Je Slovensko skutočne banánovou republikou?
Dotklo sa vás vyjadrenie českého europoslanca, keď označil našu republiku za "banánovú"?
Chápem, že je to aktivita v rámci jeho predvolebnej kampane, ale dala som si četovi vysvetliť, čo je banánová republika a teda - podľa mňa príliš veľa vecí sedí na tú našu :-/
„Banánová republika“ je posmešné označenie pre krajinu, ktorá síce formálne môže byť demokratická, ale v skutočnosti:
Znamená:
- nestabilný politický systém – vláda sa často mení, parlament a inštitúcie sú slabé alebo zmanipulované
- korupcia a klientelizmus – rozhodujú úzke skupiny ľudí, ktorí si medzi sebou delia moc a verejné zdroje
- vláda v rukách oligarchov alebo zahraničných záujmov – skutočnú moc nemá ľud, ale pár jednotlivcov alebo firmy
- chudoba obyvateľstva vs. luxus elít – veľké sociálne rozdiely, často ignorované alebo prikrášľované
- zneužívanie práva a polície – zákony platia len pre niekoho, selektívna spravodlivosť
- manipulácia médií – informácie sú skresľované, opozícia umlčiavaná
nedotklo, je to tak žiaľ
Ma absolutnu pravdu. Sme Ficostan ci sa nam to paci alebo nie.
Zial je, v podstate system prevrtany korupciou, nie ze by na Slovensku nezili fajn ludia, to s tym nic nema, problem he, ze za tie roky v tom systeme nikto nic dobre nespravil a teraz to nabralo strasne obratky.
Pozrela som aj iné zdroje, teoreticky by to mohol byť ešte názov republiky, ktorá žije výhradne z exportu banánov 🙂
A teba sa to dotklo? Ty nevidis co sa t deje a zrazu si prekvapena ak to niekto presne a vystizne pomenuje?
Áno,sme. S prepáčením sprostí ľud všetko verí politickej špičke a prehrešky nevníma,veď načo. Hlavne,že je teplo,jedlo,internet aby sa mohlo vypisovať do diskusií.
A teba sa to dotklo? Ty nevidis co sa t deje a zrazu si prekvapena ak to niekto presne a vystizne pomenuje?
@viestta Mňa sa to nedotklo - myslím si to. Len ma zaujímalo vysvetlenie toho pojmu. Ale napr. včera sa Danko rozčuľoval, čo si to dovoľujú, nás takto nazývať. On asi tiež nevie, čo to slovné spojenie znamená.
Cicero z Revucej nevie vela veci. Jeho tajtrlikovanie netreba brat vazne.
Jasné, že sme banánová republika, sme na hanbu celému svetu, ....Rumuni nás už dávno vo všetkom predbehli....a my aj naďalej cuvame. Sme 👎👎👎👎👎
Národ , ktorý si zvolí 4. Krat určitú osobu bez výsledkov , si iné označenie ani nezaslúži . A tiež dva milióny dospelých ľudí si zvolilo tliachaca, lebo je pekný a nepošle synov do vojny si nič iné nezaslúži . Národ , ktorý zistí , že eurofondy Urcene na rozvoj turizmu idú do súkromných domov a nič neurobí ,si nič iné nezaslúži . A národ ,ktorému zahlásia, že kasa je prázdna ,do týždňa majú určiti ľudía zvýšené platy , nové funkcie vytvorené a pre ľudí čo to platia len zvýšená DPH,poplatky,dane atď ,si nič iné nezaslúži
Sme banánová republika, sme. Smutné ale je, že aj ČR a vlastne v kapitalizme asi všetky štáty okrem pár výnimiek. Všade vidím čo si zhrnula.
Samozrejme, že to sedí. Úplne všetko, do bodky, bohužiaľ.
nedotklo sa ma to v zmysle urážky, je mi smutno, pretože je to pravda
Samozrejme ze sme bananistan a to nemusim ani citat clanky a nazory druhych
Šesťdesiat miliónov eur. Presne toľko mala Pôdohospodárska platobná agentúra naliať do dotačnej schémy na podporu agroturizmu. Dnes, po takmer desiatich rokoch, sa však objavujú dôkazy o tom, že peniaze pravdepodobne skončili vo vreckách zopár ľudí, ktorí si za ne postavili súkromné vily či dokonca haciendy.
Čítajte viac: https://index.sme.sk/c/23497378/haciendy-a-vily...
Áno, sme, máme všetky znaky a sme učebnicovým vzorom banánovej krajiny. Nie, nedotklo sa ma to, neurážam sa za niečo, čo je bohužiaľ pravda.
