Rozdiely vo výchove dcér a synov
Chcem sa spýtať,kocky ktoré máte dcéru aj syna,aký rozdiel je vo výchove,v ich správaní alebo celkovo aké rozdiely medzi nimi vnímate?
Podľa mňa (u nás) chlapca musím viac tlačiť do všetkého,kým dievča bolo šikovnejšie ,zodpovednejšie, tak akosi prirodzene. Od malička. Chlapec skôr len to čo on chcel. Ale v puberte dievča horšie. Skôr ju zaujímali chlapci,móda a veru na dievča treba viac strehnuť. Kým brat jej bol ešte ako dieťa v jej veku s ňou plieskala puberta jedna báseň. Už sú takmer dospelý, ale syn je teraz zodpovednejši kým dcéra by si len užívala s kamoškami. Furt niekde behá...
Ale u nás výchova tak rovnako.
Podľa mňa (u nás) chlapca musím viac tlačiť do všetkého,kým dievča bolo šikovnejšie ,zodpovednejšie, tak akosi prirodzene. Od malička. Chlapec skôr len to čo on chcel. Ale v puberte dievča horšie. Skôr ju zaujímali chlapci,móda a veru na dievča treba viac strehnuť. Kým brat jej bol ešte ako dieťa v jej veku s ňou plieskala puberta jedna báseň. Už sú takmer dospelý, ale syn je teraz zodpovednejši kým dcéra by si len užívala s kamoškami. Furt niekde behá...
Ale u nás výchova tak rovnako.
@anonym_7aaacc no ja mám 2 synov..jeden skoro 17 druhý 2,5..teraz bude o mesiac dievča,tak som zvedavá aká bude oproti nim..ale zase každý je iný asi či žena či muž..
Podla mna zavysi od konkretnej povahy dietata. Nasa dcera je od mala taky chalanisko- vecne oskrete kolena, lakte. Uz bola aj hlava zasita. A pri nasich chalanoch vidim rozdiely- najmladsi je taky kludnejsi- teda bol, uz sa naucil od starsich🙂 ale je oravda ze dceru netreba tak tlacit do ucenia, kreslenia a podobne. Chlapci by boli najradsej len vonku alebo dkladali lego. Tak som zvedava ako im to pojde v skole s pisanim
@anonym_autor rozdiely súvisia medzi mojimi s povahou, nevychovávam dievča inak ako chlapca, ale povahovo sú iný a z toho občas vyplynú určite rozdiely.
Nikdy som nerobila rozdiely vo výchove kvoli pohlaviu. Je to o povahe a ta sa može a nemusí drzat stereotypov.
@anonym_7aaacc no ja mám 2 synov..jeden skoro 17 druhý 2,5..teraz bude o mesiac dievča,tak som zvedavá aká bude oproti nim..ale zase každý je iný asi či žena či muž..
@anonym_autor prvá dcéra 16r, vždy všetko chcela robiť, vyskúšať, žiadne zábrany v ničom, rýchlo sa učila nové vecí, bola schopná aj skočiť s padákom, keby mohla. Syn 6r v porovnaní s ňou v Tom veku podobné, odvážny, nebojácny, milý, slušný, poslušný. Dcéra 3r. Úplný diabol, a tvrdohlavá, nič neskúsi, boji sa na odrážadle, boji sa psa. Ale usmievavá, učí sa básničky, pesničky, vie tancovať 😃
Ja mam chlapca a ten je taky kludny, od malicka vela spi, nikde s nim nieje problem. Taky tichsi typ, kludnejsi ziaden extrem teraz cakam druheho tak som zvedava 🙂
@anonym_autor to je o povahe nie pohlaví.Chalan by mal mať vzor v otcovi a s ním, alebo dedom, iným chlapom robiť chlapské veci.Dievca má svoj vzor v mame chalanom to chyba, keď je veľa rodín rozvedenych
Na dcéru treba odjakživa dávať väčší pozor. Syn vždy pred tým, než niečo nové skúsil rozmýšľal, pýtal sa. Dcéra ta nie. Ta chce všetko zažiť hneď a na vlastnej koži. Dcéra sa nebojí ničoho a chýba jej pud sebazáchovy.
Syn je premýšľať typ, dcéra je akčný typ
@doriiis Sranda, u nas presne opacne 🙂
@anonym_autor ja mam dceru aj syna a su velmi podobne povahy, takze aj ta vychova z nasej strany je velmi podobna. Vobec si nemyslim, ze dieta potrebuje rozny pristup na zaklade pohlavia.
Deti maju aj doma rovnake povinnosti adekvatne k veku, ziadne ze dievca sa ma viac starat o domacnost a chlapec ma byt tvrdak. Ja som velky kritik stereotypov muz/zena, takze my deti vedieme k tomu, ze kazdy robi doma vsetko, lebo tu byvame vsetci a cinnosti prisposobujeme tomu, kto je v com lepsi a co ho viac bavi. Ja napriklad nezehlim, manzela to bavi, on nevie velmi dobre varit, to zas viem dobre ja a tak je to aj s detmi.
Tam veľa robí aj poradie narodenia, prvorodení sú často perfekcionisti, mladší zvyknú byť "pohodlnejší".
@anonym_autor Presne tak.To je aj povahou. Tp bude Benjamínek 🥰
Tak ja si myslim, ze to nie je len o povahe, ale aj o pohlaví.
Dceru vychovávame trocha citlivejsie v období puberty, syn proste neriesil take detaily nikdy ako ona, mat dievca je celkom ine ako mat chlapca . Základy výchovy su rovnaké to je jasné, ale k dcére je treba iny pristup. Nemame to tak len my, aj naši známi, tak preto si myslim, ze je to aj o pohlavi, nielen povahe.
@anonym_autor Presne tak.To je aj povahou. Tp bude Benjamínek 🥰
@anonym_7aaacc no hej..v 40 rokoch mojich na staré kolená 😂

Na dcéru treba odjakživa dávať väčší pozor. Syn vždy pred tým, než niečo nové skúsil rozmýšľal, pýtal sa. Dcéra ta nie. Ta chce všetko zažiť hneď a na vlastnej koži. Dcéra sa nebojí ničoho a chýba jej pud sebazáchovy.
Syn je premýšľať typ, dcéra je akčný typ