icon

Nehovoriace 1,5-ročné dieťatko. Máte s tým skúsenosť?

anicka285
2. dec 2010

Dobrý deň. Mám 1 a pol ročnú dcérku a tá nám ešte stále nehovorí. Okrem slovka "mama" nepovie nič iné. Chcem sa spýtať dá sa s tým niečo robiť alebo je to úplne normálne? Doktori nám povedali, že sa raz rozhovorí ale nezdá sa mi normálne aby také veľké dieťa ešte nehovorilo. Keď niečo chce tak príde na miesto kde sa daná vec nachádza a začne nám tam veľmi plakať. Aj keď sa s ňou stále rozprávame.. Snažíme sa o to aby hovorila ona si len niečo mrmle ale nič nedokáže povedať. Dá sa s tým niečo robiť? Nemáte s tým niekto skúsenosti? Strašne sa bojím aby neostala nemá alebo niečo podobné...

Strana
z4
martina2001
2. dec 2010

nemá nie, však ti hovorí mama. Každé dieťa je iné, môj syn začal plynule rozprávať zhruba v 11mesiacoch, neter mala niečo cez rok, krsňa skoro až pred dovršením 2roku. Ide o to aby ste s nou veľa komunikovali zrozumiteľne nie detské blabla a dávali jej otázky, tak ju skôr donútiš niečo povedať a nenaliehať na ňu, aby rozprávala. Môj syn nám do doby ako začal rozprávať tiež nič iné nepovedal len mama, baba, dedo a potom jak spustil sme nestíhali, to bolo zo dňa na deň. Ak ti to nedá pokoj skús zájsť za logopedičkou, ak máš možnosť, len si prever najprv ako tie deti motivuje a jej spôsob cvičení, aby ti nakoniec malú nezablokovala

andrejecka
2. dec 2010

@anicka285 ešte stále je dosť malá. niektoré deti do3 rokov nič nepovedia a potom sa im jazyk rozviaže, chce to len čas, naša malá začala až od 2 rokov kecať a za pol roka mala takú slovnú zásobu ako dospelá

anicka285
autor
2. dec 2010

takže to že mi ešte stále nič nehovorí je úplne v poriadku??
martina veď tej logopedičky sa najviac bojím. Aby mi maličkú ešte viacej nezablokovala...
Andrejecka ale nie je to dáko neskoro? keď vidím ostatné detičky na ihrisku ako komunikujú a ona len mrnčí a nič iné nerobí mám pocit ako by som niečo zanedbávala. Snažím sa jej venovať stále. Lenže dosť často je u mojich rodičoch ktorí sa tak ako martina spomenula s ňou rozprávajú detskými blabla aj keď im to výslovne poviem aby to nerobili...

pia22
3. dec 2010

@anicka285 "brblanie"a zdrobneliny na deti na vyvoj reci nemaju absolutne ziadny vplyv, moze to mat neskor vplyv na vyslovnost, ale tiez nemusi. K logopedicke by som okolo 2 rokov urcite isla, nemas sa coho obavat, ak vam nepomôze tak urcite neublizi. Pocas beznej hry zdiagnostikuje stupen vyvoja reci a pokial zisti problem navrhne co a ako dalej. Do 2 rokov je vyvin reci velmi individualny a rozdielny, to, ze sa dietatku venujes je dobre, ale pokial na to nie je centrum reci v mozgu dostatocne vyzrete nespravis s tym absolutne nic. Ak sa vyvin reci do 2 rokov neposunie odporucam ti navstivit special. pracovisko, nakolko moze ist aj o neurolog. problem v mozgu.
Drzim palce😉

u2jana
3. dec 2010

@anicka285 ahoj tiez som riesila podobne obavy, tak som s dcerkou isla, ked mala dva roky k logopedicke. Skus zistit, ci je v okoli nejaka dobra a podla toho sa zariad. Ja viem, ze to porovnanie s inymi detmi je strasne, aj ked si to clovek nepripusta. Ale nestresuj sa, do tych dvoch rokov jej daj este cas. Vela s nou citaj, pozerajte knizky, detske casopisy / u nas leti Macko Pusik

