icon

Ako ovplyvní zdraženie paliva náš život?

tundra
22. mar 2026

Ako, nás ovplyvní život po zdražení nafty a benzínu?
Myslíte,že hrozí Európe scénar, podobný Kube?
Bude zase "Energetický" Lockdown,ako počas Covidu?
V linku, je odporúčanie energetickej agentury pre štáty,kde je členom aj Slovensko.
https://www.iea.org/news/new-iea-report-highlig...
Len pre zaujímavosť,koľko spotrebujete paliva mesačne?

anonym_f17dbf
22. mar 2026
@anonym_4da0e0

Ak by pustili Druzbu tak sme na tom najlepsie v EU z pohladu cien a dostupnosti paliv na to musia pritlacit urgentne, nemoze nas Ukrajina vydierat v ramci ich aktivit voci Madarsku. Doteraz tam nepustili inspekcne timy posledne vyhlasenia len potvrdzuju ze je to zo strany Ukrajiny len aktivita v ramci hybridnej vojny voci Madarsku
Tak ako vyhodili Nordstream Nemecku do povetria Ukrajinci.

@anonym_4da0e0 ale tuto to nevysvetlis,aj keby mala nafta stat 5eur za liter,a max 1 nadrz za cely mesiac tak si budu stat stale za svojim,fuj,fuj,Ruska ropa.Radsej budeme zem ohryzat ako brat nieco z Ruska.Taka hnusna nenavist,ze su ochotne aj deti si vyhladovat a nechat ich umriet odhladu.A toto nas bude cakat.Europa skonci vdaka uzasnej politike.

nyusika
22. mar 2026
@anonym_59db57

@nyusika urcite moze, ua vsetko moze a my musime⭕

EÚ a jej členské štáty poskytli Ukrajine od začiatku ruskej agresie podporu vo výške takmer 195 miliárd €, zahŕňajúcu vojenskú, finančnú a humanitárnu pomoc. Z toho vyše 4,2 miliardy € smerovalo na humanitárnu pomoc (2022-2025), 33 miliárd € na obranu a 17 miliárd € na podporu utečencov

Cesi 200 miliard kc.

@anonym_59db57 a teraz z tvojich zdrojov daj údaj, koľko jeden nemenovaný člen vlády na vojne vďaka dodávke zbraní a iných komponentov zarobil

Kks, tieto čísla vytrhnuté z kontextu - čo bol dar, čo bola pôžička

stornik
22. mar 2026

Deti do školy a späť mesačne okolo 40l v práci ako kuriér aj 300l ale to neplatím,,, mimochodom môj odhad na cenu paliva do konca apríla 3.30+ , +začínajúci chaos a začínajúce obmedzenia na tankovaní,( tá vojna nie je Corona vírus ,fake bublina,o ktorom sa rýchlo zistilo že je to len dajaka nová chrípka,toto je naozaj,tok ropy sa zastavil)

sense
22. mar 2026

@tundra 70-100chf...aktualne 1.59, ale tak pamätám časy keď bolo skoro 2chf. Auto potrebujem kvôli práci. Chlap má hybrid, tak do práce a z práce chodí na elektrike

tiezjedna
22. mar 2026

@tundra my žijeme v CZ, autá máme tri, všetky na firmy. Naše firmy. Zatiaľ nám to iba nepatrne znižuje marže.

tundra
autor
22. mar 2026
@sense

@tundra 70-100chf...aktualne 1.59, ale tak pamätám časy keď bolo skoro 2chf. Auto potrebujem kvôli práci. Chlap má hybrid, tak do práce a z práce chodí na elektrike

@sense u nas je benzin 1,8 a nafta,uz niekde cez 2 fr.

sara07
22. mar 2026
@anonym_59db57

@sara07 👺pupendo😅ty pelisek

@anonym_59db57 ano pupendo , kapanek som sa sekla 😂
P ako P
aj ked Pan preziden a paM prezidetn nie je to isté pravda
pelišky je tiež moja srdcovka

sara07
22. mar 2026
@anonym_f17dbf

@anonym_4da0e0 ale tuto to nevysvetlis,aj keby mala nafta stat 5eur za liter,a max 1 nadrz za cely mesiac tak si budu stat stale za svojim,fuj,fuj,Ruska ropa.Radsej budeme zem ohryzat ako brat nieco z Ruska.Taka hnusna nenavist,ze su ochotne aj deti si vyhladovat a nechat ich umriet odhladu.A toto nas bude cakat.Europa skonci vdaka uzasnej politike.

