icon

ID a nadštandardné príjmy: Riešenie pre spravodlivé posudzovanie?

Dnes o 06:40

Ráno ma potešil článok že idú siviac posvietiť na id hlavne takých ktorí majú nadštandardný príjem a poberajú ID
Krásny príkladom je murár čo prišiel o nohy a iteckar ktorý za Pc môže kľudne naďalej pracovať
Myslím že všetci vidíme rozdiel tak hádam svitá na lepšie časy a bude konečne kategorizácie invalidity a miery práce schopnosti.
Ešte by mohli konečne posudzovať maximálne materské a podpory a budem mať konečne pocit.ze v tomto štáte sa konečne začína aj premýšľať pri písaní zákonov. Tlieskam

spoony
Dnes o 12:07
@anonym_69d350

@spoony Ty si fakt mimo.Ano,zivnostnik ktory robi zakazku pre stat tak peniaze ktore dostane su aj z mojich dani.Co na takej jednoduchej veci nerozumies?A po druhe preco nedostavaju zdravotne sestry reps.vsetci statni zamestnanci vysluhovy dochodok?Oni sa narobia cely zivot na nocnych menej ako vojak?Ty mas predstavu co robia cele dni vojaci na kasarnach?Ano,hraju sa na vojakoch.Zarobia velmi dobre a este dostanu vys.dochodok.

@anonym_69d350 máš takú zvláštnu teóriu, ktorá mi dosť pripomína socializmus, lebo všetko je všetkých ....
Pretože keby sme to detailné pitvali tak asi 90 % zamestnancov nejakým spôsobom má platy naviazané na štát 😋a teda sú podľa tvojej teórie tvojimi odvodmi (napr. pekár, ktorý pečie pečivo pri páse, a pekárne dodávajú pečivo do kasární, nemocníc, škôl ...) A to mi pripadá úplne mimo teória. Každý si vyberá svoje zamestnanie podľa svojich schopností, priorít ... Vykonáva zamestnanie v súlade s pracovnou zmluvou, za to dostáva plat a z toho odvádza odvody ... Takže sú to jeho odvody, lebo sú z jeho platu, ktorý dostal za svoju prácu.
To že ty máš pocit, že to čo je výsledkom jeho práce nepotrebuješ je tvoj subjektívny pocit. To že ty máš pocit že sa za ten plat iba hrajú a závidíš im to, nech sa páči choď prejdú testami a hraj sa za ten plat aj ty. Ja by som to teda nerobila, ale to asi preto že viem čo všetko je za tým , aké obmedzenia k tomu patria o ktorých väčšina ľudí (ktorí si do nich radi kopnú ako ty, ale nemajú na to robiť tú prácu), ani nevie.
Takže ešte raz na záver tejto debaty, nerob si nárok na ich odvody, nie sú tvoje a teda z tvojich odvodový nie sú vyplacané ich výsluhové dôchodky.
A k tvojej druhej otázke, dôvod pre ktorý je všeobecne vo všetkých štátoch stanovený skorší odchod silových zložiek do dôchodku a nárok na výsluhový dôchodok je, že vykonávať ich špecifickú prácu v plnom nasadení je možné len určitý čas, potom to už nie je fyzicky ani duševne možné tak aby to pre štát bolo výhodné (zákon stanovuje aj vekovú hranicu).
A zvláštne je, že ani tie "vysoké" platy a výsluhové dôchodky za nič nerobenie (podľa teba) nie sú dostatočnou motiváciou aby mali naplnené stavy ...

anonym_cb3408
Dnes o 12:08
@lienka.7

@anonym_autor u nás treba prekopať nielen celý socialny systém, ale ale zdravotný. A zaviesť do neho tvrdú zasluhovost.

@lienka.7 Presne ako píšeš.. Treba prekopať celý systém od základov.

Ľudia sa naučili využívať ID hlavne na psycho diagnozy(aj keď väčšine nič nie je), lebo depresie,uzkosti, stresy ma dnes každý druhý, ako by to vyzeralo keby všetci sme žiadali o ID?

anonym_d9f98d
Dnes o 12:10
@anonym_cb3408

@lienka.7 Presne ako píšeš.. Treba prekopať celý systém od základov.

