ID a nadštandardné príjmy: Riešenie pre spravodlivé posudzovanie?
Ráno ma potešil článok že idú siviac posvietiť na id hlavne takých ktorí majú nadštandardný príjem a poberajú ID
Krásny príkladom je murár čo prišiel o nohy a iteckar ktorý za Pc môže kľudne naďalej pracovať
Myslím že všetci vidíme rozdiel tak hádam svitá na lepšie časy a bude konečne kategorizácie invalidity a miery práce schopnosti.
Ešte by mohli konečne posudzovať maximálne materské a podpory a budem mať konečne pocit.ze v tomto štáte sa konečne začína aj premýšľať pri písaní zákonov. Tlieskam
este by mohli zobrat tehotenske (tehotenstvo nie je choroba) a subeh poberania platu a vysluhoveho
a aj tie opatrovatelske a pod aj na to nech si posvietia
Kedy si kto posvieti na osadníkov? Závisť ti oci kole, že niekto na vozíku robí účtovníčku? Chorobu závidiet?
Platy ministrov a prezidenta ti nevadia?
Ešte zrušiť predĺžený rodičák, rodišovský príspevok 3r - po vzore západných štátov max, rok, alebo bez príjmu. Potom zrušiť všetky ID z mladosti, ako z mladosti, čo z mladosti, nemôže byť chorý mladý človek. 65 ročný týpek nemá čo byť na dôchodku, vie pekne kódiť z domu do 80tky. Zrušiť všetky opatrovateľské, všetky osobné asistencie, maximálne materské - cielené, maximálne podpory vyčeprané jedným dňom dovolenky.
super že závidíš človeku aj chorobu alebo že niekto prišiel o nohy, máš sa čím chváliť. 🙂 A čo z toho budeš mat ty ako obyčajný občan že mu to zoberú? Presne tak, nič, takže fakt nerozumiem prečo ťa to tak teší..
ID by nemalo byt posudzovane podla prijmu, ale podla miery spolocenskeho uplatnenia. Su diagnozy, ktore jednoducho dost ovplyvnuju normaly zivot, a to clovek nevidi. Napriklad gastroproblemy, SM, Pokrutene chrbtice, ale aj niektore zenske problemy.... Niekto sa aj napriek tomu uplatni a niekto bohuzial nie. To nie je o vyske prijmu.
A naozaj vám príde v poriadku, že si tu ženy radia, ako si umelo navýšiť materské a odrbať štát? Alebo po tom, čo boli 10r doma a poberali peniaze od štátu získať odstupné a vyčerpať si jeden - dva dni dovolenky a získať maximálnu podporu? Uvedomujete si ženy, že aj tomuto odzvonilo? Už to nebude.
A naozaj vám príde v poriadku, že si tu ženy radia, ako si umelo navýšiť materské a odrbať štát? Alebo po tom, čo boli 10r doma a poberali peniaze od štátu získať odstupné a vyčerpať si jeden - dva dni dovolenky a získať maximálnu podporu? Uvedomujete si ženy, že aj tomuto odzvonilo? Už to nebude.
@anonym_ed1d2b toto mi vadi... Aj tehotenske a pn za somariny, nedodrzanie vychadzok... Ale ID kvoli chorobe, to nie, kvoli skutocnej, nie vymyslenej, lebo aj take su a boli...
ID by nemalo byt posudzovane podla prijmu, ale podla miery spolocenskeho uplatnenia. Su diagnozy, ktore jednoducho dost ovplyvnuju normaly zivot, a to clovek nevidi. Napriklad gastroproblemy, SM, Pokrutene chrbtice, ale aj niektore zenske problemy.... Niekto sa aj napriek tomu uplatni a niekto bohuzial nie. To nie je o vyske prijmu.
@13uzivatelka11 nerozumies asi vobec. nevadi.
@anonym_db92d0 ID ma sluzist ako nahrada prijmu. Samozrejme, ze viem, ze existuju rozne ochorenia, pri ktorych mas napriklad specificke cvicenie ci dietu. Terapie.