@anonym_f17dbf ine štaty neberu a dokazali mat lacnejšiu pre obyvatelov cenu tak neviem kde sudruzi NDR urobili chybu

sara07
22. mar 2026
@tundra

@sara07 mne nevadi,ze sa zapajas,ale miesto nazoru k teme, riesis,ze som muz na MK.
Zdroj, mas v linku,ak chces viac info.skus googl...
Odhadujem,ze cena phm, bude v Nemecku, cez dovolenky, okolo 4€/l.Kolko bude na Slovensku,neviem odhadnut.

@tundra to bola len fakticka poznamka
proste tomu nerozumiem
čo mi ale fakt skutočne vadí štýl a podprahová manipulacia čo tu predvadzaš ,
jeden jediny predpokladany fakt že tu bude ak kuba
tak určite si nebudete kupovať za 4€ za liter z 658 € platu ako na slovensku 😂
ked ti tak leží blaho slovenska , čo sa nevratiš na slovensko a nepodporiš ho odvodmi, dph, atd

sense
22. mar 2026
@tundra

@sense u nas je benzin 1,8 a nafta,uz niekde cez 2 fr.

@tundra tak u nás v dedine 1.72 ale v susednej 1.59 tak chodím tam ale teda na shellke vo flamate bolo už takmer 1.8. ... Žiaľ auto kvôli práci potrebujem, tak tankovať budem musieť aj keď sa opäť dostaneme na cenu okolo tých 2chf, pretože odmietam chodiť 30km na bicykli. A teda som typ človeka kam sa dostanem öv nepouzivam auto. Ešte aj na nákup chodím autobusom, zastávku mám pod domom a vystúpim rovno pri Coop. Čiže to mám ako z garáže domov, a z parkoviska do obchodu, a trvá to rovnako cca 5-7minut

sara07
22. mar 2026
@anonym_4da0e0

Ak by pustili Druzbu tak sme na tom najlepsie v EU z pohladu cien a dostupnosti paliv na to musia pritlacit urgentne, nemoze nas Ukrajina vydierat v ramci ich aktivit voci Madarsku. Doteraz tam nepustili inspekcne timy posledne vyhlasenia len potvrdzuju ze je to zo strany Ukrajiny len aktivita v ramci hybridnej vojny voci Madarsku
Tak ako vyhodili Nordstream Nemecku do povetria Ukrajinci.

@anonym_4da0e0
tak sa chod dohodnut do ruska nech dá pokoj a bude veget ,

tundra
autor
22. mar 2026
@sara07

@tundra to bola len fakticka poznamka
proste tomu nerozumiem
čo mi ale fakt skutočne vadí štýl a podprahová manipulacia čo tu predvadzaš ,
jeden jediny predpokladany fakt že tu bude ak kuba
tak určite si nebudete kupovať za 4€ za liter z 658 € platu ako na slovensku 😂
ked ti tak leží blaho slovenska , čo sa nevratiš na slovensko a nepodporiš ho odvodmi, dph, atd

@sara07 no vidis,ty vsade prezentujes nenavist voci aktualnej vlade a myslis si,ze sa budes mat lepsie,ked sa vymeni vlada,ja som to zabalil uz velmi davno,pretoze politici,potrebuju volicov,len pred volbami...
Kde pisem o blahu Slovenska?Zalozil som diskusiu o aktualnom probleme cien phm.

nyusika
23. mar 2026
@tundra

@sara07 no vidis,ty vsade prezentujes nenavist voci aktualnej vlade a myslis si,ze sa budes mat lepsie,ked sa vymeni vlada,ja som to zabalil uz velmi davno,pretoze politici,potrebuju volicov,len pred volbami...

@tundra aktualny problem ma priame prepojenie na dlhodoby problem, ktoreho dovodom je aktualna vlada.
za katastrofalnu zivotnu uroven na SVK moze jedine vlada RF, nie eskalacia konfliktu na Blizkom vychode

mna sa sice nepytas - ja som si STOPERCENTNE ista, ze by sme sa s iou vladou mali lepsie.

