icon

Syn preplače v jasliach celý deň

mersy1
16. okt 2016

Ahoj mam 16 mesačneho syna ktorý už v auguste nastupil do jaslí no po 2 týždnoch ktoré preplakal prišli zubky teplota a po tom dovolenka a tak tam 6 týždne nebol. Dufala som že to po tom čase prejde bude vyspelejší a zvladne to lepšie no žial vobec sa to nezlepšilo nič tam neje,nepije, spí vraj len po dlhom plači a preplače cely deň plače už ked ho tam rano davam a ked dojdem plače. V noci sa budí no ked dojde domov je v pohode hra sa smeje. tak malemu dietatu je tažko vysvetlit že mamina príde v jeho veku ho ani deti ešte veľmi nezauímaju a ja už neviem ako ďalej.

ajana1
16. okt 2016

Najdi inu skolku a nezabudni ze Na Slovensku Nie je 3 roky materska ale rodicovska dovolenka ktora je dobrovolna a hlavne neplatena 😀 Nas maly chodil od pol roka do skolky a aj my ked sme boli deti tak sme tak chodili 😉 Mozno je Len v tej skolke vela deti a vzruchov a staci najst nejaku inu mensiu.

mimolimit
16. okt 2016

@mersy1 Opatrovatelku si nemozes najst? Nam vyriesila vela problemov, dodrziavala rezim dietata, prisposobila sa mojim casovym potrebam, vyhli sme sa chorobnosti z jasli atd. Postupne si na nu dieta zvykalo, najprv sme travili spolu niekolko hodin a potom som ich nechavala samych. Prvykrat som musela domov bezat z prace po 45min, lebo plac neprestaval. Casom a hlavne pomalym tempom to preslo.

cannella
16. okt 2016

@mimolimit ahoj, kedze s tym mas osobnu skusenost, tak sa chcem spytat, kolko ta opatrovatelka stala, ako a odkial si ju vyberala? Pokojne aj do IP, velmi by mi tieto info pomohli. Dakujem 🙂

mom311
16. okt 2016

@ajana1 rodicovska je neplatena? Od kedy?

mimolimit
16. okt 2016

@cannella Cez "kamaratky" z ihriska som sa dostala ku mladej kocke, ktoru bavi praca s detmi a starala sa uz o niekolko deti. Mala som teda priame referencie, aj sa mi ju podarilo pretuknut ako sa sprava k dietatu mimo dohladu rodicov. Pracovala popritom este ako predavacka v butiku a cenu mala uzasnych 3€/h🙂 Mala som obrovske stastie vtedy.

nika1106
16. okt 2016

@ajana1 rodicovska je platena do 3 alebo 6r podka zdravotneho stavu,kde si nabrala,ze rodicak je neplateny?

cannella
16. okt 2016

@mimolimit dakujem, si zlata. Ked su 3€/h skvela cena dostanem sa mesacne na 540€ a to je pre mna obrovska suma aj po odratani prispevku od statu 😭😭😭

miriam11
Odpoveď bola odstránená
cuculiatko88
16. okt 2016

@miriam11 samozrejme aj to je extrem ,ale zase vzdy sa niekto najde kto pomoze...

miriam11
Odpoveď bola odstránená
mimolimit
16. okt 2016

@cannella 3x8x20=480€ a to je v BA aj cena sukromnych jasli:(
Mam nastastie flexibilny pracovny cas, tak som sa snazila pracovat aj po veceroch/nociach/vikendoch, aby som vlastne nerobila len na opatrovatelku. Neviem ako v inych kutoch Slovenska, tu je ta suma z tych najnizsich, preto som spominala to obrovske stastie.

libka1
16. okt 2016

@cuculiatko88 to ako ma ist po zobrani, to som celkom nepochopila? ak nema po ruke rodinu co by pomohla, tak si fakt neviem predstavit ako takuto situaciu riesit inak ako ist do prace. Vidiet ze mas oporu v rodine, ale treba si uvedomit ze to nema kazdy.

