rucicky ked lezi a pritahovala si ho ku sebe... a stimulovala..... No a ked to robim, tak potom vecer je maly taky uplakany. A ked je nas den easy, tak sa pekne napapa, sup do postielky a behom 5 minut uz spinka a vydrzi do polnoci a potom dostane flasu a potom uz nasleduje velky spanok do 9 rano!!! Asi budem ignorovat lekarkyne "rady" a budem robit podla maleho- ako sa mu bude pacit. Chcem aby nase dietatko bolo zdrave, stastne a spokojne... Navyse, niekde som citala,ze privelky plac je skodlivy pre mozog takeho maleho baba...

ichbinich
13. dec 2011

@ervenka:
Tak ked vidis suvislost medzi stimulovanim a placom, tak kasli na doktorku. Tahanim do sedu ho nenaucis skor sediet, bude sediet, ked na to bude zrely... To su mi rady... Este par takychto hlasok a ZMEN lekarku.
Sama citis, ze mu to nerobi dobre, tak to nerob. Bohuzial v dnesnej dome vedia vsetci, co je najlepsie pre babo, ale nik nepocuva samotne babo. Ono ti uz da vediet, co mu pasuje a co nie. Pekne pocuvaj svoj materinsky cit a u lekarky si pripomen sama sebe, ze mas dve usi: jednym dnu a druhym von. Ja som nemala maleho kojit podla jeho lekara asi od 4-5 mesiaca v noci. A hadaj, kojim ho doteraz v noci. Proste to lekar nevie, len vzdy skonstatuje, ze sa super vyvija. A aj vlk je syty aj ovca cela 😀
U nas pomahalo na ten vecerny plac bud nosit alebo som si potom kupila fitloptu a skakala som na fitlopte. Alebo manzel siel na stacionarnom bicykli s malym na rukach. Skus si kupit satku alebo nosic. To nie je take narocne na ruky a mozes aj nieco spravit (ako najest sa, sadnut si a oddychnut si alebo aj ist na zachod 😉). Taktiez zaberal sum rozladeneho radia a rady podla Dr. Harvey Karp z knihy The Happiest Baby on the Block. Je myslim aj cestine a tu na fore je niekde diskusia.
Taktiez v troch mesiacoch je skok vo vyvoji, to ti odporucam knizku od holandskych autorov: Hetty van de Rijt a Frans X. Plooij: Oei, ick groei! (v nemcine Oje, ich wachse!). S kazdym krokom, ked sa babatka naucia nieco nove, tak su pred tym nekludnejsie a placlivejsie. Ja som potom vzdy pozerala, ci nie je zase nejaky taky skok na rade, ked bol zase nekludny a plus minus nejaky tyzden to fakt sedi.
Aj ked tu radu "to prejde" uz nemozes pocut, ani ja som nemohla, ono to fakt prejde. Ja viem, v tej situacii to je hrozne, a clovek sam nema sil. Ja som pochodovala hodinu po byte s malym v nosici, uz som sama nevladala... Ked sa ukludnil a zaspal, tak som si sadla a vylozila nohy a nechala som ho v nosici.
Prajem pevne nervy a hlavne nadalej pocuvaj svoje babo a svoj materinsky cit!

dibisd
13. dec 2011

@ervenka a ako dlho Vam tento stav uz trva? Lebo aj my sme mali podobny problem, ale trvalo to len nejakych 10 dni a potom to preslo same. Nas maly ma uz 9 mesiacov a prechadza roznymi uplakanymi obdobiami, ktore trvaju len par dni. Raz to bol sacok, potom nas smiech, teraz place hlavne ked si ho niekto zoberie na ruky a nie som to ja alebo jeho tatino...Ktovie, akym obdobim Vas drobec teraz prechadza. Drzim palce, aby to nebola ziadna bolest sposobena chorobou, ale iba psychicka zalezitost, ktora sama pominie.

ervenka
autor
13. dec 2011

Caute maminky. Dnes sme boli u doktora, lebo malinky zacal trochu kaslat a navyse sme dostali noveho doktora, este sme ho nevideli, tak sme prisli a skontroloval nas. Nase male zlato je zdrave, nic nechytil, nechal sa kludne vysetrit doktorom, len sa na mna pozeral, rozdaval usmev od ucha k uchu. Doktor povedal,ze kasel a trochu plny nostek moze byt zmenou pocasia, ze maleho moze "boliet" ze rastie a tak (prestimulovany)... Je zaujimave, ze jeden doktor povie tak a druhy tak.. Takze, ako mi napisala ICHBINICH, budem pocuvat samu seba. JE to trochu tazke, pri prvom dietati, ale treba sa ucit. 😝 Uzite si mile maminky dnesny specialny den, ved je Lucie- cas carou a zariekania. Tak nech nam tie nase zlatinka rastu do krasy... 😉

ichbinich
13. dec 2011

@ervenka:
To som rada, ze je inak vsetko v poriadku a ze mate rozumnejsieho doktora 🙂
Vsetko dobre a coraz menej narocnych vecerov...

iskricka55
11. nov 2014

My smesa natrapili takto do 4 mesiacov, fakt to bolo tazke namahave tie koliky boli strasnem som rada zeuz ti mame za sebou, bez rektalnej rurky vsetkych moznych druhov kvapiek a masazi by sme to asi nezvladli, teraz prezmenu pojdu zas zuby afurt nieco 😖