icon

Ako spomíname na 11. september po 25 rokoch?

janinah
11. sep 2026

Išlo o najväčší teroristický útok na území Spojených štátov i vôbec v histórii sveta. Dňa 11. septembra 2001 uniesli islamskí fanatici z organizácie al-Káida civilné dopravné lietadlá a narazili s nimi do dvojice mrakodrapov Svetového obchodného centra (WTC) v New Yorku, ktoré sa následne zrútili, ako aj do budovy Pentagónu (ministerstva obrany) vo Washingtone. Dnes uplynulo od tejto udalosti 25 rokov.
Priamo pri útokoch zahynulo 2996 ľudí vrátane 19 únoscov, medzi obeťami boli väčšinou civilisti z viac ako 70 krajín. Tragické udalosti viedli k úmrtiu ďalších vyše 6000 osôb v dôsledku vdýchnutia toxických látok. Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v roku 2013 diagnostikovali 1140 osobám „rakovinové ochorenia súvisiace s WTC“ v dôsledku vystavenia sa toxínom v oblasti Ground Zero (areálu WTC). Na základe odhadov bolo v tejto súvislosti postihnutých zhruba 25.000 ľudí.
Presne si pamätám ako som stala pred tv,pozerala,nechápala a tiekli mi slzy.Volali sme si navzajom zapni telku,pozeraj...Potom neskôr svedectvá účastníkov,vysetrovania,dôkazy,zavery. Mnohí z vas ešte neboli na svete alebo boli malými deťmi.
Dnes otvorím fb a skoro sa mi rozum zastavil. Namiesto spomienky,úcty,pokory,smútku čítam konspirácie aké nevymyslí ani najlepsí spisovateĺ scifi,cítam nenavisť,egoizmus,bezcitnosť a nekonečnú hlúposť Slovače. Nadej sice zomiera posledna,ale ozaj sa vážne obavam v akom svete budu žiť moji potomkovia.
Ak niekto chce spominať na ten deň ci diskutovať,tak si dovolím poziadat o slušnosť a vyvarovať sa konspirácie.Tie obete si to jednoducho zaslúžia. Chceli žiť,pracovať a starať sa o svoje rodiny. Ty to dnes robiš,oni to šťastie nemali. Skus porozmýšľať,poslať im myšlienku,modlitbu alebo len na minútu sa zastaviť a byť ticho.

Ako spomíname na 11. september po 25 rokoch?
lucyliu
13. sep 2026
@vevesh

@pralinka25 potrebovali. Vo vsetkych 7 budovach wtc bol na ocelovych nosnikoch striekany azbest- tony a tony azbestu a v amerike zalovanie a odskodnovanie je taka super zalezitost, kde asi nemusim pisat.... Posledne diagnozy "odazbestovania" WTC-ciek sa splhali zaciatkom 90tych rokov k niekolkym milardam us-dolarov. A budovy sa nedali ani demolovat kvoli azbestu, lebo by sa dostal do vzduchu. Ak by ludia pracujuci a ochoreni na rakovinu zacali zalovat....staci sa pozriet na pripad pelikan....toto bolo niekolko much jednou ranou. Skoda je, ze zodpovedny si ziju pekne a kolko nevinnych ludi obetovali v mene penazi a politiky.
Bdw. Azbest je nehorlavy do 1200-1500 stupnov a bol striekany v suvislom povrchu kompletne na vsetkych tych ocelovych nosnikoch .....

@dahliaa @vevesh podla vas za tym teda nebola al-kaida? Chapem, ze ste moslimky, ale zas.

vevesh
13. sep 2026
@lucyliu

@dahliaa @vevesh podla vas za tym teda nebola al-kaida? Chapem, ze ste moslimky, ale zas.

