Učíte deti zapamätať si telefónne čísla?
Ucite deti aby si pamatali
1. telefonne cisla svojich rodicov
2. telefonne cislo na sanitku, poziarnikov a policiu
3. nejake dalsie, cislo na rodinu....?
Alebo sa spoliehate, ze ved je to vsetko ulozene v mobiloch?
neviem ake maš staré deti. Mojho syna som to učiť nemusela, už asi od 1. triedy vedel všetky potrebné čísla naspamať. Už pred nastupom na ZŠ vedel čítať, mal to napísané v zrkadielku a on si to sám zapamatal. Mobil dostal až ked mal 12 rokov. Učila som ho ešte v škôlke, ako sa vola, kde bývame ako sa volaju mamka a ocko...
nie, cislo na rodicov nevedia.
na policiu aj zachranku vedia
ked boli deti male, naucili sme ich , ak sa stratia, oslovit pani (muz povedal nech je pekna) a povedat ze sa stratili.
na okoli deti nosili (male deti) gumenne naramky s telefonnym cislom jedneho rodica. alebo druhy tip - vlozene cislo v topanke pod vlozkou. ak sa stratili cislo vybrat a dat dospelakovi. (pani)
Keď niekam ideme, tak majú na ruke napísané číslo na mňa. Nemusia ho vedieť naspamäť, na záchranné zložky vedia. Najmä môj starší je úplne duchaprítomný, takže aj v 8r vie zachovať úplný pokoj pri fakt hrozných situáciách. Naposledy mi vyťukal číslo na sanitku, keď nejaký okoloidúci dostal epileptický záchvat. Potom sám od seba utekal pre ľad, do blízkej reštaurácie, na rozbitú hlavu pána. Takže za mňa je dôležité nie len učiť deti čísla ale poučiť ich, čo sa v akej situácii má robiť. Neraz takto “zachraňoval” aj kamošov von.
@anonym_autor ty ich učíš a chces nám povedat aké máš šikovné deti? Alebo aká si zodpovedná matka? Pretoze absolútne nerozumiem tejto otázke. Co tym sleduješ? Cibrit pamäť a rozvíjať kognitívne schopnosti sa da aj XY inými možnosťami.
Urcite neučím dieťa zapamätať si moje t.c.
6r deti nevedia ani názov ulice kde bývajú... najprv nech sa naučia to
Moj 6 rocny vie policia, hasici, satnika a 112 a tak som ho ucila, kedze muz bol v zahranici a ja som bola tehotna tak keby nieco aby vedel zavolat, keby mi prislo zle sme si nacvicovali ako vytoci, co povie a tak 😆
Moje deti sa telefónne čísla na záchranné zložky ucili ešte v škôlke . To prišli zo škôlky a iab mi to dookola opakovali , ucili ich to tam ako štvorročné deti . Adresu bydliska ich tiež ucili v škôlke . Ale poviem pravdu , nie som si istá , či by ma to napadlo učiť tak malé deti samu od seba . Neviem si predstaviť situáciu , kde by moje deti boli samé v takom veku , že by to využili a vedeli aj správne zareagovať
@anonym_autor áno, učím. Na rodičov, súrodencov + 112. A tiež ich účim všade sa mrknúť na núdzové východy😉
Áno učím, takisto v škole sa učili. Je veľmi dobré viesť deti k tomu, aby vedeli, čo majú urobiť v krízových situáciách.
I ked ich ucim- v stresovej situacii nevedelo ani jedno dieta do 10-12r. cisla vykoktat..takze mensie maju naramok s menom a mojim cislom, a kedze vela cestujeme, je to super, ze ja nestresujem, ak sme mimo domacu podu a ani deti...tie vacsie uz vedia samozrejme svoje udaje minimalne v 3 jazykoch povedat.
Keď niekam ideme, tak majú na ruke napísané číslo na mňa. Nemusia ho vedieť naspamäť, na záchranné zložky vedia. Najmä môj starší je úplne duchaprítomný, takže aj v 8r vie zachovať úplný pokoj pri fakt hrozných situáciách. Naposledy mi vyťukal číslo na sanitku, keď nejaký okoloidúci dostal epileptický záchvat. Potom sám od seba utekal pre ľad, do blízkej reštaurácie, na rozbitú hlavu pána. Takže za mňa je dôležité nie len učiť deti čísla ale poučiť ich, čo sa v akej situácii má robiť. Neraz takto “zachraňoval” aj kamošov von.
