Kričanie na deti: Ovplyvňuje počet detí spôsob výchovy?
Len taka uvaha. Minule tu bola tema, ze zeny kricia na svoje deti. Pisali zeny, ktore maju 2 a viac deti a tie sa spolu hadaju a oni potom na deti kricia. A mna zaujima aj tie co mate jedno dieta kricievate na dieta? Lebo my mame jedno dieta, a poviem pravdu este som na dieta nekricala. Ma 3,5 roka a max poviem nono, dieta po mne zopakuje nono a viac to nerobi. Vychovavame v uplnom klude, dieta je kludne vesele. Priklad poviem, ideme umyt zuby a bezi do kupelni 🙂😃. Poviem ideme papat a uteka ku stolu si sadnut. A plno inych situacii. Vsetko sme sa ucili hrou, s kludom. Samozrejme, ze ked bol mensi skusal, hadzal sa o zem. Vsetko sme riesili s kludom. A je to dobry chlapcek.. Ano viem budete mi pisat, ze pockaj si na pubertu 😃. Ale pisalo sa v teme o malych 2-6 rocnych detoch, ze vela po nich kricia. Preto ma zaujimaju ci aj po jedinacikoch sa tak krici cele dni.
tak hlavne kazde dieta je ine takze nie kazde to ma tak ako tvoj syn ale ked mas jedno dieta tazko si to predstavis.. ano mat viac deti mozno sposobi menej trpezlivosti a potom sa mi stane ze pri narocnejsom dietat stratiz skorej trpezlivost a uleti ti nejaka nepekna veta.. napriek tomu sa podla mna koli tomu svet nezruti detom hovorim ze som neni stroj a nezvladam niekedy uprimne tak ako to vidim.. a oni to chapu.. a zase vidim velky vyznam a vyhodu mat viac deti a surodencov.. moja sestra mala prvu dceru povahovo velmi narocnu a dlho sa im druhe dietatko nedarilo aj ked chceli k nej surodenca.. otehotnela az ked mala dcerka asi 3,5 roka.. a ver tomu ze ona s tym jednym dietatom tolko trpezlivosti kolko citit z tvojho prispevku nemala... lebo jednoducho kazdy ma nejake svoje hranice aj mi dospely sme iny niekto znesie viac niekto menej a tiez deti su rozne a niektore skratka daju zabrat aj ked napriek tomu su to zlaticka a zasluzia si rozhodne aj tak nasu neobmedyenu lasku ;)
Nie vsetci ludia su rovnaki 🙂
Deti sa rodia s roznymi temperamentami. Su deticky, ako toto tvoje, ze s radostou poslucha. A su deti, ktore su silne antagonisticke a ver, ze pri takom by si nervy obcas stratila aj ty a mozno potom aj zakricala.
Velmi dobre to chapem, ja som z tych ludi, co maju poslusnucky temperament, ochotny ustupovat, ochotny spolupracovat. Mozno je to aj konstelaciou, ze som mladsi surodenec, ktory vela okukava a rad sa uci od druhych, vzhliada k autoritam a tak... Zato mam vo svojom okoli vela silne opozicnych ludi, niekedy sa s ich tvrdohlavostou neda nijako pohnut.
Trpezlivost ti pri tvrdohlavych tvoroch pomaha v situaciach, ked nezalezi na tom, kam idete a v podstate si uzijes aj vyber, co maju tieto silne osobnosti. Ak ale je potrebene sa na niecom dohodnut, niekam sa dostavit v presny cas, tak vtedy taketo osobky, hoc malicke dokazu bojovat ako levy.
Malo ludi vie, ze opozicny vzdor je silnym znakom ADHD. ADHD dieta sa dokaze sustredit na veci, ktore si vyberie ono samo, ale povinnosti je presne to nechcene a je to strasidelny odpor, co dokazu tie deti predvadzat, ked by si ich nejako chcela dotiahnut tie veci urobit. Hodina vzdorovania na 5 minutovu DU. Vedeli by ti zrejme mamy ADHD deti povedat svoje.