Vies, ak nechapete, ze proste niekde sa musi ubrat, aby sa inde pridalo? Kolkym z vasho okolia neuznali ani ciastocne ID? Kolky ludia robia cez bolest? ak takych nepoznate, ste asi ti stastnejsi. Ja poznam kopec ludi, co musia robit 40hod tyzdenne a denne su na liekoch len preto, ze im proste ID vobec neuznali.
Potom mame ludi, co ozaj normalne pracuju, hlavne sa to tyka Iteckarov, ci ludi, co maju moznost robit z domu, poberaju plny ID a este aj pracuju v takom pripade ID maju vlastne na co?
@anonym_ed1d2b si ober zenu co ma retazove porody, poznam v mojom okoli az 5 takych zien, odrobili mozno rok dva, potom 2-3deti, predlzene rodicaky, a pocas celeho bezal TPP a hned maju v systeme ze maju 10-15 rokov odrobene, a pritom za ten cas PRT odviedli na odvodoch a len cerpali. ( nepisem o pracujucich pocas rd)
@13uzivatelka11 nerozumies asi vobec. nevadi.
@anonym_db92d0 ID ma sluzist ako nahrada prijmu. Samozrejme, ze viem, ze existuju rozne ochorenia, pri ktorych mas napriklad specificke cvicenie ci dietu. Terapie.
Vies, ak nechapete, ze proste niekde sa musi ubrat, aby sa inde pridalo? Kolkym z vasho okolia neuznali ani ciastocne ID? Kolky ludia robia cez bolest? ak takych nepoznate, ste asi ti stastnejsi. Ja poznam kopec ludi, co musia robit 40hod tyzdenne a denne su na liekoch len preto, ze im proste ID vobec neuznali.
Potom mame ludi, co ozaj normalne pracuju, hlavne sa to tyka Iteckarov, ci ludi, co maju moznost robit z domu, poberaju plny ID a este aj pracuju v takom pripade ID maju vlastne na co?
@anonym_autor Dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav, ktorý spôsobí pokles schopnosti pracovať o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou osobou. A dievčina, nezabudni na to, že teraz sa to bude týkať aj materských, rodičovských, a všetkých týchto dávok po RD. Všetky tieto ulemo navýšené MD a dávny v nezamestnanosti mamičkám skončili.
@anonym_autor Dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav, ktorý spôsobí pokles schopnosti pracovať o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou osobou. A dievčina, nezabudni na to, že teraz sa to bude týkať aj materských, rodičovských, a všetkých týchto dávok po RD. Všetky tieto ulemo navýšené MD a dávny v nezamestnanosti mamičkám skončili.
@anonym_db92d0 chapem, ze diagnoz je velmi vela a je to velmi specificke.
@anonym_ed1d2b nepocula som nikde, necitala, ze budu riesit aj ine davky. Prave tie umelo navysene.
@anonym_autor keď už niekoho poteší článok o tom, že murár bez nôh poberá ID a plat a ID mu idú zobrať, tak inak ako zlý človek sa autor nedá nazývať, bohužiaľ.👎
@anonym_db92d0 chapem, ze diagnoz je velmi vela a je to velmi specificke.
@anonym_ed1d2b nepocula som nikde, necitala, ze budu riesit aj ine davky. Prave tie umelo navysene.
@anonym_autor budú moja, budú. Riešia sa už aj rodinné prídavky, všetky predĺžené rodičáky, a všetky tieto odrby mamičiek na materských. Či si si myslela, že len ID sa to týka? Ale no... zase taká sprostá nie si. Všetky tieto opatrenia idú ruka v ruke.
@anonym_autor budú moja, budú. Riešia sa už aj rodinné prídavky, všetky predĺžené rodičáky, a všetky tieto odrby mamičiek na materských. Či si si myslela, že len ID sa to týka? Ale no... zase taká sprostá nie si. Všetky tieto opatrenia idú ruka v ruke.
@anonym_ed1d2b sprosta som, ja si to aspon priznam. Ale urcite nezavidim chorobu. Uvidime. Zatial som citala len toto.
