Dôchodkový vek 68 rokov: je to vôbec normálne?
Ahojte...určite vám už prišlo z poisťovne výpis o predpokladanom dôchodkovom veku... Ja som teda v šoku že ženy mojej generácie budú pracovať do 68.. je to brutálne kedy budeme mať čas na seba a vnúčatá ? Kto bude v tomto veku zdravý a kam nás zoberú do práce ? Chápem že sú profesie kde ide pracovať aj dlhšie ale čo ženy vo výrobe alebo ťažko fyzicky pracujúce ? Je tá naša vláda vôbec normálna ? Ako si to predstavuju?
@anonym_53f43a To sa pytaj vo vlade a na Socialnej poistovni, aky maju plan. Bez ohladu na zafarbenie vlady, tu je realne problem a druhe riesenie je dochodky radikalne osekat.
@patrike V poriadku, ja som to aj vyššie v príspevku uviedla, že sa človek bude musieť spoliehať sám na seba a svoje úspory. Ale druhý problém je, že na SK chcú od nás, aby človek dlho pracoval, ale od 50+ je ťažké nájsť si prácu. Tak potom prečo aspoň toto neuľahčia?
@sanssa Pozor, AI sa tyka kancelarskych krys, nie manualnej prace. Sikovny majster robi casto aj na dochodku a pekne si privyrobi. Poznam napriklad chlapa, ktory vyraba nerezove zabradlia pre rodinne domy na mieru.
@patrike Nie len kancelárskych, aj vo výrobe pracujú robotické ruky atď..
@patrike Síce fajn nápad, ale sme na SLOVENSKU, kde podpora ľudí 50+ neexistuje. Žila som istý čas v Austrálii a veru tam podporovali ľudí od 60+ v kadečom, poskytli možnosť ľahšej práce, ale tu? Buďme trošku realisti, poprosím.
@anonym_53f43a
Neviem v akej Australii si zila ja taku nepoznam a pritom tam mam obcianstvo
tak hold ak chceme dochodky od statu treba na ne robit... socialny stat ... a ked nebudu robiť nase deti a vnucata (kedze sa rodí menej) tak si to odrobime za nich...
Plus-minus to tak ma aj zvysok Europy, je to proste fakt, s ktorym musime pocitat a pracovat.
Uprimne ja netusim, preco sa nad tym dochodkovym vekom vobec pozastavujeme 🙂 aj tak NEBUDE na nase dochodky, takze sa to este akurat tak predlzi, kto chce nepracovat skor, nemoze ratat s tymto statom, ze po A pojde do dochodku v normalnom veku a po B ze bude nejaky dochodok. Asi tolko k tomu.
Uprimne ja netusim, preco sa nad tym dochodkovym vekom vobec pozastavujeme 🙂 aj tak NEBUDE na nase dochodky, takze sa to este akurat tak predlzi, kto chce nepracovat skor, nemoze ratat s tymto statom, ze po A pojde do dochodku v normalnom veku a po B ze bude nejaky dochodok. Asi tolko k tomu.
@petamich Pozastavujeme sa nad tým, lebo nám to nie je jedno. Ale čoraz viac mám dojem, že niektorým je to šumafuk, však žime v prítomnosti a kašlime na našu budúcnosť 👏
Ale veď ak chceme 13. a 14. dôchodky, niekto musí do koryta nalievať. A ešte keď sa 3/4 rozkradnú. Tak len muklujte a voľte Fica.. .. (ospravedlňujem sa príčetným)
@patrike V poriadku, ja som to aj vyššie v príspevku uviedla, že sa človek bude musieť spoliehať sám na seba a svoje úspory. Ale druhý problém je, že na SK chcú od nás, aby človek dlho pracoval, ale od 50+ je ťažké nájsť si prácu. Tak potom prečo aspoň toto neuľahčia?
@anonym_53f43a Kto a ako to ma ulahcit ? chces firmam diktovat, koho maju zamestnat ?
@petamich Pozastavujeme sa nad tým, lebo nám to nie je jedno. Ale čoraz viac mám dojem, že niektorým je to šumafuk, však žime v prítomnosti a kašlime na našu budúcnosť 👏
@anonym_53f43a odsťahuj sa, trebárs do Rumunska tam sa odchádza do dôchodku v 59 rokoch ženy.
V Nemeckú Írsku i Švédsku tiež asi Fico vládne, tam už teraz odchádzajú v 67r, tam sa nestahuj.
@anonym_397400 ja som len zvedava kto vam na tie dochodky bude robit, ked tak stedro posielate pracujucich do zahranicia. Ty prestan volit Fica, to bude rozumnejsie a ekonomickejsie riesenie. Ci ty si jedna z tych co si mysli, ze v SP mas svoj suflicek s celozivotnymi odvodmi?
@anonym_6f6881 a teba sa to netýka? Keď píšeš, že sa čuduješ, že STE všetci spokojní? A ty si ako na tom?
@anonym_ec142e ja som s toho nešťastná. Už teraz nevládzem pretože pracujem ako robotnička. Už teraz nevládzem. A to vôbec neviem ako vydržím pracovať až do starobného dôchodku. Verim tomu že mi bude zdravie slúžiť. .
@anonym_53f43a odsťahuj sa, trebárs do Rumunska tam sa odchádza do dôchodku v 59 rokoch ženy.
V Nemeckú Írsku i Švédsku tiež asi Fico vládne, tam už teraz odchádzajú v 67r, tam sa nestahuj.
@anonym_397400 Pravdu máš, na západe ešte horšie, nehovoriac o situácii s nelegálnymi migrantmi, sle na Slovensko nadávať budú. Ešte budeme za naše “zaostalé” Slovensko radi.