@lucyliu skus si nieco precitat, nastudovat o wtc 7. Vies o tom, ze z 19tich utocnikov bolo 15 zo saudskej arabie. Ze usama bin ladin bol saud? Boli niekedy saudi za toto napadnuti? 3 tyzdne (!) po utoku vmarsirovali usa do afganistanu, lebo afganistan "bol zodpovedny za utok". O 10 dni po 9/11 predstavil pentagon plan vojny - afganistan, irak, syria, lybia, libanon, somalsko, sudan, iran- ano, vsetky moslimske krajiny zo zasobiskami ropy podla analyz z 1998 roku. Ktora krajina z toho zoznamu nebola dodnes napadnuta? A z ktorej z tychto krajin boli teroristi pri utoku wtc? A ano, oficialne sa prihlasila al qaida z afganistanu k tomuto utoku, to nepopiera nikto. Colin powell asi ako jediny z celej bushovej adminiatrativy priznal, ze klamal o napdnuti iraku, kde zomrelo 1.000.000 civilnych obyvatelov (asi tak patina slovenska). Pomlcime o ostatnych konfliktoch. Takze, ked obetovali 1.000,000 v jednej cudzej zemi (prirataj si aj ostatne moslimske krajiny), preco nie 3.000 vo vlastnej? Veris takymto ludom? A nemusis mi odpovedat, ja som si dost toho nastudovala, iracky vpad, is a podobne sa ma tyka osobne a nie, amici nerozdavaju demikracie vo "war on terorism", ktora sa zacala oficialne 9/11/2001 a trva az do dnes....

lippanek
13. sep 2026
@vevesh

@lucyliu skus si nieco precitat, nastudovat o wtc 7. Vies o tom, ze z 19tich utocnikov bolo 15 zo saudskej arabie. Ze usama bin ladin bol saud? Boli niekedy saudi za toto napadnuti? 3 tyzdne (!) po utoku vmarsirovali usa do afganistanu, lebo afganistan "bol zodpovedny za utok". O 10 dni po 9/11 predstavil pentagon plan vojny - afganistan, irak, syria, lybia, libanon, somalsko, sudan, iran- ano, vsetky moslimske krajiny zo zasobiskami ropy podla analyz z 1998 roku. Ktora krajina z toho zoznamu nebola dodnes napadnuta? A z ktorej z tychto krajin boli teroristi pri utoku wtc? A ano, oficialne sa prihlasila al qaida z afganistanu k tomuto utoku, to nepopiera nikto. Colin powell asi ako jediny z celej bushovej adminiatrativy priznal, ze klamal o napdnuti iraku, kde zomrelo 1.000.000 civilnych obyvatelov (asi tak patina slovenska). Pomlcime o ostatnych konfliktoch. Takze, ked obetovali 1.000,000 v jednej cudzej zemi (prirataj si aj ostatne moslimske krajiny), preco nie 3.000 vo vlastnej? Veris takymto ludom? A nemusis mi odpovedat, ja som si dost toho nastudovala, iracky vpad, is a podobne sa ma tyka osobne a nie, amici nerozdavaju demikracie vo "war on terorism", ktora sa zacala oficialne 9/11/2001 a trva az do dnes....

@vevesh Prosím ťa, nešír bludy. A je jedno, kto za tým stojí, zomrelo obrovské množstvo nevinných ľudí.

eva1915
13. sep 2026

A spomínate si, čo ste robili 1. januára 2010, keď sa odohral bombový útok v Pakistane? Hmmm asi nikto.

lippanek
13. sep 2026
@eva1915

A spomínate si, čo ste robili 1. januára 2010, keď sa odohral bombový útok v Pakistane? Hmmm asi nikto.

@eva1915 A čo 7.10.2023, kde povraždili a uniesli Izraelcov? Takisto nikto.

vevesh
13. sep 2026
@lippanek

@vevesh Prosím ťa, nešír bludy. A je jedno, kto za tým stojí, zomrelo obrovské množstvo nevinných ľudí.

@lippanek nie, nie je to jedno. Mozno pre teba je to jedno, ked sa ta to osobne nedotyka, vsak tam par tisis, tam par milionov... Ak by si mala zabitych blizkych alebo bola priamo vo vojne, rozmyslala by si inak...

lippanek
13. sep 2026
@vevesh

@lippanek nie, nie je to jedno. Mozno pre teba je to jedno, ked sa ta to osobne nedotyka, vsak tam par tisis, tam par milionov... Ak by si mala zabitych blizkych alebo bola priamo vo vojne, rozmyslala by si inak...