@anonym_a29bb5 úplný súhlas, super prístup!
@anonym_autor ty ich učíš a chces nám povedat aké máš šikovné deti? Alebo aká si zodpovedná matka? Pretoze absolútne nerozumiem tejto otázke. Co tym sleduješ? Cibrit pamäť a rozvíjať kognitívne schopnosti sa da aj XY inými možnosťami.
@simona20201309 to vážne? Moje dieťa vie celú adresu v 6.rokoch 🤦♀️
@anonym_autor áno, syn má 11rokov a chodí po vonku, naučili sme ich moje a tatinove , plus záchranné zložky, keby sme náhodou obaja nezdvihali dlhodobo telefón, lebo aj nás môže namieste zabiť auto naraz, tak vie, že má ísť ku babke. Lebo aj to sa stať môže
Dnes už môžeš zavolať od kohokoľvek, tak je dobré vedieť tel.čísla.
Priebežne ho aj skúšam z čísiel , aby nevyšiel z cviku 😀
Neučim, ani neviem či starší vedia ani to neriešim. Bývame v dedine a poznajú sa, keď idú von spolu, takte keby sa niečo stane vedia prísť povedať niekto s kamarátov. Čísla záchranných zložiek poznajú
@simona20201309 to vážne? Moje dieťa vie celú adresu v 6.rokoch 🤦♀️
@weruska1311 tak to je tvoje dieťa👍. Tie co ich deti nevedia sa ti tu priznať neprídu 😀
@weruska1311 tak to je tvoje dieťa👍. Tie co ich deti nevedia sa ti tu priznať neprídu 😀
@simona20201309 šesťročné dieťa už má určite vedieť svoju adresu, veď sa ich to pýtajú aj pri zápise do ZŠ...
Jasne, syn vie snad od 4 rokov cisla zachranku, policajtov a hasicov - ucili sa to v skolke. Adresu tiez vedel uz vtedy. Vedel aj ponavigovat ako sa dostane domov zo skolky alebo z namestia u nas v meste. On bol odmalicka blazon do cisel a do vsetkeho, co suviselo s geografiou. Telefonne cisla na mna a manzela sa naucil, ked nastupoval do skoly. Ale vzdy, ked niekam ideme, kde je vela ludi alebo ked idu niekam zo skoly bez rodicov, tak ma pri sebe aj nieco (napr. v penazenke alebo vo vrecku listok) s adresou a cislami na rodicov.
6 ročný syn vie adresu aj moje a manželove číslo. 4 ročná dcéra tuší, ale tam si nie som istá, či by ho v strese aj správne povedala… myslím si, že pre bezpečnosť a “keby niečo” je to dobre vedieť, syn to už raz aj využil…
Inak adresu napríklad u nás v škôlke predškoláci už “musia” vedieť…
@anonym_a29bb5 úplný súhlas, super prístup!
@michellemary stále sa smejeme doma, že môže byť záchranár alebo lekár na urgente. V tomto je fakt topka. A v živote máva na takéto situácie “šťastie” celkom často, čo niektorí dospelí za celý život nezažili.
No baby, tak to by ste sa cudovali, kolko deti (piataci, siestaci!) nevie svoju adresu, meno rodicov a datum narodenia. Bezne vedia ulicu, no cislo netusia. Minule som sa pytala chalana (12 r.) na meno mamky a povedal, ze nevie. Snazila som ho trosku ukludnit, pytala sa na ine veci a potom opat to meno. Fakt nevedel a povedal mi, ze mu to mama nepovedala!
@simona20201309 miesto vysedávania na mobile a chrlenia zloby, radsej nauc svoje 6rocne dieta adresu kde býva. Dve slová a jedno cislo si hádam zapamätá.
No baby, tak to by ste sa cudovali, kolko deti (piataci, siestaci!) nevie svoju adresu, meno rodicov a datum narodenia. Bezne vedia ulicu, no cislo netusia. Minule som sa pytala chalana (12 r.) na meno mamky a povedal, ze nevie. Snazila som ho trosku ukludnit, pytala sa na ine veci a potom opat to meno. Fakt nevedel a povedal mi, ze mu to mama nepovedala!
