icon

Čo si myslíte o hrozbe tretej svetovej vojny?

15. jún 2025

Čo hovoríte na to čo sa deje vo svete a hrozí 3 svetová.Ja sa veľmi bojím 🥺

Strana
z3
simca06022011
16. jún 2025
@vevesh

@simca06022011 no, s tym vymyslenim....bombardovali nuklearne strediska, kde sa experimentuje s atomami. Znicili ich ciastocne ci na komplet (potvrdene iranom, izraelom a iaea) a zatial oficialne nie je ziadna radiacia...🤔🤔🤔🤔 ak to takto bude pokracovat, izrael vystreli atomovu hlavicu -je jasne, ze necakali, ze iran ma taketo rakety, oni cakali raketky ako z hamasu, co odpaluju arabi na pleciach a urobi trochu prasne bum a izraelci si sadnu dalej za vecerny stol....a uuuups...

@vevesh kazdy moze mat vyskum takyto aj zariadenie. To teraz maju bombarovat okolite krajiny kazdeho kto nieco skuma, vyraba? take zbrane ma aj izrael a vyrobene...
vidis ten rozdiel? niekto moze, iny nemoze.. tak sup preventivne zbombardovat.

simca06022011
16. jún 2025
@tululu

@simca06022011 ja zase odpoviem takto, krajina, ktora naozaj verejne a uplne jasne deklaruje, ze chce znicit akukolvek inu krajinu na svete nema dostatocnu zodpovednost a mentalnu vyspelost na to,aby disponovala takou silou.

@tululu iran ma dostatucnu vyspelost, aj kulturu aj vzdelanost aj zodpovednost. A izrael pre mna nie je niekto, kto ma o takomto niecom rozhodovat, lebo ma plne gate.

vevesh
16. jún 2025
@simca06022011

@vevesh kazdy moze mat vyskum takyto aj zariadenie. To teraz maju bombarovat okolite krajiny kazdeho kto nieco skuma, vyraba? take zbrane ma aj izrael a vyrobene...
vidis ten rozdiel? niekto moze, iny nemoze.. tak sup preventivne zbombardovat.

@simca06022011 s tymto absolutne suhlasim. Ale vela ludi v eu to nevidi, lebo sa podavaju velmi jednostranne informacie. Dokonca aj izrael klame o momentalnych utokoch a svojich obetiach, lebo by ich vlastny narod rozozral v zuboch....

simca06022011
16. jún 2025

ale ako som povedala, nejdem to tu rozbrblavat.. ja proste nemam rada ked niekto sa hra na obetneho baranka a pritom striela okolo seba hlava nehlava... na zakalde nejakych "domnienok", pod zasterkou ochrany celeho sveta, a pritom roky nic nerobi len bojuje na kazdu stranu a roztahuje sa na dalsie uzemia, v mene vlastnej bezpecnosti.. tazko sa mi veri, ze niekto taky to proste mysli "dobre" a chce mier na svete. Uplne chapem, ze clovek nema vsetky infromacie, nevie...

simca06022011
16. jún 2025
@vevesh

@simca06022011 s tymto absolutne suhlasim. Ale vela ludi v eu to nevidi, lebo sa podavaju velmi jednostranne informacie. Dokonca aj izrael klame o momentalnych utokoch a svojich obetiach, lebo by ich vlastny narod rozozral v zuboch....

@vevesh ved to, ze vela zidov s tymto co sa tam deje nesuhlasi a to uz davno.. ale to je asi v kazdom state tak, casto sa pozerame, ako sa nieco deje... a neda sa tym nic robit.

tinqua
16. jún 2025
@vevesh

@tinqua tak to urcite nie, mala by si si nastudovat co robi jadrova hlavica. To nie je odpalenie reaktoru Cernobyla...

@vevesh povedz mi prosím ťa čo presne teda robí jadrová hlavica. Ja tvrdim, že žiadna jadrová hlavica tam nikdy nevybuchla a to platí. A ak si myslíš, že áno, tak mi prosím daj jediný dôveryhodný zdroj, ktorý potvrdzuje odpálenie jadrovej zbrane v Sýrii. Rada si to prečítam a ospravedlním sa ...ale nie nejaký Telegram s názvom pravda_ktorú_neskryješ99...

vevesh
16. jún 2025
@tinqua

@vevesh povedz mi prosím ťa čo presne teda robí jadrová hlavica. Ja tvrdim, že žiadna jadrová hlavica tam nikdy nevybuchla a to platí. A ak si myslíš, že áno, tak mi prosím daj jediný dôveryhodný zdroj, ktorý potvrdzuje odpálenie jadrovej zbrane v Sýrii. Rada si to prečítam a ospravedlním sa ...ale nie nejaký Telegram s názvom pravda_ktorú_neskryješ99...