Ľudia sa naučili využívať ID hlavne na psycho diagnozy(aj keď väčšine nič nie je), lebo depresie,uzkosti, stresy ma dnes každý druhý, ako by to vyzeralo keby všetci sme žiadali o ID?

@anonym_cb3408 ver tomu, ze na uzkost a stres ID nedostanes, dava sa na depresie v takom stadiu, ked clovek si nedokaze ani umyt zuby, riad, postarat sa o domacnost, je slaby a je cely den v posteli a ver, ze casto krat mysli ako to ukoncit, lebo taky zivot straca na hodnote, ale to niekto kto v zivote nezazil pravu depresiu nepochopi a bude trepat hovadiny, je trapne v niecom sa nevyznat a tarat

anonym_cb3408
Dnes o 12:12
@anonym_d9f98d

@anonym_cb3408 ver tomu, ze na uzkost a stres ID nedostanes, dava sa na depresie v takom stadiu, ked clovek si nedokaze ani umyt zuby, riad, postarat sa o domacnost, je slaby a je cely den v posteli a ver, ze casto krat mysli ako to ukoncit, lebo taky zivot straca na hodnote, ale to niekto kto v zivote nezazil pravu depresiu nepochopi a bude trepat hovadiny, je trapne v niecom sa nevyznat a tarat

@anonym_d9f98d tak taky stav čo opisuješ sa už hádam dnes korigovať liekmi dá nie?Aby človek nebol ležiaci kvôli depresii..Takých kde nezaberu lieky na ťažké stavy je naozaj mini mini minimum

anonym_d9f98d
Dnes o 12:21
@anonym_cb3408

@anonym_d9f98d tak taky stav čo opisuješ sa už hádam dnes korigovať liekmi dá nie?Aby človek nebol ležiaci kvôli depresii..Takých kde nezaberu lieky na ťažké stavy je naozaj mini mini minimum

@anonym_cb3408 by si sa divila, ze nie vzdy to ide liekmi, mozu byt menene, vyskusane vsetky a stale zly stav, ku ktoremu sa potom pridruzuji tazke somaticke prejavy, vacsinou ak sa aj taky clovek zamestna po par dnoch je tam kde bol a nevladze, ver tomu, ze na psychike to neprida ked chces robit a nevladzes

svetlonos
Dnes o 12:30
@a0

@svetlonos niektoré si myslia, že opatrovateľský príspevok dostaneš len tak, lebo si podáš žiadosť 🤦‍♀️. Pritom koľké oň musia doslova bojovať, aj keď ho reálne potrebujú.

@a0
No veď práve. Mne sa tlak dvíha, keď niekto závidí takéto dávky. Keby si to je vždy z nich odzil, tak by inak spieval. Ale zdravému novému sa dobre mudruje. Keby sa tak každý o seba staral bolo by lepšie.

anonym_23a626
Dnes o 12:30
@anonym_cb3408

@anonym_cb3408 vážne? Môžeš mi prosím napísať aké sú to tie lieky aby som ich mohla povedať svojmu psychiatrovi, lebo sa liečim už 20 rokov, robím preto všetko a neviem sa zbaviť depresie a vôbec nevládzem žiť a tak veľmi chcem, žiť ako zdravý človek, pracovať. Napíš mi prosím tie lieky, lebo mi nič zatiaľ nezabralo a nikto mi nevie poradiť. Super že Ty to vieš

anonym_cb3408
Dnes o 12:31
@anonym_23a626

@anonym_cb3408 vážne? Môžeš mi prosím napísať aké sú to tie lieky aby som ich mohla povedať svojmu psychiatrovi, lebo sa liečim už 20 rokov, robím preto všetko a neviem sa zbaviť depresie a vôbec nevládzem žiť a tak veľmi chcem, žiť ako zdravý človek, pracovať. Napíš mi prosím tie lieky, lebo mi nič zatiaľ nezabralo a nikto mi nevie poradiť. Super že Ty to vieš