@vevesh Ty nečítaš? Úplne mimo odpovedáš.

lippanek
13. sep 2026
@vevesh

Alebo nevieš predýchať fakt, že toto nešťastie spôsobili tvoji bratia vo viere?
@vevesh

dahliaa
13. sep 2026
@lucyliu

@lucyliu Psala jsem, že my ,,obyčejní" lidé se pravdu stejně pravděpodobně nikdy nedozvíme. Politiku a zájmy USA moc dobře známe (zájem o blízký východ, ropu, peníze, vládu a moc...). Ohledně 11. září je spousta nevysvětlených otazníků a velmi zvláštních skutečností, které poukazují na to, že vláda USA tehdy bohužel velmi pravděpodobně obětovala vlastní lid k naplnění svých politických zájmů. Dají se o tom dočíst hromady informací. USA spolu s Izraelem běžně chladnokrevně vraždí tisíce malinkých dětí... Pár tisíc úředníků a obyčejných lidí je pro ně bohužel nic... 🫩🤮 Ano, i něčeho takového jsou bohužel někteří schopni. To je politika...

vevesh
13. sep 2026
@lippanek

@vevesh Ty nečítaš? Úplne mimo odpovedáš.

@lippanek ja neodpovedam absolutne mimo. Ja som stratila blizkych v irackej vojne, takisto v inych, takisto som si zazila nastup is a boje proti nim...

dahliaa
13. sep 2026

Nechápu, jak někdo může napsat, že je vlastně ,,jedno" kdo to způsobil - kdo zavraždil tisíce lidí... A pak ještě z toho začít někoho ,,jen tak" obviňovat. 🤦🏼‍♀️
Ne, to rozhodně není ,,jedno". 😏
Ale přesně. Někomu, komu tam tehdy 11.září nikdo nezemřel nebo nezemřel následně pod palbou USA a Izraele to je asi opravdu ,,jedno". 🤦🏼‍♀️
Každý, kdo tehdy o někoho přišel by si přál pro vrahy spravedlnost...

eva8
13. sep 2026

Dnes v radii bola kazen aj od odpusteni.
.... ale ked tak tazko je odpustit :( Na druhej strane, odpustenie prinasa ulavu.

eva8
13. sep 2026
@eva1915

@eva1915 napis o tom, prosim, vazne nechcem guglit.

eva8
13. sep 2026
@lippanek

@eva1915 A čo 7.10.2023, kde povraždili a uniesli Izraelcov? Takisto nikto.

@lippanek o tom sa hovori. Aj o genocide v Gaze

eva8
13. sep 2026
@vevesh

@vevesh preto zautocili na Afganistan, nie na Saudsku, lebo Al-Kaida sidlila v Afganistane nie Saudskej.

Ja mam trochu averziu voci "spravodlivosti" usa, co sa tyka utocenia na ostatne krajiny, aj co sa tyka odzbrojenia, ci nastolenia demokracie, alebo mieru...

Celkovo, odplata, pomsta, ci tuzba po moci, vyhodach, lacnych surovinach, bohatstve, mozno ine formy kolonizacie. Aj vojna na Ukrajine a na celom svete. A mnohi vojaci, nielen teroristi, su uz poblazneni. Kde su zivoty beznych ludi? A co znicene zivoty tych, ktori sa premenili na "sadistov"? Cele strasne, cele strasidelne... Velmi smutne

Nejdem sa montovat, nevidim do toho do hlbky

anonym_6998bd
13. sep 2026
@eva8

@vevesh preto zautocili na Afganistan, nie na Saudsku, lebo Al-Kaida sidlila v Afganistane nie Saudskej.

Ja mam trochu averziu voci "spravodlivosti" usa, co sa tyka utocenia na ostatne krajiny, aj co sa tyka odzbrojenia, ci nastolenia demokracie, alebo mieru...

Celkovo, odplata, pomsta, ci tuzba po moci, vyhodach, lacnych surovinach, bohatstve, mozno ine formy kolonizacie. Aj vojna na Ukrajine a na celom svete. A mnohi vojaci, nielen teroristi, su uz poblazneni. Kde su zivoty beznych ludi? A co znicene zivoty tych, ktori sa premenili na "sadistov"? Cele strasne, cele strasidelne... Velmi smutne

Nejdem sa montovat, nevidim do toho do hlbky

@eva8 Posledná veta za mňa 👍..presne, my bežní ľudia nemáme ani šajnu o skutočnosti, ale všetci všetko vieme, všetkému rozumieme. Dokážeme sa do krvi povadit, až by to bolo smiešne, keby to nebolo skôr smutné.

janinah
autor
13. sep 2026
janinah
autor
13. sep 2026
@eva8

Dnes v radii bola kazen aj od odpusteni.
.... ale ked tak tazko je odpustit :( Na druhej strane, odpustenie prinasa ulavu.