sara07
23. mar 2026
@tundra

@tundra neodpovedal si mi na otázku ..
ja na momentálnu vladu mám neutrálny postoj, nenavist tam nie je ,načo riešit negativizmom niečo čo neviem zmenit
nenavist to je taká oblubena retorika pam premiera, akonáhle niekto nechvali nešlaha po zem hlavou ale poukaže na niečo .. tak sa vytiahne nenavist ..
ty tu riešiš fiktivne niečo , uplne mimo kontext - prepáč ale zrovnavat nás s kubou je fakt cez čiaru
vdaka tejto vlady táto krajina ide greckou cestou, každy zákon zmrvia a mohla by som tu ešte 30 min vypisovat
nezamienaj si poukazanie na dost vážnych chyb ,neschopnosti s nenavistou, to su dost rozdielne svety , ešte mi napíš čo nenavistou akože vyriešim 😂😂😂😂
nemám chut ani naladu nenavidiet vladu načo, ..prečo ? nemáte čo povedat tak vytiahnete nenavist, aké roztomile 😂😂
ano táto vlada nám zasahuje negativne do života všetkým, tu skoro každy rozmyšla ako varit, kde ušetrit čo robit lebo pre konsolidačne baličky sa máme stále viac a viac horšie, ale vlada nešetrí totálne absolutne na ničom , ešte aj paušalne nahrady si chudatka musia zdvihnut , skoro vôbec nezasadaju
každy den nejaký škandal, korupcia, nákupy , kaštiele , poukazanie na blbost - napr, 1 a 8 máj atd .
aj keby bola ina vlada tak energie, potraviny, benzin a určite komodity by šli hore , nie sme mimo vesmir , len táto vlada to vie a robí to ešte horším .... nepracuje s dátami , hlavne prihrať kšeft spravnym smerom nič iné ich nezaujíma , a hlavne vytiahnut správnych ludi z basy alebo stopit čo sa dá - uniky dph máme najväčšie v europe ale my s a tu budeme zavzdušnovat že kadernička nedá blok na 20€ za strihanie😂😂😂
skus niečo iné , nenavist je už obohhrana 😂😂😂

jajajaja2
23. mar 2026
@anonym_f17dbf

@anonym_f17dbf si vazne retard. Na jednej strane tvrdenie "UA nas nemoze vydierat" a na druhej "tvrdenie o zlej ruskej rope". Sa dohodni sam zo sebou co vlastne tvrdis. To ze je ruska ropa zla z pohladu podporovania vojny je dufam kazdemu jasne. Aj tym co ospevuju ruzzakov. A na strane druhej, cudujem sa UA ze dodrziavaju zmluvy medzi R a EU ohladom ropovodu. Mali odstavit uz na zaciatku. Mali sme len jeden zdroj, teraz nemame ziadny. Spolcovanie sa s Madarskom nas zakopalo este hlbsie ako sme boli doteraz. Vivat ficolandia. Pekny den

bosorkabb
23. mar 2026

Cena akékoľvek komodity sa odvíja od najvyššej ceny na trhu.
Čiže ak barel ropy stojí 120 dolárov tak logicky sa cena odvíja od tejto sumu aj keby ruská ropa stála 5 dolárov za barel. To isté platí u elektriny. Čo s toho že elektrina z jadra je lacnejšia keď sa berie cena najvyššia a to vyrobená v plynovej alebo uhoľnej elektrárne.
Toľko k tej vašej ruskej rope. A že musí sa predávať na benzínke lacnejšie ak ide Družba. Takto to nefunguje.
Cena pohonných hmôt okrem vstupnej ceny za komoditu tvorí aj spotrebná daň a DPH.
Jediný komu tento konflikt vyhovuje je USA a Rusko.
A pre tých čo tak veľmi obhajujú sankcie odporúčať sa pozrieť koľko skvapalneného plynu z Ruska berie Španielsko a Francúzsko. Ale to predsa nevadí.
Všetko pôjde hore čo už hádam vie každý. Tovar akéhokoľvek druhu. Lebo všetko sa dováža kamiónmi. Vyrába sa tam kde treba plyn a pohonné hmoty a nakoniec hnojivá ich cena raketovo stúpa.
Ale podľa MK to je v pohode,dobre bude 😂
Ako chcete teda.

