Asistovaná samovražda v Európe
Od pomoci k vyhladzovaniu?
..... kam sa naša spoločnosť dostala neustálym zvoľňovaním kritérií pre podstúpenie eutanázie či asistovanej samovraždy.
Od smrteľne chorých ľudí trpiacich veľkými bolesťami cez usmrcovanie mladých a detí s duševnými poruchami až po uspávanie „už neužitočných“ starých ľudí. Z idey o milosrdnej smrti sa táto myšlienka časom zmenila na netoleranciu voči slabším a odstraňovanie tých, ktorí už nie sú pre spoločnosť produktívni.
https://www.postoj.sk/178965/coraz-viac-krajin-...
@kiki68 v BA je dostupnosť zrejme bez problémovejšia o ostatných častiach Sk neviem, ale ja som reagovala na toto:
Na slovenksu nemate ani len hospic, o smrti sa nehovori, palliativna starostlivost nulova, date cloveku Morphine 10 mg MR a nech sa doma aj bolestou plazi po stene, to ze ma aj ine problemy to je lekarovi jedno.
Nakoľko mám aj známych ktorí sa venujú paliatíve hlavne manželovi kolegovia,, aj kolegov ktorí využívajú hospice pre rodičov aj mobilné hospice, preto reagujem že na SK to existuje a aj je to využívané a od susedov viem že mobilný hospic funguje veľmi profesionálne nakoľko ho využívali pri oboch rodičoch
@alenka58 no ja nepoznam vela ludi, co mali realne nejake lepsie moznosti manazmentu bolesti a hlavne o hospicoch hovorim, ze mate nedostacujuci pocet na SK a ludia to nechcu mat niekde okolo nich. Cize viac menej ludia sami znemoznuju vacsiu efektivitu, ked napr nechcu mat v danej dedine ten hospic. To je realna vec. Tychto zariadeni a sluzieb je nedostatok aj v zahranici.
@lenkakravcova
Clovek ma slobodnu volu. P. Boh vie, co sa skryva za akymkolvek rozhodnutim.
@anonym_57731b su to tazke situacie pre dotysneho, lekara a vsetkych okolo. Vsak aj suhlas s odpojenim od pristrojov da namahu
@eva8 som za nepredlžovanie utrpenia umelo. Čiže odopojenie od prístrojov ak neznamenajú zlepšenie stavu a predlžujú utrpenie, nevnímam ako skutočnú eutanáziu.
@anonym_57731b Vážne? A to o akej bolesti sa bavíme? O prechodnej, či trvalej? Ako ozaj nepochopím , akí ste poniektorí skurv..no sebci, prežili ste už napr.terminalne štádium rakoviny, kde nezaberajú ani tie najsilnejšie lieky? Nie? Tak držte papule
@columbovazena mrzí ma, ak som sa ťa dotkla. Pozerať na veľké bolesti a zažívať bolesť musí byť naozaj veľmi ťažké, no stále mám zato, že všetko utrpenie skončí prirodzene samo. Ak sú bolesti neznesiteľné, ide o konečné štádium.
@eva8 no lenže človek má právo rozhodovať sám o sebe. Je to jeho život jeho telo. Keď ideme dať utratiť psíka lebo nesmierne trpí tak zrazu je všetko ok. Ale ked človek nesmierne trpí a ON SÁM si povie že to chce ukončiť tak čo je na tom?
@alenka58 no ja nepoznam vela ludi, co mali realne nejake lepsie moznosti manazmentu bolesti a hlavne o hospicoch hovorim, ze mate nedostacujuci pocet na SK a ludia to nechcu mat niekde okolo nich. Cize viac menej ludia sami znemoznuju vacsiu efektivitu, ked napr nechcu mat v danej dedine ten hospic. To je realna vec. Tychto zariadeni a sluzieb je nedostatok aj v zahranici.
