Dôchodkový vek 68 rokov: je to vôbec normálne?
Ahojte...určite vám už prišlo z poisťovne výpis o predpokladanom dôchodkovom veku... Ja som teda v šoku že ženy mojej generácie budú pracovať do 68.. je to brutálne kedy budeme mať čas na seba a vnúčatá ? Kto bude v tomto veku zdravý a kam nás zoberú do práce ? Chápem že sú profesie kde ide pracovať aj dlhšie ale čo ženy vo výrobe alebo ťažko fyzicky pracujúce ? Je tá naša vláda vôbec normálna ? Ako si to predstavuju?
vacsina krajin ma odchod do dochodku 66+
a ktore nie, budu ten vek zvysovat.
@natalka13 to je pravda Uz dávno neplati to slovne spojenie " bohatý nemecký dôchodca " . Veľké množstvo ludi aj po 70 ostáva pracovat . Avsak po urcitom veku maju poskracivané uvazky ,preraduju sa na ine pozicie ,pripadne nie su vyvijane tlaky na vykonnost ( aspon z mojich a manzelovych skusenostiah v krajinach ako Belgicko , Holandsko , Nemecko ,Rakusko .
Kým je u nás meratelna fyzicka zataz pre zenu pracujucu v maloobchode je v teoretickej forme dana na max 6500 kg , v takom Nemecku sa na rovnakej pozicii zeny v mojom veku sotva priblizuju k polovici z tejto vahy . Pri starsich rocnikoch je to cislo uz ozaj minimalne . A paradoxne ...ta nemecka prevadzka vykazuje stale vyssiu produktivitu ,aj napriek mensej fyzickej zatazi zamestnancov .
Napisala som ,to len z pohladu logistiky a maloobchodu ,kedze sme sa nedavno o tejto problematike s manzelom zaujimali .
Inak forma odchodu do dochodku bude predpokladam uplne zmenena o 20 rokov . Pretoze uz dnes mame zoraz viac inv.dochodcov ,ktori ale pracovat nemozu ,nechcu , no su v produktivnom veku . Staci pozriet tu diskusie ,kolko je ludi doma koli psych.diagnozam .
Takze model sa urcite musi zmenit , a ja neverim v tebto model ,ktory tu mame teraz , a predpokladam ,ze zo statu budem mat ( hoci mam 20 rokov zapocitanych zatial ) . Tak sa snazime vytvorit iny zdroj prijimu na starobu
Ale absolutne nepocitam ,ze v 68 rokoch by som sedela doma , a uzivala si statny dochodok
@sisska96 na posteli na kolieckach nas dovezu do práce 😀
@anonym_e7cce7 ak si budes pamatat kde robis a co tam mas robit 🙂
@sanssa Pozor, AI sa tyka kancelarskych krys, nie manualnej prace. Sikovny majster robi casto aj na dochodku a pekne si privyrobi. Poznam napriklad chlapa, ktory vyraba nerezove zabradlia pre rodinne domy na mieru.
@patrike netreba však zabúdať, že manuálna práca vyžaduje najmä zdravie. Ja mám 45rokov pracujem manuálne už dosť rokov a nie je to ľahké. Keď budem mať 60+ moja opotrebovana kondícia a zdravie mi predpokladám bude dosť znemožnovat pracovať manuálne.
Dôchodkové odvody od r. 1990 boli rovnaké a nie je to 30%. V zahraničí sú odvody omnoho vyššie, preto je menej ľudí poistených. Našincom, ktorí idú zarobiť do zahraničia sa zárobok zdá skvelý, no neodvádzajú žiadne odvody alebo len minimálne povinné. Mám suseda, ktorý od r. 1991 pracoval vonku a teraz sa vrátil, lebo nemal ani sociálnu ani zdravotnú poistku. Dôchodok nedostáva ani tu, lebo neplatil ani tu poistku a zdravotné ošetrenie mu platí každý. Peňazí na dôchodky by boli, ak by sa dôkladne trvalo na tom, aby každý schopný pracoval a nekalkuloval s výhodnosťami sociálnych dávok a ak by neboli čierny zamestnanci, ktorí nič neodvádzajú do systému.
