Aký máte názor na zákaz surogátneho materstva na Slovensku?
Ahojte zienky, aky je vas nazor na navrh KDH zakazat na ustavnej urovni surogatne materstvo na Slovensku? Ja som z toho popravde velmi sklamana, dlhodobo som bojovala so zdravotnymi problemami a dufala som, ze sa v tomto ako stat pohneme dopredu a raz mi bude dopriate drzat v naruci vlastne dieta, napriek tomu, ze by ho vynosila nahradna matka.
@hopsas lenze aj biologicki rodicia sa vykaslu na postihnute dieta. Aj biologicki rodicia zneuzivaju svoje vlastne deti ( a rodicom blizke osoby) To nie je spravny argument - pretoze pri prisnej regulacii sa tymto situaciam da pri surogatnom materstve zabranit ( psychotesty, kontrola prostredia a pod, ) ale pri "normalne narodenych" detoch tomu nevies ucinne zabranit. Lenze ano - ak by taku regulaciu pisali tito slovenski lajdaci tak by v nej boli neuveritelne diery.
@selena_luna lenže v tomto prípade ide zároveň o multimiliarodovy biznis kde sa točia obrovské peniaze. A je tu veľký nepomer tých, o ktorých píšeš a tých, ktorí dieťa porodili. Mimochodom, nevidela si reality show Kardashians? Bola tam časť kde Khloe hovorila, ako nedokázala dlho prijať svojho syna, lebo jej ho porodila náhradná matka a hovorila, že necíti nijaké puto s ním....
@beronsche nie su pri pôrode. Dieta si v podstate vyzdvihujú potom. Tuším na SME bol o tom clanok. Na to som narazala...
@lienka.7 áno, viem, že nie sú. Ale ak by toto bol jediný problém s týmto spojený (čo samozrejme nie je), tak sa to dá jednoducho vyriešiť prítomnosťou v nemocnici. Tak som to myslela.
@selena_luna lenže v tomto prípade ide zároveň o multimiliarodovy biznis kde sa točia obrovské peniaze. A je tu veľký nepomer tých, o ktorých píšeš a tých, ktorí dieťa porodili. Mimochodom, nevidela si reality show Kardashians? Bola tam časť kde Khloe hovorila, ako nedokázala dlho prijať svojho syna, lebo jej ho porodila náhradná matka a hovorila, že necíti nijaké puto s ním....
@hopsas ja by som povedala ze drviva vacsina zneuzivanych deti je v biologickom prostredi a ty poukazujes na nejake promile pripadov. Naozaj to nie je spravny argument. Ani nazor hocijakej kardashianky, tie neberiem ako bernu mincu ani pri vybere ruzu. Zjavne usa nema spravnu regulaciu. A to je to co vravime - regulacia je zaklad. Za argument proti napriklad povazujem krdle deti v detskych domovoch, hladnych po laske. A teda ak chcem milovat dieta aj od inej matky, preco sa nepodelim o svoju lasku s detmi, ktore su uz tu. Napriklad.
Kazdopadne tato vasniva debata nic neznamena - ziadne surogatne materstvo sa v tejto krajine schvalovat nejde a premier sa vyziva v tom ako easy rozbil demokraticku opoziciu.
@hopsas ja by som povedala ze drviva vacsina zneuzivanych deti je v biologickom prostredi a ty poukazujes na nejake promile pripadov. Naozaj to nie je spravny argument. Ani nazor hocijakej kardashianky, tie neberiem ako bernu mincu ani pri vybere ruzu. Zjavne usa nema spravnu regulaciu. A to je to co vravime - regulacia je zaklad. Za argument proti napriklad povazujem krdle deti v detskych domovoch, hladnych po laske. A teda ak chcem milovat dieta aj od inej matky, preco sa nepodelim o svoju lasku s detmi, ktore su uz tu. Napriklad.
Kazdopadne tato vasniva debata nic neznamena - ziadne surogatne materstvo sa v tejto krajine schvalovat nejde a premier sa vyziva v tom ako easy rozbil demokraticku opoziciu.
@selena_luna Vieš nám dať ukážku toho, kde sú regulácie vhodne ošetrené, ak teda US to podľa teba nie je?
@terezka1947, surogatna matka vynosi spravidla oplodnené vajíčko inej ženy. Neposkytne svoje vajíčka a nema pohlavný styk s mužom (teda tým budúcim otcom).