f333
24. mar 2026
@bosorkabb

Cena akékoľvek komodity sa odvíja od najvyššej ceny na trhu.
Čiže ak barel ropy stojí 120 dolárov tak logicky sa cena odvíja od tejto sumu aj keby ruská ropa stála 5 dolárov za barel. To isté platí u elektriny. Čo s toho že elektrina z jadra je lacnejšia keď sa berie cena najvyššia a to vyrobená v plynovej alebo uhoľnej elektrárne.
Toľko k tej vašej ruskej rope. A že musí sa predávať na benzínke lacnejšie ak ide Družba. Takto to nefunguje.
Cena pohonných hmôt okrem vstupnej ceny za komoditu tvorí aj spotrebná daň a DPH.
Jediný komu tento konflikt vyhovuje je USA a Rusko.
A pre tých čo tak veľmi obhajujú sankcie odporúčať sa pozrieť koľko skvapalneného plynu z Ruska berie Španielsko a Francúzsko. Ale to predsa nevadí.
Všetko pôjde hore čo už hádam vie každý. Tovar akéhokoľvek druhu. Lebo všetko sa dováža kamiónmi. Vyrába sa tam kde treba plyn a pohonné hmoty a nakoniec hnojivá ich cena raketovo stúpa.
Ale podľa MK to je v pohode,dobre bude 😂
Ako chcete teda.

@bosorkabb Cize podla teba ked ze sk nema pristav, tak dovezena ropa tankermi je podla teba lacnejsia ako ta ,co prisla rurou z Druzby?
Zaujimave,ze experti to ak nevidia. Ani ekonomovia. Len ideologicly naladeni isti politici a media. A uz aj pani Kolikova z SAS musla tento tyzden v debate v TA3 priznat,ze to co tvrdil o nelacnej ruskej rope nie je praavda. Ze pre sk je stale najlacnesi variant ropy z Druzby. To da predsa logiku,ze ked sa musi dovazat ropa aj plyn po mori,potom este cesta od pristavu na sk , tak sa to predrazi.
Vd eje dahyy benzin aj nafta. ANemcko ma pistav , anema oficialne rusku ropu. Ani jadro.Takze vyraba energiu z obnovitelnych zdrojov a drahu aj dovaza zial. A ma ju az z uhlia. A elektrina je draha aj ropa aj plyn.A aj paliva. Takze tvoja logika v tomto nesedi.

bosorkabb
24. mar 2026

@f333 nie. Ja píšem že trhový mechanizmus je nastavený tak, že sa platí cena najdrahšieho producenta. Platí pri cene elektriny a čiastočné pri cene ropy tu tak ako pri plyne je podstatné aký je v určitom čase voľných kapacít na trhu. Tie sú momentálne nízke.
Všeobecne je plyn prevážany tankermi drahší ako ten cez rúru. Platí aj pri rope.
Čo sa týka konečnej ceny pre spotrebiteľa je dôležita informácia že ceny benzínu a nafty na slovenských pumpách ( a teda ani zahraničných) sa neodvíjajú priamo od nákupnej ceny ropy, ale od cien hotových palív na komoditnej burze v Rotterdame. To je jeden faktor. Ten druhý je marža rafinérii. Plus rozdielna spotrebná daň a DPH.
Toto povie každý ekonóm. Ukáž jedného ktorý povie niečo iné. Preberieme to v škole na ekonomike teda som zvedavá na odpovede.
Prosím ťa politikov sem netahaj lebo úprimne niekedy perlia jedna radosť.
Záver je že jediný komu situácia na trhu vyhovuje je Rusko a USA.
Slovnaft momentálne umelo drží ceny dole nie preto že má Ruskú,Katarsku či ropu z mesiaca ale preto že čerpá zásoby štátu a ten mu povedal že to robiť musí. A nechce si štát momentálne rozhnevat.
Ale to je dočasne o chvíľu ceny nafty pôjdu hore aj u nás.
Cenu určuje dopyt momentálne ,pretože na trhu nie je cenová rovnováha. Čím menej zdrojov tých horšie. Čiže áno ak by Družba fungovala tak je to v tejto situácii lepšie vrátane ekonomickej stránky.

sara07
24. mar 2026
@bosorkabb

@f333 nie. Ja píšem že trhový mechanizmus je nastavený tak, že sa platí cena najdrahšieho producenta. Platí pri cene elektriny a čiastočné pri cene ropy tu tak ako pri plyne je podstatné aký je v určitom čase voľných kapacít na trhu. Tie sú momentálne nízke.
Všeobecne je plyn prevážany tankermi drahší ako ten cez rúru. Platí aj pri rope.
Čo sa týka konečnej ceny pre spotrebiteľa je dôležita informácia že ceny benzínu a nafty na slovenských pumpách ( a teda ani zahraničných) sa neodvíjajú priamo od nákupnej ceny ropy, ale od cien hotových palív na komoditnej burze v Rotterdame. To je jeden faktor. Ten druhý je marža rafinérii. Plus rozdielna spotrebná daň a DPH.
Toto povie každý ekonóm. Ukáž jedného ktorý povie niečo iné. Preberieme to v škole na ekonomike teda som zvedavá na odpovede.
Slovnaft momentálne umelo drží ceny dole nie preto že má Ruskú,Katarsku či ropu z mesiaca ale preto že čerpá zásoby štátu a ten mu povedal že to robiť musí. A nechce si štát momentálne rozhnevat.
Cenu určuje dopyt momentálne ,pretože na trhu nie je cenová rovnováha. Čím menej zdrojov tých horšie. Čiže áno ak by Družba fungovala tak je to v tejto situácii lepšie vrátane ekonomickej stránky.