@evkatk ty rozprávaš ako zo sekty😂žiadny deň nazmar iba pracovať.Potom taký človek zostane na dôchodku a nevie čo so sebou, lebo žil len pre pracu žiadne hobby, kamaráti, deti ďaleko a ľudia úplne upadnu.V minulom príspevku zase každý voľný čas venovať deťom a ich vzdelaniu, všetko pre deti.To celý život vyvijas na seba taký tlak?iba v jednom súhlasim v zahraničí ženy pracujú pol úväzky, alebo aj nepracujú.Ked si v 64 r mala doma študentov, ktori ti zabezpečili kľud a pohodu po práci bolo to podľa teba správne?
Ak sa nemýlim bola si povolaním pedagóg
@anonym_77ba91 najprv dobre bývanie, venovať sa deťom, byť dobrý zamestnanec, rodič, potom živit deti na VŠ, potom prispieť deťom na bývanie, s vnukmi na dovolenky, plať, plať pomáhaj rodičom, splat hypo, šetrí na dôchodok, staraj sa o zdravie ja sa nečudujem, že vyše milióna ľudí berie antidepresíva.My sme jeden vystresovany nešťastny unaveny národ.Tiez mu je už zle, že sme ako chodiaca peňaženka len plat a drž hubu.
@anonym_37d696 ale nehovor svokrovi teraz operovali srdce má 78 r v jeho rodine sa ľudia dozivali vyše 90 tky.
@evkatk ty rozprávaš ako zo sekty😂žiadny deň nazmar iba pracovať.Potom taký človek zostane na dôchodku a nevie čo so sebou, lebo žil len pre pracu žiadne hobby, kamaráti, deti ďaleko a ľudia úplne upadnu.V minulom príspevku zase každý voľný čas venovať deťom a ich vzdelaniu, všetko pre deti.To celý život vyvijas na seba taký tlak?iba v jednom súhlasim v zahraničí ženy pracujú pol úväzky, alebo aj nepracujú.Ked si v 64 r mala doma študentov, ktori ti zabezpečili kľud a pohodu po práci bolo to podľa teba správne?
Ak sa nemýlim bola si povolaním pedagóg
@anonym_77ba91 najprv dobre bývanie, venovať sa deťom, byť dobrý zamestnanec, rodič, potom živit deti na VŠ, potom prispieť deťom na bývanie, s vnukmi na dovolenky, plať, plať pomáhaj rodičom, splat hypo, šetrí na dôchodok, staraj sa o zdravie ja sa nečudujem, že vyše milióna ľudí berie antidepresíva.My sme jeden vystresovany nešťastny unaveny národ.Tiez mu je už zle, že sme ako chodiaca peňaženka len plat a drž hubu.
@anonym_37d696 ale nehovor svokrovi teraz operovali srdce má 78 r v jeho rodine sa ľudia dozivali vyše 90 tky.
@anonym_a82686 "My sme jeden vystresovany nešťastny unaveny národ" ale to predsa nie je mozne. Ved slovenske deti su doma s mamami 3 roky co je udajne najlepsie pre vyvin a blaho dietata.
Dôchodkové odvody od r. 1990 boli rovnaké a nie je to 30%. V zahraničí sú odvody omnoho vyššie, preto je menej ľudí poistených. Našincom, ktorí idú zarobiť do zahraničia sa zárobok zdá skvelý, no neodvádzajú žiadne odvody alebo len minimálne povinné. Mám suseda, ktorý od r. 1991 pracoval vonku a teraz sa vrátil, lebo nemal ani sociálnu ani zdravotnú poistku. Dôchodok nedostáva ani tu, lebo neplatil ani tu poistku a zdravotné ošetrenie mu platí každý. Peňazí na dôchodky by boli, ak by sa dôkladne trvalo na tom, aby každý schopný pracoval a nekalkuloval s výhodnosťami sociálnych dávok a ak by neboli čierny zamestnanci, ktorí nič neodvádzajú do systému.
@evkatk ako sa dá pracovať v zahraničí bez povinných poistení? Akože robili na čierno?
Pobavilo ma tvrdenie, že je potrebné trvať na tom, aby všetci schopní pracovali..