S tým ostatným súhlasím. Rozprávame sa s dieťaťom v brušku, spievame mu, vníma nás celkom zvnutra a my jeho. Úplne fuk, že má odlišnú DNA. A potom ho ako vecný dar odovzdame ďalej, mne je z tej predstavy fyzicky zle. Nie je to žiadne samaritanstvo, je to egoizmus vo svojej najhrubsej a najprimitivnejsej podstate: ja chcem moje biologické dieta a chcem a chcem a chcem a všetci ostatní sú mi ukradnutí, lebo ja chcem a na tom jedinom mi záleží.
Obmedzime tehotenstvo na biologický proces, ženu na funkčnú maternicu a dieťa na vecný dar, ale ukojime svoje ego a všetko bude tak ako má byť. Iba ak by nie....
@vroni áno,ale myslela som to všeobecné, veď kopa prípadov je,kedy sa k tomu dieťaťu príde rôznym spôsobom,ľudia sú vynaliezaví....
@selena_luna Vieš nám dať ukážku toho, kde sú regulácie vhodne ošetrené, ak teda US to podľa teba nie je?
@annm81 napriklad v britanii je zalozene vyhradne na dobrom umysle a nahradna matka si moze pytat peniaze len na vydavky spojene s tehotenstvom. To k tomu biznisu, ze su krajiny, ktore to obmedzuju. Viem si predstavit obmedzenia, ktore budu preverovat pary a tiez pravne klauzuly zodpovednosti za dieta narodene so znevyhodneniami. Ale ani netvrdim ze existuje krajina, ktora to ma idealne osetrene. Ale vzhladom na to, ze slovensko nad tym ani neuvazuje, a bavime sa tu vlastne "cisto akademicky" lebo je to opat len akoze tema, ktora ma rozdelit demokraticke sily, tak si preto ani nebudem robit hlbkovu resers zakonov inych krajin.
@annm81 napriklad v britanii je zalozene vyhradne na dobrom umysle a nahradna matka si moze pytat peniaze len na vydavky spojene s tehotenstvom. To k tomu biznisu, ze su krajiny, ktore to obmedzuju. Viem si predstavit obmedzenia, ktore budu preverovat pary a tiez pravne klauzuly zodpovednosti za dieta narodene so znevyhodneniami. Ale ani netvrdim ze existuje krajina, ktora to ma idealne osetrene. Ale vzhladom na to, ze slovensko nad tym ani neuvazuje, a bavime sa tu vlastne "cisto akademicky" lebo je to opat len akoze tema, ktora ma rozdelit demokraticke sily, tak si preto ani nebudem robit hlbkovu resers zakonov inych krajin.
@selena_luna pokiaľ viem, aj UK trpí podobnými legislatívnymi nedostatkami, aké majú iné krajiny. Formálne je možné len "dobročinné" náhradné materstvo, ale objednávatelia preplácajú náhradnej matke výdavky súvisiace s tehotenstvom, pod čo sa ľahko schová odplata za vynosenie, teda sa bavíme o obchode s ľuďmi. A rovnako pokiaľ viem, nemajú ošetrené pripady, čo s dieťaťom, ak má zdravotný problém a objednávateľ ho odmietne prijať (o získanie rodičovských práv musí po narodení dieťaťa požiadať súd a ak tak nespraví, dieťa ostáva matke, ktorá ho vynosila ale nechcela byť jeho matkou). Alebo sa mýlim?
Plus uznávanie cezhraničných "objednávok" je kapitola sama o sebe.
@selena_luna regulácia je základ? Asi preto tu máme toľko alkoholikov. Zhodnime sa, že sa nezhodneme. V každom prípade dúfam, že ľudia majú ešte zdravý rozum a toto zverstvo nepodporia.
@annm81
@hopsas Ak by surogátna matka nebola platená, pre mnohých by to bola obetavá samaritánka
, je tak? Dieťa a samotný proces by bol vnímaný ako etický dar. Problém nastáva, keď žena dostane odmenu? Hneď sa dieťa vníma ako produkt na predaj. No v práci nie sme platení za konkrétny produkt, ale za čas, energiu a starostlivosť, ktorú vložíme. Rovnako aj surogátna matka dostáva odmenu za náročné tehotenstvo a pôrod. Dieťa nie je tovar, ale výsledok jej práce, odmena nie je za dieťa, ale za starostlivosť a riziko, ktoré podstupuje.