@anonym_autor keď už niekoho poteší článok o tom, že murár bez nôh poberá ID a plat a ID mu idú zobrať, tak inak ako zlý človek sa autor nedá nazývať, bohužiaľ.👎
@anonym_87a07a ja som z jej príspevku pochopila, že je rozdiel ak o nohy príde murár, ktorý už vo svojom remesle pokračovať nebude a ITčkar, ktorý môže ďalej z domu hlavou pracovať. Obaja majú ID, kým ten murár je bez šance si zarobiť a ITckar môže k ID zarábať ešte 2000 mesačne.
@anonym_ed1d2b sprosta som, ja si to aspon priznam. Ale urcite nezavidim chorobu. Uvidime. Zatial som citala len toto.
@anonym_autor no tak bud trochu fundovana. Riesi sa vsetko v jednom baliku. Cize ak ta tesia invalidne, a ver, ze chori ludia su zranitelna skupina, chapes, je materske a rodicovske sa riesia uz davno. Cize moja, skoncili ste doma mamicky na MD. A zabudnite na podporu statu 6m s maximalnou materskou a potom 3r doma si valat sunky za peniaze statu. Robit budes. A ked ochories, nebudes na PN. To len aby ti bolo jasne, lebo PN dnes bude iba clovek na smrtelnej posteli. A podporu od statu nedostanes, lebo na nu mat narok nebudes. A ked prides o zdravie kvoli praci, nedostanes ID. Co si neusetris, to nemas. A robit budes to 75tky. To asi chapes.
Napr si vezmi takého “zdravého roma”, ktorý poberá ID (možno mu nie je až tak hrozne)….. takému vôbec nezávidím ten ID. To je lajdák, ktorý nevie hospodáriť s peniazmi, neváži si ich, nikdy z nich nebude nič poriadne mať. A jeho život by som nechcela, nežila, nezávidím mu. Je to v mojich očiach chudák. 🤷♀️ a druha vec-rodičovstvo. Ak viem, že si dieťa kvôli financiám dovoliť nemozem, tak ho proste nemám. Ak ho viem do budúcna zabezpečiť (základne potreby), tak prečo nie? Zapamätaj si, každý sa ma tak, ako sa zariadi.
ak obmedzia pracu popri ID, tak by mali obmedzit pracu a podnikanie aj popri starobnom dochodku
ako sa to statu oplati tazko povedat lebo pre stat je prinosnejsi dochodca (ID alebo starobny), ktory sa napr aj moze rekvalifikovat a prinasa do systemu odvody a dane ako matka na retazovych materskych, ktora je cisto len poberac bez toho aby do systemu nieco prinasala
takze logicky ak sa obmedzi prijem do statu lebo dochodcovia nebudu robit popri poverani dochodku ale prejdu na ine formy alebo to nechaju tak, obmedzia sa vsetky davky a najma tie co mame nadstandardne a to je rodicovsky prispevok po dobu troch rokov
ID s nadstandardnym prijmom odvedie statu o dost viac ako z neho dostane co sa u matky na rodicovskej neda povedat
a ja som za to nech sa obmedzi praca pri poberani statnych davok ale nech nerobi nikto ani ID ani matka na rodicaku ani na opatrovatelskom vysluhovy dochodci alebo starobny dochodci
bud plat alebo davka
ak obmedzia pracu popri ID, tak by mali obmedzit pracu a podnikanie aj popri starobnom dochodku
ako sa to statu oplati tazko povedat lebo pre stat je prinosnejsi dochodca (ID alebo starobny), ktory sa napr aj moze rekvalifikovat a prinasa do systemu odvody a dane ako matka na retazovych materskych, ktora je cisto len poberac bez toho aby do systemu nieco prinasala
takze logicky ak sa obmedzi prijem do statu lebo dochodcovia nebudu robit popri poverani dochodku ale prejdu na ine formy alebo to nechaju tak, obmedzia sa vsetky davky a najma tie co mame nadstandardne a to je rodicovsky prispevok po dobu troch rokov
ID s nadstandardnym prijmom odvedie statu o dost viac ako z neho dostane co sa u matky na rodicovskej neda povedat
a ja som za to nech sa obmedzi praca pri poberani statnych davok ale nech nerobi nikto ani ID ani matka na rodicaku ani na opatrovatelskom vysluhovy dochodci alebo starobny dochodci
bud plat alebo davka
@anonym_f66d0a presne tak, zober si, ze clovek na ID s platom napriklad 3500 eur odvedie statu mesacne 1000 eur, a dostane 500 eur. Predtym odvadzal statu roky 1000 eur a neodostal nič. Mamička na MD, RD koľko odvádza štátu? Nič. Pracujúci ID je pre štát výhodnejší.