sisaha
3. dec 2010

@anicka285 moja dcéra bude mať 17 mesiacov a okrem slova mama a daj nepovie zrozumitelne nic. Vsetko ostatne iba vo svojej vlastnej reci. Na vyzvanie akurat povie, ako robi pes, macka, krava, sova, pripadne ukaze v knizke na zvierata, ktore pozna. Tiez si myslim, ze vyvin reci je individualny a to co by dieta malo vediet je spomenute aj na stranke www.detskarec.sk. Skus pozriet tam.

nice202
3. dec 2010

moja sestra nerozpravala do troch rokov, vsetci boli vtedy z toho nestastni. dnes sa jej usta nezavru. nema ziaden problem, chodi na vs.

mamutka
3. dec 2010

@anicka285 moj maly ma dva roky a nehovori...sli sme k logopedicke az teraz, lebo naozaj vsade som citala, ze do 2 rokov to ma dost vela deti, problem je ak nehovori v 3 rokoch. Logopedicky sa neboj, ta nasa sa s malym hrala a z toho pozorovania si robi zavery, snad nemate nejaku blbu logopedicku, lebo asi aj take sa najdu, ako vsade medzi ludmi.
Zistila, ze rozumie drobec vsetkemu, je vyvinuty az az, tak teraz bude zistovat, ci sa mu len nechce, alebo by tam mohol byt nejaky iny problem.
a hlavne neporovnavat svoje dietaa s tymi na ihrisku. to aj niektorym mamam dobre robi, ked to ich male kvaka a tvoje nic, ale tvoje dieta je sikovnejsie v inych veciach, bud si ista 😉

anicka285
autor
3. dec 2010

ďakujem veľmi pekne za rady.
Určite k logopedičke v pondelok zbehneme, lenže problém u malej je to, že cudzích ľudí strašne odmieta a ani k nim nejde. Radšej zalezie niekam do rohu, skryje sa alebo plače až do kým nieje ten človek preč. Ani s detičkami sa veľmi nehráva, len so svojím bratrancom, s ktorým je každý deň u mojich rodičov.
pia ja sa malej venujem tak veľmi ako to len ide, lenže človek niekedy má fakt veľa vecí a niekedy nestíha sa venovať tomu malému. Nakoľko ju vychovávam len ja a ešte mám popritom štúdium tak nie vždy všetko zvládam tak ako by som mala.

jolinka
3. dec 2010

anicka285
i mne dcerka zacala hovorit neskoro ale mala i doteraz ma problem s porozumenim reci.

Hlavne si vsimaj ci mala ukazuje prstom na veci, ci ti chce nieco zaujimave ukazovat a pozera pritom na teba. Tiez ci rozumie a reaguje aspon na zakladne veci typu daj, pod sem, ideme vonku, pozri sa

ze sa nehra s detmi je v tomto veku normalne, deti sa hraju do 2,5 aj dlhsie roka len vedla seba, este nevedia spolupracovat. ak ma tvoja mala oneskoreny vyvoj reci tak aj ta socializacia moze byt neskorsia.

Hlavne si vsimaj to porozumenie, ci ma dostatocnu pasivnu slovnu zasobu [slova co nehovori ale rozumie] ak rozumie dobre pride aj ten vyvoj reci.

zucha
3. dec 2010

@anicka285 to je uplne normalne, ze este nerozprava 😉 Ono to pride zo dna na den. Niektore deti rozpravaju od 15 mesiacov a niektore maju problem s rozpravanim este pri nastupe do skolky. Hlavne je, ze rozumie a stale udrzujte s nou konverzaciu tak, ako keby rozpravala. Nase prve slova boli tiez mama a ine podobne - jednoduche. Potom sme zacali s takymi, ze sme napriklad recitovali riekanky a ona doplnala koncove slovicka a potom sa to spustilo. Stredna dcera sa prave teraz pusta rozpravat a zo dna na den pribudaju nove a nove slovicka, co rozprava. Hlavne prikazy 😀

anjelicek26
3. dec 2010

Saska do 2,5 roka povedala 4 slova. Potom odrazu cele vety, v kolektive do mesiaca zacala kecat ;) Hovori cisto, bez gramatickych chyb, suslania a od troch rokov aj krasne R... Tu v UK chodi do skoly a vraj je sikulka, usta sa jej nezavru 🙄

