icon

Nízka účasť na referende: Ako to vnímate vy?

helenbozka
Včera o 21:43

Ako to vnímate vy?

Ako je možné, že keď máme ako národ vo svojich rukách príležitosť niečo ovplyvniť, väčšina sa "vzdá" tohto práva?!

Ako vravím... Som sklamaná...

citronove_koliesko
Dnes o 06:40
@anonym_d8797e

@a0 Koľko reálne z tých ľudí, čo sú na dovolenkách, by išli na referendum? Hádam si nikto nemyslí, že statisíce, ktoré chýbali k uspešnosti... Možno by bola účasť 20 percent, keby to nie je v lete, ale určite by to nepomohlo k úspešnosti referenda. To bude teraz taká barlička organizátorov, že keby to nie je v lete, je to úspešné... No nie je.

@anonym_d8797e presne to si myslim, a tiez ze aktualne neexistuje idealny datum, ani zadavatel a ani zlozenie otazok ktore by k urnam pritiahlo viac ako 50% volicov.

anonym_8fadc0
Dnes o 06:51

Asi už neveria v nejakú zmenu. Alebo neveria, že by mohli svojou účasťou niečo zmeniť.

anonym_e18c2f
Dnes o 06:59

Bolo jasne, ze referendum bude neplatne. Ved 9 z 10 doterajsich referend bolo neplatnych. Slovaci su povestni nezajmom o volby a naslednym vyplakavanim, ako sa im zle zije . (V 2020 odvolilo 65,8 percenta oprávnených voličov) Ale clovek by cakal, ze sa ludia zmobilizuju a pride tam aspon 40-50% a da najavo, ze sa im tu nieco nepaci. Potom nech ludia nevyplakavaju, ze su platy nizke, nehnutelnosti vzhladom na platy prilis drahe, ze je tu korupcia, za nas mozno vykopnu z eu, ktora jedina to tu drzi nad vodou.
--
Výsledky referenda sú platné, ak sa na ňom zúčastnila nadpolovičná väčšina oprávnených voličov a ak bolo rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda.

anonym_272107
Dnes o 07:08
@patrike

Co si ine cakala od agitacie odstiepenej sekty od Matovica, ktora si urobila kampan za statne peniaze ? To bolo odsudene na neuspech a velmi dobre to sami vedeli od zaciatku, napriek tomu zatali sekeru do rozpoctu.

@patrike presne tak. Nebola som kvoli tomu ze som nechcela podporit cloveka ktory by sa uz nikdy nemal nikomu pripominat.

anonym_cd7e59
@anonym_89c5de

Podstatné je aj niečo iné: v stredu, čiže pár dní pred voľbami zverejnila agentúra Ipsos výsledky prieskumu, v ktorom predikovala účasť v referende na 26,5 %.

Reálne výsledky už poznáme, a tak mi prieskum evokuje otázku: Keď sa agentúra sekla o viac než 10 % v odhade, čo je ďaleko viac, než je povolená štatistická odchýlka - pričom referendum iniciovali/podporovali opozičné strany, lepší výsledok by bol v ich záujme - nie sú podobne, v prospech opozičných strán nadsadené aj preferencie politických strán, a realita ich podpory je nižšia?

@anonym_89c5de Áno, realita podpory opozičných strán je zrejme podstatne nižšia, než uvádzajú prieskumy, niektoré sú fakt uletené a málo dôveryhodné, otázne je, o koľko - orientačne ak vezmeme počet zúčastnených v referende, mínus tí, ktorí hlasovali proti /asi voliči koalície/ plus povedzme 250000 - 300000 voličov opozičných strán, ktorí sa z najrôznejších dôvodov referenda nezúčastnili, ale v parl. voľbách by hlasovali - to je pravdepodobne momentálny maximálny výtlak celej opozície vrátane Demokratov a Aliancie, čiže plus mínus 1 - 1,1 mil. voličov.

