icon

Genocída

26. mar 2025

Chcem sa opýtať. Sledujem čo sa deje so slintačkou krivackou. Musela som si koli tomu odopnut FB. A rôzne správy. Nedokázala som pozerať tu genocidu toho jediného sebestacneho čo máme. Naše hospodárstvo ktoré je ešte dúfam nedotknuté nejakým svinstvom. A predovšetkým čo sledujem nás dobytok ktorý keď sledujem rôzne farby sa majú dúfam fajn . A je postarané s láskou. Čo vidieť momentálne na videách farmárov ktorí sú psychicky zrútení a ľúbili tie svoje zvieratá. Nehovoriac o tom čo čítam že dobytok doslova place. Nehovoriac , ze ich musia utrácať úplne zdravé ! Co by sa stalo ak by to nedovolili im siahnuť na zvieratá ! Puká mi srdce. Ďalšia vec ide veľká noc. Môžeme sa pripraviť na dovoz sajrajtu zo zahraničia. Toto cele je jedna obrovska tragédia apokalypsa a je mi z toho zle ! Naozaj si myslite, že toto sa tu len tak po 50 rokoch len tak objavilo ? Ja tomu neverim.

aalt
27. mar 2025

100% je chorobnost, umrtnost je ~ 5%. Cize nakazi sa takmer uplne vsetko, co pride do styku s virusom. Inkubacna doba je cca tyzden. Choroba je bolestiva. To je vsetko tak zhruba, lebo je to u jednotlivych druhov zvierat +/- mierne ine. Utraca sa vsetko. Zaprve kvoli hygiene (chore zviera sa neje) a za druhe myslim kvoli sledovaniu, lebo tusim testy na krivacku su pozitivne aj po prekonani. Cize aby bolo na 100% iste, ze sa to dalej sirit nebude, kedze to je take infekcne. To iste asi plati pre ockovanie. Preto sa utraca aj ockovane. Ockovanie je len pre spomalenie sirenia. Zatial som si to podrobne nestudoval a neoveroval, ale teda take mam zatial info.

mirka0677
27. mar 2025

@oliolijanka úmrtnosť u mladých zvierat býva 50-100% https://www.ta3.com/clanok/986145/choroba-ktora...
podľa článku na wiki, ktorý som dočítala, vedia byť zvieratá nákazlivé aj niekoľko rokov, čiže aj keby dospelé prežili, všetky mladé narodené teliatka by pomreli. navyše neviem, kto by chcel jesť nakazené mäso.
Alebo nič z toho nie je pravda a v tej británii pred rokmi len tak z roztopaše vyzabíjali milióny zvierat.
WIkipedia: .... Hlavným zdrojom sú predovšetkým infikované zvieratá, a to ako klinicky choré, tak aj zvieratá v inkubačnej dobe (t. j. zatiaľ bez klinických prejavov SLAK). Je to dané tým, že vírus sa vylučuje všetkými sekrétmi a výkalmi už 2 – 3 dni pred prepuknutím klinických príznakov. Vírus FMDV je možné nájsť vo vydychovanom vzduchu infikovaných zvierat, v moči, truse, slinách, mlieku a sperme.[12][22] Zdrojom vírusu môžu byť tiež tzv. „trvalí nosiči“[13], ktorí sú definovaní ako zvieratá, pri ktorých sa vírus vylučuje aj po 28. dni infekcie a neskôr.[23] U byvolov v Afrike bolo preukázané, že niektorí jedinci môžu vylučovať FMDV až po dobu 5 rokov.[24] Aerosól obsahujúci vírusové partikule FMDV je najvýznamnejším zdrojom infekcie pre dobytok, ovce a kozy.[7] Uvádza sa, že najviac aerosólu vyprodukujú infikované prasce, potom dobytok a ovce.[7][18] Na druhej strane dobytok nakazený slintačkou a krívačkou vyprodukuje najviac vírusu FMDV zo všetkých druhov a je tak považovaný za dominantný zdroj kontaminácie prostredia.[25] Pre názornosť: jedna krava počas prvého týždňa choroby kontaminuje svojimi exkrétmi (sliny, moč, trus, tekutina z prasknutých pľuzgierov) prostredie viac ako jednou miliardou infekčných jednotiek.[25] Mäso a mäsové výrobky pochádzajúce z infikovaných zvierat sú ďalším významným zdrojom vírusu, ale iba v prípade, pokiaľ pH v mäse nekleslo pod 6,0 alebo mäsové výrobky neboli tepelne spracované.[13]

tetapetra
27. mar 2025

@mirka0677 preto som jej písala,nech tu wiki dočíta

oliolijanka
27. mar 2025

@mirka0677 Co riesis? Umrtnost u SLAK vseobecne je 5%. Viessta nespominala mlade zvierata.
100% zvierat zomrie, az ked ich clovek zabije.