@anonym_ec142e ja som s toho nešťastná. Už teraz nevládzem pretože pracujem ako robotnička. Už teraz nevládzem. A to vôbec neviem ako vydržím pracovať až do starobného dôchodku. Verim tomu že mi bude zdravie slúžiť. .
@anonym_6f6881 Nemusíš, robotizácia to vyrieši. Práca ani nebude.
@anonym_397400 ja som len zvedava kto vam na tie dochodky bude robit, ked tak stedro posielate pracujucich do zahranicia. Ty prestan volit Fica, to bude rozumnejsie a ekonomickejsie riesenie. Ci ty si jedna z tych co si mysli, ze v SP mas svoj suflicek s celozivotnymi odvodmi?
@anonym_e538bf nauč sa čítať medzi riadkami, dotycne plaču na nesprávnom hrobe a je jedno ci tu ostanú, alebo sa vysťahujú, nikde sa nechodí do dôchodku v 55rokoch ako za komunistov.
A ci bude vládnuť Fico abo simečka abo matovic abo herkopater, tak ten dôchodkový vek pôjde hore.
Ty suplicek.
Ale veď ak chceme 13. a 14. dôchodky, niekto musí do koryta nalievať. A ešte keď sa 3/4 rozkradnú. Tak len muklujte a voľte Fica.. .. (ospravedlňujem sa príčetným)
@martinka13 Aj vo zvysnych krajinach EU maju Fica? Pozri si dochodkovy vek v inych krajinach.
Ja poznam v okoli plno dochodcov, 65+ co stale pracuju na TPP. Jednoducho nechcu ostat sediet doma a samozrejme je tiez vyhodne mat mesacne 2 prijmy aj 13ty dochodok od nasej uzasnej vlady.
Na statny dochodok sa ja nespolieham, niekde som citala ze uz o 10 rokov padne cely system a nebude na dochodky. Sporim si individualne a drzim si byt ktory prenajimam, to mam ako poistku.
@anonym_6f6881 Nemusíš, robotizácia to vyrieši. Práca ani nebude.
@anonym_30378d nebude ani práca, ani dôchodok . Nebude čoho žiť na staré kolená. Pôjdeme zobrať pre úrad vlády .😀
@anonym_30378d nebude ani práca, ani dôchodok . Nebude čoho žiť na staré kolená. Pôjdeme zobrať pre úrad vlády .😀
@anonym_6f6881 Vieš čo, ani by som sa nebála. Pozri na západ, migranti nepracujú a bývanie aj jedlo aj roztopaše majú 😀
@sandra9 nie, táto vláda nie je normálna.. je to prospecharska, arogantná zberba, ktorá vyciciava náš štát..
Na druhej strane, tento dôchodkový systém jednoducho nie je dlhodobo udržateľný, nie vo svojej súčasnej forme..
Takže, radšej na to myslieť už teraz, byť pripravený a absolútne nerátať so štátnym dôchodkom.
A zbytočne nerozmýšľat nad tým, v koľkých rokoch by sme mali ísť do dôchodku.. pretože jednoducho nie je možné, aby súčasný model existoval o 20-30rokov..
@anonym_53f43a v AUS sa ide do dôchodku v 67 či 68 r či nie?
@anonym_a82686 Tak nezamestnaju Ta,budes na urade prace do tych 68r aby ti nic nedali.Ich nezaujima ze nie su pracovne pozicie a ze pre 50+ sa tazsie zamestnaju ludia,oni nebudu platit clovek po 50 bez orave medostane nic.
Tipujem, že máš okolo 30r, nuž je čas sa postarať o svoj dôchodok inak, než čakať, čo a kedy štát dá. Napr ja mám odkedy pracujem sporenie na dôchodok, kde posielam smiešne sumy 20-100€, kedy ako, už teraz tam je pekná suma a nemusím potom byť rozčarovaná z nejakého prvoplanového celého zle výpočtu.
Problem s priebeznym dochodkovym systemom je napriec celou Europou, bez ohladu, aki politici tam vladnu (pravica, lavica, populisti ...). Vsade to riesia zvysovanim veku na poberanie penzie.
Ak mas iny napad, daj vediet.
U nas ktokolvek vyhra dalsie volby, zdedi problem s dochodkami (okrem ineho).
@martinka13 Aj vo zvysnych krajinach EU maju Fica? Pozri si dochodkovy vek v inych krajinach.
@mandzula nie, našťastie nemajú. Ale keby u nás tí hajzli nekradli ako po nebohom, nemuseli by sme robiť do 70-tky. Žiaľ ich voliči pôjdu hádzať peniažky este aj na ich hroby. Idioti....
Dopadneme ako susedin otec. 58 rokov a v práci dostal infarkt. Neprežil. Je to tragédia, do čoho ideme
@mandzula nie, našťastie nemajú. Ale keby u nás tí hajzli nekradli ako po nebohom, nemuseli by sme robiť do 70-tky. Žiaľ ich voliči pôjdu hádzať peniažky este aj na ich hroby. Idioti....
@martinka13 Toto však nie je o Ficovi, je to tak v celej Európe. Jedine, že by sa všade kradlo tak ako u nás. Ono to súvisí s celkovými demografickými zmenami, populácia starne, rodí sa málo detí, teda budúcich zamestnancov, ktorí vyrábajú peniaze na dôchodky, zároveň sa zvyšuje priemerná dĺžka života.

@anonym_30378d no presne, totalne sa to vylucuje ale tak ako slepy povedal, uvidime co bude😂😂😂
@sanssa Pozor, AI sa tyka kancelarskych krys, nie manualnej prace. Sikovny majster robi casto aj na dochodku a pekne si privyrobi. Poznam napriklad chlapa, ktory vyraba nerezove zabradlia pre rodinne domy na mieru.