Moja svokra mala na mojho muza balamutiacu metodu, odviedla vzdy jeho pozornost a dostala ho kam chcela. Alebo sutaz: Kto tam bude prvy? Ja sa prva obleciem! Ja sa idem prva vycikat!... Vies co je vysledkom? Ze je este viac tvrdohlavy a este viac si strazi hranice. Lebo to casom prekukol. Jeho spolupraca vyzera asi tak: Vymysli sutaz, a ja ti ukazem, ze ju vyhram. Alebo: Vsak mi to rozkaz, ja sa trochu pohnevam, pofrflem a potom to urobim... Cize moc sa smerom do dospelosti nezmenil 🙂 Je si toho aspon uz vedomy.
Tes sa, ze mas take poslusne detatko, ale zaroven rada od byvaleho poslusneho dietatka - posiluj sebavedomie svojho dietatka, posiluj jeho schopnost rozhodovat sa, bude to v zivote velmi potrebovat. Hlavne ak stretne takychto opozicnikov 🙂 Budu sa mu zdat svojou rozhodnostou a pevnoou volou, mozno aj tou svojou neustupcivostou zaujimavi, ale casom moze v ich spolocnosti trpiet, nebude sa vediet presadit, bude iba ustupovat ...
podľa mňa: 50 % povaha rodičov, 50 % povaha dieťaťa.. ale áno, rodičia vedia kričať, aj keď majú len jedno dieťa.. a niektorí naozaj celé dni a iné ako krik nepoznajú 🤷🏼♀️
Myslím, že si prišla zbierať komplimenty a obdiv za to, aká si úžasná matka, čo v živote nekričala a perfektne vychovala svoju dcéru. Tak ti teda gratulujem a tlieskam 👏.
Samozrejme. Keď na 10x neurobí co mu v kľude poviem tak zakričím a hotovo. Urobí to. Je to úplne normálne 🙂. Máš proste pokojne dieťa. Ono veľa ľudí tak máva ze prve dieťa je hotový anjelik a druhe presný opak 🙂. Záleží od dieťaťa. Nie je to tak, se keď dieťaťu vysvetlujes a rozprávaš sa s nim v klude tak poslúcha. To je veľmi mylná predstava. Tu záleží z veľkej časti od dietata a jeho povahy. Môj syn je velmi rozumný chalan. Rozprávame sa a preberáme rôzne témy. Keď bol na zápis do ZS tak učiteľka povedala ze sa s nim vyborne rozprávalo ze je veľmi rozumný. Takže som bola pyšná samozrejme. Ale doma niekedy 10x poviem aby niečo urobil a proste to neurobí kým nezakričím. Ale nevidím to ako chybu rodiča. Vidím to tak ze je to proste normalny zdravý chalanisko co občas ignoruje príkazy ako aj ja keď som bola decko 🙂.
mas iba kludne dieta gratulujem... tuto nekriciacu metodu s kludnym vysvetlovanim ma aj svagrinej sestra... ta mala to akurat zneuziva a neposlucha odkedy ju poznam...ked mala 3 roky mi vysvetlovali ako tato metoda vychovy je super a oni odchodili kurzy a mamka si aj certifikat neviem.aky spravila... teraz ma to dievca sedem este neprestala vystrajat doslova robit zle a zneuzivat, ze rodicia po nej nekricia iba vysvetlia v klude, a teraz uz vie aj krasne vymysliet vyhovorku velmi inteligentne dievca inak ... jednoducho bud mas dieta, ktore je kludne alebo mas maleho sibala, ktoremu z oci bije, ze o chvilu nieco vystroji a je mu u prdele co budes vysvetlovat a viac by zafungovalo raz vazne skriknut a dost
@autorka ahoj. Ked citam tvoje uvahy, tak si mi pripomenula svokru.