zrusit vysluhove dochodky policajtom,vojakom atd.Popri dochodku vacsina este pracuje.
vidiet ze mate velmi skresleny pohlad. Ze bud plat alebo davka? Ten ID - najma teda ciastocny, je ista kompenzacia za zdravotny stav. Ked raz mam znizenu schopnost pracovat o viac ako 40% oproti mojim vrstovnikom /pretoze tak sa to posudzuje/, tak si istu kompenzaciu k platu vo forme ID zasluzim. A zasluzi si ju aj ten imaginarny beznohy ITckar s platom 2000 eur - pretoze aj ked robi hlavou, musi sediet na tych kyptoch co mu ostali a to sedenie na stolicke je pre neho narocnejsie, ako sedenie na stolicke pre zdraveho cloveka.
k vyske ID sa je zbytocne vyjadrovat, ta ide podla odrobenych rokov a odvedenych odvodov - z vynimkou ID z mladosti. Tie su brutalne vysoke.
z mojho pohladu treba obmedzit / zrusit vysluhove dochodky - pretoze naozaj nie je OK ak clovek ostane pracovat na tej ustej stolicke, avsak uz ako civil, a pobera vysluhovy dochodok a este aj plat ako dovtedy.
@anonym_ed1d2b si ober zenu co ma retazove porody, poznam v mojom okoli az 5 takych zien, odrobili mozno rok dva, potom 2-3deti, predlzene rodicaky, a pocas celeho bezal TPP a hned maju v systeme ze maju 10-15 rokov odrobene, a pritom za ten cas PRT odviedli na odvodoch a len cerpali. ( nepisem o pracujucich pocas rd)
@anonym_autor prd, lebo prDis, nie prTis 😅
este by mohli zobrat tehotenske (tehotenstvo nie je choroba) a subeh poberania platu a vysluhoveho
a aj tie opatrovatelske a pod aj na to nech si posvietia
@anonym_f66d0a
A ty si v poriadku inak?? Môžeš si gratulovať, že na ten opatrovateľský nie si odkázaná! Máš predpokladám normálne zdravé deti, však? Štastny to človek!
Opýtaj sa matky postihnutého dieťaťa, či je spokojná a šťastná s opatrovatelskym alebo by menila s tebou - matkou zdravého dieťaťa!
A opýtaj sa jej, či sa pôjde pásť spolu s deťmi, keď by ani ten opatrovateľský nemala.
Veď rozmýšľaj trochu. Poznám 2 ženy s takýmito deťmi a sto x radšej by chodili do práce za minimálnu ale mali zdravé deti!
No hlavne, že ty vidíš len tých pár grošov, ktoré ani z ďaleká nepokryjú náklady na rehabilitácie, tobôž na ostatné potreby. Nemáš kúska empatie či som ťa nesprávne pochopila? Aj to je možné.
zda sa mi to ako hoax lebo neviem si predstavit ako murar bez nôh muruje , toho zavesia na žeriav , alebo ako natahuje omiektky ,alebo poklada dlažbu
reálne si to bez nôh ako neviem predstavit ako to fyzicky robi , zase niekto na niečo skočil
čo sa tyka ID itečkara ano ak je to pas napr, tak su dni ked vie fungovat normalne , su dni ked nie , a uprimne už vidim tu v pohodu v kancli ked by prišiela mam autizmus a som vaš novy kolego . jasne
ak su čo určite su po znamosti priznane ID treba potrestat a vyhadzat urad čo ich vydal, nie všeobecne ludi čo za nič nemôžu ale su na tom tak že sa im fakt neda pracovat
mimochodom čísla dávok ID alebo ID z mladosti su nič v porovnaní čo vynakladame na platy a paušalne nahrady ministrom, poslancom , xxy tajomnikom , catering, oslavy a podobne ktore realne nemusia byt také pomepezne
@anonym_f66d0a
A ty si v poriadku inak?? Môžeš si gratulovať, že na ten opatrovateľský nie si odkázaná! Máš predpokladám normálne zdravé deti, však? Štastny to človek!