Prekvapuje ma kolko žien je proti. Kolko matiek je proti. Pričom sme si samé prešli túžbou, strachom a mnohé aj stratou. Moja sestra prišla o dieťatko niekoľkokrát. Ak by bola táto možnosť na Slovensku pred pár rokmi, dieťa by som jej bez debaty vynosila. Bola by som obetavá samaritánka lebo som to urobila s lásky k sestre. Zaujímavé.
@javiemneviem ja napriklad si toto vobec neviem predstavit. Hoci sestru mam rada, ale ani za peniaze, ani len tak, by som jej dieta nechcela vynosit. Nie. Nevedela by som sa absolutne od toho odosobnit a nebrat ho ako vlastne. Neviem, ked mi prve dieta vzali na vazenie a ja som chvilu ostala s tym prazdnym bruchom sama, akoby cast zo mna zomrela. Proste citila som obrovske prazdno, vycerpanost. A jedine, co pomohlo, mat syna znova na hrudi, citit ho hybat sa pri mne, citit jeho vonu. Osobne by som toto biologicke a hormonalne nastavenie vobec nezvladla. Ja si myslim, ze o tomto sa tiez moc nehovori, co preziva ta surogatna matka potom, co sa dieta narodi a ide hned prec. Jej sa spusti mlieko, drb hormony do hlavy, oxytocin, prolaktin, len taky fukot a zrazu jej dieta "zomrie". Bolo tu, a zrazu nie je. Toto je trauma nielen pre to dieta, co to biologicke puto ma pretrhnute, ale aj pre tu zenu. Na to niekto hladi? Vsak dostala zaplatene. Podla mna, kopa z nich by potrebovala aj psychiatra. Po tomto procese...🤔
@annm81 a vravim ze uk to ma idealne? Ze podme podla toho? Ty vobec citas co ti clovek pise?
@hopsas a ako maju toto zverstvo asi nepodporit/ podporit? Cela tato debata je vymyslena iba aby zamestnali mysle volicov abstraktnymi vecami. Musime kvoli tomu otvarat ustavu a sukat to tam?
btw. to ze su na alkohole kolky este neznamena ze je regulovany ucinne a spravne, kedze ho najdes v kazdom obchode vylozeny na tony.
@vroni pozri, obchod s ludmi tu je od kedy je ludstvo ludstvom. To, ze niekto vezme nejaku chudobnu ukrajinku, zavrie ju v Nemecku do pivnice, nabucha / oplodni ju a potom to dieta preda - to sa dialo a bude diat bez ohladu na to, ci to niekde bude povolene alebo zakazane. "Povolenim" sa nastavia presne pravidla pre ludi, kde bude vsetko pod kontrolovu. Preco by mal byt problem, ked par, ktory ma jasne od odbornikov papier, ze spolu nemozu splodit dieta, budu pod kontrolou uradov, najdu zenu, ktora bude pod kontrolou uradov, tehotenstvo bude pod kontrolou, porod bude pod kontrolou a umiestnenie dietata bude pod kontrolou? Ze to dieta pojde rodicom rovnako ako keby islo k nim adoptovane dieta? Aky vplyv to bude mat na cierny trh? Praveze sa znizi zaujem o "cierne" deti, ked si budu vediet rodicia vybrat matku, budu mat zarucene, ze prenatalna starostlivost bola zabezpecena, ze zena to robila dobrovolne a dostala za to peniaze, ktore jej nik nezoberie. Ludia si vzdy najdu cestu, ked to nejde legalne, duplom hladaju nelegalnu cestu. Ja v tom vidim obrovsky rozdiel. Alebo bude fungovat tehotenska, potratova migracia.
@katarinaba nie, nepôjde rodičom rovnako ako adoptované dieťa. To dieťa by malo genetickú informáciu od 3 osôb. A to nie je normálne. Myslieť si, že to zostane bez následkov je poriadne naivné. Ako na zdraví samotného dieťaťa, tak aj na celom ľudskom genofonde. Je to neprirodzené, choré a zvrátené.
@jankalukasova náhradná matka sa geneticky nepodieľa
@0zne925 ale podieľa, doplň si medzery vo vzdelaní. Taký názor bol pred 20 rokmi, genetika je už dávno inde.
@any_soj Zaujímavé, že ak by žena porodila cudzie dieťa zadarmo, je to obetavosť. Ale ak za to dostane odmenu, už zrazu ‘predáva človeka’. Takže nejde o dieťa, ale o to, že si niekto dovolil ohodnotiť svoju prácu? V každom inom povolaní je odmena za náročnú fyzickú činnosť úplne normálna, len pri ženách zrazu nie?