@anonym_23a626 v tom prípade treba prehodnotiť ci ma vôbec vyznam tie lieky brať a psychiatra navštevovať. Čo mi nepomaha to neberiem. Lebo tie lieky majú veľa nežiaducich účinkov, dokonca väčšina tých liekov depresiu zhoršuje.. Novinka čo

svetlonos
Dnes o 12:33
@anonym_f66d0a

@svetlonos zle si pochopila, ja mam ID (ten minam na liecbu, lekarov a pomocky) aj pracujem, a tiez by som milerada vymenila ten ID (vypocitany z odvodov) za plne zdravie. Cele je to smiesne ze sa tu zavidi aj choroba

@anonym_f66d0a
Aha, vyznelo to inak. Iróniu som nepochopila. Mám kamarátku, úžasnú ženu. Má viac detí s postihnutia mi. Rôznymi. Te op Fakt Ani z ďaleká všetko nepokryje, nevadí. Ale ona kôli tomu aj prácu nenájde, keďže je k deťom doslova pripútaná. To si ľudia predstavujú ako hurvinek vlaku a sú veľmi olytki v tomto prípade. Tebe prajem všetko dobré a nech máš vždy dostatok zdravia aj financií o.i. ♥️

janetinka27
Dnes o 12:35
@anonym_cb3408

@anonym_cb3408 ahoj, nech sa paci na navstevu na psychiatriu.tam uvidis aj ludi so silnou depresiou.vies,co je prirodzenym "liekom" na depresiu? Je to smrt, ktora choreho v tazkej depresii oslobodi. Od strednej skoly som mala velmi dobre kamaratky, z ktorych 3 koncili casto na psychiatrii.sikovne,inteligentne,vzdelane... co z toho, jedna umyva riad vo fabrike, druha je na ID a snazi sa zit a prezit,tretia je ucitelka na ZS, pricom v ziadnej dlhsie nevydrzi,lebo sa potrebuje preliecit na psychiatrii. Prve dve maju ID manzelov s psychiatrickymi chorobami, stretli ich na psychiatrii,rozumeju si,podporia sa.tretia je rozvedena,sama na zivot,vypiplala dieta v stavoch,kedy to chcela ukoncit,bolo to priserne,dopomohlo to aj k mojmu vyhoreniu.
Nic o tom nevies,nechcela by si to nikdy skusit,to mi ver,ti ludia cerpaju silu do zivota z uplnej hlbky seba sameho,ti ludia vo svojej slabosti podavaju silne vykony,ked kazdy den je bojom o prezitie a bojuju sami so sebou.to nie je ze lezat v posteli a nechciet ist rano do prace...

anonym_0ae19d
Dnes o 12:36

Mne vadia tehotenské dávky, materské dávky a ešte aj výsluhové dôchodky.

anonym_69d350
Dnes o 12:38
@anonym_0ae19d

Mne vadia tehotenské dávky, materské dávky a ešte aj výsluhové dôchodky.

@anonym_0ae19d Nemal(a) by si pisat,ze 40 rocni zdravi vojaci si nezasluzia vysluhovy dochodok,lebo ti to hned Spoony vysvetli.

anonym_d8aca1
Dnes o 12:39
@anonym_autor

@anonym_ed1d2b sprosta som, ja si to aspon priznam. Ale urcite nezavidim chorobu. Uvidime. Zatial som citala len toto.

@anonym_autor ale naozaj je rozdiel invalid a invalid .

anonym_b5ff0f
Odpoveď bola odstránená
anonym_d9f98d
Dnes o 12:41
@anonym_23a626

@anonym_23a626 presne o tom hovorim, tiez sa vzdy informujem aj sama hladam, ci nie je nieco nove na trhu, co zaberie a nema take neziaduce ucinky, ze ta na druhej strane odrovna inde

lienka.7
Dnes o 12:41
@anonym_b5ff0f
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_b5ff0f už si sa tu 🤮 tak môžeš scrollovat ďalej 👍

anonym_23a626
Dnes o 12:43
@anonym_cb3408

@anonym_23a626 v tom prípade treba prehodnotiť ci ma vôbec vyznam tie lieky brať a psychiatra navštevovať. Čo mi nepomaha to neberiem. Lebo tie lieky majú veľa nežiaducich účinkov, dokonca väčšina tých liekov depresiu zhoršuje.. Novinka čo