@tinqua https://www.spiegel.de/politik/ausland/israels-... napriklad toto bolo bombardovanie takymito hlavicami. A nemysli si, ze ti to kazdy zavesi na nos- testovanie zbrani, toboz takto, nie je legalne...

tinqua
16. jún 2025
@slovakboy

@tinqua súhlasím, ale Izrael nie je jadrová veľmoc. Nikdy netestoval jadrovú zbraň. Možno s JAR testovali tajne v 1979 bombu v mori pri JAR ale to je mälo na to byť jadrová veľmoc. Nestačí mat bombu potrebuješ aj nosiče jadrove ponorky radary a proti obranu a schopnosť obnovovať palivo. A hlavne veľmoc potrebuje mať počty. Jedine dve veľmoci sú USA a Rusko. Možno ešte Francúzsko s VB spolu ale to neviem isto. Počty asi nemajú. Ani Čína ani Severná Kórea ešte nie sú veľmoci jadrové ale môže sa tak stať o pár rokov.

@slovakboy ja som to slovné spojenie nepoužila ako právny štempl, skôr ako deklaráciu schopnosti a vôli použiť zbraň, keď na to príde. A tu je Izrael ticho, ale má funkčné hlavice, má Jericha, má schopnosť odpáliť zo vzduchu a hlavne má triádu, vrátane Dolphin...nemá testy verejné, ale všetci v regióne sa k nemu správajú ako k jadrovej veľmoci, lebo ňou fakticky je.

simca06022011
16. jún 2025
@tinqua

@slovakboy ja som to slovné spojenie nepoužila ako právny štempl, skôr ako deklaráciu schopnosti a vôli použiť zbraň, keď na to príde. A tu je Izrael ticho, ale má funkčné hlavice, má Jericha, má schopnosť odpáliť zo vzduchu a hlavne má triádu, vrátane Dolphin...nemá testy verejné, ale všetci v regióne sa k nemu správajú ako k jadrovej veľmoci, lebo ňou fakticky je.

@tinqua aj internet a vsetko ho oznacuje za jadrovu velmoc = stale ma viac zbrani ako bezne ine krajiny, plus pri ich rozlohe/obyvatelstve... tak sa nemusime hrat na to ze nie je a kludne ho tak mozeme oznacit.. :DDD

natalka13
16. jún 2025
@jana_eyre_2

No ja obdivujem ako dokážu byť ženy na mk vždy v kľude a všetko brať s nadhľadom, ničoho sa nikdy neobávat..

Úprimne poviem, že ja sa toho bojím a sledujem situáciu.. mám zabalené aspoň núdzové ruksaky s nutnými vecami pre môj pokoj.. (poznám ženu, ktorá keď utekala pred vojnou reálne v panike zobrala úplnú blbosť lebo bola v takom šoku.. potom nemali nic) ale nenechavam sa tým úplne strhnúť a snažím sa žiť život tak ako ide.. panikou nic nezmením, len seba viac vystresujem.. ale to neznamená že sa nebojím celosvetoveho konfliktu, pretože aj odborníci takú možnosť pripúšťajú.. radšej byť v strehu a aspoň ako tak byť pripraveny zbytočne celé roky, ako sa tváriť že je všetko v pohode a potom sa prebudiť do reality... Konfliktov síce je na svete mnoho, ale fakt je, že po pandémii sa tieto záležitosti zvýšili a zhoršili z každej strany.. a to by som nepodcenovala..

@jana_eyre_2 a kam uteces?

tululu
16. jún 2025
@simca06022011

@tululu iran ma dostatucnu vyspelost, aj kulturu aj vzdelanost aj zodpovednost. A izrael pre mna nie je niekto, kto ma o takomto niecom rozhodovat, lebo ma plne gate.

@simca06022011 iran to vsetko mal pred islamistickou revoluciou, momentalne je to autoritativna teokracia, ktora financuje mnohe radikalne a teroristicke hnutia. krajina, ktora povazuje "nespravne" oblecenie zeny za trestny cin nemoze byt vyspela a slobodna ani zdaleka.

natalka13
16. jún 2025

Autorka - boj sa o Slovensko, buducu jar ked budu predcasne volby zas budeme mat ficoland a to bude tragedia.
V pripade jadrovej vojny ma agresor jednu jedinu vyhodu - ze bude zit o polhodinu dlhsie ako ten koho napadne.

tinqua
16. jún 2025
@vevesh

@tinqua https://www.spiegel.de/politik/ausland/israels-... napriklad toto bolo bombardovanie takymito hlavicami. A nemysli si, ze ti to kazdy zavesi na nos- testovanie zbrani, toboz takto, nie je legalne...