@javiemneviem presne ako píšeš - povolanie, náročná práca - ukazuje, že aj ty to vnímaš ako prácu, ktorá má byť zaplatená, a výsledkom tej práce je dieťa. Nikto nepredáva len tak prácu, teda ľudia neplatia druhým za to, že pracovali, ale za to, čo tou prácou urobili, dosiahli. Či už niečo vyrobili, alebo ak poskytli službu, tak reálne ty neplatia za to, že ťa kaderníčka strihala, ale za to, že si ostrihala, za ten výsledný produkt. A to je presne problém surogatneho materstva. Dieťa ako produkt, ktorý sa dá kúpiť.
Ja to skusim aj inac, mozno rozputam dalsie vasne, ale je to naozaj pritiahnute za vlasy, aj ked je to (zial) realita. Mnoho ludi povazuje zenu len za prislusenstvo maternice, zial je to tak, jej ulohou je porodit, postarat sa o dieta, o otca, o vsetko, v podstate zenu povazuju za bezpravnu osobu, ktora ak nerodi deti je nula a zybtocny clovek (netvrdte mi, ze nie, je takych viac ako dost). A ak sa stane z jej maternice "priestor" (opat pritiahnute za vlasy), ktory je prenajaty inemu paru ako inkubator, tak zrazu uz moralka, etika... Proste vidim tu dost disproporcii v zmyslani.
Ja osobne nie som proti nahradnemu materstvu, ale ma byt regulovane. To je vsetko.
Ja to skusim aj inac, mozno rozputam dalsie vasne, ale je to naozaj pritiahnute za vlasy, aj ked je to (zial) realita. Mnoho ludi povazuje zenu len za prislusenstvo maternice, zial je to tak, jej ulohou je porodit, postarat sa o dieta, o otca, o vsetko, v podstate zenu povazuju za bezpravnu osobu, ktora ak nerodi deti je nula a zybtocny clovek (netvrdte mi, ze nie, je takych viac ako dost). A ak sa stane z jej maternice "priestor" (opat pritiahnute za vlasy), ktory je prenajaty inemu paru ako inkubator, tak zrazu uz moralka, etika... Proste vidim tu dost disproporcii v zmyslani.
Ja osobne nie som proti nahradnemu materstvu, ale ma byt regulovane. To je vsetko.
@viestta a takýchto ľudí máš aj vo svojom okolí, vo svojej "bubline"? Ty brďo...
nechápem,načo to vôbec rozoberáte,aj tak to na Slovensku povolené nie je
@annm81 a vravim ze uk to ma idealne? Ze podme podla toho? Ty vobec citas co ti clovek pise?
@hopsas a ako maju toto zverstvo asi nepodporit/ podporit? Cela tato debata je vymyslena iba aby zamestnali mysle volicov abstraktnymi vecami. Musime kvoli tomu otvarat ustavu a sukat to tam?
btw. to ze su na alkohole kolky este neznamena ze je regulovany ucinne a spravne, kedze ho najdes v kazdom obchode vylozeny na tony.
@selena_luna Prepáč, ale netuším prečo si takto vyletela. Pýtala som sa na krajinu, ktorá to podľa teba má vhodne ošetrené a ty si ako odpoveď na túto otázku začala s UK. Možno by ti tiež nezaškodilo lepšie čítať na čo reaguješ....
Moj syn ma dobrych kamaratov gay dvojicu,ktori su spolu uz vyse 10 rokov, dokonca su manzelia, maju sa velmi radi a nasli si zenu, ktora podstupi umele oplodnenie, spermie da jeden z nich dvoch, dieta im vynosi a kedze biologicky otec bude jeden z nich, dieta budu mat legalne…kedze vsetci traja s tym suhlasia, ta zena si graviditou a porodom svoje odtrpi, ja osobne vobec neodsudzujem, ze za to dostane pomerne slusnu sumu….im pomoze mat dieta, po ktorom tuzia a oni budu uzasni rodicia, to viem, a ona dostane peniaze, co zase pomoze jej….to je otazka uhla pohladu, ci to je amoralne, ja to povazujem za racionalne riesenie ich problemu a drzim im palce….
Moja sestra dlhe roky bojovala o vlastne dieta a veru tisickrat mi napadlo, ze keby to bolo u nas mozne, tak jej to dietatko vynosim. Nakoniec sa dockala ale uplne rozumiem tuzbe po dietati a vnimam zufalstvo mnohych zien ktore su matkami v srdci, ale s prazdnym narucim.