Hovorila mi o manzelovi, ake bol zlate dieta. Ze vsetko pekne posluchol. Dalo sa s nim na vsetkom dohodnut. Ze ked videla v obchode nejake dieta, co sa hadzalo o zem alebo u znamych sa kricalo, tak si pomyslela, ako uzasne zvladaju vychovu a ze ostatni to proste iba nevedia. (Presne ako ty v tvojom prispevku)
A potom sa im narodilo druhe dieta 😁 vychovavali ho s muzom uplne rovnako a teda povedala mi, ze pri mojom manzelovi si myslela, ze ostatni svoje deti jednoducho iba nevedia vychovat. Preto sa spravaju hrozne. A az pri druhorodenom pochopila, ze to je o povahe dietata 😊
Pre mna ponaucenie. Kazde dieta je ine.
Mám jedno a, keď bola malá všetko bolo ideálne bola veľmi dobrá do puberty😉samozrejme, že pri jednom máš menej podnetov na hádky, kričanie väčšina žien kričí, lebo si robia súrodenci vzájomne zle, provokujú berú hračky a ustrážiť a kmitat okolo 2 deti, uspavat atd je náročnejšie.
Gro všetkého je aké má dieťa a mama povahu.
Ja mam jedneho hypersenzitivneho introverta s vyssim intelektom a druheho extroverta so znakmi adhd…medzi sebou su takmer uplne nekompatibilni, cize medzi nimi v 99percent spolocneho casu dochadza ku kriku jacaniu bitiu sa a vzajomnej nespokojnosti…a obaja kaslu na to co my hovorime…a ja mam precitanu vacsinu knih o rodicovstve, nasledovane webinare atd a je mi to nanic lebo na nich to absolutne nefunguje a uprimne som z nich vyhoreta lebo vsade pocuvam jak cim su deti starsie tym sa mnohe zjednodusi ale u nas to je s vekom len narocnejsie pre vsetkych…takze my sme permanentne na nervy a teda aj kricime vela lebo aj ich je vela a kazdy inym sposobom…a kedze vacsinu dna som s nimi sama tak nezvladam riesit v klude tie situacie co sa deju zvacsa obom a naraz v jednom case
Mám 2 deti 8r hlapec, 5r.dievča. Synovi všetko 100x dodnes treba vravieť dcéra od samého mala sama čakala v kúpeľni keď sme prišli z ihriska syna dodnes nenapadne ísť rovno do kúpeľne. A tak je to so všetkým, jedenie, podavanie liekov, ucenie sa ani nehovorím, prezliekanie sa, odlozenie vecí... Pri dcére si fakt oddychnem so synom sa citim jak po 24 hodinovej šichte. Keď ho zavolám nereaguje až ked mu dcéra povie že mama niečo chce 🤦♀️ a je jedno či kričím ci s kludnym hlasom... Takže ano kričím.
Neboj sa, ono to raz príde ... Tak si to kľudné a poslušné dieťa uži, keď začne mať vlastnú hlavu a vlastné názory, určite to nebude takéto ružové ....
@dzejny656 súhlasím úplne vo všetkom 🙂
@dzejny656 úplne s tebou súhlasím, mam doma to isté akurát o rok mladšie.
Jasne ze po nej aj zakričím keď na 126x neposluchne. Snažím sa s kľudom ale tiež mam len jedny nervy.
Autorka super ze máš kľudne dieťa, prišla si sa pochváliť tak ti k tomu gratulujeme ale nepozeraj zhora na matky ktoré po deťoch zakricia lebo nevieš aké majú povahy a co s nimi za ten deň prežila.
Tvoj pristup je super, ale nie vdaka nemu mas take dieta. Je to z najvacsej miery povaha. Pamatam si ako mal syn nieco vyse roka, bola sme na jednej krestanskej vikendovke, boli prednasky. Niektore deti od 0 do 3 rokov presedeli vzdy celu prednasku ticho rodicovi na kolenach. Nas absolutne bez sance, ani predtym ani potom nebol taky, lietat, behat, dzavotat, neskor soievat a kricat. Tam bolo krasne vidno, ze vela veci je o povahe, temperamente. Kamaratka ked malo jej tretie dieta cca 10 rokov (dvaja starsi uz boli dospeli) povedala, ze ak by nemala tretiu, myslela by si, ze je skvela mama a ine len nevedia, nezvladaju. Pri tretej pochopila, ze je to o povahe dietata a temperamente a voli. Niekto mozno ma len jedno dieta a ma povahu taku, ze pri vsetkom respektujucom prristupe jednoducho neposluchne zakladny pokyn ako napriklad prosim umy si ruky po kakani. A niekto ma 6 deti a vsetky su ochotne posluchat.
