Nízka účasť na referende: Ako to vnímate vy?
Ako to vnímate vy?
Ako je možné, že keď máme ako národ vo svojich rukách príležitosť niečo ovplyvniť, väčšina sa "vzdá" tohto práva?!
Ako vravím... Som sklamaná...
@helenbozka Tak mal by byt iny system, malo by byt platne vzdy. Aj keby prislo len 10%. Ostatni by sa brali tak, ze neprisli, lebo im.je to jedno, takze moze platit to, o com rozhodli ti, ktorym to jedno nie je. Hned by to.vyzeralo inac, ale s takymto systemom bohuzial, tu je problem dostat ludi aj k volbam.
Asi sa tu teda väčšina nema tak zle ako nam nas pan Fico denno denne predhadzuje v médiách. Kazdy sa len sťažuje ale ked majú možnosť nieco zmeniť tak sa na to vykašlu. Sprostá slovac, radšej skloni chrbat, uskromni sa, ponadava v krčme nad pohárikom alebo spoza displeja mobilu ale neurobia nic. Hanba nam, sme ako národ odsúdení na zanik
Co si ine cakala od agitacie odstiepenej sekty od Matovica, ktora si urobila kampan za statne peniaze ? To bolo odsudene na neuspech a velmi dobre to sami vedeli od zaciatku, napriek tomu zatali sekeru do rozpoctu.
Co si ine cakala od agitacie odstiepenej sekty od Matovica, ktora si urobila kampan za statne peniaze ? To bolo odsudene na neuspech a velmi dobre to sami vedeli od zaciatku, napriek tomu zatali sekeru do rozpoctu.
@patrike je uplne jedno z koho strany to referendum prišlo. Podstatne boli otázky, ale tak očividne drvivá väčšina schvaľuje doživotnú rentu tomu chujovi. A zajtra sa bude zase arogantne vysmievať nam vsetkym lebo vsak jemu sa zije lahko a ostatní ho nezaujimaju. A potom to pôjde osláviť, vsak Cyril a Metod. To ze to zaplatíme všetci nikoho netrápi
zámerne to bolo dané na leto… od začiatku bolo jasné, že účasť bude smutná a referendum neprejde. Kiežby radšej peniaze, čo investovali do tohoto by dali do nemocníc…
Aspoň vidíš, aký sú Slováci bohatý národ. Takýto príjem vo výške iba 4 000 eur mesačne v čistom pre nich nič neznamená, takže 85 % národa, ktorí sú oprávnenými voličmi, zarába viac a radi mu prispeju omrvinkou.
Podstatné je aj niečo iné: v stredu, čiže pár dní pred voľbami zverejnila agentúra Ipsos výsledky prieskumu, v ktorom predikovala účasť v referende na 26,5 %.
Reálne výsledky už poznáme, a tak mi prieskum evokuje otázku: Keď sa agentúra sekla o viac než 10 % v odhade, čo je ďaleko viac, než je povolená štatistická odchýlka - pričom referendum iniciovali/podporovali opozičné strany, lepší výsledok by bol v ich záujme - nie sú podobne, v prospech opozičných strán nadsadené aj preferencie politických strán, a realita ich podpory je nižšia?
@patrike presne,a preto,aby Pelegriny nevyzeral zle,suhlasil s referendom.Ale zase tu zakladnu otazku,ci by teda chceli pad vlady ludia tak tu tam nedali.Tato jedina otazka by ludi k tomu dohnalo ist.Min.ludi,co su nespokojni.Ale to by sme tu nic ine nerobili len same referendum o pade vlady a davali nase dane len na to.
Podstatné je aj niečo iné: v stredu, čiže pár dní pred voľbami zverejnila agentúra Ipsos výsledky prieskumu, v ktorom predikovala účasť v referende na 26,5 %.
Reálne výsledky už poznáme, a tak mi prieskum evokuje otázku: Keď sa agentúra sekla o viac než 10 % v odhade, čo je ďaleko viac, než je povolená štatistická odchýlka - pričom referendum iniciovali/podporovali opozičné strany, lepší výsledok by bol v ich záujme - nie sú podobne, v prospech opozičných strán nadsadené aj preferencie politických strán, a realita ich podpory je nižšia?