martina9999
16. okt 2016

ahoj, ja zijem vo fr a teda to je podobne, v tej kratkej materskej, aj v tom ze tu nemam babky atd. ja som s malym bola doma 4 mesiace, a potom muz, ktoremu skoncila doba urcita a tak dostaval podporu, ktora je tu dva roky a mal ju trojnasobok rodicaku, akoze psycho krajina...no ale pointa je taka, ze sme vedeli ze jasle budeme skor ci neskor potrebovat, a tak maly chodil prvy rok zivota na 2 dni v tyzdni. pricom do svojich cca 7 mesiacov iba na 3hodiny. lebo bol kojeny a nic tam nepil ani moje mlieko, tak mi ho manzel vozil do prace na kojenie cez obed. u nas to cele dobre dopadlo, ze maly neplace, pekne tam spi aj je, teraz chodi na 4dni c tyzdni. vdaka tomu sa aj uci jazyk, my doma rozpravame sr iba, to by sa moc nenaucil. myslim ze u vas by to lelsie dopadlo keby ste k tomu pristupili viac postupne, nie sokovo. a stale mu vysvetlovat, vzdy sa treba rozlucit, a plus ked maly rano pri odchode zaplakal, hned povedali ze to koli mne, ze ja sa mam vzchopit a on bude citit ze mam doveru atd..teraz ma 15m, naucila som ho na slova, aby som si bola ista ze im rozumie. ked idem do prace, hovorim mu uz vecer pri kojeni, zajtra ides do jasliciek, za detickami. mama pride, pridem, pridem. v utorok vecer, pred vplnou stredou, a tiez v piatok vecer mu hovorim, zostavam, mama zostava, zostavam, budeme spolu. ale nic nefu govalo zo dna na den, chcelo to postupne zvykanie, kazde dieta je ine, u nas len 3mesiace trvalo nez vypil moje mlieko z niecoho ineho nez prsa..radili nam vydrzat ze on si da ked bude hladny, neurobila som to tak. polavila som, kojil sa cez obedy, a zrazu postupne v klude a bez stresu si dal aj v jaslickach jedneho dna.drzim palce

cannella
16. okt 2016

@mimolimit uf, ja mam tiez pohyblivu prac. dobu, ale Home Office nie je mozny, takze by som ju potrebovala na 9 hodin. 30 min ranna cesta + 8 hodin v praci + cesta spat. Tu v ZA stija sukr. jasle 280€ plus strava 60€. Ale 540 je na mna brutal vela, to je bez par eur cela moja vyplata.

bocianka123
16. okt 2016

skús kombinovať jasličky s opatrovateľkou.. ak sa to dá .. ja som si opatrovateľku našla cez inzerát, ja som ho podala... a vyberala .. žiaľ inú možnosť som nemala... a chodí ku mne doteraz, ked ju potrebujem, hoci syn je u predškolák.

cuculiatko88
16. okt 2016

@libka1 no u mna su priorita moje deti,ak by mi dieta plakalo denno dene v jasliach tak by som hladala riesenie,nie ho tam nechavat ,ved dieta moze mat potom z toho traumu a ked sa inak neda treba to dieta vziat najskor do kolektivu aby si zvyklo....ono vsetko sa da ked sa chce ,vzdy sa sa najst na kazdy problem riesenie,len treba chciet ...nie hned zachadzat do extremov a predstav si aj ja dam mozno syna do jasiel,ked budem pracovat,nemam ho s kym nechat...ale ak si nezvykne ,najdem ine riesenie ako nechat ho trpiet ...moj nazor
@miriam11

libka1
16. okt 2016

@cuculiatko88 tvoj nazor to nikto neberie, len si nemyslim, ze pre zakladatelku nie je jej dieta tiez prioritou. Na to ze "vzdy sa najde niekto kto pomoze" sa mi fakt nedalo nereagovat, sorry

cuculiatko88
16. okt 2016

@libka1 v pohode ...100 ludi 100 nazorov...