A nieco taketo vobec nema byt v ustave. Ustava tu nie je od toho, aby sme do nej sukali pohlavia ci adopcie.
Mam pocit, ze o chvilu v nej budu aj pokuty za parkovanie a ustavne pravo parkovat pred domom... na hlavu toto cele otvarenie ustavy.
@selena_luna "tisickrat mi napadlo, ze keby to bolo u nas mozne, tak jej to dietatko vynosim"... - veď ale to sa samozrejme dá. Normálne si ho mohla vynosiť, po pôrode ho odovzdať jej, po pár týždňoch/mesiacoch sa ho zrieknut - dostala by ho sestra do náhradnej osobnej starostlivosti (NOS), ak by on vtedy požiadala - lebo ako osoba blízka dieťaťu, ktorú dieťa pozná (nemuseli by vedieť, že ho má od pôrodu, len proste normálne, je to teta, boli ste často spolu, dieťa ju očividne pozná, dobre na ňu reaguje), má absolútnu prednosť. Takže aj papierovo by bolo zverené jej. Myslím, že ak by si sa ho časom zriekla úplne, tak aj adopcia by bola ponúknutá v prvom rade jej !samozrejme by si ona medzičasom spravila prípravu na adopciu...).
@lienka.7 áno, viem, že nie sú. Ale ak by toto bol jediný problém s týmto spojený (čo samozrejme nie je), tak sa to dá jednoducho vyriešiť prítomnosťou v nemocnici. Tak som to myslela.
@beronsche nie nedá, dieťa vie, že je u cudzej osoby, trauma nevyhnutne vznikne. Vníma pach a rytmus srdca matky. Niektorí si predstavujú bonding ako Hurvínek válku.
To je presne to, o čom sa hovorí tu:
https://www.youtube.com/watch?v=wNtEziRN_R8
Okolo 5 minúty. Všetko sa to musí naplniť. :(
Moj syn ma dobrych kamaratov gay dvojicu,ktori su spolu uz vyse 10 rokov, dokonca su manzelia, maju sa velmi radi a nasli si zenu, ktora podstupi umele oplodnenie, spermie da jeden z nich dvoch, dieta im vynosi a kedze biologicky otec bude jeden z nich, dieta budu mat legalne…kedze vsetci traja s tym suhlasia, ta zena si graviditou a porodom svoje odtrpi, ja osobne vobec neodsudzujem, ze za to dostane pomerne slusnu sumu….im pomoze mat dieta, po ktorom tuzia a oni budu uzasni rodicia, to viem, a ona dostane peniaze, co zase pomoze jej….to je otazka uhla pohladu, ci to je amoralne, ja to povazujem za racionalne riesenie ich problemu a drzim im palce….
@beataxxx a to dieťa je v tom celom kde? Myslím ľudská dôstojnosť, že človek nemá byť predmetom obchodovania...
@beronsche nie nedá, dieťa vie, že je u cudzej osoby, trauma nevyhnutne vznikne. Vníma pach a rytmus srdca matky. Niektorí si predstavujú bonding ako Hurvínek válku.
@zuzanaam ale prosím ťa, zase nepreháňaj..
Dieťa potrebuje blízkosť, kontakt a dotyk a neskôr niekoho ku komu si vytvorí bezpečnú citovú väzbu. Nie , nemusí to byť nevyhnutne biologická matka.
@zuzanaam ale prosím ťa, zase nepreháňaj..
Dieťa potrebuje blízkosť, kontakt a dotyk a neskôr niekoho ku komu si vytvorí bezpečnú citovú väzbu. Nie , nemusí to byť nevyhnutne biologická matka.
@beronsche nepreháňam. V prípade ak to nie je matka s ktorou žilo v tesnom spojení 9 mesiacov nasleduje trauma. Bez výnimky. To je evolučná skúsenosť. Mláďa, ktoré prišlo o matku neprežilo. Inštinkty pracujú automaticky a inštinkt prežitia je veľmi silný.
@beataxxx a to dieťa je v tom celom kde? Myslím ľudská dôstojnosť, že človek nemá byť predmetom obchodovania...
@any_soj a akym inym sposobom mozu mat dieta? To dieta bude mat uzasny zivot, oni sa maju radi, su mudri, vzdelani, ziju v krajine s rozumnou politikou, krasnou prirodou, to nie je kupcenie, ale umele oplodnenie s tym, ze jeden z nich je biologicky otec….