tetapetra
27. mar 2025

@oliolijanka a ty furt ideš svoje

oliolijanka
27. mar 2025

@tetapetra Co ty sa do toho vobec miesas? Co ty si viesstina hovorkyna alebo manazerka?
Tvrdila, ze umrtnost je blizka 100%, co nie je pravda. Nehovorila o mladych zvieratach, nehovorila o tom, kolko % zvierat bude ludmi zabitych. Hovorila o umrtnosti na SLAK. To je 5% aj keby sa tu zbehla cela vasa zaplatena konikovska uderka a snazila sa ma tu sikanovat.
Pravdou sa nestava nepravda, ked ju tvrdi väcsina. Je to stale iba klamstvo alebo nepravda.

tetapetra
27. mar 2025

@oliolijanka ja som ju označila nech sa vyjadrí. A zároveň som ti písala,že keď porolujes nižšie,tam sa vyjadrila lepšie. Možno sa ti vyjadrí. Zvyšok sa ti to snažil vyjadriť ako to reálne nie, pretože tiež nie je pravda,čo si napísala ty. Ak spomenies A, musíš aj B. Pretoze v tomto prípade to je tak. Je aj A, aj B.

tehulka2011
27. mar 2025

ja len dufam, ze si veganka, ak tak milujes zvierata

autor
27. mar 2025

@tehulka2011 nie. Vyrastala som tak že starki jedny druhý mali asi všetko. Sliepky. Kačky. Husy. Ovečky. Brojlere aj morky. Zajace. Aj prasiatko chovali . Ale s úctou ku ním. Mali životy na záhrade. Všetko mali. Aj mena. Ovečky mal starký najviac rad. Mali mena. Keď sa isli zabiť starký plakal. Zabíjali sa rýchlo a humane. Som odchovaná na domácom mäse. A jedla som ho bez predsudkov. Najhoršie na tom. Že som žila v idei že takto to ma byt. Potom sa ale človeku do obzoru dostali nehumánne veci z fariem skôr zahraničných. Strašne. Priznám sa. Že málokedy kúpim hovädzinu bravčovinu. . Skoro vôbec. A keď áno tak muž donesie od niekoho známeho proviant z chovu .Inak z obchodu skoro vôbec. Väčšinou jeme ryby. Vajicka kupujem iba z voľného výbehu. A najlepšie keď zoženiem domáce. Najradšej mám cestoviny s rôznymi omackami . Pesto. Rajčiak. Cesnak. Nerobím si aliby. Mäso mám rada. Keďže som na ňom vychovaná. Len žiaľ inak ako teraz. Keď ma mrzí že je za tým utrpenie. A viem , že to nespasim tým že si raz za čas mäso nekúpim. Kúpia iný. Želala by som si aby sa všetky zvieratá mali dobre a humane bez utrpenia boli porazené.

aalt
27. mar 2025

Skoda, ze si nevyrastala na Ukrajine, mozno by si mala iny nazor aj na nu ...

autor
27. mar 2025

@aalt nerozumiem ….

viestta
27. mar 2025

@tetapetra nemusim sa vyjadrovat. Bolo to vysvetlene, viac vysvetlovat netreba, pretoze tu nejde o informaci (ano, nespravne podanu) ale o mna ako osobu

aalt
27. mar 2025

Ze by si ich neobvinovala na zaklade pochybnych internetovych platkov ...

autor
27. mar 2025

@aalt a koho obviňujem ? Napísala som , také zamyslenie ci náhodou odtiaľ vietor nefuka. Obviňovať niekoho pokiaľ nie je dôkaz nemám v povahe. Zatiaľ sa nad všetkým iba zamýšľam. Ukrajinské referenčné laboratórium. Na Ukrajine je veterinárny výskumný ústav, ktorý sa zaoberá diagnostikou a výskumom nákaz zvierat, vrátane slintačky a krívačky. Táto inštitúcia spolupracuje s medzinárodnými organizáciami ako OIE (Svetová organizácia pre zdravie zvierat). Sídli v Kyjeve (vet.gov.ua).

oliolijanka
27. mar 2025

@viestta To si zasa nenamyslaj, ze si mi nejako dolezita. Keby tu hocikto iny tvrdil, ze umrtnost u SLAK je 100%, tiez by som tvrdila, ze zavadza, klame, alebo nie je informovany.

