icon

Život s ľavákom

sanny2993
20. sep 2023

Ahojte. Možno je táto téma už klišé ale vyzerá to tak že náš synček bude lavačik (podľa predbežných preferencii v škôlke) V rodine žiadneho ľaváka nemáme (aj keď mám podozrenie že ja som preučeny lavak ale to je zas ina téma). A teda chcela by som sa opýtať, aký je život s ľavačikom. Čo vás prekvapilo a čo zarazilo 🙂 či to majú v škole ťažšie čo sa týka výbavy a celkovo v živote, že načo je dobre pripraviť sa už od mala 🙂

evkano1402
20. sep 2023

Mna prekvapilo, ze aj kope do lopty lavou, inac vsetko ok. Ucitelky boli na zaciatku aktivne a snazili sa mu napr. prekladat pastelky do pravej rucky, ale vysvetlili sme si to, ze to nie potrebne, nech sa netrapia.😂 ze my rodicia sme s tym ok.

aga_aga
Odpoveď bola odstránená
lubina
20. sep 2023

@evkano1402 to zavisi, ktora noha je dominantna, tou bude dieta kopat. Nasa dcera lavacka, ale nevyhranena. Ale dominantnu nohu ma pravu a aj tou kope a aj oko ma dominantne prave. Na toto nas upozornovali, ked jej robili testy na dominantnost, ze dakedy to moze byt problem, ak dieta pise lavou rukou a ma dominantne prave oko....nastastie u nas to ziadny problem nebol, dcera je ok. Pise lavou, kope pravou a oko neriesime 🙂. Ma normalny zivot

vroni
20. sep 2023

Mňa fascinuje, kolke "sú s tým ok", ze sú ľavácky alebo majú deti ľavákov. Netušila som, ze sa s tým dá aj "nebyť ok". A že ešte existujú nepricetni jedinci, ktorí to riešia a chcú preucat. To nie sú praktiky socializmu, to sú praktiky z čias Márie Terézie. Mam po 50, najkamosku od škôlky, ľavácku. V živote jej nikto neprekladal ceruzky ci pera a ani v škole tomu nikto nevenoval pozornosť, ktorou rukou píše. Mamu na VŠ (bola učiteľka) učili, ze preucanie ľavákov je nespravna a zastarala prax, "dnes" sa už v pedagogickej praxi nepoužíva. Mama ma 88 rokov, tak alebo sú poniektorí o hodne starší ako vyzerajú alebo sa poniektorí učitelia naposledy vzdelavali v 18. storočí.

sanny2993
autor
20. sep 2023

@lubina prosim ta tie testy dominantnosti sa robia dieťatku v akej situácii ?

sanny2993
autor
20. sep 2023

@vroni ja mám 29 rokov a doteraz si pamätám ako ma učiteľky hrešili a karhali za prácu s ľavou rukou pri tvorení aj jedení, preto mám pocit že som preučeny ľavák a synček je po mne 🙂 moji rodičia ani rodina to vtedy neriešila, nevadí mi to, viem všetko krasne aj ako pravačka, ale teda uisťujem vás že ešte v našej generácii Y sa to veru objavilo 🙈🙈 pýtala som sa aj v škôlke ako fungujú oni, učiteľka ma uistila že už nič nikto nepreuča, dá sa do stredu ceruzka a dieťatko samé rozhodne ktorou ju uchopí 🙂

vroni
20. sep 2023

@sanny2993, ja verím, len nechápem. Ja fakt ani netuším, koľko sme mali v triede ľavákov, nikdy to nikto neriešil, o tomto choromyselnom "preucani" som počula až v pokročilom veku a považovala to za absolútne zlyhanie jednotlivca (ci už pedagóga alebo rodiča). Vlastne to tak vidím dodnes, asi by som sa neudržala, keby sa niekto pokúšal moje dieťa preucat. Ale nepokusa sa. 😇