@anonym_144bab pracujem v školstve, pracovala som aj v skolke aj v škole, na prvom stupni, druhom, ale toto co popisujes som este nezažila. 12 ročný nevedel meno svojej matky? Otca?
Od kedy šla do povinnej škôlky vedela naspamäť adresu aj telefónne číslo nás rodičov, v škôlke sa učili potom záchranné zlozky, plus mala vždy telefónne číslo napísané aj na Bunde a topankach
@anonym_144bab pracujem v školstve, pracovala som aj v skolke aj v škole, na prvom stupni, druhom, ale toto co popisujes som este nezažila. 12 ročný nevedel meno svojej matky? Otca?
@anonym_61f9dc pytala som sa mamu, lebo teraz vela deti s otcom nezije, tak to radsej nerozoberame. Ano, ved on ju oslovuje mama, tak naco by sa pytal na meno.....😲 Sestra pracuje s 17-18 rocnymi uz viac ako 20 rokov a vravi, ze tie "deti" cim dalej, tym su hlupejsie a nesamostatnejsie.
Neučím, ale vie ich..aj na mňa, aj na muža a brata...tiesňové linky sa ucili v skolke/skole tak vie aj tie
@simona20201309 mam nedavnu skusenost z Bratislavy: Muz - turista spadol rovno predomnou na zem v nakupnom centre a dostal epilepticky zachvat. tiekla mu krv z ust, lebo si
prehryzol jazyk. Jeho dve deti, cca 10 a 8 rokov zacali kricat, panikarit, plakat. Chlapec, starsi, krical, ze potrebuje mobil, aby mohol zavolat mamu, ktora s najmladsim babatkom bola niekde v centre.
Ja som chlapcovi teda dala moj mobil a povedala som tu mas, zavolaj ju. Bolo mi jasne, ze ta mama skor ci neskor pride, lebo sa to cele odohralo pri vratnici pri vychode, ale islo o to, aby sa deti upokojili, ak jej zatelefonuju, budu isto menej panikarit. Hned som volala na tu mladu babu vratnicku, aby volala sanitku, a zavolala, a ludia okolo sa
zhromazdovali, vytvarali okolo muza na zemi volny priestor aby do nicoho nenarazil a aby na neho nikto nestupil,
a niektori sme upokojovali to placuce dievcatko ("NECHCEM ABY OTECKO ZOMREL!")
Asi sa to stalo prvykrat lebo deti boli strasne sokovane. No a ako som tak
davala moj mobil
tomu chlapcekovi, on mi na to ze on nevie cislo svojej mamy. Moj mobil mu bol nanic.
Tak som sa priblizila k tomu muzovi na zemi. Mobil mal v zadnom vrecku nohavic. Bol od krvi a metal sa, a ako som mu skusila mobil vziat, maval rukami, udrel ma parkrat.
Nakoniec som mu ale vytiahla ten mobil z vrecka, pricom na mna pani vedla kricala nech sa ho nedotykam, a na ruke mi ostala jeho krv.
Dala som mobil chlapcovi a zavolal svojej mame.
Potom neskor, ked prisla sanitka, som si povedala, ze to je strasne, ze ved deti predsa vzdy poznaju naspamat
cislo svojej mamy, nie?
Ten chlapec bol ale bez mobilu svojho otca uplne strateny.
Ked som ako decko omylom nechala kluce v byte a vymkla som sa,
vedela
som hned od susedov ci z telefonnej budky zavolat spamati babke, rodicom aj kamoskam v inom meste.
Odporúča sa mať napísané alebo vytlačené telefónne čísla v evakuačnom batohu. Tvoj mobil sa môže vybiť, rozbiť tak aby si mohla zavolať najbližšej rodine.
Tiež je dobré vedieť naspamäť aspoň jedno číslo na blízku osobu v rodine.
Vediet tel.cisla je na 2 veci. Jedine co je potrebne vediet su zachranne linky. Ja ovladam aj muzove,aj mamine cislo,ale ked som bola v akutnom strese,tak som muzove cislo vobec nevedela nadiktovat.

Ano ucim. Vedia moje, vedia tiesnove linky, tie sa ucili aj v skole. Moje sme aj vzdy opakovali, ked sme isli niekam, kde sa mohli "stratit". Plus pokyny co vtedy robit.