A som sa pobavila - aby neostala nema 😅 😅 😅 Neboj, ono to prijde, deti su v tomto velmi rozdielne.

katecameron
4. dec 2010

poznam chlapca ktory v 3rokoch nic nehovoril a jeho rodicia to brali za normalne teraz ma 4 zacal hovorit ale nic moc chodia k logopedovi

traktor
4. dec 2010

@anicka285 mas tak stare dieta, ako su skoro vsetky v nasej teme julovky/ mame aj junovky a augustovky , podla toho ako sa nam deticky poponahlali na svet 😉 /...a pokial viem, skoro ziadne este nerozprava plynulo...niektore povie len mama, baba , brrm...je to normalne, nie kazde dietatko zacne skoro rozpravat..je to tak isto ako ked zacne dietatko chodit...jedno zacne v 9 mesiacoch a druhe v roku a pol...to este neznamena, ze ked nechodi, bude vozickar 😉 ...bud v pohode, ona sa este rozrozprava, pokracuj v tom co robis, komunikuj s nou, spievaj jej...a hlavne rozpravaj normalne..nie suslavo a babätkovsky....na logopediu mas este cas...bol by to pre tvoje dieta len stres..lebo este nie je pripravene, pokial ti rozumie, co od nej chces.../ kde mas dudu, kde mas flasku.../, tak je to ok...neboj rozrecni sa este tak, ze budes rada , ze je vecer a je u vas uz ticho... 😀 ...no a ze sa hanbi...no v tomto veku je to uplne normalne, ze deti uznavaju svoju mamku, tata a maximalne este babku a dedka..ostatnych nechcu, skryvaju sa, hanbia, placu...je to vekom..nieje to nic, co je trvale...skratka tym prejdu skoro vsetky deti..tak ako pride cas, ze sa nebudu chciet podelit o svoju hracku, ze sa hodia o zem...ako prislo tak to odíde 🙂

tanitta
4. dec 2010

ahojky..
mame 2roky a takisto este nerozprava....na jednej strane si vravim ma svoje tempo atd ale na druhej strane ma to i trapi....dr vravela ze dieta do 2r by malo vediet 10slov... potom ma prist na rad logopedia...

janka2110
4. dec 2010

@anicka285 moja Chiara tiez zacala neskoro
rozpravat...mala asi 2 roky ked sa rozrozpravala....
Tiez to bolo tazke...kolkokrat chcela nieco a my sme jej nerozumeli
a ona plakala,ze nevieme co chce... ☹
A teraz sa jej pusa nezastavi..este aj ked spi niekedy nieco povie 🙂

alca85
4. dec 2010

@anicka285 moja známa má 3 a pol ročnú dcérku a tá nepovie dokopy skoro nič...boli s ňou u neurologičky, teraz chodia aj logopedičke a tá jej na to povedala, že s ňou nič nenarobí, že ona ju nedonúti rozprávať, že to musí sama začať. A má ju nechať aby si vytvárala vlastné slová a tými sa dorozumievala, že ona na to príde sama. Dostali akurát nejaké cvičenia čo s ňou má každý deň robiť. Chodí už aj d škôlky, tak dúfajú, že tam sa jej jazyk rozviaže. 😉 Ja si myslím, že sa stresuješ ešte úplne zbytočne. Moja má 16 mesiacov a tiež ešte nevie veľa slov.