@eva8 predstupeň odpustenia je pochopenie...len neviem,či niekto normálny dokaže pochopiť jednanie vrahov
Takze mne to vychádza,že niektoré veci sú neodpustiteľné

jananovotna88
13. sep 2026

Ja ani neviem, ale doma sme to pozerali v telke.
Muž bol v tom čase na vojne a on spomína, že im vyhlásili pohotovosť a do stráže dostali ostrú municiu.

dahliaa
13. sep 2026
@janinah

@janinah A nebo to celé mohlo být úplně jinak, že? 🤫 Zajímavé. Třeba to s tím pasem, který to záhadným způsobem ,,přežil" narozdíl od ocelové konstrukce... A takových zajímavostí je tam celá řada. 🤫

pralinka25
13. sep 2026
@dahliaa

@janinah A nebo to celé mohlo být úplně jinak, že? 🤫 Zajímavé. Třeba to s tím pasem, který to záhadným způsobem ,,přežil" narozdíl od ocelové konstrukce... A takových zajímavostí je tam celá řada. 🤫

@dahliaa pas bol vysvetleny x krat. nie je to ojedinely pripad kedy sa taketo veci nasli pri nicivych katastrofach. mas to nastudovane tak toto hadam vies ako funguje

dahliaa
13. sep 2026
@pralinka25

@dahliaa pas bol vysvetleny x krat. nie je to ojedinely pripad kedy sa taketo veci nasli pri nicivych katastrofach. mas to nastudovane tak toto hadam vies ako funguje

@pralinka25 No samozřejmě, že vím. Jeho pas přeci vyletěl z letadla při výbuchu. Ještě štěstí, že ,,náhodou" odletěl mimo epicentrum výbuchu a mohli ho dohledat. 😉 Kdyby ne, tak by bohužel skončil spolu s ostatními papíry v ohni... Trošku náhoda, že? 🤫☺️ A takových náhod se tam v jeden den stalo... 🤫 Třeba jako s tou pojistkou, že? ☺️ To měl majitel také sakra štěstí. ☺️💰 Takové štěstí v neštěstí...

pralinka25
14. sep 2026
@dahliaa

@pralinka25 No samozřejmě, že vím. Jeho pas přeci vyletěl z letadla při výbuchu. Ještě štěstí, že ,,náhodou" odletěl mimo epicentrum výbuchu a mohli ho dohledat. 😉 Kdyby ne, tak by bohužel skončil spolu s ostatními papíry v ohni... Trošku náhoda, že? 🤫☺️ A takových náhod se tam v jeden den stalo... 🤫 Třeba jako s tou pojistkou, že? ☺️ To měl majitel také sakra štěstí. ☺️💰 Takové štěstí v neštěstí...

@dahliaa ešte že sa ti nikdy nic náhodou nestalo. Mne sa aj v bežnom živote sem tam stane nahoda ktorá mi pomôže a niekedy sú to fakt veci ktoré do seba západnú tak ze ani keby som to plánovala to tak nevymyslim. Hej stávajú sa aj náhody. Kto chce v tme vidieť strašidlo aj lampa na strope sa mu môže zdať desivá.
Koniec koncov my to nevyriesime.

dahliaa
14. sep 2026
@pralinka25

@dahliaa ešte že sa ti nikdy nic náhodou nestalo. Mne sa aj v bežnom živote sem tam stane nahoda ktorá mi pomôže a niekedy sú to fakt veci ktoré do seba západnú tak ze ani keby som to plánovala to tak nevymyslim. Hej stávajú sa aj náhody. Kto chce v tme vidieť strašidlo aj lampa na strope sa mu môže zdať desivá.
Koniec koncov my to nevyriesime.