V "kazdej" teme mas po 20 prispevkov, dokonca radis aj, ako stihat byt krasnou a stihlou pri malom dietati... nie je mozne ta neregistrovat a pomysliet si..
Vcera tu jeden prispel a ty si ho vysmiala, ze prispel preto, lebo si ho doma nikto nevsima. Keby som ta chcela riesit, napisem ti tam, ze nikto netravi viac casu na mk ako ty. Pre nikoho nie je mk dolezitejsi ako pre teba.

Nie je to uz nahodou sirenie poplasnej spravy, ked tvrdis, ze SLAK nie je liecitelna a umrtnost je 100%?

Tvoje tvrdenie:
"A ked v Britanii pri poslednej epidemii slintacky utratili miliony krav, tak tam bola vinna nejaka vyssia moc, ktora to naschval dovliekla?
Pouzivaj hlavu a zacni citat overene informacie. Pri krivacke je zviera infekcne dlho pred tym ako sa u neho prejavia prve priznaky. Okrem toho je extremne rychlo siriace sa ochorenie. Ano, ludia pridu o zivobite a my o zdroj potravin, ale nic ine sa pri dnesnej urovni veterinarnej mediciny neda robit. Slintacka nie je liecitelne ochorenie, umrtnost je velmi blizka 100% a je extremne nakazliva. Ak sa robia opatrenia, tak je to kvoli tomu aby sa to nesirilo, aby sa zachranilo aspon to co sa zachranit da.
No a s tou genocidou si to naoaj prehnala."

To nebola zle podana informacia. Alebo si klamala, alebo si nebola informovana.

kristinaanna
27. mar 2025
aalt
27. mar 2025

Jj, iba take nevinne anonymne "zamyslenie" ... si podaj s Blahom a Kotlarom ruky ... (jaj ved ty "nevies" kto to je ...)

autor
27. mar 2025

@kristinaanna áno ja o tom viem. Aj o tom , že už majú odvtedy kľud. Žiadne ohniska.

autor
27. mar 2025

@aalt blahu registrujem. Kotlar neviem. Na sa o politikov nezaujímam. Ale jedno z vás ide extrémne. Útocnost na človeka , len preto , že ma iný názor. Najhnusnejia chlapská črta. Len vaša pravda existuje. A keď sa snaží niekto o iný názor ste ako besne psy. Takýmto ľudom sa vyhýbam. Nic dobre z vás nejde.

aalt
27. mar 2025

No jasne ... som utocny chlap, lebo oponujem ze za slintackou na Slovensku je Ukrajina a ze kovid je z labaku. Odhlasujem sa z tejto diskusie, uz ma neoznacuj.

slovakboy
27. mar 2025

Chápem ťa a aj mne je do plaču a radšej nečítam s nepozerám tie správy. Musím strkať hlavu do piesku inak to ťažko znášam s nepomohol by som ani zvieratkam ani sebe. Sú to citiace bytosti a od nás sa líšia len nižším IQ inak nič. U kráv je to IQ na úrovni 3-4 ročného dieťaťa. Kravičky majú dobrú pamäť zapamätajú si miesta, tváre, trasy Učia sa zo skúseností spoznajú kde nájdu jedlo, ako otvoriť bránu. Cítia emócie, prežívajú stres, radosť aj smútok!!! Ešte raz: Radosť aj Smutok. Majú sociálne väzby. Dokážu riešiť priblémy. Jednoduché, ale vedia. Genocída to nie je pretože to nik nerobí naschvál ale chápem ťa, že si použila toto slovo. Z pohladu kráv a dobytka a z pohladu farmárov je to genocída. Lebo je to plošné. Za socializmu to vraj riešili karantenami a oddeľovaním zdravého dobytka od chorého. Lenže vtedy boli menšie chovy na viacerych miestach, nebolo tak veľa zvierat na kope. Je mi z toho smutno veľmi a aj teraz keď to píšem idú mi slzy. Obviňovať túto skorumpovanú vládu nepomôže. Tak by to riešila asi každá vlada. To je to iste ako sa obúvat do Matoviča za covid. Ak by nerobili nič, alebo to riešili ako Lukasenko s covidom, tak by si zaslúžili s vidlami do zadku. Toto ale nie je politická téma.