@bosorkabb ano
ale ked tiekla cez družbu aj tak sme to na cenách lacnejšie nepocitovali

f333
24. mar 2026
@bosorkabb

@bosorkabb ja netaham nikde politiku.,Na to su tam politici ako aj pani Kolikova,ktora do ekonomiky ju tahala a taha a casto peni tak,ze prekrucuje fakty. A tym ,ze do ekonomiky vstupila politika,ju znicila.To je tiez fakt.
Ano,politici penia casto.Pani kolikova casto zial peni . Ale teraz pod vpyvom reality,ktoru nemoze zu popriet povedala pravdu.Takze sazhodneme , ze pre sk je najvyhodnejsia cena pre ropu ta ruska a cez ruru. To je neoskliepitelny fakt. A preco ekonomika de aj sk je takom marazne je aj preto,ze sai m nedostava lacnych surovin z Ruska.
Preco myslis ,ze de predtym postavilo Nord stream 2ktoru Ukrajina znicila? Prave pre lacne ruske zdroje,co drzali ekonomiku de tiez na vyske. Samozrejme, k padu prispela vydatne aj globalna plitika eu o green deale. Ale aj tie ruske sankcie. To ti tiez povie kazdy ekonom a ten kto ma nejaku firmu a podnika. Samozrjem,ze priplatky adane tie z zohrvaju svoju ulohu. Trh ale nie je neregulovany. . Ked sa zatvorili atomove elektrarne,v De zacala velmi rast cena ele.energie,pretoze ta z obnovitelnych zdrojov je omnoho drahsia. A ta z uhlia nestaci.A tak de dovaza drahu energiu. A to stoji financie .Takze ale prmarne co je prcinou tej drhe energie a zdojov? no predsa poliicke /vtomto prpad ezle ideologicke / rozhodnutie politikov. Az potom pride na rad volny trh.Atak ked stupne cena energie ,tak sa berie ta najdrahsia.Al stupne preto,ze v pozadi bolo zle rozhodnutie politikov.

bosorkabb
24. mar 2026
@sara07

@bosorkabb ano
ale ked tiekla cez družbu aj tak sme to na cenách lacnejšie nepocitovali

@sara07 veď aj píšem prečo. Mám to tam pekne spísané. Ale to že sa Družba zavrela tak stav išiel k horšiemu. Lebo politika.
A keď horí tak sa sankcie uvoľňujú stačí kuk rozhodnutie Trumpa. Rusko si pekne počká ale zarába.

sisaka
24. mar 2026
@tundra

@tundra tu presne vidno tú uzkoprsosť ľudí. Ľudia na Slovensku za všetko automaticky obvinia ich vládu, pričom tu ide o globálny problém a z tvojich príspevkov je jasné, že píšeš o EU, len niektorí majú už červenú vlajku pred očami a vidia všade a za všetkým len Fica.
(A tu musím dať vsuvku, že ako ty, na Slovensku nevolim, takže nie som žiaden ficovolič a v živote by som nevolila ľavicu - žiadnu, to pre tie, čo z tohto vydedukujú, že ho nedajbože nejak podporujem. )
My zvažujeme v lete cestu na Slovensko, dcéra nebola už 10 rokov, chcela by zobrať jej malú dcéru, tak som si myslela, že sa tu niečo dozviem, ako sa situácia vyvíja v Európe, ale zatiaľ som len zistila, že si Ficovolič 🤣 a že ľudí sa ceny ropy netýkajú, lebo nechodia na autách 😅.
My síce doslovne sedíme na vlastnej rope a aj tak nás táto energetická kríza ovplyvňuje a odrazilo sa to na cenách… zatiaľ váham, či kupovať letenky do Európy, alebo zmeniť destináciu