@anonym_89c5de lebo sa pytali iba ludi,co pojdu a teda takto vznikaju tieto ich bludy ako vyhra ten a ten.Slovensko nema 1000ludi,co sa pytaju a z toho robia velmi,velmi skreslene vysledky.Nikdy takymto bludom neverte,ani teraz,ze psko vyhra.Aj to je blud.
@anonym_89c5de reálna skúsenosť - smerák po voľbách, zapojil sa do exit pollu - a oni sú na to aj hrdí - vedome klamal koho volil…
@helenbozka mozno keby tam bola aj ta otazka o skrateni volebneho obdobia tak by prislo viac ludi. Ale aj tak by ich asi nad 50% nebolo. Na slovensku su to vyhodene peniaze a je jedno kto by referendum organizoval.
@anonym_89c5de su, ja vidim 2 dovody
- prilis male vzorky
- neochota volicov koalicie odpovedat
Nikde pri tych prieskumoch nevidim kolko ludi odmietlo odpovedat z tych 1000. Alebo sa pytaju dovtedy kym im tych 1000 ludi neodpovie? To by potom vysvetlovalo tie nadsadene % opozicie
Máme najlepšiu vládu v histórii a pokúsi o jej diskretizaciu znovu nevyšli. Anglosas zas plače do vankúša že veľký slovanský národ odolal
Máme najlepšiu vládu v histórii a pokúsi o jej diskretizaciu znovu nevyšli. Anglosas zas plače do vankúša že veľký slovanský národ odolal
@anonym_63822a Lieciky si treba uzit vzdy rano a zapit vodou. Nemas za co.
myslím si že veľa ľudí je na dovolenkách čo by išli na referendum
@anonym_63822a “Máme najlepšiu vládu v histórii a pokúsi o jej diskretizaciu znovu nevyšli. Anglosas zas plače do vankúša že veľký slovanský národ odolal”
Velky slovansky narod? Myslis tym, ako nas? Horne Uhry?
Prebehla som si diskusie na viacerých fórach a podľa mňa mnohí diskutujúci nepochopili, že pre gro nezúčastnených voličov neboli podstatné referendové otázky o rente, či o znovusprevádzkovaní Špeciálnej prokuratúry.
Podstatné bolo to, že referendum inicioval niekto z opozície - a averzia obyvateľstva voči opozícii je príliš silná /myslím si, že v opačnom garde, čiže ak by nejaké referendum inicioval Smer, či niektorá z koaličných strán, nemalá časť prívržencov opozície by sa zachovala rovnako, čiže by referendum odignorovala, bez ohľadu na na znenie referendovej otázky./
@helenbozka ja som bola vecer s tym ze uz som vedela ze bude cele neplatne. Spravila som co sa dalo.bohuzial,v tejto republike uz stracam zaujem.o spolocne dobro a robim tak aby som si splnila obcianske povinnosti+prezila. Svoje deti uz smerujem na zivot v zahranici, prva dcera nastupuje na VŠ v Česku.dalsie deti dufam pojdu prec tiez
@helenbozka mozno keby tam bola aj ta otazka o skrateni volebneho obdobia tak by prislo viac ludi. Ale aj tak by ich asi nad 50% nebolo. Na slovensku su to vyhodene peniaze a je jedno kto by referendum organizoval.
@citronove_koliesko presne, zbytocne vyhodene peniaze, co by vedeli inac vyuzit. Kazde referendum prepadak.
@helenbozka Ja som z toho výsledku vôbec nie sklamaná, celá jeho príprava, zbieranie podpisov trvalo dlho, ľudia sami hovorili zberačom podpisov, že referendom sa nedá urobiť predčasné voľby (keď si to pred pár rokmi ich vláda schválila-vo svoj prospech), veľká väčšina ľudí si myslí, že v budúcnosti môže vláda, ktorá bude mať väčšinu rozhodnúť aj o tom, komu z politikov dať rentu a komu nie a tak isto usporiadať súdnictvo. V podstate bolo toto referndum zbytočné a nákladné.