@pralinka25 Ano, ten den se děla v New Yorku spousta náhod... 😏 Ale stejně to byli ,,frajeři" - piloti malých letadel, kteří měli zkušenost s řízením boeingu pouze na simulátoru a takhle přesně napoprvé! trefit dvě věže v extrémní rychlosti a navíc ve velmi nízké výšce, kdy letadla letěla na samotné hranici fyzikálních možností. O přesné trefě do nízkého Pentagonu už vůbec nemluvě... Ano, ten den se děla spousta náhod a podivuhodných skutečností.
Pravdu už se asi nikdy nedozvíme. Tu si mnozí vezmou s sebou do hrobu. 🤫 🤐

pralinka25
14. sep 2026
@dahliaa

@pralinka25 Ano, ten den se děla v New Yorku spousta náhod... 😏 Ale stejně to byli ,,frajeři" - piloti malých letadel, kteří měli zkušenost s řízením boeingu pouze na simulátoru a takhle přesně napoprvé! trefit dvě věže v extrémní rychlosti a navíc ve velmi nízké výšce, kdy letadla letěla na samotné hranici fyzikálních možností. O přesné trefě do nízkého Pentagonu už vůbec nemluvě... Ano, ten den se děla spousta náhod a podivuhodných skutečností.

@dahliaa za mna furt ta istá pesnička. X krát vysvetlena aj neamerickými odborníkmi.

dahliaa
14. sep 2026
@pralinka25

@dahliaa za mna furt ta istá pesnička. X krát vysvetlena aj neamerickými odborníkmi.

@pralinka25 Samozřejmě. 💰☺️ Hlavně, že se viník ,,našel". Američan by něco takového přece neudělal. Tohle dokáží jen ti islámští vrazi... 🤫 A o to přeci šlo. 😉 Ano, i tohle je politika (a doplácí na to celý svět). 🤫 No jo, ale jak sama píšeš, my tohle nevyřešíme...

janinah
autor
14. sep 2026
@dahliaa

@dahliaa pre mňa je najväčším dôkazom pravdy,ze sa to udialo tak ako udávaju oficialni vysetrovatelia fakt,ze za 25 rokov sa nik nijako neprekecol. Keby sa veci diali podla konšpirátorov,tak sa toho podvodu museli zučastniť desiatky mozno stovky ludi a neverim.ze vsetci by roky čušali.Podla teba neexistuju nahody,mne sa v živote x krat potvrdilo,ze ano.

dahliaa
14. sep 2026
@janinah

@dahliaa pre mňa je najväčším dôkazom pravdy,ze sa to udialo tak ako udávaju oficialni vysetrovatelia fakt,ze za 25 rokov sa nik nijako neprekecol. Keby sa veci diali podla konšpirátorov,tak sa toho podvodu museli zučastniť desiatky mozno stovky ludi a neverim.ze vsetci by roky čušali.Podla teba neexistuju nahody,mne sa v živote x krat potvrdilo,ze ano.

@janinah Jistě. Však potvrzuji tvá slova, že ten den se v New Yorku udála spousta náhod a podivuhodných skutečností. Den, kdy přestaly platit fyzikální zákony. 😬 Hlavně, že se viník ,,našel". 😉

janinah
autor
14. sep 2026
@dahliaa

@janinah Jistě. Však potvrzuji tvá slova, že ten den se v New Yorku udála spousta náhod a podivuhodných skutečností. Den, kdy přestaly platit fyzikální zákony. 😬 Hlavně, že se viník ,,našel". 😉

@dahliaa ano.našiel sa...len konšpirátori si idú svoje..s tým ja nič nenarobím

pralinka25
14. sep 2026
@dahliaa

@dahliaa ty mas koľko doktoratov z fyziky keď to tvrdíš? Ci precitala si? Sú to relevantné zdroje? Od vedcov ktorých celoživotné posobenie a výskum si vieš overiť a dohladat spätne? Nemyslím len internet ale aj fyzicke publikácie dávno pred tým.
Lebo vela konšpiračné teórii sa tvari super dôveryhodne ale len pre laikov. Osviet nás a daj nám tie overe e a potvrdené fyzikálne zákonitosti ktoré v ten ten popieral logiku.
Ja sa nechcem hádať. Za mna he to tragédia tak ci tak. Rovnaká ako aj iné kde umierajú civilisti ano aj v islamských krajinách. Vadia mi útoky a straty na životoch kdekoľvek. Vzdy doplatia len nevinný.