sticker
autor
27. mar 2025

@aalt to si myslite vy … a pritom vás vôbec nenapadám za vás názor , tá to vy mňa áno. Pritom s kľudom sa bavím, keby ste slušne povedal vás názor tak v poriadku. Ďalšia črta egocentrika. Keď sa dotknete jeho osoby presne takto zareaguje ako vy. Od takého človeka názor na situáciu veru nepotrebujem. Tak pekný deň.

aalt
27. mar 2025

Ano Ty neobvinujes, Ty sa "zamyslas" ... neoznacuj ma prosim.

autor
27. mar 2025

@slovakboy konečne jeden pekný koment citiaceho človeka a to ste muž predpokladám. Lebo tie chladnokrvne komenty žien…. Nechápem.

aalt
27. mar 2025

@slovakboy Cesi DNES! opat vratili madarsky kamion, ktory samozrejme cez Slovensko v pohode presiel. Mne je tiez luto vsetkych zvierat, ale jednoducho je to take infekcne, ze ina moznost nie je. Alebo teda nech sa nakazia vsetky zvierata na Slovensku ... aj volnezijuce. A to by sa podla vsetkeho nakazili. A mozno aj nakazia ... vid rozvoz otvorenych kamionov cez polku Slovenska. V Cechach su podla mna prisnejsie opatrenia ako u nas. A to to tam nemaju, len nie su blby.
https://www.idnes.cz/zlin/zpravy/slintavka-kulh...
Farmáři proto dělají všechna možná opatření, aby svá zvířata ochránili. Před vstupy do areálu pokládají dezinfekční rohože, dovnitř nikdo nepovolaný nesmí, do stájí nechodí nikdo jiný než ten, kdo tam pracuje.
„Máme připraveny dezinfekční rohože, kola pneumatik aut jsou postříkány dezinfekcí, což se týká dovozce šrotu a odvozce mléka. Třetí osoby nemají do areálu přístup,“ vypočítal Šnejdrla.
„Zakázali jsme praktikantům ze škol, aby k nám chodili, omezujeme jakýkoliv pohyb v rámci areálu. Inseminátoři budou mít stížené podmínky, nikdo cizí s vozidlem do našeho areálu nevede,“ poznamenal Gabrhelík.
„Zaměstnanci, kteří byli v posledních třech týdnech na Slovensku, jdou na týden do karantény. Tak je to vážné, nemůžeme to podcenit,“ řekl Kliš.

Ale ja som egocentricky utocny chlap, lebo som sa ohradil voci nepodlozenym hoaxom o Ukrajine a Covide ...

janci27
27. mar 2025

@done tiez si myslim, ze toto nie je nahoda

simca06022011
27. mar 2025

Nie si jedina co to preziva, ja mam pochybnosti o postupoch a nie, nestaci mi pocut tlacovku "europski experti povedali, prisli.. europske postupy atd", proste neukludnuje ma to vobec. Ak to ale niekto pokasle, nebude to rozhodnutie veterinarov a odbornikov ale fuserska robota, ako tie likvidacie zvierat = to je na jednotlivcoch, otvorene auta atd...

Ked vidim, ako to ludia beru bezcitne, fakt premyslam, ci by boli takyto, aj keby sa tak premyslalo v pripade virusov pri ludoch.. vsak vypalit treba dedinua aj s ludmi a vybavene, nebude sa sirit... Take daco ako hlava nehlava utratit vsetko aj zdrave a duplom v okoli, kedze u nas nie su len velke farmy, sama mam doma na toto citlive zvierata doma, my pride totalne odveci. Nakolko tie zvierata sa VOBEC NEMUSIA nakazit. Skor to rozvlacia potom kontroly a veterinari, dnes sme tu uz jedneho mali a aj ked som si povedala, ze ved my sme tu panu bohu za chrbtom, ja som sa az rozrevala, co nam idu povedat. nastastie nic take, len nas skontorlovali, prikazali zmensit ohradu a vybavene.