lubina
21. sep 2023

@sanny2993 no u nas sa to robilo v prvej triede, normalne v zakladnej skole. Len sa nas opytali, ci davame suhlas a prisla pani z pedagogicko-psychologickeho centra a urobila tym detom, ktore nevedeli, ci su uplne lavaci alebo tam boli o tom pochybnosti o lavorukosti tieto testy. Dali sme suhlas lebo dcera nie je 100 percentna lavacka, ona niektore veci robi aj pravou rukou, aj ked pero a ceruzky brala do lavej ruky ked mala tych 5 rokov,predtym hocijako. A potvrdilo sa, nie je vyhranena lavacka, ale preferenciu mala na lavu ruku. A ta noha a ako mali dominanciu na pravej strane. Ale pani povedala, ze byvaju rozne kombinacie dominancii a ze to vo vacsine pripadov ani nie je problem, ale ak by bol, tak preto sa to robi. Hovorila, ze ak je dominantne prave oko a lava ruka, tak to moze byt problem v skole napr. pri uceni sa y-i. Ale u nas to problem dcere nesposobilo.

lubina
21. sep 2023

@sanny2993 toto moze byt, ze ty si skryta lavacka. Ono lavorukost sa deti na kriz pohlaviami. U nas svokra lavacka, mala tri deti, dve dcery a mojho muza. Iba moj muz - chlapec, je lavak. U nas zasa jedna dcera je lavacka. Ide to u nas ozaj na kriz, ako sa to aj uvadza, ze vacsinou to v rodine ide.

nikha2809
21. sep 2023

Mám doma ľaváčku a nijako to nevnímam, len ma štve že obyčajné ceruzky, kupujem jej tie Stabilo, u nás dostať iba v modrej farbe a ja chcem ružovú 😃 pre pravakov majú kopec farieb, pre ľavákov len jednu

lessiie
21. sep 2023

@sanny2993 dcéra je lavacka, tretiacka...vôbec to neriešim... lavacke nožnice mala a zahodila lebo sa jej zle strihalo 😀

ariesi
23. sep 2023

@alivoda môj je ľavák, hrá aj na gitaru, ma klasickú, akurát struny ma namontované opačne. Väčšiu gitaru zvažujem pre ľavákov originál.

jaond19
23. sep 2023

@sanny2993 syn (druhák) je lavák, myslela som si ze aky velky problem to bude (ked som si spomenula na svoju ZŠ a ze lavakov brali ako poddruh bohuzial), ze v skole bude v nevyhode atd. Nakoniec polka triedy su laváci takze nic zvlastne sa nekonalo 🙂 pomocky na pisanie sa pre lavakov daju vpohode kupit, pisanie mu ide dobre, chcelo to len trening 🙂

alivoda
23. sep 2023

@ariesi presne tak sme to mali aj my, ono je to asi jedno, ci su struny len prehodene, alebo original namontovane pre lavaka, ale prislo mi zbytocne ich prehadzovat, ked to vieme rovno kupit tak, ako to ma byt

katarinkaaa121
23. sep 2023

Ja som ľaváčka, syn je ľavák a keď píše chodí po tom rukou tak ma rozmazane a špinavé prsty z boku stále 😂🤷🏻‍♀️

radacak
23. sep 2023

@sanny2993 dcéra je ľaváčka,už je v siedmej triede ...nikdy sme nekupovali špeciálne,, potreby,,(perá, nožnice atď pre ľavákov,a ani to človek nevníma že je ľaváčka 🤷

nikha2809
23. sep 2023

@katarinkaaa121 aj moja si rozmazávala ale kúpila som jej Stabilo pero, to hrubé a už sa jej nič nerozmazavalo.Teraz je druhacka a má pilot frixion a tiež sa jej nerozmazava.

katarinkaaa121
23. sep 2023

@nikha2809 môj ma stabilo ale aj tak 😂🤭🤷🏻‍♀️ Ale Učitelka to nerieši lebo vie že ľavák si proste rozmaže

nikha2809
23. sep 2023

@katarinkaaa121 no nám kázala kúpiť Shark a to bola katastrofa, napriek jej protestom som jej kúpila to Stabilo a úplne v pohode vôbec už odvtedy nič nerozmazala

janickacrazy
23. sep 2023

@nikha2809 ja mám tiež ľaváka a on si vôbec nerozmazava pri písaní, je úplne jedno ktorým perom píše, mal aj Stabilo, ale teraz má obyčajne Tornádo a píše krásne. Jediné, čo máme lavacke sú nožnice.