@anonym_cb3408 tak dobre, prestanem ich brať a čo mi teda pomôže fungovať? Lebo ja nevládzem, nemám energiu na nič. Do všetkoho sa musím neskutočne nútiť a často to ani nedám. Potrebujem pracovať aby som mala z čoho žiť. Pochodila som všetkých lekárov, menila ich, terapie dlhoročné, pohyb aj keď nevládzem, zdravá strava... Nič mi nepomáha. Čo mám podľa Teba ešte urobiť aby sa to zlepšilo? A mala som obdobie aj bez liekov ani to nepomohlo.

bosorkabb
Dnes o 12:43

Práveže pre štát aj SP je výhodnejší ten kto pracuje popri ID keďže nie je len pasívny prijímateľ ale aj odvádza dane a odvody.
Pre štát nie je výhodné ak je zena na MD,RP, OCR či berie tehotenské a už vôbec nie ak má predĺžený RP.
Ak už sa bavíme o peniazoch štátu.
Ten IT -ckar si to poriešiť živnosťou, založí a.s alebo jeho žena a jeho zamestná ako chráneného zamestnanca. Ale teba to ani nenapadlo.
Tak ako pri klasických dôchodcov, výsluhových či ľudí ktorý poberajú ID nie je možné,teda ústavne možné zakázať im pracovať. Už sa to riešilo veľa krát.
A to nepoberam ID ani akýkoľvek dôchodok.

anonym_b5ff0f
Dnes o 12:44
@anonym_87a07a

@anonym_autor keď už niekoho poteší článok o tom, že murár bez nôh poberá ID a plat a ID mu idú zobrať, tak inak ako zlý človek sa autor nedá nazývať, bohužiaľ.👎

@anonym_87a07a Zlý človek je slabý výraz. Je to obyčajná bezcharakterna, skodoradostna a zavistliva špina

anonym_b5ff0f
Dnes o 12:47
@anonym_69d350

treba zobrat vsetko vsetkym a nechat to politikom nech sa este viac nazeru a rozkradnu do poslednej bodky.A raz za rok vam daju karafiat a nejaky ten vulgarny vtip a vsetci z toho vytecieme...

@anonym_69d350 Presne tak, no slepice to nevedia pochopiť

anonym_d9f98d
Dnes o 12:47
@janetinka27

@anonym_cb3408 ahoj, nech sa paci na navstevu na psychiatriu.tam uvidis aj ludi so silnou depresiou.vies,co je prirodzenym "liekom" na depresiu? Je to smrt, ktora choreho v tazkej depresii oslobodi. Od strednej skoly som mala velmi dobre kamaratky, z ktorych 3 koncili casto na psychiatrii.sikovne,inteligentne,vzdelane... co z toho, jedna umyva riad vo fabrike, druha je na ID a snazi sa zit a prezit,tretia je ucitelka na ZS, pricom v ziadnej dlhsie nevydrzi,lebo sa potrebuje preliecit na psychiatrii. Prve dve maju ID manzelov s psychiatrickymi chorobami, stretli ich na psychiatrii,rozumeju si,podporia sa.tretia je rozvedena,sama na zivot,vypiplala dieta v stavoch,kedy to chcela ukoncit,bolo to priserne,dopomohlo to aj k mojmu vyhoreniu.
Nic o tom nevies,nechcela by si to nikdy skusit,to mi ver,ti ludia cerpaju silu do zivota z uplnej hlbky seba sameho,ti ludia vo svojej slabosti podavaju silne vykony,ked kazdy den je bojom o prezitie a bojuju sami so sebou.to nie je ze lezat v posteli a nechciet ist rano do prace...

@janetinka27 👏🫂

anonym_23a626
Dnes o 12:52

Ja som už dávno pochopila že politici sú iba odrazom ľudí, ktorí v danej krajine žijú. Nie politici ale ľudia sú na víne. Nemôžu túto krajinu viesť ľudia ktorí ju posunú vpred, iného zmýšľania, lebo ich jednoducho pri mentalite Slovenska nemá kto zvoliť. Preto najlepším riešením pre mladých ľudí je opustiť túto krajinu a nájsť si miesto na život kde je to inak.

anonym_b5ff0f
Dnes o 12:53
@lienka.7

@anonym_b5ff0f už si sa tu 🤮 tak môžeš scrollovat ďalej 👍

@lienka.7 Blahoželám k inteligentnej odpovedi. K téme niečo nemáš?