alca85
4. dec 2010

a ani detská lekárka to neriešila, pokiaľ nemala 3 roky, až potom jej dala odporučenie na neurológiu a logopédiu

somsa
4. dec 2010

ahojte, alebo dobrý...akokoľvek, niesom mamička ani zatiaľ nič také nechystám ale potrebovala by som zodpovedať na pár otázok o vašich batoľatách..je to taký dotazníček..fakt krátky 14 otázok a väčšinou len kružkujete..týka sa vývinu reči preto to píšem sem..robím ročníkovú prácu a potrebovala by som pár ochotných mamičiek ktorým by som to mohla poslať na mail..ďakujem za pozornosť 🙂

8808
4. dec 2010

@somsa no mozes(: pripadne mail 8808@azet.sk (:

denisa2214
4. dec 2010

Ahoj, aj moja dcéra do 2. roka hovorila iba pár slov, po 2 roku zrazu začala plynule rozprávať a v priebehu 1 roka získala takú slovnú zásobu, ako dospelá. Našla som vyjadrenie jednej pani doktorky k vývinu reči, posielam link.
http://poradne.rodinka.sk/viewtopic.php?t=4092

anicka285
autor
5. dec 2010

ďakujem všetkým za povzbudenie len mne sa strašne často stáva, že malá ani len nerozumie tomu čo od nej chcem. iba si tak pobehuje po izbe a hrá sa. Niekedy príde za mnou z hračkou a čaká kedy budem mať čas sa s ňou hrať. Máme taký harmonogram dňa a už je naučená že vždy po obede, keď ju nakŕmia rodičia a ja prídem domov tak ideme von. Vždy už má prichystané topánočky a všetko oblečenie. Keď sa snažím aby mi doniesla dáku hračku alebo aby išiel za mojou mamou alebo niečo tak väčšinou na mňa len nechápavo pozerá. Doktorka mi pred pár dňami vravela, že je to len jej lenivosť ale mne osobne sa to nezdá. Aj keď nerozumie ale mala by vedieť porozumieť tomu čo od nej chcem. Ja už netuším čo pre to mám spraviť aby som dokázala komunikovať s vlastným dieťaťom. Niekedy mám pocit, že celá moja snaha je zbytočná a že mám na ňu strašne málo času na koľko si dokončujem školu (pretože som ju mala ako dosť mladá) a aj keď je aj s mojimi starými rodičmi a aj s druhými, mama jej určite chýba.

kaja73
5. dec 2010

@anicka285 To,že nerozprava je v pohode.Moj bratranec vobec nehovoril do 3 rokov a je Ok.Skor by ma trapilo,že ani nerozumie,to už by asi mala.Myslim si,že cez forum je toto zbytočne riešit,každy ti povie niečo ine.Ja byt na tvojom mieste poradim sa s odbornikmi.

anicka285
autor
5. dec 2010

@kaja73 lenže k akému presne odborníkovi mám ísť? Vieš ja osobne nemám s malou čas každý deň behať po doktoroch a vysedávať si rady niekedy aj 5 hodín. Väčšinou mi s malou chodí bývalého priateľa matka k doktorom, ktorá ju mimochodom má aj na materskej. Ale väčšina odborníkov chce aby s deťmi prišli rodičia a nie osoby, ktoré sú s nimi prakticky celý deň. Ako som už raz spomenula dokončujem si školu (maturitný ročník), kvôli mojim rodičom, ktorý ma nútia dokončiť si školu. Malú priznám sa dosť zanedbávam ale vždy keď som už doma tak sa jej naplno venujem. Je mi ľúto, že sa nemôže radovať z nej aj jej otec ale tak nám to už osud nadelil. O malú je myslím veľmi dobre postarané aj keď mám stále taký pocit, že niekde robím obrovskú chybu.