Ano, je to tak, hlavne ked sa na to Slovensko pozeras zo zahranicia. Je neuveritelne, co ludia beru ako normalne, akceptovatelne a standardne. Polka parlamentu a vlady je bud obzalovana alebo bola vysetrovana s korupcie. Arogantny pristup vladnych politikov je z pohladu cloveka, zvyknuteho na slusne spravanie v zahranici, neuveritelny az sokujuci. Ono ked zijes v mastali, zvyknes si na smrad a az ked z nej vyjdes si uvedomis, ze si zil v zamorenom vzduchu. Preto tak Vela ludom pride situacia na Slovensku normalna, bezna akceptovatelna. Lebo ine nepoznaju a myslia si, ze vsade je to tak.
Danko sa nema co rozculovat, ale ma urobit nieco, aby to tu fungovalo inak a nie na posmech. A celkovo, dotknut by sa to malo najma tych zodpovednych, aby bud palili niekde prec a nechali to kompetentnym, alebo konecne zacali nieco robit, nielen hanbu na vsetky svetove strany.
Ano, je to tak, hlavne ked sa na to Slovensko pozeras zo zahranicia. Je neuveritelne, co ludia beru ako normalne, akceptovatelne a standardne. Polka parlamentu a vlady je bud obzalovana alebo bola vysetrovana s korupcie. Arogantny pristup vladnych politikov je z pohladu cloveka, zvyknuteho na slusne spravanie v zahranici, neuveritelny az sokujuci. Ono ked zijes v mastali, zvyknes si na smrad a az ked z nej vyjdes si uvedomis, ze si zil v zamorenom vzduchu. Preto tak Vela ludom pride situacia na Slovensku normalna, bezna akceptovatelna. Lebo ine nepoznaju a myslia si, ze vsade je to tak.
@carolynka keby v tom parlamente aspoň boli a pracovali, ale ešte tam ani nechodia a berú platy v tisícoch Eur.
Asi by sa oplatilo znížiť počet poslancov na 50. Aj tak hlasujú všetci podľa "veliteľa", tak zbytočne platiť viac kusov..
No....banánová republika je asi aj slabý výraz.....
Autorka - a všimla si si že PPA ovládajú roky stále ti istí ľudia??? Trošku sa v kolecku premiestnia, ale staletakmer ti istí.
Nedavno som čítala ako veľmi sa zhoršili naše dlhé roky budované vzťahy s ČR vďaka úžasnej smerovláde, ktorá už zničila čo mohla a pokračuje smelo ďalej.
hej, cloveku je az smutno z toho, kam sme to dospeli,,,,,ale co sa cudujem, ked sa stretnem s mladou kockou/ mamickou a ona obhajuje tuto smer a spol a po chvili sa dozviem, ze otec, ci svokor su uspesne taziaci podnikatelia z vlady smeru,,, tak hned je cloveku jasne, ze tak lahko nepride zmena,,, taha sa to napriec vsetkymi generaciami....ktore z toho profituju
Kebyže aspoň tie banány máme, ale toto nie.
A pamätáte si nie až tak dávny protest poľnohospodárov organizovaný ministrom agrorezortu Takacom a predsedom potom podpredsedom ppa Machom ? Aká zlá únia, ake zle podmienky pre dotácií, fuj fuj celá únia....no pekne divadlo hrali....a národ im to žral a žere ....ale ako pekne si oni porozdelovali peniažky, to už neporozpravaju
Ale veď presne definoval Slovensko,čiže banánová republika 😁. Všetko sedí do bodky. (Ináč hanbím sa ako pes,že nám sem musia chodiť kontroly z iných štátov, pretože my si tu nevieme "upratať") 🙄
A pamätáte si nie až tak dávny protest poľnohospodárov organizovaný ministrom agrorezortu Takacom a predsedom potom podpredsedom ppa Machom ? Aká zlá únia, ake zle podmienky pre dotácií, fuj fuj celá únia....no pekne divadlo hrali....a národ im to žral a žere ....ale ako pekne si oni porozdelovali peniažky, to už neporozpravaju
@rikarika mne to príde ako príliš "jednoduchý" podvod, väčšinou sa podvody dejú komplikované ,cez rôzne schémy a čo ja viem čo , a nie ,že sa "tvarim", že mám penzión a akože 5rokov žiadni hostia ,veľmi zaujímavé , viem,že asi sami seba kontrolovali ,alebo možno ani nie , veď sú ich stovky po Slovensku
@rikarika mne to príde ako príliš "jednoduchý" podvod, väčšinou sa podvody dejú komplikované ,cez rôzne schémy a čo ja viem čo , a nie ,že sa "tvarim", že mám penzión a akože 5rokov žiadni hostia ,veľmi zaujímavé , viem,že asi sami seba kontrolovali ,alebo možno ani nie , veď sú ich stovky po Slovensku
@jednoduchomaria89 Na Slovensko je príliš jednoduchý, áno,ale keďže vieme,ako to tu funguje s kritickým a analytickým myslením a vyšetrovaním(kontrolou),ja by som sa nečudovala,keď by tie eurofondy kradli rovno z pod nosa našim "orgánom" 😏. Banánová republika bolo ešte mierne pomenovanie.

Ved vsetko do bodky na nas sedi 😂