janetinka27
Dnes o 12:59

Mne nevadia ziadne davky
Materske, rodicak - nech je dieta v naruci matky milovane (dieta som mala po styridsiatke, nemala som ziadne tehotenske a matersku som mala kratsiu a ostatnym to prajem), prajem vyssi rodicak aj zenam, ktore nepracovali, lebo mozno nemohli,boli pred tehotenstvom prilis mlade a nestihli alebo mali iny dovod,trebars aj negramotnost
Vysluhovy dochodok - nech sa paci na misiu alebo pocas mimoriadnej situacie ist do pohotovosti alebo strazit poriadok, chodit ku bitkam, vrazdam, nahanat blaznov na cestach
ID - kto nie je chory, postihnuty, nepochopi
PN - aj ja som bola na operacii, aj inokedy na barlach a bola som PN a potom som sa zas vratila do prace
Davky neprisposobivym - som rada,ze som sa nenarodila v osade bez vody, neobhryzali ma potkany a nezneuzivali neumyti chlapi, ze som mala milujucich rodicov,rodinu, ze som dostala vzdelanie a nikto do mna nekopal pre moju biedu
Opatrovatelske - strojnasobit! Tu na Slovensku opatrujeme svojich chorych a starych, v mnohych krajinach sa o ludi staraju profesionalni opatrovatelia (system pochopil,ze vsetci budeme stari a slabi a kto sa o nas postara?)

V inych krajinach pekari pecu lepsi chlieb? Ze si zasluzia viac, to my si nezasluzime zo systemu nic? Zoberme chudakovi palicu a dajme vsetko do ciernej diery v mene ...

sara07
Dnes o 13:12
@anonym_23a626

@anonym_autor čo je to za blbý príklad. To neexistuje kritické myslenie? Veď ten murár bez nohy si predsa môže nájsť prácu kde nepotrebuje nohy a nemusí mať žiaden ID. Keď už spravodlivo tak pre všetkých. Môže robiť napríklad iteckara. Pri ID je predsa znížená pracovná schopnosť posudzuje sa pomerne prísne a musí platiť pre všetkých rovnako.

@anonym_23a626 si vážne myslíš že IT profesia je len tak sadneš za pc, spraviš si kurz a vieš😂😂 tak to by si sa divila , nerozumiem načo potom su v tomto odbore sš a vš
ak sa niekto vyuči za murara čiže skonši s učnovkou tak vie viac zarabat rukami ako hlavou
it maju preto tak vysoke platy lebo nie každy to vie robit

sara07
Dnes o 13:23
@spoony

@anonym_69d350 máš takú zvláštnu teóriu, ktorá mi dosť pripomína socializmus, lebo všetko je všetkých ....
Pretože keby sme to detailné pitvali tak asi 90 % zamestnancov nejakým spôsobom má platy naviazané na štát 😋a teda sú podľa tvojej teórie tvojimi odvodmi (napr. pekár, ktorý pečie pečivo pri páse, a pekárne dodávajú pečivo do kasární, nemocníc, škôl ...) A to mi pripadá úplne mimo teória. Každý si vyberá svoje zamestnanie podľa svojich schopností, priorít ... Vykonáva zamestnanie v súlade s pracovnou zmluvou, za to dostáva plat a z toho odvádza odvody ... Takže sú to jeho odvody, lebo sú z jeho platu, ktorý dostal za svoju prácu.
To že ty máš pocit, že to čo je výsledkom jeho práce nepotrebuješ je tvoj subjektívny pocit. To že ty máš pocit že sa za ten plat iba hrajú a závidíš im to, nech sa páči choď prejdú testami a hraj sa za ten plat aj ty. Ja by som to teda nerobila, ale to asi preto že viem čo všetko je za tým , aké obmedzenia k tomu patria o ktorých väčšina ľudí (ktorí si do nich radi kopnú ako ty, ale nemajú na to robiť tú prácu), ani nevie.
Takže ešte raz na záver tejto debaty, nerob si nárok na ich odvody, nie sú tvoje a teda z tvojich odvodový nie sú vyplacané ich výsluhové dôchodky.
A k tvojej druhej otázke, dôvod pre ktorý je všeobecne vo všetkých štátoch stanovený skorší odchod silových zložiek do dôchodku a nárok na výsluhový dôchodok je, že vykonávať ich špecifickú prácu v plnom nasadení je možné len určitý čas, potom to už nie je fyzicky ani duševne možné tak aby to pre štát bolo výhodné (zákon stanovuje aj vekovú hranicu).
A zvláštne je, že ani tie "vysoké" platy a výsluhové dôchodky za nič nerobenie (podľa teba) nie sú dostatočnou motiváciou aby mali naplnené stavy ...