@kiki68 ja nikde netvrdím že ich je dostatok, ale že sú a sú na dobrej úrovni hospice aj mobilné hospice a sú hospice pre detičky a ozaj na dobrej úrovni, že Sk v tomto zaostáva som napísala v príspevku, ale tvrdiť že nič takéto nie je na SK to mi prišlo nevhodné už voči tým ktorí sa snažia tiet služby rozširovať, prípadne vôbec udržať
@eva8 súdiš, citujem: ..... kam sa naša spoločnosť dostala neustálym zvoľňovaním kritérií pre podstúpenie eutanázie či asistovanej samovraždy. Prečítaj si bibliu, pomodli sa, za seba, za trpiacich, za chorých, za nešťastných, za ľudí bez domova.
@anonym_c63d4a nesudim, to je uryvok z clanku. Ospravedlnujem sa, mala som dat uvod do uvodzoviek.
@eva8 nesúhlasím s tým, čo tvrdíš a dám ti príklad z SK reality. PS ako liberálna strana vo svojom volebnom programe riešila registrované partnerstvá. Pre všetkých, teda aj pre heterosexuálov, ktorí z nejakého dôvodu nechcú uzavrieť manželstvo. Vôbec neriešili adopcie detí osobami rovnakého pohlavia, ani neriešili pohlavia. Riešili iba registrované partnerstvá pre všetkých (cca 50% hetero párov nie sú zobratí). Ale strany vlastnej koalície tým začali strašiť voličov a aj preto voľby dopadli ako dopadli. Takže nemáš pravdu, že sú tu dva extrémy. Ale iba jeden, ktorý klame a zastrašuje ľudí. A keďže nedodržiava vôbec pravidlá a zásady slušného správania (napríklad osobné útoky na rodiny politikov), veľmi ťažko sa hľadá kompromis s takýmito ľuďmi
@rooskoliv ano, PS zozaciatku ako pravicova strana je najviac za kômpromisy, jej program bol totalne prekruteny, pouzite bolo strasenie, aj strasenie vojnou... S tymi extremami som myslela tak, ze aj na MK, ked mas pripomienky, okamzite si "oni" 🙂
A vo svete? Usa - tesne vysledky volieb, v inych krajinach tiez tesne vysledky. Proste, nie je vacsina, delime sa ako spolocnost na "polovicu", protipoly
@eva8 mam chronicke ochorenie a obcas ma bolest prekvapi tak, ze skoncim skrutena na zemi, zvyjajuc sa od bolesti, v triaske, prepotena do nitky. Viac krat som si v tychto stavoch uvedomila, ze ak by som mala takuto bolest znasat dlhodobo, bez nadeje na zlepsienie, bez ucinnych liekov, jedine Po com by som tuzila by bolo, aby ta bolest konecne prestala, a to aj za cenu smrti. Snazim sa aj v tych momentoch 'obetovat' to moje utrpenie a nejako mu dat vacsi zmysel, ale Ako hovorim - ak by malo byt trvale, volim smrt.
Take tie nabozenske reci o zmysel utrpenia, pekle atd u mna nemaju vahu. To len reagujem na prispevky inych. Pre mna je peklo len prostriedok na ovladanie mas.
Takze pokial si niekto osobne nepresiel takouto bolestou bez nadeje na zlepsienie, alebo nebol svedkom Ako takto trpi milovany clovek, nech sa radsej k tomuto nevyjadruje.
Eutanazia ale za nasich zivotov nebude vo vacsine krajin pristupna, na Slovensku urcite nie.