@vevesh Pozri, ten článok zo spiegelu hovorí o špekuláciách a možnom atómovom materiáli, nie o odpálení jadrovej hlavice v Sýrii. Nikde tam nie je dôkaz, že by tam niekto jadrovú zbraň použil. To je obrovský rozdiel. Ak by sa tam odpálila jadrová hlavica, región by bol zničený rádioaktivitou, čo by zachytili satelity, merania po celom svete a určite by to neostalo utajené....tvoje tvrdenie, že tam vybuchla jadrová zbraň, nemá v realite žiadnu oporu, ten článok len ukazuje, že sa skúmali stopy po potenciálnom atómovom materiáli, ale to je úplne niečo iné ako jadrová explózia... stále to vyzerá skôr ako konšpirácia, preto som ťa žiadala o dôveryhodný zdroj, ktorý potvrdzuje použitie hlavice a zatiaľ si mi ho nedala....tento článok zo Spiegelu to určite nie je.

jana_eyre_2
16. jún 2025
@natalka13

@jana_eyre_2 a kam uteces?

@natalka13 no tak asi na mieste stat nebude nikto ak by začali útočiť.. a je urcite lepšie utekať/skryť sa s pár potrebnými vecami ako s ničím..

slovakboy
16. jún 2025
@tinqua

@tinqua @tinqua keď nemá testy nemá nič. Nedokáže to vojensky použiť. Môže urobiť teroristickú akciu odpáliť niečo netestované. Ale nedokáže ani si byť istý, či mu vybuchne rozbuška. Rovnako ani USA a Rusko nemôžu začať jadrový konflikt, pretože už 30 rokov nerobili žiadne testy. Zbrane môžu byť nefunkčné. Väčšina hlavíc sú plutóniovo uránové alebo len plutóniové. Plutóniové zbraň je len rozbuška samotná zbraň je vodíková. Uránová hlavica vybuchne jednoduchým spôsobom a spoľahlivo. USA prvú bombu zhodenú na Horošimu nikdy netestovali. Obohatený urán U235 bolo tak náročne vyrobiť z U238 a trvalo to tak dlho že si nemohli dovoliť testovať Little Boy a potom niekoľko mesiacov čakať na další. Naopak plutónium sa vyrába relatívne ľahko v reaktoroch ale odpáliť ho štiepne je veľmi náročné na synchronizáciu výbuchu viacerych rozbušiek a bez testovania to nejde. USA testovali prvú plutóniové bombu v projekte Trinity a potom ju zhodili v Nagasaki (bomba Fat Man) Teraz ale netestujú a preto nemôžu si byt istí, že im hlavica vybuchne. Keďže hlavice sú vodíkové, potrebuju tam mat Deutérium ako palivo. Alebo trícium ale to sa vyrobí priamo počas výbuchu z deutéria. Vodikova bomba je veľmi silná a teoreticky môže mat nekonečne veľkú silu v závislosti od množstva paliva. Uránová alebo plutóniové bomba má len obmedzenú silu a silnejšia sa nedá vyrobiť. Používa sa len na spustenie fúzie vodíkovej bomby. Chcem tým len povedať, že výroba a aj použitie jadrovej zbrane tak, aby bola vojensky účinná nie je jednoduché. Hirośima a Nagasaki boli vojensky neúčinné akcie. Bombardovanie Hamburgu malo viac obetí. Bola to ale psychologická porážka. Aj konvenčné bombardovanie Tokia malo viac škôd a obetí. Nechcem to zľahčovať ale na porazenie krajiny nestačia rakety ani drony. Ani Izrael neporazí Irán raketami a naopak. Rusi ak chcú poraziť Ukrajinu a nemajú násobnú prevahu a ani kontrolu nad vzdušným priestorom, tak postupujú len klasicky, čiže delostrelectvo a pechota. Veľa obetí a všetko čo dobijú je zničené viac ako po bombardovaní. Rakety môžu narušiť rovnováhu a oslabiť morálku obyvateľstva. Problém jadrovej vojny je, že ak sa to spustí a veľmoci naraz odpälia všetko čo majú, zničí sa cela civilizácia došlo by k jadrovej zime zomreli by miliardy ľudí. Momentálne ma USA aj Rusko po 5000 hlavíc čo je 10x menej ako za čias ZSSR. Okrem toho z nich je hneď nasaditeľnych v pohotovosti asi 1200-1600. Čína ma “len” 500 hlavíc teda desaťkrát menej ako Rusko a sto krát menej ako ich malo Rusko pred tým. Počul som už že na zničenie civilizácie to nebude dosť. Problém je že ak to nejaký politik vie, že vijnanemusí zničiť cely svet, tak sa môže pokúsiť to spustiť. Sú to len moje úvahy a pár faktov. Čo je pravda a ako to bude to neviem. Vidím ale že vzťahy a srdcia politikov a ľudí sa zatvrdzujú a to je začiatok eskalácie. Vojna, dokonca aj tá tretia svetová sa nedá vylúčiť.

lenkakravcova
16. jún 2025

Z posledných správ to neznie dobre..

