Globsec Praha 2024: Politické debaty a medzinárodná pozornosť
V decembri 2023 premiér Fico na Globsec ostro útočil. „Namiesto Globsecu a sorosovcov dáme peniaze Matici slovenskej,“ tvrdil.
Konferencia, ktorú v Bratislave v priebehu osemnástich ročníkov navštívilo pätnásť zahraničných prezidentov a sedemnásť premiérov, sa začína v piatok 30.8.2024 (dnes) prvýkrát na novom mieste – v Prahe.
Na konferencii sa zúčastnia predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, dánska premiérka Mette Frederiksenová aj fínsky prezident Alexander Stubb. Z českých politikov vystúpi prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala, minister zahraničných vecí Jan Lipavský a ďalší ústavní činitelia.
Ešteže nám ostali aspoň oslavy SNP, na ktoré okrem našej vlády žiadny iný politik neprišiel. 🤔
@danyelia sme krajina s počtom obyvateľov menším ako bežne provinčné mesto v Číne. Ale máme ambasády po svete ako keby nás bolo aspoň 5 krát viac. Ok, chceli sme si sami vládnuť. Ale takto? Že sa budeme separovať od rozvinutého sveta a podlizovať sa diktatúram? My nie sme Švajčiarsko s nedobitnou armádou a technológiami, ktoré predávajú do celého sveta a za ne kupujú nové. My podáme 80 patentov ročne Švajčiari 20 tisíc. My nemôžme byť sebestační ešte aj zemiaky sme za socializmu museli dovážať z Čiech. Možno tak v minerálke a kapuste budeme si stačiť. A pár nejakých základných potravín. Bez obchodu niet prosperity.
@vesimelonimarsista Ja normálne nechápem, my sme národ s najkratšou pamäťou na svete.
@duunlo Nie stopercentne. Rodinu som si založila v zahraničí a tu mám aj to, čo sa nazýva centrum záujmov. Ale na SK mám stále nejaké pracovné záväzky (časť z toho sa dá nazvať pracovné, časť skôr dobrovoľníctvom, hoci to s prácou súvisí). Z toho titulu som na Slovensku trávila dosť veľa času aj fyzicky, čo som posledný rok musela obmedziť, keďže staršie dieťa mi začalo chodiť do školy a už sa väčšinu času musíme zdržovať tam, kde má školu.
@danyelia ešte ta zahltim par číslami. Nie väčšina národa rozhodla. Táto koalícia získala asi štvrtinu hlasov oprávnených voličov. 3/4 voličov volilo niečo iné alebo nezvolili vôbec. Áno, získali väčšinu hlasov, ale maju len tesnu väčšinu mandátov a rozhodujú o všetkých. Áno, je parlamentná demokracia ale netrep o vacsine národa, ktorá rozhodla, lebo je to blud, ktorému veria len ti naivní a kratkozraki
@danyelia teba rozčuľuje, že tu o nás píšeme ako o kolaborantoch, sedliakoch a že nie sme vlasteneckí. Lenže to je zlé pochopenie. Kydať si do vlastných radov je potrebné. A súčasne byt hrdý. Aký som bol hrdý na Dubčeka, na Čaputovú, jednu úžasnú charakternú ženu. Aký som hrdý na Štúra, na predkov. A chápem aj patriotizmus v postojoch a politike. Číňania aj Vietnamci ma prekvapili tým, že sa stále kritizovali za to, že sú zaostalí. Hanbili sa, že pľujú na zem, že majú v luxusných hoteloch pľuvatka aj na úradoch. Snažili sa toho zbaviť. Obdivovali západ a kopírovali všetko ako národný šport. Učia sa ako málo kto. Knižnice sú plné ľudí. V Rusku naopak som nepočul nič iné ako akí sú oni svetoví, mali pocit že si myslíme že chodia po stromoch a pri obchodných jednaniach vedeli z objímania prejsť do vyhrážok. Raz nám poslali chybnú várku súčiastok. Cely kamión. Najprv prosby aby sme to spracovali. Snažili sme sa ale nešlo to. Bola to technická chyba a naše stroje sa na to nedali prispôsobiť. Kolegovia tam šli kvôli inej veci na jednania. Odrazu ich vzali do inej kancelárie a začali v dobrom prehovárať. Oni nemohli rozhodnúť. Postupne sa im začali vyhrážať, že kým my nepotvrdime prevzatie, nepustia ich domov. Volali nám, aby sme tu dodávku prevzali. No hrozné. Potom ich poklepali po pleci a že to bola len šutka. Vodka a znovu oslavné rečnenie o Ruskom majstrovstve. Na rozdiel od Číňanov samé reči a skutek utek. Keď si myslíš, že si majster sveta tak sa nemôžeš zlepšovať. A takto ja vnimam aj sebakritiku vlastného naroda. A tvoja narážka na fašizmus: kto boli hlinkové gardy a čo robili? A kto tu zachraňoval židov pred nimi? Slováci. Takže my sme aj komunisti aj rusofili aj gardisti aj demokrati aj všetko možné. O to nejde. Aj Chorváti boli fašisti. Cela Európa bola chorá. A Nemci boli fašisti ale 34 rokov po druhej svetovej vojne boli v roku 1979. Rusi sú 34 rokov po rozpade ich utopického výmyslu v roku 2024 a oslavujú Stalina a v 1968 nám vraj prišli pomáhať od fašizmu. Už som hovoril čo mi na Ruskom režime najviac vadí? Viac ako ich vojna? KLAMSTVO
@viestta No hlavne, že Ty si bystrá a najmúdrejšia na svete, takých potrebuje opozícia...a čo sa mám postaviť na hlavu a kopať nohami a všetko sa zmení? A u Teba nie je dôležitá Tvoja bublina? Tvoja rodina, muž, dieťa, práca, záľuby, zdravie? To všetci prestaneme žiť a nadávať na politiku? Ty by si všetko zmenila, veď kandiduj v budúcich voľbách a zmeň svet, keď všetko vieš najlepšie...
@duunlo napisal "par fašunov bolo pri vlade"
Si hlupy. Fašistický bol celý parlament. Vo voľbách do Snemu Slovenskej krajiny v roku 1938, ktoré sa uskutočnili dňa 18. decembra 1938:
Jednotná kandidátka získala 97% hlasov. Z 63 poslancov bolo 50 členov pôvodnej HSĽS a 5 členov bývalej agrárnej strany. Ostatné zlúčené strany získali po 1 mandáte. Nemecká strana získala 2 mandáty a maďarská 1 mandát. Rusíni získali 1 mandát.
Asi netreba rozvadzať kto boli členovia HSĽS 😉

@slovakboy cize my sme taka fasisticka krajina, kolaboranti, tak?