Mám dcéru 8 ročnú a áno, sú situácie že kričím aj napriek tomu že je jedináčik 🙂 takže podľa mňa je to normálne a patrí to k výchove pretože nie vždy sa dá zvládnuť všetko bez kriku
Ja nekricim ja hulakam
Priznam sa ze ked mal syn dva a este ine dieta som nemala, zacala som kricat... Ale je to jeho narocnostou. Sice je velmi mudry, sam zahodil plienky este ani dva nemal a chodil na nocnik. Lenze! Nedovolila som nieco, tak sa postal naschval na gauc alebo na dlazku. Ked sa mal obliect tak on nie...lietal po byte a kaslal na mna. Ked som dala trest, ze okej nejde sa teda von, jemu to bolo jedno. Takze na neho sa nedalo nijak rozumne. Az som skrikla, zrazu vsetko islo. Vacsina kriku zalezi aj od povahy dietata a rodica
Prepáč, ale ked mas taku kludnu, dovtipnu povahu, vies predvidat co dieta ide urobit a zabranit tomu, tak nechápeš, ako mozu ludia kricat?
To je ako provokacny prispevok...
Proste sme ludia, kazdy iny, kazde dieta ine. Drzim palce nech tomu vasmu to vydrzi.
Ahoj môj je jedináčik a áno aj pokricim.. keďže má 12 r. A pohár mojej trpezlivosti preteká denno denne ..a synator je ukecany ... Cize toľko k tomu... Nemôžeš posudzovať svoje dieťa príde do školy a začne ti papulovat potom čo budeš kukať na neho 😂
Veď dá sa všetko aj milo ,ale keď nepočúva aj dvihnúť hlas občas treba stanovit hranice
Keď som mala jedno dieťa nekricala som, nebol dôvod. Ako sú dvaja občas musím no, lebo keď poviem normálnym hlasom nepočúvajú.
Kazde dieta je ine,mas super dieta a dobre to robis ale nesud,je to tazke,dnes.som.uz napr nakricala na moju 3 rocnu a je rozdiel.ked ona sa netesi,bojuje lebo nechce ma svoju vôľu a proste.krici
Inak je super a myslim ze kricim o dost.menej ako ludia v okoli ale.tiez ich nesudim 😅
@miniatura14 ja jej napríklad negratulujem lebo veľmi lahko vie súdiť druhých a keď tuto vlastnosť odovzdá aj deťom, tak ďakujem pekne.. Pani si myslí, ze je lepšia než v skutočnosti je a to tiež nie je ani trochu pekná vlastnosť..
Ja mam syna a dceru. Syn taky ako tvoj. Dobrucky, poslusny, tichy... Dcera cisty cert. Neposluchne nic, neboji sa nikoho. Nechcem ti brat iluzie ale obavam sa ze je to povahou, nie vychovou 😀
Neviem, či je úplne ok, ak dieťa súhlasí úplne so všetkým, čo sa mu povie a vždy posluchne. Predstav si, že toto zistia jeho spolužiaci (často manipulatívne a niekedy aj agresívne deti), ako sa budú k nemu správať. Alebo keď bude dospelá a dostane sa k despotickemu šefovi.
Hovori sa ze kto ma 1 dieta, nevie co su deti
...davam tomu este pol roka/rok... 😄 Moja bola tiez taka...uz nie je a uz su dva kusy,takze uz je to veselsie.dovtedy som kricala menej 😄 ked bola mala,tiez vobec asi...
Mám 2 a keď na ne kričím tak preto,že sa medzi sebou naťahujú.Ak som náhodou iba s 1 z deti,nemám dôvod.Ine je mať 1 a iné viac.

Alebo stačí aj dve a každé inú povahu