Mentálne zostavas v socializme, že?
Ako presne si toto predstavuješ?
Kde budú tí ľudia pracovať, kto ich bude platiť?
Najmä sa mylis v tom, že by to stačilo na donekonečna bez zmeny fungujúci dôchodkový systém..
@patrike akurat ze tam je trocha ina zdravotna starostlivost, kedze maju 80r citalnych dochodcov, pozri na nasich... Nejde len o dozitie ale aj o kvalitu zivota
@anonym_37d696 tam je iná zdravotná starostlivosť aj preto, že z dôchodku platia normalne zdravotné odvody a nemajú všetko zdarmo, lebo sú dôchodcovia.
@evkatk ako sa dá pracovať v zahraničí bez povinných poistení? Akože robili na čierno?
Pobavilo ma tvrdenie, že je potrebné trvať na tom, aby všetci schopní pracovali..
Mentálne zostavas v socializme, že?
Ako presne si toto predstavuješ?
Kde budú tí ľudia pracovať, kto ich bude platiť?
Najmä sa mylis v tom, že by to stačilo na donekonečna bez zmeny fungujúci dôchodkový systém..
@beronsche Evka je total mimo. Asi zas dnes dostala na oddeleni pristup na Internet. Ale neviem, ci jej to prospieva.
@evkatk v ktorom zahranici zeny nepracuju? Jedine tam, kde im to muzi z nabozenskych dovodov zakazuju. Ukaz mi stat, kde je materska pol roka a rodicovska 2,5 a potom dalsie 3 roky s dalsim dietatom a dalsie 3 s tretim ako napr. na Slovensku.
@emjee presne tak, podaktore 10 rokov doma (pri 3 detoch), na odvodoch nezaplatí ani cent, ale či už sociálne dávky (matersku, rodicak) si veselo čerpá. Detto zdravotná starostlivosť. A vy sa tu divite, ze nie sú peniaze?
Je načase, aby sme sa prestali hrať na rovných, ale nabehli na systém západných krajín, kde keď neplatis, nič nemáš. A nikoho to nezaujíma
Mňa prekvapuje, že to ešte niekoho prekvapuje. Ja skôr rátam s tým, že do dôchodku pôjdem v cca 76tke a rátam s tým, že keď sa toho veku dožijem, tak dostanem akurát tak po hrbe miesto sociálnych dávok.
Ako sa vôbec niekto môže spoliehať, alebo si teda myslí že bude nejaký dôchodok... ako keby to bolo nejaké právo alebo povinnosť dostávať dôchodok za to že si sa narodil.
Pri tom nejaké vyplácanie dávok za to, že si sa dožil nejakého veku je pomerne nový výmysel. Dajme tomu 100r.
Ako sa vôbec niekto môže spoliehať, alebo si teda myslí že bude nejaký dôchodok... ako keby to bolo nejaké právo alebo povinnosť dostávať dôchodok za to že si sa narodil.
Pri tom nejaké vyplácanie dávok za to, že si sa dožil nejakého veku je pomerne nový výmysel. Dajme tomu 100r.
@procrastique pokial by som nemusela platit nekrestanske odvody aké platím ale sporila si sama pre seba, ver tomu ze ziaden dôchodok by som od tohto štátu ani nechcela. Ale keďže mame armádu dôchodcov, ktorých treba zivit, je to utopia.
A ako píšeš, kedysi dochodky neboli vôbec, je to výdobytok socializmu. Myslím ze AI by to presne nasla (mne sa to nechce hladat)
@procrastique pokial by som nemusela platit nekrestanske odvody aké platím ale sporila si sama pre seba, ver tomu ze ziaden dôchodok by som od tohto štátu ani nechcela. Ale keďže mame armádu dôchodcov, ktorých treba zivit, je to utopia.
A ako píšeš, kedysi dochodky neboli vôbec, je to výdobytok socializmu. Myslím ze AI by to presne nasla (mne sa to nechce hladat)
@anonym_a5bbb2 Nedá sa ti pracovať ako živnostník/sro? Ja napríklad som nebola ochotná sa na tomto podieľať a v práci na klasický TPP som odmakala len to čo som kariérne potrebovala a následne IHNEĎ zavrela tieto dvere a už ich nikdy neotvorím.
