Ako ovplyvní zdraženie paliva náš život?
Ako, nás ovplyvní život po zdražení nafty a benzínu?
Myslíte,že hrozí Európe scénar, podobný Kube?
Bude zase "Energetický" Lockdown,ako počas Covidu?
V linku, je odporúčanie energetickej agentury pre štáty,kde je členom aj Slovensko.
https://www.iea.org/news/new-iea-report-highlig...
Len pre zaujímavosť,koľko spotrebujete paliva mesačne?
Niejako neovplyvnil ,ja kupujem za firemné ,muz ma firemné auto
Ja mám spotrebu asi. 60litrov,je to robota domov ,občas lekár , muz asi 300 litrov práca a domov
Cena u nás je za liter nafty 2.26 €
@tundra chodím pešo do/z práce. Ale celkovo sa zvýšia ceny v obchodoch. Dovoz tovaru etc.
tak ako na kube tu asi nebudeme
kapanek sme dalej ako kuba a oni nemaju len problem lebo ropa alebo nafta, oni tam maju xy inych problémov a reálny hlad a biedu
kuba je ostrovny štat , my ak si bola na zemepise tak nie, čiže aj keby u nás náhodou nebolo tak k susedom si vieš zbehnut - čo sa ale nestane
máme ponuky už od vianoc nas vynukuju česi že nám poskytnu zásoby
chorvati prepravia len to musime my presta vyvadzat kraviny totálne okolo toho
zdražie benzin nafta na celom svete mierne , ale určite tu nebudem bez benzinu a nafty
lebo podla prepočtov máme do konca augusta
dodavky nie su zastavene zatial okrem družby, ovšem niektore krajiny už dávno su bez družby a funguju normálne
v meste môžeš viac chodit pešo, mhd , dediny lazy to je horšie pri tych spojoch to im nezavidim ale všetko niečo stojí ....
@tundra nehrozí kríza podobná Kube
Nehrozí ekonomicky locdown ako počas pandemie
Naco robíte takúto paniku
Benzín cca 150 litrov - bežne jazdy po BA a okolo - len do práce z práve to mam z domu skoro 60 km
Nafta aj 400-500, niekedy aj viac, keď cestujeme mimo BA a okolie - dve SUV
@nyusika nerobim paniku,len ma to celkom zaujima.Pocas covidu,to zacalo tiez odporucaniami WHO a ako to bolo vsetci vieme.
@nyusika nerobim paniku,len ma to celkom zaujima.Pocas covidu,to zacalo tiez odporucaniami WHO a ako to bolo vsetci vieme.
@tundra nemôžeš ale porovnavat covid a teraz tuto situaciu
otázne je či musíme mat v zime čučoriedky z maroka , niektore potraviny kludne môžu vypadnut bez toho aby sme to nejak extra pocitili
a za mna robíš paniku ,keby si troška logicky rozmyšlala a našla si aj iny zdroj ako fb alebo bulvar , blaha podobne typky tak by si toto nenapisala
a mimochodom ked nič iné teraz ked si budeš kusat nechty z nervov preto myslíš že ako niečo sa vyrieši alebo zmeni alebo čo sa ako stane , načo sa stresuješ ničim čo neovplyvniš, nezmeníš a prežiješ ...
Benzín cca 150 litrov - bežne jazdy po BA a okolo - len do práce z práve to mam z domu skoro 60 km
@nyusika u nas je 200-250l mesacne benzin,ked cestujeme na Slovensko,raz tolko.
otázne je či musíme mat v zime čučoriedky z maroka , niektore potraviny kludne môžu vypadnut bez toho aby sme to nejak extra pocitili
a za mna robíš paniku ,keby si troška logicky rozmyšlala a našla si aj iny zdroj ako fb alebo bulvar , blaha podobne typky tak by si toto nenapisala
a mimochodom ked nič iné teraz ked si budeš kusat nechty z nervov preto myslíš že ako niečo sa vyrieši alebo zmeni alebo čo sa ako stane , načo sa stresuješ ničim čo neovplyvniš, nezmeníš a prežiješ ...
@sara07 nemam fb,som chlap,nežijem na Slovensku...
Inflacia pojde hore. Vsetko pojde hore, lebo tovar sa musi vozit, doprava ludi zdrazie ... Plyn zdrazel dvojnasobne od konfliktu. Na druhej strane ropa je za 108 usd a okolo 100 usd je bezna cena.