Opýtaj sa matky postihnutého dieťaťa, či je spokojná a šťastná s opatrovatelskym alebo by menila s tebou - matkou zdravého dieťaťa!
A opýtaj sa jej, či sa pôjde pásť spolu s deťmi, keď by ani ten opatrovateľský nemala.
Veď rozmýšľaj trochu. Poznám 2 ženy s takýmito deťmi a sto x radšej by chodili do práce za minimálnu ale mali zdravé deti!
No hlavne, že ty vidíš len tých pár grošov, ktoré ani z ďaleká nepokryjú náklady na rehabilitácie, tobôž na ostatné potreby. Nemáš kúska empatie či som ťa nesprávne pochopila? Aj to je možné.
@svetlonos niektoré si myslia, že opatrovateľský príspevok dostaneš len tak, lebo si podáš žiadosť 🤦♀️. Pritom koľké oň musia doslova bojovať, aj keď ho reálne potrebujú.
@svetlonos niektoré si myslia, že opatrovateľský príspevok dostaneš len tak, lebo si podáš žiadosť 🤦♀️. Pritom koľké oň musia doslova bojovať, aj keď ho reálne potrebujú.
@a0 ale už ho nedostaneš len tak. Čiže chváľme dnešnú vládu. Hlavne ich budú sprísňovať a krátiť. Tiež nebude môcž byť súbeh OP a práce apd. Takisto MD, RD, predlžené RD apd. Tešme sa všetci, ruka horeeeee.
@a0 ale už ho nedostaneš len tak. Čiže chváľme dnešnú vládu. Hlavne ich budú sprísňovať a krátiť. Tiež nebude môcž byť súbeh OP a práce apd. Takisto MD, RD, predlžené RD apd. Tešme sa všetci, ruka horeeeee.
@anonym_ed1d2b tešila by som sa, keby to robila vláda, ktorá nezadlžuje štát ešte viac, napriek konsolidaciám, rovnako tak, keby podporovala firmy a aj tým zlepšovala finančnú situáciu štátu, aby peniaze kolovali a ekonomika nezamrzla. Lebo toto tešenia sa z hovna na zlatom tanieri je veľmi krátkozraké.
@anonym_ed1d2b tešila by som sa, keby to robila vláda, ktorá nezadlžuje štát ešte viac, napriek konsolidaciám, rovnako tak, keby podporovala firmy a aj tým zlepšovala finančnú situáciu štátu, aby peniaze kolovali a ekonomika nezamrzla. Lebo toto tešenia sa z hovna na zlatom tanieri je veľmi krátkozraké.
@a0 to bolo myslené ironicky. Všetky matky na MD/RD konečne skončili časy umelého navyšovania materského a podpory.
Vazne mas pocit, ze sa zacina premyslat pri tvoreni zakonov, na zaklade tohto? Vazne? Aj pri trestnom zakone sa premysla? Vlastne ano, premysla - tak, aby to sedelo nasim ludom. Ved ma Slovensku sa bezbreho kradne. Ti, co cerpaju tieto davky, su len kvapkou v mori. Kradne sa na najvyssich miestach a zakony sa tvoria tak, aby to vyhovovalo im. To, ze teraz si akoze posvietia na tych davkarov, tak to je kvoli tomu, ze Slovensko je totalne ekonomicky v prdeli a pad na hubu je nevyhnutny. Tak aby sa nepovedalo, ze len rozdavali z cudzieho, tak si akoze posvietia, ale bude to zas nedomyslene a skonci to takym fiaskom ako "adresna" energeticka pomoc.
A to pisem ako clovek, ktory na Slovensku nezije, cize nevyciciava ziadne davky, ak by chcel niekto rypat. Zijem v krajine, kde nemame ani zdaleka take socialne davky a pomoci. Ale toto aj slepy musi vidiet, co sa robi na Slovensku.

@anonym_autor pozerať sa na to ide bohužiaľ len preto, že vrchným nestačí to, čo už nakradli. Pre nič iné. Stále tu pri písaní zákonov nik nerozmýšľa a už vôbec nemyslí na bežných ľudí.