Daňové zaťaženie z výplat je absolútny bizár.
@anonym_a82686 "My sme jeden vystresovany nešťastny unaveny národ" ale to predsa nie je mozne. Ved slovenske deti su doma s mamami 3 roky co je udajne najlepsie pre vyvin a blaho dietata.
@anonym_7ff888 asi píše o rodičoch a to je pravda.Pocas RD, MD bol jediný čas kedy naša rodina žila v klude, bolo navarené a nebol stres.Skus umiestniť rodiča do zariadenia, vybaviť lekárov, je len pár štátov v EU kde deti dostávajú domáce úlohy neviem prečo by mali deti poobede sedieť s rodičmi nad úlohami.Moja mama nás budila a autobusom ťahala do jaslí myslíš, že to bolo vhodné?Odvtedy mám odpor na škôlku, tábory, družinu.Bola som doma s deťmi aj, keď som ťahala z úspor
@anonym_a5bbb2 Nedá sa ti pracovať ako živnostník/sro? Ja napríklad som nebola ochotná sa na tomto podieľať a v práci na klasický TPP som odmakala len to čo som kariérne potrebovala a následne IHNEĎ zavrela tieto dvere a už ich nikdy neotvorím.
@procrastique súhlasím pre mňa pracovať na TPP nebola motivácia každý mesiac ten istý plat potrebujem mať voľné ruky a prácu prispôsobovať sebe a rodine.
@procrastique žiaľ nedá.
A nič v zlom, ale aj títo živnostníci sú taktiež časovanou bombou. Rovnako s dohodarmi ako aj s timi, co robia na čierno. Prečo? Lebo tiež platia minimum, napr.taka zdravotná, ale narok na osetrenie majú samozrejme rovnaký, ako ti, ktorí podvadzat nemôžu a platia iné palky pomerne zo svojho platu. Detto sociálne odvody. Neplatiť nič, ale čerpať maximálne davky (vidíme aj tu na fóre, platím ako živnostník min.odvody, ako získam max.matersku?).
@anonym_a5bbb2 Dochodky su vydobytok socializmu???🙈No tak potom aj v Anglicku bol socialzmus len o tom nevedia😂
Chod do Nemecka / Rakuska a pod, kde uvidis zastupy aktivnych dochodcov, ktori v 80-ke cestuju a pracovali do 65 priblizne. Ako stupa vek dozitia, tak sa bude aj dlhsie pracovat. Kto nebude vladat manualne, bude robit to, co aj teraz inde nezamestnatelni : SBS a pod.
@patrike hej? Naozaj? A v ktorom Rakusku? Lebo tu, kde zijem ja, tak maju rakusania problem zohnat pracu vo veku 50+, nehovorim o veku okolo 60. Zdravotny stav vacsiny ani nekomentujem
@patrike hej? Naozaj? A v ktorom Rakusku? Lebo tu, kde zijem ja, tak maju rakusania problem zohnat pracu vo veku 50+, nehovorim o veku okolo 60. Zdravotny stav vacsiny ani nekomentujem
@guiseppinka Aku pracu ? Manualnu alebo kancelarsku ?
@sandra9 neviem si predstaviť 67 ročnú ženu na nočnej zmene v pekárni, ako pečie chlieb, večer v zime v daždi uteká niekde na vlak či autobus. Áno, vláda rozhoduje od stola v oblekoch. Ráno ho štátna limuzína odvezie do práce, popri tom rozvezie deti do školy, oni netušia, čo je to ťažká manuálna práca. By som chcela vidieť Ficovu matku, ako delí v noci cesto na chlieb. Choré to je, v takom veku už má byť každý v teple doma, popíjať čaj, čítať si na nete a chodiť na prechádzky.

@evkatk kde zeny v zahranici nepracuju?
1500e dochodky dnes nepriznavaju ani manazerom velkych firiem.
A o 10-20rokov tolko adekvatnu sumu k dnesnym 1500e nebude mat skoro nik od statu
@natalka13 Poznam byvaleho manazera, ktory ma dochodok 2500, ale robil tusim do 73 rokov.