katkazatka
24. mar 2026
@sisaka

@tundra tu presne vidno tú uzkoprsosť ľudí. Ľudia na Slovensku za všetko automaticky obvinia ich vládu, pričom tu ide o globálny problém a z tvojich príspevkov je jasné, že píšeš o EU, len niektorí majú už červenú vlajku pred očami a vidia všade a za všetkým len Fica.
(A tu musím dať vsuvku, že ako ty, na Slovensku nevolim, takže nie som žiaden ficovolič a v živote by som nevolila ľavicu - žiadnu, to pre tie, čo z tohto vydedukujú, že ho nedajbože nejak podporujem. )
My zvažujeme v lete cestu na Slovensko, dcéra nebola už 10 rokov, chcela by zobrať jej malú dcéru, tak som si myslela, že sa tu niečo dozviem, ako sa situácia vyvíja v Európe, ale zatiaľ som len zistila, že si Ficovolič 🤣 a že ľudí sa ceny ropy netýkajú, lebo nechodia na autách 😅.
My síce doslovne sedíme na vlastnej rope a aj tak nás táto energetická kríza ovplyvňuje a odrazilo sa to na cenách… zatiaľ váham, či kupovať letenky do Európy, alebo zmeniť destináciu

@sisaka ked zdrazuje fico, tak je to globalny problem. 😀Ked zdrazuje hociaka ina vlada, tak je to "zbedacovanie pracujucej chudoby" a robia sa divadelne predstavenia s nakupnymi vozikmi v inych krajinach. Preco sudruh fico nerobi to teatro s nakupmi aj za jeho vlady, ked ceny potravin dosiahli nove maxima??? Jeho volicom by sa take trapne divadlo urcite pacilo a ani by nepochopili pointu, ze sa to vlastne deje za jeho vlady. Ale fico by mohol pouzit argument, ze preto tak zdrazelo vsetko v tomto state, lebo Simeckova manka....

sisaka
24. mar 2026
@katkazatka

@sisaka ked zdrazuje fico, tak je to globalny problem. 😀Ked zdrazuje hociaka ina vlada, tak je to "zbedacovanie pracujucej chudoby" a robia sa divadelne predstavenia s nakupnymi vozikmi v inych krajinach. Preco sudruh fico nerobi to teatro s nakupmi aj za jeho vlady, ked ceny potravin dosiahli nove maxima??? Jeho volicom by sa take trapne divadlo urcite pacilo a ani by nepochopili pointu, ze sa to vlastne deje za jeho vlady. Ale fico by mohol pouzit argument, ze preto tak zdrazelo vsetko v tomto state, lebo Simeckova manka....

@katkazatka keďže politiku na Slovensku sledujem vážne len veľmi okrajovo z tvojho príspevku nerozumiem absolútne nič 🤷‍♀️

katkazatka
24. mar 2026
@sisaka

@katkazatka keďže politiku na Slovensku sledujem vážne len veľmi okrajovo z tvojho príspevku nerozumiem absolútne nič 🤷‍♀️

@sisaka ked tu nezijes, tak chapem... Myslim, ze nic nechapu ani jeho volici a to je uz horsie.😀

bosorkabb
24. mar 2026
@f333

@bosorkabb ja netaham nikde politiku.,Na to su tam politici ako aj pani Kolikova,ktora do ekonomiky ju tahala a taha a casto peni tak,ze prekrucuje fakty. A tym ,ze do ekonomiky vstupila politika,ju znicila.To je tiez fakt.
Ano,politici penia casto.Pani kolikova casto zial peni . Ale teraz pod vpyvom reality,ktoru nemoze zu popriet povedala pravdu.Takze sazhodneme , ze pre sk je najvyhodnejsia cena pre ropu ta ruska a cez ruru. To je neoskliepitelny fakt. A preco ekonomika de aj sk je takom marazne je aj preto,ze sai m nedostava lacnych surovin z Ruska.
Preco myslis ,ze de predtym postavilo Nord stream 2ktoru Ukrajina znicila? Prave pre lacne ruske zdroje,co drzali ekonomiku de tiez na vyske. Samozrejme, k padu prispela vydatne aj globalna plitika eu o green deale. Ale aj tie ruske sankcie. To ti tiez povie kazdy ekonom a ten kto ma nejaku firmu a podnika. Samozrjem,ze priplatky adane tie z zohrvaju svoju ulohu. Trh ale nie je neregulovany. . Ked sa zatvorili atomove elektrarne,v De zacala velmi rast cena ele.energie,pretoze ta z obnovitelnych zdrojov je omnoho drahsia. A ta z uhlia nestaci.A tak de dovaza drahu energiu. A to stoji financie .Takze ale prmarne co je prcinou tej drhe energie a zdojov? no predsa poliicke /vtomto prpad ezle ideologicke / rozhodnutie politikov. Az potom pride na rad volny trh.Atak ked stupne cena energie ,tak sa berie ta najdrahsia.Al stupne preto,ze v pozadi bolo zle rozhodnutie politikov.