IAEA warns of possible contamination at Iran nuclear site after Israeli air strikes

tinqua
17. jún 2025
@slovakboy

@tinqua @tinqua keď nemá testy nemá nič. Nedokáže to vojensky použiť. Môže urobiť teroristickú akciu odpáliť niečo netestované. Ale nedokáže ani si byť istý, či mu vybuchne rozbuška. Rovnako ani USA a Rusko nemôžu začať jadrový konflikt, pretože už 30 rokov nerobili žiadne testy. Zbrane môžu byť nefunkčné. Väčšina hlavíc sú plutóniovo uránové alebo len plutóniové. Plutóniové zbraň je len rozbuška samotná zbraň je vodíková. Uránová hlavica vybuchne jednoduchým spôsobom a spoľahlivo. USA prvú bombu zhodenú na Horošimu nikdy netestovali. Obohatený urán U235 bolo tak náročne vyrobiť z U238 a trvalo to tak dlho že si nemohli dovoliť testovať Little Boy a potom niekoľko mesiacov čakať na další. Naopak plutónium sa vyrába relatívne ľahko v reaktoroch ale odpáliť ho štiepne je veľmi náročné na synchronizáciu výbuchu viacerych rozbušiek a bez testovania to nejde. USA testovali prvú plutóniové bombu v projekte Trinity a potom ju zhodili v Nagasaki (bomba Fat Man) Teraz ale netestujú a preto nemôžu si byt istí, že im hlavica vybuchne. Keďže hlavice sú vodíkové, potrebuju tam mat Deutérium ako palivo. Alebo trícium ale to sa vyrobí priamo počas výbuchu z deutéria. Vodikova bomba je veľmi silná a teoreticky môže mat nekonečne veľkú silu v závislosti od množstva paliva. Uránová alebo plutóniové bomba má len obmedzenú silu a silnejšia sa nedá vyrobiť. Používa sa len na spustenie fúzie vodíkovej bomby. Chcem tým len povedať, že výroba a aj použitie jadrovej zbrane tak, aby bola vojensky účinná nie je jednoduché. Hirośima a Nagasaki boli vojensky neúčinné akcie. Bombardovanie Hamburgu malo viac obetí. Bola to ale psychologická porážka. Aj konvenčné bombardovanie Tokia malo viac škôd a obetí. Nechcem to zľahčovať ale na porazenie krajiny nestačia rakety ani drony. Ani Izrael neporazí Irán raketami a naopak. Rusi ak chcú poraziť Ukrajinu a nemajú násobnú prevahu a ani kontrolu nad vzdušným priestorom, tak postupujú len klasicky, čiže delostrelectvo a pechota. Veľa obetí a všetko čo dobijú je zničené viac ako po bombardovaní. Rakety môžu narušiť rovnováhu a oslabiť morálku obyvateľstva. Problém jadrovej vojny je, že ak sa to spustí a veľmoci naraz odpälia všetko čo majú, zničí sa cela civilizácia došlo by k jadrovej zime zomreli by miliardy ľudí. Momentálne ma USA aj Rusko po 5000 hlavíc čo je 10x menej ako za čias ZSSR. Okrem toho z nich je hneď nasaditeľnych v pohotovosti asi 1200-1600. Čína ma “len” 500 hlavíc teda desaťkrát menej ako Rusko a sto krát menej ako ich malo Rusko pred tým. Počul som už že na zničenie civilizácie to nebude dosť. Problém je že ak to nejaký politik vie, že vijnanemusí zničiť cely svet, tak sa môže pokúsiť to spustiť. Sú to len moje úvahy a pár faktov. Čo je pravda a ako to bude to neviem. Vidím ale že vzťahy a srdcia politikov a ľudí sa zatvrdzujú a to je začiatok eskalácie. Vojna, dokonca aj tá tretia svetová sa nedá vylúčiť.

@slovakboy nemám čo namietať, skvelé rešerše...v každom prípade stále verím a dúfam, že nikto nechce kraľovať na rádioaktívnom hrobe

Strana
z3