Týmto referendom sa len chceli Demokrati zviditeľniť, lebo majú nízke preferencie a vysoké dlhy ešte z minulých volieb.
@patrike aku sekeru? Tvoj kolega aspon dostal bagetu a privyrobil si 100 eur. To referendum malo povodne tretiu otazku, ci ma skoncit tato vlada, ale Pelegrini ju zamietol. Napriek tomu, ze v minulosti uz referendum o skonceni inej vlady bolo. Plus bolo vyhlasene v juli, cez dovolenky. Plus boli vyhlasene a zmenene udaje o okrskoch. Pozeram na nete na urade mestskej casti, kam patrim, idem na referendum na Riazanska 75. Bolo mi povedane, ze sa to zmenilo a mam ist uplne inde, na Odborarsku 2. Predpokladam, ze kopec ludi sa im vykaslalo takto chodit po meste a hladat nove okrsky. Ked sa to zmenilo, preco to stale visi na stranke uradu? Take drobne "nedopatrenia", ktore tiez mali vplyv na referendum.
@anonym_63822a "Máme najlepšiu vládu v histórii" To hovorili hejslovaci aj o vlade Tisa, ked nakladali vagony do Osviencimu a vyznamenavali SS za vyvrazdovanie slovenskych dedin.
@anonym_63822a 🤪😬💩
@helenbozka chyba referenda bola, že nebola žiadna reklama, informácie ( predpokladám, že schválne), načasovanie ( tak isto schválne) a vyhodenie najdôležitejšej otázky: predčasné voľby, nedôvera vláde. Ale, žiaľ, bojím sa, že aj ďalšie voľby vyhrá táto lúza.
Ja som tiež veľmi sklamaná, nie z reverenda, ten výsledok však dal očakávať aj keď u nás bola účasť skoro dvojnásobná .
Ako zapisovateľka som musela ,,odsedieť svoje,, od skorého rána do neskorého večera v jednej komisií s nevlastnou dcérou násho byvalého suseda a mužovho kamoša. Vedela som že baba ešte nebola v komisii, dostala informácie, prislušnú literatúru možnosť zúčastniť sa školenia. Došla na bavorskú najnovšej rady začkove oblečenie kabelka ale IQ hojdacieho koňa, keby na ňu nestriehnem celý deň večer máme prúser
zámerne to bolo dané na leto… od začiatku bolo jasné, že účasť bude smutná a referendum neprejde. Kiežby radšej peniaze, čo investovali do tohoto by dali do nemocníc…
@a0 Koľko reálne z tých ľudí, čo sú na dovolenkách, by išli na referendum? Hádam si nikto nemyslí, že statisíce, ktoré chýbali k uspešnosti... Možno by bola účasť 20 percent, keby to nie je v lete, ale určite by to nepomohlo k úspešnosti referenda. To bude teraz taká barlička organizátorov, že keby to nie je v lete, je to úspešné... No nie je.
Takže miesto toho aby sa ľudia konečne spojili a prejavili aspoň trochu nespokojnosť sa zas len opäť potvrdilo, že táto krajina nemá nádej.
Ficovi zas a znova len voda na mlyn. Ďalšie voľby si už môže rovno oslavovať dopredu
@a0 Koľko reálne z tých ľudí, čo sú na dovolenkách, by išli na referendum? Hádam si nikto nemyslí, že statisíce, ktoré chýbali k uspešnosti... Možno by bola účasť 20 percent, keby to nie je v lete, ale určite by to nepomohlo k úspešnosti referenda. To bude teraz taká barlička organizátorov, že keby to nie je v lete, je to úspešné... No nie je.
@anonym_d8797e maju dobru vyhovorku. Moja kolegyna tiez bola nastvana, ze je to cez prazdniny, lebo ONA ma dovolenku. A co? Obcania opat ukazali, na com im zalezi/nezalezi. Nie su 3 miliony volicov na dovolenkach. To si len skutocne naivni ludia mozu mysliet, ze keby bolo inokedy, tak pride viac ako 50 percent.

@helenbozka je kultura nechodit tuna na referendum, tak sa necuduj, nie sme Svajciarsko