@f333 áno pravdu máš v tom že najviac trhu škodia politici a špekulanti.
Sankcie majú mnoho výnimiek až je to miestami smiešne. Preto také Francúzsko alebo Španielsko berú naďalej skvapalnený ruský plyn. Ono niekto sa aj v diskusnej relácii ( už neviem ktorej) na to pýtal a prišla taká vyhýbavá koktavá odpoveď od prekvapených politikov že mne smiešne bolo.
A opakujem že ja Rusko považujem za toho kto vojnu začal ale myslieť si že ho porazíme tak že dáme 22,23,24.... sankciu je naivné.

f333
24. mar 2026
@bosorkabb

@f333 áno pravdu máš v tom že najviac trhu škodia politici a špekulanti.
Sankcie majú mnoho výnimiek až je to miestami smiešne. Preto také Francúzsko alebo Španielsko berú naďalej skvapalnený ruský plyn. Ono niekto sa aj v diskusnej relácii ( už neviem ktorej) na to pýtal a prišla taká vyhýbavá koktavá odpoveď od prekvapených politikov že mne smiešne bolo.
A opakujem že ja Rusko považujem za toho kto vojnu začal ale myslieť si že ho porazíme tak že dáme 22,23,24.... sankciu je naivné.

@bosorkabb Suhlasim so zhrnutim situacie v tvojom prispevku.Neviem sice,ake maju vynimky tie sankcie,ale viema vidim,ze tie sankcie nemali ziadne velky dopad na Ekonomiku Ruska tak,ze by ho vyradili zboja . Ale maju velky negativny dopad na ekonomiky krajin EU. CIze ak nie su uplni idoti ti,co tie sankcie vytvaraju,tak vedeli, ,ze to tak bude.
Takze cielne nicili anicia ekonomiky statov a zivitnu urovne obyvatelov statov EU. A to pre zaujmy niekeho ineho. Urcite nie nas beznych Europanov.
Ano,jejasne,ze Rusko zacalo tu invaziu. Takze porusenie emdz.prva je jasne. Ale ved med.prvo nikho z mocnych nezaujima. Tak ako nezaujimalo,kwed d bombardovali Srbsko na priklad. Takych prikladov je v nedavnej historii vela. . Ina vec je, co ktomu viedlo a aku zasluhu ma tej situaci ma Ukrajina tiez
Ale to je teraz vedlajsie.
UkrjAina nie je clenom ani EU ani NATO. Takze je uplne scestne obhajovat jej zaujmy na ukor tych nasich.Ale tu nejde o nejaku UkrAjinu ako stat cinebodaj o ludi vnej..Tu ide o idelogicky boj a boj o zdroje a nadvladu nad Ukrajinou.
Ti, ,co tahaju za nitky y v pozadi potrebovali znicit ek.spojenie Nemecko -Rusko.A Rusko tie oslabit. Preto bolo potrebne znicit aj Nord Stream 2. Ukrajina sama by toto len nedokazala v jej terajsej situacii. Uz pri jeho dokoncovani gobalisti to brzdili z EU.aj USA za vlady Bidena . A tak ani nemali zaujem,aby Ukrajina uzatvorila mier s Ruskom.Ci vroku 2022 ci teraz. Ide o mocenske zaujmy a Ukrajina tam hra len ulohu vyuzitia.
Tu neslo o ziadnu naivitu tych,co tvorili tie sankcie.Prtetoze ako aj pises, ine kajiny dokazali obist /aja bez bez vynimiek / sankcie s prizmurenim oci EK/ a dostavaju Rusku ropu aj plyn cez tankery.
Ale sk nemoze.Pretoze politika Fica ,co savzoprel /naoko/ a co si dovolil robit narodnu politiku na sk je trnom v oku.
Takze sk vydiera Zelensky s pozehnanim EU. Zelensky je len babka na vyuzitie. Nic viac. Mysluis,ze nikemu z tych co tvoria tuto politiku , zalezi na Ukrajincoch ako ludoch?
Takze ziadna naivita EK ci EU. Ale cielene nicenie Europy v jej podstate. CI uz green deal ci sankciami voci Rusku.