Ak nezacne prudit ropa cez ropovod Druzba v kratkej dobe, tak pride k rapidnemu zdrazovaniu vsetkych tovarov a sluzieb minimalne o 30%
zdrazovanie potravin je uz jasne aj leby sa tok ropy obnovil z ropy a ropnych produktov sa vyrabaju aj hnojiva
neprudenie ropy cez druzbu nas existencne ohrozi, predpokladam ze pride k poziadavkam na setrenie prestanu sa energeticke nosice posuvat do inych krajin (aj na Ukrajinu) a bude treba s nimi setrit
zdrazeju dovolenky a pod, letecke dovolenky (tie aj vdaka regulaciam EU a emisnym povolenkam
@tundra nemám ako vediet že si chlap, lebo nick tundra beriem ako TA tudnra , žensky rod
čo potom riešiš veci na slovensku ,a rešiš kraviny ktoré sa ta ani nedotknu
nerozumiem
ja chlapom čo sa pohybuju na mk nerozumiem čo tu hladaju ,
@sara07 ja tiež nerozumiem vsetkemu,zijem v Europe a cena phm sa dotkne vsetkych,ale ked su to kraviny,podla teba,tak nereaguj a zapajaj sa do diskusii,ktore ta zaujimaju...
Nás to zatiaľ nijak neovplyvnilo. Máme plug in hybrid.
Predpokladám však že sa to odrazí opäť na cenách tovaru o.i.
Bude dražoba, vzrastie chudoba a nezamestnanosť a začnú ďalšie vojny.
@nyusika ako si môžeš byť taká istá ?
@sara07 veď sa pozri normálne, čo sa deje ...čo myslíš, že sa stane? že o tri dni bude po všetkom a ty sa vrátiš k starému spôsobu života?
Obavam sa ze konflikt iran-izrael, usa bude trvat este dlho. Bude problem s ropou a vsetky ceny pojdu vyrazne hore. Vobec by ma neprekvapili dalsie obmedzenia co sa nafty tyka. Zvysi sa inflacia, zvysia sa urokove sadzby…myslim ze nas caka celkom tazka doba
Kedze jazdim denne 100km, tak to citim. Akurat som pozrela vlaky, tak nemam sancu stihat skolku... a aj k vlaku by som sa bez auta nedostala...
Za meciara boli phm ovela drahsie ako teraz a jazdilo sa(kolko l si kupil za medianovy plat) . Dnes zijeme v dobe historicky najlacnejsich phm. Ludia si pofrflu ale jazdit neprestane nikto
Za meciara boli phm ovela drahsie ako teraz a jazdilo sa(kolko l si kupil za medianovy plat) . Dnes zijeme v dobe historicky najlacnejsich phm. Ludia si pofrflu ale jazdit neprestane nikto
@martinmmartin ale veď tu ide aj o plyn, bez ktorého nebude priemysel ...kam budeš jazdiť, keď všetko krachne ?
@tundra nesledujem radšej tv, ani nečítam články. Mesacne precestujem 320€, už v decembri mi to bolo veľa. Po novom to bude polovica môjho mesačného platu.
Obavam sa ze konflikt iran-izrael, usa bude trvat este dlho. Bude problem s ropou a vsetky ceny pojdu vyrazne hore. Vobec by ma neprekvapili dalsie obmedzenia co sa nafty tyka. Zvysi sa inflacia, zvysia sa urokove sadzby…myslim ze nas caka celkom tazka doba
@anonym_6a917b konflikt Irán-Izrael začal niekedy okolo roku 1979 - čiže UŽ trvá dlho
@anonym_951d0c teoreticky, sa viem do prace 23km,dostat v lete na bicykli,pointa diskusie je o niecom inom,nie o korune krasy...
Ak nezacne prudit ropa cez ropovod Druzba v kratkej dobe, tak pride k rapidnemu zdrazovaniu vsetkych tovarov a sluzieb minimalne o 30%
zdrazovanie potravin je uz jasne aj leby sa tok ropy obnovil z ropy a ropnych produktov sa vyrabaju aj hnojiva
neprudenie ropy cez druzbu nas existencne ohrozi, predpokladam ze pride k poziadavkam na setrenie prestanu sa energeticke nosice posuvat do inych krajin (aj na Ukrajinu) a bude treba s nimi setrit
zdrazeju dovolenky a pod, letecke dovolenky (tie aj vdaka regulaciam EU a emisnym povolenkam
@anonym_4da0e0
Nejedna krajina EU na tranzit už dlhodobo Družbu nevyužíva a až doteraz kvoli tomu nemali drahšie PHM, ako Slovensko - na výšku PHM ma momentálne najvyšší vplyv to,že USA napadli Irán
Je potrebné znížiť spotrebnú daň na PHM - ale takáto “konsolidácia” sa vláde nepáči - radšej si zvyšuje paušálne náhrady
@martinmmartin Počas korony, alebo kedy to nafta stála " viac " než obvykle... tak to na dialnici bolo vidieť, gro ľudí jazdilo 120 max... teraz gro ide aspoň 140 :D

Okolo 50 litrov, pokial mam len rezim -domov-praca-nakupy-lekari. Prognozu netusim odhadnut, ale ani sa nad tym nezamyslam, veci, ktore ovplyvnit neviem, nedavam im priestor v mojej hlave. Clovek ma kopec inych starosti, ktore si bezne musi "upratavat", nie riesit hypotézy....