A NIE vacsina tych zvierat na tanieri nekonci a a keby aj = tak je to totalne pre mna nehumanne, bezcitne, zabit tvora len tak... bez uzitku, bez dovodu. Ja si vazim kazde nami dochovane zviera, kazde jedlo z nich ak k tomu teda pride... ale zle zvladam taketo nezmyselne umrtia. A verte ci nie, tie zvierata si casto prejdu chorobami, uz som ako lajk davala injekcie aj husi :D aj osetrovala ovce, kozy kadecim... A su spokojne a stastne aj vyliecene, najhorise co je pre chovatela jepozerat sa na trapiace sa zviera, ale vtedy predsa vie kazdy zakrocit a zviera rychlo utratit. Ale nie zdrave, len tak.. lebo x km po ceste niekde sa vyskytlo chore zviera... V Anglicku nie raz koncila tato katastrofa samovrazdami farmarov, si uvedomte, ze su ludia co k tym zvieratam maju vztah, tam je kopa zvierat dlhe roky chovana na mlieko a pod. A o tom, ze je teraz jar, obdbie mladych teliatok, jahniatok ani nehovorim.
A ze je choroba bolestiva? A? kopa chorob je neprijemna bolestiva pre zviera, a aj tak je nakoniec spokojne a stastne ked sa vylieci.

autor
27. mar 2025

@simca06022011 nádherne napísané. Ďakujem. Áno ,tiež si myslím , že ísť niekomu na malú farmu zabiť tých 5 zvieratiek ktoré si zdravé je úplná fuserina a neadekvátne sialene vyhodnotenie situácie. Akých máme odborníkov neviem. Ale tak videli sme chaos kovid. Dnes sa mi dostalo …. ◾◽▪️▫️🔔 Všetkým farmárom, chovateľom, gazdom, priateľom❗🔔
‼️‼️‼️Neštátny/súkromný VETERINÁR RADÍ, nakoľko DOCHÁDZA SKUTOČNE K LIKVIDÁCII ZDRAVÝCH ZVIERAT❗
▪️Ak ste v okruhu 10 km od ohniska ÚDAJNÉHO vzplanutia choroby/oni testujú iba nedostatočne námatkovo❗
❗🔔 Dajte si vyhotoviť testy od SVOJHO SÚKROMNÉHO VETERINÁRA❗ Žiadne rýchlotesty typu ELISA, kde sú testované iba protilátky a vykazujú falošnú pozitivitu! Ani nepresné PCR testy!
▪️Dajte si cez svojho veterinára vyhotoviť testy, ktoré PRIAMO DETEKUJÚ PRÍTOMNOSŤ RNA/DNA VÍRUSU v krvi vašich zvierat❗❗❗
Testy treba dať vyhotoviť v akreditovaných laboratóriách❗, váš veterinár vám povie, ktoré to sú. Z osobnej skúsenosti odporúčam LABOKLIN.
▪️Výsledky testov budete mať v písomnej forme❗Ak sa vám ohlásia tí hajzli na kontrolu alebo vám budú chcieť “vyčistiť” dvor, preukážete, že VAŠE zvieratá sú zdravé❗ Na dvore, statku so zdravými zvieratami nemajú vykonávači moci ani RVPS čo hľadať❗Platí karanténa a oni by šírili nákazu a tým PORUŠOVALI svoje vlastné nariadenie❗ Máte právo ich vykázať zo svojho pozemku!
❗🔔 Zároveň ak vám náhodou vyjde test pozitívny, VY MÁTE PRÁVO AJ POVINNOSŤ vyplývajúcu z veterinárneho zákona, sa ako majiteľ postarať a svoje zviera liečiť❗ Zároveň upozorňujem, že MÁTE VLASTNÍCKE PRÁVA K SVOJIM POZEMKOM/AJ K TÝM V PRENÁJME! A
❗VLASTNÍCKE PRÁVA K ZVIERATÁM❗
Vlastníctvo garantuje Ústava SR❗ Prosím šírte tieto informácie ďalej! Slintačka a krivačka je liečiteľná! …..tak neviem čo na tom je pravda.

viestta
27. mar 2025
autor
27. mar 2025

Tiež si myslím že nemajú právo toto robiť na malých farmickach. Ja viem , že sa tu zasa ľudia ohradia, že keby to takto každý urobil tak sa to tu rozvlecie. Ale prečo by malo , keď taká mala farma si dá obrovský pozor a urobí maximálne opatrenie a určite urobí lebo mu ide o zvieratá. Tak neverim , že to tie zvieratá dostanú ! A myslím že teraz čo pozabíjali tie zdravé zvieratá bolo určite zbytočne. Malo sa to riešiť úplne inak je milión vezerinarov ! A každý ma určite svoju pravdu. A určite sa to dá riešiť aj inak pokiaľ sú zdravé.