@spoony ved to , predstavuju si že vojak z povolanie len pochoduje po placi alebo sa vozi na tanku
som zvedava ako by dali jedno jedine cvičenie, to je nielen fyzicka ale aj psychicka zataž
mali sme suseda vojaka z misie sa vratil chlap ako hora, každe rano chodil behavat a makat na vonkajšie cvičiace ihrisko .. mával noci že kričal zo sna, a teda prvy krat mi jedno nebolo čo sa deje
tiež nerozumiem ako niekto môže povedat že si vyslohovy nezaslužia , však len vojak
by som ich do plnej polnej oblieka a uvideli by sme kolko daju behat ..

anonym_23a626
Dnes o 13:27
@sara07

@anonym_23a626 si vážne myslíš že IT profesia je len tak sadneš za pc, spraviš si kurz a vieš😂😂 tak to by si sa divila , nerozumiem načo potom su v tomto odbore sš a vš
ak sa niekto vyuči za murara čiže skonši s učnovkou tak vie viac zarabat rukami ako hlavou
it maju preto tak vysoke platy lebo nie každy to vie robit

@sara07 to som samozrejme myslela ironicky

barborienka2001
Dnes o 13:35
@anonym_ed1d2b

Ešte zrušiť predĺžený rodičák, rodišovský príspevok 3r - po vzore západných štátov max, rok, alebo bez príjmu. Potom zrušiť všetky ID z mladosti, ako z mladosti, čo z mladosti, nemôže byť chorý mladý človek. 65 ročný týpek nemá čo byť na dôchodku, vie pekne kódiť z domu do 80tky. Zrušiť všetky opatrovateľské, všetky osobné asistencie, maximálne materské - cielené, maximálne podpory vyčeprané jedným dňom dovolenky.

@anonym_ed1d2b ty nemôžeš byť normálna neverím že takýto ľudia existujú ešte povedz že volíš Fica ...že predĺžené rodicaky opatrovatelske osobné asistencie normálne ti prajem aby ti odrezali nohy alebo ruky aby sa nemal kto o tebe starať ;) potom pochopíš to opatrovanie alebo osobnú asistenciu...

barborienka2001
Dnes o 13:37
@anonym_ed1d2b

@a0 ale už ho nedostaneš len tak. Čiže chváľme dnešnú vládu. Hlavne ich budú sprísňovať a krátiť. Tiež nebude môcž byť súbeh OP a práce apd. Takisto MD, RD, predlžené RD apd. Tešme sa všetci, ruka horeeeee.

@anonym_ed1d2b veď to len dva roky je teraz možný súbeh roboty dôchodku a OP veď preboha tie ženy s navždy chorymi deťmi si to zaslúžia

anonym_9f2e9b
Dnes o 13:38
@anonym_87a07a

@anonym_autor keď už niekoho poteší článok o tom, že murár bez nôh poberá ID a plat a ID mu idú zobrať, tak inak ako zlý človek sa autor nedá nazývať, bohužiaľ.👎

13 dochodky zrusit ako prve. Je chore, ze 13 dochodok berie aj dochodca, co ma 2000e. Tato čvarga si potrebovala kupit hlasy dementnych dochodcov a tak to tu aj vyzera.
@a0 su opatrovatelia, ktori maju min. 3-4 tisuc eur mesacne kvolu nasim deravym zakonom. Su prihlaseni na niekolkych ludi a za kazdeho beru €. To nie je vymysel. Mam to od posudkovej lekarky.
@anonym_ed1d2b nasu vladu chces za co chvalit? Ze nas vedie do riti a este dalej?

@anonym_87a07a mozno ten murar roky odrbaval stat a platil si ako SZČO minimalne odvody, kym ten ITckar odvadzal tisice do spolocnej kasy.