katrinka8
16. okt 2016

@rebeka7501 - to vôbec nemusí súvisieť s tým, či dieťa dávaš alebo nedávaš starým rodičom a pod. Veľmi veľa robí povaha. Staršia dcérka mala začiatky v škôlke brutálne, neplakala síce, ale bolo to horšie, ako keby sa vyplakala. Neprajem nikomu. A to bežne chodila k starým rodičom, medzi deti a pod. Do škôlky šla, keď mala 3 roky a 3 mesiace. Mladší synček šiel v 2 rokoch a 10 mesiacoch, bezo mňa bol určite menej ako staršia v jeho veku, a plakal prvé 2 dni celkom asi po 5 minút. Škôlku má rád preveľmi, vždy sa ráno teší.
Zakladateľkin synček očividne nie je pripravený, je to malé dieťatko ešte, potrebuje mamu. Nie je to nič čudné, je to absolútne prirodzená potreba v takomto veku. Nie každé dieťa dokáže byť "otrlé" v 7 mesiacoch a užívať si jasle a cudzie tety - a ani si nemyslím, že má nejaký zmysel dieťa v tak nízkom veku takej "otrlosti" bezdôvodne učiť (pokiaľ nemá niekto vážny dôvod). Deti potrebujú v prvom rade nadobudnúť pocit istoty a bezpečia u rodiča či inej blízkej osoby. Keď toto majú, tak sa prekvapivo dokážu ľahko aj odpútať.
Ja by som chlapčeka rozhodne z jasličiek zobrala, ak by takto plakal - a buď ostala doma aj za cenu nižšieho príjmu od štátu (pokiaľ by teda nehrozila nejaká doslova katastrofa, že nemáme naozaj čo do úst alebo hrozí, že skončíme pod mostom), a skúsila neskôr. Alebo našla nejakú opatrovateľku.

mimolimit
16. okt 2016

@cannella Uff, to veru ano:( Statne jaslicky uz mesto zlikvidovalo?

ajana1
17. okt 2016

@nika1106 tych 200 Eur mesacne je podla teba plat?

ajana1
17. okt 2016

@nika1106 v podstate je to prispevok na dieta lebo ho dostanu aj rodicia ktori idu do prace takze to plat nie je 😀V holandsku tak isto dostavame nejaky poplatok za dieta dokym studuje a minimalne do 18 roku ale to su peniaze pre deti ktorych sa ani nedotykame a rovno idu na ich ucty.

mom311
17. okt 2016

@mersy1 neviem,ci pomozem,ale v nemecku moze ist na matersku aj otec. Neviem presne ako to vychadza financne pre vas,keby mate tvoj prijem z prace a manzel poberal matersku,ale mozno by to stalo za opytanie. Moj kamarat,ktory tam zije takto isiel na matersku po manzelke. Moj maly isiel do jasli ako 15mes,ale my sme nemali taky problem ako ty pises. Par slziciek tam bolo na zaciatku,ale jedol aj spal uplne v pohode. Mali tam,ale jedneho chlapceka,ktory plakal teda prvu ligu. On si vyzadoval byt stale na rukach. Ucitelky boli perfektne, sice ho na rukach nenosili,lebo by sa nemohli venovat ostatnym detom,ale vzdy sa k nemu zohli a dlho ho mojkali. Postupne sa to zlepsovalo ten plac. Tym,ze vas maly viac v tej skolke nebol ako bol,tak este nema ten rezim zazity. Drzim palce nech sa to polepsi a uistujem vas,ze ste vyborna mama. Ja som chodila do jasli od 6 mesiacov a s rodicmi mam vynikajuci vztah a nemam ani ziadne traumy. 😊

katarinkaulany
17. okt 2016

@mersy1 nerieš, toho čo ti nadáva... Nikto nie je v tvojej koži a nikto nežije tvoj život. Ja som dala syna do škôlky keď mal 3 roky. Chodievala som s ním medzi ľudí do väčšieho kolektívu. V škôlke stále plakal, domov chodil zničený. Časom sa to zlepšilo, ale škôlku neznášal do svojích 6 rokov. Dcéru som dala do škôlky keď mala 2,5. Chodí bez problémov a rada. Nemyslím, že si zlá matka a neviem ani poradiť. To som napísala iba preto, aby si vedela, že nemáš iba ty taký problém a nie si iba ty tá "najhoršia matka". Prajem vám veľa síl a trpezlivosti, lebo viem, že to vôbec nie je ľahké ani pre syna ani pre Teba. Daj vedieť, ako sa to vyriešilo. 🙂