@carolynka neverim v peklo a nebo po smrti, ale za zivota. Dakujem za tvoj prispevok, prajem vsetko dobre
@rooskoliv ano, PS zozaciatku ako pravicova strana je najviac za kômpromisy, jej program bol totalne prekruteny, pouzite bolo strasenie, aj strasenie vojnou... S tymi extremami som myslela tak, ze aj na MK, ked mas pripomienky, okamzite si "oni" 🙂
A vo svete? Usa - tesne vysledky volieb, v inych krajinach tiez tesne vysledky. Proste, nie je vacsina, delime sa ako spolocnost na "polovicu", protipoly
@eva8 Ked pises o PS, tak uz s programu a ideologie aku zastava PSje zrejme, ze to nie je pravicova strana.To je znacne lavicova strana..Na opaknom lavicovom spektre ,ako Smer v hodnotovych otazkach. Ale v ek ponati a soc.ialanom je to lavicova strana.. Aj v EU parlamente hlasuje vzdy pre az extrmne lavicovo progresivne opatrenia, ktore nicia eknomiku a neprospievaju podnikatelskemu prostrediu a za ktore by pravicovy poslanec nikdy nezahlasoval.
A to,ze su za asistovanu samovrazdu z nich este pravicovu stranu nerobi.Jet o ich ideologicky pohlad na svet.To iste ako manzelstva medzi rovnakymi pohlaviami ci adopopcie deti ci uznanie roznych rodov.ci znewma pohlavia administrativne .
V deje podobna stana Zeleni. A maju vlastne identicky program. Su to taki laviciari, ze ked boli vov lade , tak napomohli zniceniu nielen ekonomiky de ale aj sa prjal zakon,ktory ohrozuzje samotnu exisxtenciu rodiny ako takej a teda aj spolocnosti.Ked si kazdy moze menit pohlavie administrtivne kazdy rok.Anezmyslenych ekolog. normalch aopatrniach nehovoriac. A to aj mladistvi a malolete deti/tie so suhlasom rodicov alebo zalobou na nahradenie suhlasu rodica sudom .
Takze PS progrm nebol prekruteny,ale presne taky,aka je ideologia PS .
@eva8 Ked pises o PS, tak uz s programu a ideologie aku zastava PSje zrejme, ze to nie je pravicova strana.To je znacne lavicova strana..Na opaknom lavicovom spektre ,ako Smer v hodnotovych otazkach. Ale v ek ponati a soc.ialanom je to lavicova strana.. Aj v EU parlamente hlasuje vzdy pre az extrmne lavicovo progresivne opatrenia, ktore nicia eknomiku a neprospievaju podnikatelskemu prostrediu a za ktore by pravicovy poslanec nikdy nezahlasoval.
A to,ze su za asistovanu samovrazdu z nich este pravicovu stranu nerobi.Jet o ich ideologicky pohlad na svet.To iste ako manzelstva medzi rovnakymi pohlaviami ci adopopcie deti ci uznanie roznych rodov.ci znewma pohlavia administrativne .
V deje podobna stana Zeleni. A maju vlastne identicky program. Su to taki laviciari, ze ked boli vov lade , tak napomohli zniceniu nielen ekonomiky de ale aj sa prjal zakon,ktory ohrozuzje samotnu exisxtenciu rodiny ako takej a teda aj spolocnosti.Ked si kazdy moze menit pohlavie administrtivne kazdy rok.Anezmyslenych ekolog. normalch aopatrniach nehovoriac. A to aj mladistvi a malolete deti/tie so suhlasom rodicov alebo zalobou na nahradenie suhlasu rodica sudom .
Takze PS progrm nebol prekruteny,ale presne taky,aka je ideologia PS .
@f333 v Nemecku ma kazda spolkova republika vlastne pravidla eutanazie?
Kedze sa tu davali citaty z Koranu aj hovorilo o krestanstve, pridam to, co ma zaujalo v dnesnej kazne na radio Slovensko
"Vstan, vezmi si lozko a pod"
... A bola sobota. P. Boh prinasa novu cestu. Jezis nepodal choremu vodu, nezaniesol ho do vody (jazero Bedezda), vyliecil ho. Boh prinasa slobodu (bol uvazneny v svojej chorobe 35 rokov), dava vieru, nadej:
... Vstat, niest to svoje pomyselne lozko a ist. Co je to lozko? Bremena, ktore nas tlacia k zemi? Rany z detstva, krizy nevyhovorene v manzelstve, rozne zavislosti...? Jezis uzdravil cloveka pred ocami druhych. To uzdravenie nie je len dar. V sobotu. Boh vedie k odpusteniu. Uci nas zehnat aj tym, ktori pochybili, ublizili. Kto zacina zit s Kristom, prestava byt sam sebou - zacina zit aj s druhymi.