vevapeto
23. sep 2023

@sanny2993 na nič sa nepripravuj, tvoje dieťa nemá hendikep, je proste len ľavák 🤷‍♀️ Ľaváčka som aj ja, aj mladšia dcéra bude, fungujem úplne bežne. Btw… všetkých ľavákov, čo poznám, sú veľmi šikovní a inteligentní ľudia 🤭😉

bimbambim
23. sep 2023

Dcéra je ľavačka a okrem toho ,že v škole v lavici stále sedí na ľavej strane a len s pravakom sedí.Ma síce kúpené pravítka pre ľavákov,ale používa aj tie pre pravakov

tbd
23. sep 2023

@sanny2993 úplná normalka, dcéra je ešte malá, ale nijako to nevnímame. To isté ako pravák. Ja sama som ľavačka a nevidím žiadny problém. Škrabku na zemiaky mi zohnali aj pre ľaváka 🤣 ale aj tak ich supem pravou rukou. To som sa naučila. A v škole ma dávali sedieť s právakmi väčšinou na ľavú stranu, pokiaľ som bola ešte malá, aby sme sa nedrgali pri písaní.

gerrwie_girl
23. sep 2023

Absolútne normálna vec. Ja už poznám pomaly viac ľavákov ako pravákov 😀. Môj otec lavak, môj syn ľavák, v práci aspoň 5 ľavákov poznám. Mne príde smiešne že sa to dnes ešte rieši. A to bez urážky nechcem sa ta dotknúť. Tvojho syna to nijako neovplyvní. Bude vyrastať ako každé iné dieťa. Za celý svoj život (a mam už 42 rokov) som nenarazila ani na jednu prekážku co by mi bránila robiť veci tak ako pravákom 🙂.

gerrwie_girl
23. sep 2023

@lusyyy36 strúhadlo pre ľavákov? 😀😀😀. O tom som v živote nepočula a veru by mi ani nenapadlo niečo také vymysliet 😀. Nožnice celý život používam klasické. Pre ľavákov som v živote ani nevidela a tie "pravacke" mi nikdy problém nerobili.

cecilia29
23. sep 2023

Ja som lavacka a nikdy mi jikto nič neprisposposoboval. Fungovala som s klasickými perami aj nožnicami . Jedine co som si špeciálne dopriala bola.skrabka.
Ale ja ako lavoruka, no neviem ci preto , som pomalšie písala

zoepikna
23. sep 2023

@sanny2993 ďakujem za túto otázku, my to máme v rodine dosť zaujímavé. Ja aj muž sme preucani lavaci na pravákov. Uf, za mňa, jedine peklo je pre vodiča, ktorého mám navigovat, keď mam vysloviť smer, na ktorý má odbočiť, vždy to poviem opačne ako myslím. Je super, ze sa deti už nepreucaju. U nás sa žiadne prekvapenie nekonalo, syn je lavak, genetiku neoklames. Píše zatiaľ krásne, len tiež s tým učením oblucikov a podobných veci som domotana.

gerrwie_girl
23. sep 2023

Ešte dodám že na skole som mala najkrajšie písmo z triedy (udajne) a moje zošity kolovali po triede ako vzorové (jasne spolužiaci na mňa škaredo kukali za to a trápne mi to bolo 🤣). To len aby si sa neobavala, či to nebude mať vplyv na túto jeho stránku a nebude "skrabat" ;)

megan777
23. sep 2023

pravdupovediac ja tiež na to iste myslim ze ako pisat s nim budem ked ho budem uciť lebo som pravacka a syncek bude pravdepodobne lavak takze je nas urcite viac

ema22270
23. sep 2023

Uz aj pera stabilo pre prvacikov si pre lavakov aj noznice... ja som lavacka a je to v pohode a nevadi mi to, da sa s tym zit veru🙂