lubi40
17. okt 2016

@mersy1 Ahoj aj ja mam syna v jasliach. Zijem v BE a tu je materska 16 tyzdnov! Ja som ostala doma dlhsie, ale v 5 mesiacoch uz isiel do jasli. Zaciatky neboli optimalne, ale zvykol si. Teraz je tam vareny-peceny. Velmi sa tesi, zboznuje pani ucitelky a aj deticky. Podla mna, treba len vydrzat. Skus vyuzivat naplno spolocne chvile. ostat po skolke spolu vonku, hrat sa, citat si knizky, kreslit, cokolvek ho bavi. Proste, aby dostaval svoj podiel lasky, aj ked v obmedzenom case...
Inak ja uplne milujem tie "dokonale matky", ktore vsetko robia spravne a hodnotia a pritom vedia prd to vojej situacii. Potom su z detmi zavrete doma do 3 rokov, su na prasky a vymyslaju kadejake blbosti, ale na vonok su skvele. Potom treba chodit do montesory centier a neviem kde vsade. Ja mam dieta v jasliach, od 1.5 roka jedava sam lyzickou (netreba ho krmit), v 2 pozna skoro vsetky farby (v 3 jazykoch), spieva pesnicky (tiez v 3 jazykoch), krasne rozprava, spolupracuje, citi sa dobre v kolektive, nie je hanblivy ani ustrachany. Kazdy vecer, ke dprideme domov sa spolu hrame, citame si, staviame si spolu. Dostava vsetku moju/nasu pozornost. Vzdy sa tesi, ked nas vidi, ale tesi sa aj do jasliciek. Myslim, ze sme nasli spravnu rovnovahu a verim, ze ju najdete aj vy 🙂

Dopadne to dobre, zaciatky su mozno tazsie, ale bude sa to zlepsovat a nakoniec ani nebude chciet chodit domov 🙂

lili007
17. okt 2016

Mersy1 vôbec nie si najhoršia matka na svete. Žiaľ ako píšeš situácia je dnes taká, že mladé rodiny musia makať aby utiahli finančný rozpočet domácnosti, všetci žijeme z hypoték a podobne.
Čo sa týka synčeka, známa má dieťatko na pol dňa v jasliach, nemáš takú možnosť?
Po ďalšie pri nástupe do jasiel, školky existuje akýsi adaptačný proces. Dieťatko chodí najpr cca 2týždne na pár hodín a až po tomto čase zostane spať, nemáš ani takúto možnosť?
Overila by som si tiež či plačká synček celý deň alebo len ráno keď odchádzaš a poobede keď už po deti chodia rodičia a ty ešte nechodíš (to bol prípad môjho syna).
Porozprávaj sa s ľuďmi, ktorí ho majú na starosť. Povedz im čo má rád, dones mu z domu obľúbenú hračku, dobrotu, knižku...skús mu pobyt niečím spríjemniť aby sa tam tešil. Zoznám sa s rodičmi ostatných detí a dohodni si s nimi stretnutie po jasliach niekde v parku, nech sa deti spoznajú a vytvoria si aspoň aký taký vzťah.
Hlavne ho po príchode neľutuj, že bol bez teba ale sa ho s radosťou pýtaj aký mal deň, teš sa s ním. Nesmieš prejaviť svoje obavy a stres lebo tie prechádzajú na neho. Vidí teba v strese tak je v strese sám.
Držím palce🙂

vintage_lady
17. okt 2016

@leily1 exactly. Ako really? 16 mesačne decko do jaslí?

mija22
17. okt 2016

@vintage_lady a ty akym pravom druhych sudis??? Apropo nazvat dieta "deckom" o niecom tiez svedci a vypovedá....mamina roka

moncicatko
17. okt 2016

@mersy1 ja by som skusila nejaku opatrovatelku. Nejaka starsia panI? co si privyrobi k dochodku? neviem,kde byvas atd, ale ona by bola mozno rada,brala by ho ako "vnucatko",presiel by jej cas,postarala by sa,dietatko by nebolo take vystresovane...zrejme to prostredie s inymi detmi, ucitelky,rezim,jedlo atd...asi este nie je pripraveny,je to asi vela veci naraz.

lucinocka
17. okt 2016

@vintage_lady cize kazda jedna matka na svete okrem ceskej a slovenskej, co nema moznost cucat s deckom 3 roky doma stoji zahovno podla teba:P
Ludia platia hypoteky, aby mali ich deti kde byvat, ktore treba platit...
Ne kazdemu pecene holuby do huby padaju..