tundra
autor
24. mar 2026
@f333

@bosorkabb Suhlasim so zhrnutim situacie v tvojom prispevku.Neviem sice,ake maju vynimky tie sankcie,ale viema vidim,ze tie sankcie nemali ziadne velky dopad na Ekonomiku Ruska tak,ze by ho vyradili zboja . Ale maju velky negativny dopad na ekonomiky krajin EU. CIze ak nie su uplni idoti ti,co tie sankcie vytvaraju,tak vedeli, ,ze to tak bude.
Takze cielne nicili anicia ekonomiky statov a zivitnu urovne obyvatelov statov EU. A to pre zaujmy niekeho ineho. Urcite nie nas beznych Europanov.
Ano,jejasne,ze Rusko zacalo tu invaziu. Takze porusenie emdz.prva je jasne. Ale ved med.prvo nikho z mocnych nezaujima. Tak ako nezaujimalo,kwed d bombardovali Srbsko na priklad. Takych prikladov je v nedavnej historii vela. . Ina vec je, co ktomu viedlo a aku zasluhu ma tej situaci ma Ukrajina tiez
Ale to je teraz vedlajsie.
UkrjAina nie je clenom ani EU ani NATO. Takze je uplne scestne obhajovat jej zaujmy na ukor tych nasich.Ale tu nejde o nejaku UkrAjinu ako stat cinebodaj o ludi vnej..Tu ide o idelogicky boj a boj o zdroje a nadvladu nad Ukrajinou.
Ti, ,co tahaju za nitky y v pozadi potrebovali znicit ek.spojenie Nemecko -Rusko.A Rusko tie oslabit. Preto bolo potrebne znicit aj Nord Stream 2. Ukrajina sama by toto len nedokazala v jej terajsej situacii. Uz pri jeho dokoncovani gobalisti to brzdili z EU.aj USA za vlady Bidena . A tak ani nemali zaujem,aby Ukrajina uzatvorila mier s Ruskom.Ci vroku 2022 ci teraz. Ide o mocenske zaujmy a Ukrajina tam hra len ulohu vyuzitia.
Tu neslo o ziadnu naivitu tych,co tvorili tie sankcie.Prtetoze ako aj pises, ine kajiny dokazali obist /aja bez bez vynimiek / sankcie s prizmurenim oci EK/ a dostavaju Rusku ropu aj plyn cez tankery.
Ale sk nemoze.Pretoze politika Fica ,co savzoprel /naoko/ a co si dovolil robit narodnu politiku na sk je trnom v oku.
Takze sk vydiera Zelensky s pozehnanim EU. Zelensky je len babka na vyuzitie. Nic viac. Mysluis,ze nikemu z tych co tvoria tuto politiku , zalezi na Ukrajincoch ako ludoch?
Takze ziadna naivita EK ci EU. Ale cielene nicenie Europy v jej podstate. CI uz green deal ci sankciami voci Rusku.

@f333 ako vnimas z tvojho pohladu situaciu v Nemecku?Su ludia este v pohode alebo citit napätie,ze co bude?

f333
24. mar 2026
@sara07

@anonym_f17dbf ine štaty neberu a dokazali mat lacnejšiu pre obyvatelov cenu tak neviem kde sudruzi NDR urobili chybu

@sara07 Ja neviem,kde kde sudruzi v DDR urobili chybu,ked neberu v de rusku ropu ale palivo je za 2.2=-2.40 eur.. Cize nemame lacnejsii benzin .Ale naopak. Ale to bude tym,ze ti sudruzi urobili tu chybu a neberu tu ropu v Ruska .

tundra
autor
24. mar 2026
@sisaka

@sisaka asi by som pockal,situacia eskaluje zo dna na den.Napr.vcera vyhlasenie Trumpa,ze posuva ultimatum o 5 dni,ze rokuju s Iranom.
Iran to dementoval a v noci amici bombardovali infrastrukturu Iranu,odsolnovacie zariadenie na pitnu vodu.Iran utoky opätoval na infrastrukturu susednych statov.Trump potrebuje do jesene vysledky,k polcasu zhodnotenia jeho funkcie.
Ak skonci invazia fiaskom,skoncil podla mna aj on...
V pripade znicenia odsolnovacich zariadeni v susednych statoch Iranu,celu oblast postihne nedostatok vody.