@selena_luna Prepáč, ale netuším prečo si takto vyletela. Pýtala som sa na krajinu, ktorá to podľa teba má vhodne ošetrené a ty si ako odpoveď na túto otázku začala s UK. Možno by ti tiež nezaškodilo lepšie čítať na čo reaguješ....
@annm81 pretoze som ti napisala ze netvrdim ze to ma nejaka krajinaidealne ale ze si viem predstavit rozne okruhy regulacie, a tiez ze si kvoli tomu nebudem robit resers, lebo sa bavime o niecom co nie a nebude, ale ty zacnes rozoberat cudzi zakon. Tak ked ani nechces pochopit co ti clovek pise tak sa s tebou proste diskutovat neda. Diskusia je o pocuvani, ked ti to chyba, nemam ti co povedat.
@selena_luna "tisickrat mi napadlo, ze keby to bolo u nas mozne, tak jej to dietatko vynosim"... - veď ale to sa samozrejme dá. Normálne si ho mohla vynosiť, po pôrode ho odovzdať jej, po pár týždňoch/mesiacoch sa ho zrieknut - dostala by ho sestra do náhradnej osobnej starostlivosti (NOS), ak by on vtedy požiadala - lebo ako osoba blízka dieťaťu, ktorú dieťa pozná (nemuseli by vedieť, že ho má od pôrodu, len proste normálne, je to teta, boli ste často spolu, dieťa ju očividne pozná, dobre na ňu reaguje), má absolútnu prednosť. Takže aj papierovo by bolo zverené jej. Myslím, že ak by si sa ho časom zriekla úplne, tak aj adopcia by bola ponúknutá v prvom rade jej !samozrejme by si ona medzičasom spravila prípravu na adopciu...).
@any_soj zjavne jej zalezalo na tom mat vlastne dieta - teda nie, nevlozili by mne jej vajicko oplodnene spermiami jej manzela. To sa neda. Ani som jej nemohla darovat svoje vajicka napriklad, pretoze u nas je darcovstvo prisne anonymizovane... jedine dat na adopciu svoje vlastne dieta splodene s mojim vlastnym muzom, nie? akoze prepac.
ale v tvojom svete sa to urcite da tak, ze on by si anuloval manzelstvo, pred ivf centrom by sme zahrali par a on by sa vratil k sestre nie? Kde mam vlastne problem, ze. To je tak, preco ma obcan vsetko odrbavat a obchadzat, preco mu stat proste nevytvori moznost ktoru moze slobodne vyuzit/ nevyuzit... ale viem ze ty si obcianske slobody a ludske prava predstavujes uplne inak ako ja, takze je to stratena diskusia medzi nami.
@annm81 pretoze som ti napisala ze netvrdim ze to ma nejaka krajinaidealne ale ze si viem predstavit rozne okruhy regulacie, a tiez ze si kvoli tomu nebudem robit resers, lebo sa bavime o niecom co nie a nebude, ale ty zacnes rozoberat cudzi zakon. Tak ked ani nechces pochopit co ti clovek pise tak sa s tebou proste diskutovat neda. Diskusia je o pocuvani, ked ti to chyba, nemam ti co povedat.
@selena_luna A pritom stačilo napísať jednou vetou: "nie, nepoznám ani jedinú krajinu sveta, kde by sa to čo i len trochu približovalo nejakému vhodne riešenému systému".
Ja som ťa len upozornila, že tvoj argument, že napr. UK to má len na princípe darcovstva, znie pekne na papieri, ale v praxi absolútne nefunguje a aj tam ide o obchodovanie s deťmi.

Prečo si dieťa radšej neadoptuješ? Či to už nebudeš mať tak rada? Ak nie, neverím, že by si mala rada aj to "svoje" biologické. Nikto ma nepresvedčí o opaku.
Myslím si, že ľudia by sa mali zmieriť s tým, že nemôžu mať za každú cenu všetko. Ak ti príroda nenadelila, vedela prečo. Žiaľ, niekedy je príroda omylná a nadelí tým, ktorí si nezaslúžia. A decáky praskajú vo švíkoch, v tom lepšom prípade, že sa tam dieťa dostane. V tom horšom vznikajú smutné krimi podcasty o rodičoch, čo nikdy nemali mať deti. Môj názor, preber si to ako chceš. Dieťa nie je tovar, ktorý si len tak objednáš, ako drahú značkovú bábiku na Amazone.