... zacina zit aj s druhymi... To povazujem (ja) za krasne, dolezite, pretoze zabudame na druhych, uprednostnujeme len seba sameho - svoje ego. Preto su vojny, nedorozumenia - tuzba po moci, bohatstve, len ja a ja som dolezity. Zabudame zit s druhymi... Nezijeme s druhymi
@f333 v Nemecku ma kazda spolkova republika vlastne pravidla eutanazie?
@eva8 V Nemecku zakon o ziadnej eutanzii neexistuje.A ani o asistovanej samovrazde.
Pretoze De pravny poradok vychadza z toho, ze zivot je chraneny od pocatia az po smrt. Cize ako je nazakonne umele ukoncenie tehotenstva, tak aj asistovana samovrazda.
@eva8 V Nemecku zakon o ziadnej eutanzii neexistuje.A ani o asistovanej samovrazde.
Pretoze De pravny poradok vychadza z toho, ze zivot je chraneny od pocatia az po smrt. Cize ako je nazakonne umele ukoncenie tehotenstva, tak aj asistovana samovrazda.
@f333 vlastne plati to, co si predtym pisala
V Nemecku je povolená pasívna a nepriama eutanázia
Pasívna eutanázia znamená zdržanie sa opatrení predlžujúcich život, ako je výživa, transfúzie krvi alebo umelé dýchanie.
Nepriama eutanázia je primárne o úľave od bolesti. Ak pacient dostane lieky, ktoré spôsobia jeho skoršiu smrť, je to v Nemecku povolené a nazýva sa to nepriama eutanázia.
https://www.ndr.de/kultur/Sterbehilfe-Was-ist-i...
@f333 vlastne plati to, co si predtym pisala
V Nemecku je povolená pasívna a nepriama eutanázia
Pasívna eutanázia znamená zdržanie sa opatrení predlžujúcich život, ako je výživa, transfúzie krvi alebo umelé dýchanie.
Nepriama eutanázia je primárne o úľave od bolesti. Ak pacient dostane lieky, ktoré spôsobia jeho skoršiu smrť, je to v Nemecku povolené a nazýva sa to nepriama eutanázia.
https://www.ndr.de/kultur/Sterbehilfe-Was-ist-i...
@eva8 Nie, neplati ziadna pasivna ani ina eutanzia.Ina vec je,ked jednotlivec da na sud zalobu o pravo rozhodovania v liebe. A ine je zakon,ktory by nieco prikazoval ci zakazoval.Ty ako na sk tak a v de sa mozes rozhodnut prijat ci odmietnut liecbu.To je cele.
Žena rodine povedala, že ide na výlet. Dcére odovzdal kuriér jej urnu, tajne podstúpila eutanáziu
Zdroj: https://tvnoviny.sk/zahranicne/clanok/981337-ze...

@anonym_c63d4a ja to rešpektujem. Keď si niekto vyberie peklo, je to len a len jeho rozhodnutie. To isté platí v prípade podporovateľov toho činu. Aj ty nesmieš časť viny na tom, ak súhlasíš s niekoho samovraždou a budeš za to potrestaný/á na druhom svete. Ale rešpektujem to, je to tvoja slobodná vôľa.
„Kto vedie k bludu, bude niesť rovnaký hriech ako ten, kto ho spácha, bez toho, aby sa z jeho viny niečo ubralo.“
(Sahíh Muslim, Hadís č. 2674)
@lenkakravcova nie,nerešpektuješ,keby si rešpektovala,tak tu nebudeš vypisovať tieto bludy