dusanab
5. dec 2010

Ahoj, vôbec si nerob starosti že nerozpráva, náš krpec začal až keď mal skoro dva roky a teraz sa mu papuľka celý deň nezavrie 😉 Veľmi dlho bola jeho komunikácia len pokrútenie hlavou a hm a ukázanie prštekom čo to hm je. Ani len mama mi nepovedal. Že ti nerozumie čo od nej chceš by som si nebola celkom istá, možno si "len" nevšíma že niečo chceš a robí si ďalej po svojom. Aj u nás je to tak - ja niečo chcem - podať,odniesť, uložiť hračky....Lukáš sa na mňa len pozrie štýlom "čo ma ty zas otravuješ" 😀 a nič sa nedeje. Proste ho nezaujíma že niečo chcem, jednoznačne mi rozumie len na mňa a na moje požiadavky kašle. Lebo keď chce tak krásne splní všetko. Tiež je to len o jeho pohodlnosti že keď nechce nič a nik s ním nepohne(jedine vidina výletu za vlakmi 😉 ). Takže sa vôbec netráp že by jej niečo bolo, je úplne normálna a má svoje tempo ktorým sa zdokonaľuje v rozprávaní. Určite je v iných veciach šikovnejšia ako jej rovesníci. Ja by som ešte určite za logopedičkou nešla.

anicka285
autor
5. dec 2010

@dusanab takže za logopedičkou nemám ísť vôbec? tak čo vlastne spraviť? pozerať sa ako ma moje dieťa ignoruje?? ☹

kaja73
5. dec 2010

@anicka285 odpoved je v IP

traktor
5. dec 2010

@anicka285 on taneignoruje, len este nenastal ten cas na rec...fakt mas este na logopedicku cas..viem o com hovorim, mam 4 deti a kazde zacalo v inom veku rozpravat, patko bol najlenivejsi...a teraz mele a mele..najviac zo vsetkych deti 😀 ..pokial ti fakt rozumie, len nerozprava, vydrz...mozno to bude o parmesiacov, mozno vsak uz o par dni a rozrozprava sa...urcite by som ho v tomto veku este nestresovala logopedickou..

anicka285
autor
5. dec 2010

@kaja73 ďakujem veľmi pekne za radu, veľmi mi to pomôže. Určite to čo si mi poradila vyskúšam a dám ti vedieť 🙂

dusanab
5. dec 2010

@anicka285 ja ti nevravím že tam nemáš ísť, ty si jej mama, ty sa musíš rozhodnúť či ísť alebo nie, ja som len napísala že JA by som ešte nešla. Vieš naozaj pochybujem že ti nerozumie, už len preto že doma mám to isté a viem že mi rozumie, len si ma nevšíma. Už dávno rozumie čo mu vravím a vie že to patrí jemu. Je to ťažké, trápiť sa a rozmýšľať či sa niekde stala chyba, či som niečo zanedbala a preto si ma nevšíma, ale je to proste len o jeho nevšímavosti. Je to taká povaha, s tou sa asi veľa spraviť nedá. U nás pomôže keď mu sľúbim že keď upraceme, vyhodíme smeti,....budeme čítať knižku, pôjdeme na stanicu pozerať vláčiky, pôjdeme za deťmi do materského centra.... Ako ti tu už niektorá mamička písala veľa s ňou čítaj, rozprávaj, pusti jej rozprávku a vysvetľuj jej čo tam zvieratká/postavičky robia, prečo to robia....proste komunikuj s ňou koľko sa bude dať. Aj mne to išlo na nervy keď som videla ako ma moje dieťa ignoruje len preto že je lenivé a nedalo sa s tým nič urobiť. Ale zmenilo sa to, básničky síce nerozpráva ale pozná všetky knižky čo máme doma, vie čo kde je, presne si nájde stranu na ktorej je básnička ktorú chce práve počuť. A veľa sa pýta. Aj keď vysvetliť dvojročnému dieťaťu prečo ujo nemá vlasy môže byť trošku ťažšie 😉 Ak rada kreslí kresli s ňou, jednoduché tvary a rozprávaj čo to je. Alebo písmenká, čísla. Lukáš ešte nerozprával ale celú abecedu a čísla do 9 poznal (ukázal kde čo je, teraz aj čísla pomenuje aké to je, aj dvojciferné pozná, aj pozná napísané svoje meno, mama, oco - iné nie). Chce to len trpezlivosť. Nič iné sa nedá robiť.

Strana
z4