To by opozícii na zostavenie vlády /aj s Matovičom/ stačilo len pri nízkej účasti vo voľbách, avšak bežne účasť býva v rozmedzí 60 - 69 %.

anonym_8773c8

1. Myslim ze otazky ref by mali byt naozaj vyznamne s celospolocenskym dlhodob. Vyznamom. To imho istotne neboli. Realne to nie je az vyznamna tema.
2. Vhladom na bod 1 bolo vacsine ludo jasne ze to neprejde pri sucasnom nastaveni pravidiel ref. . Cize zbytocne vyhodene peniaze.na vine nie su ludia ale cele to bolo zbytocne.

anonym_272107
Dnes o 07:15

@helenbozka tam isli hlavne protificovci. To bol zamer spojit sa. Kde ste boli pocas referenda 2023? To uz nevonalo co? Vtedy nebolo treba vyjadrit nazor, co? Vsetko iba podla potreby kedy sa to hodi...

anonym_a1f665
Dnes o 07:25

Ak by aj prešlo, nie je záväzné. Príde iná vláda a vie mu to zrušiť aj inak a dufam, ze aj zruší. Zbytočne vyhodené peniaze.

sara07
Dnes o 07:30

očakávala som aspon 25-30% ked už teda bolo
ked vyhodil pam prezident 3 otazku tak ho nemal ani vypisovat už , ale čo čakat od farizeja
že nebude platne sa vedelo a účasti dost pomohli rozličné maličkosti - zmenene obvody na poslednu chvilu, neakceptovanie e dokladu lebo stiahnutie ap na overenie bolo len doporučené nič viac , niekde nevedeli že niečo také je , dátum .. + ratali s pasivitou

anonym_a423dd
Dnes o 07:31
@anonym_272107

@patrike presne tak. Nebola som kvoli tomu ze som nechcela podporit cloveka ktory by sa uz nikdy nemal nikomu pripominat.

@anonym_272107 takže si podporila radšej Fica? Zaujímavé.

anonym_3598b9
Dnes o 07:32
@anonym_a1f665

Ak by aj prešlo, nie je záväzné. Príde iná vláda a vie mu to zrušiť aj inak a dufam, ze aj zruší. Zbytočne vyhodené peniaze.

@anonym_a1f665 vie mu to zrušiť novelou , keby bolo platné museli by hned ,

sara07
Dnes o 07:35
@anonym_272107

@anonym_272107 ja osobne matoviča som nemusela nikdy ,ani som neverila že si zvládne tu svoju skupinu
ale takto si podporila fica v podstate
vážne si myslíš že keby bol covid žeby to bolo iné, nikto nevie či by to nebolo ešte horšie , prísnejšie opatrenie atd ...

anonym_272107
Dnes o 07:37
@anonym_a423dd

@anonym_272107 takže si podporila radšej Fica? Zaujímavé.

@anonym_a423dd a ty Matovica? Zaujimave

anonym_272107
Dnes o 07:40
@sara07

@anonym_272107 ja osobne matoviča som nemusela nikdy ,ani som neverila že si zvládne tu svoju skupinu
ale takto si podporila fica v podstate
vážne si myslíš že keby bol covid žeby to bolo iné, nikto nevie či by to nebolo ešte horšie , prísnejšie opatrenie atd ...

@sara07 mne stacili nazory a slova tvorcov tohto refenda . Viac nepotrebujem..

sara07
@anonym_272107

@anonym_a423dd a ty Matovica? Zaujimave

@anonym_272107 a čo konkrétne ma matovič s týmto
cely parlament je popreliezany z jednej do druhej, odštiepené , delené , nezaradene a neviema aké časti
trhli neurobili to len oni , nič iné im nevyčitaš že boli dakedy s nim ?

sara07
@anonym_272107

@sara07 mne stacili nazory a slova tvorcov tohto refenda . Viac nepotrebujem..

@anonym_272107 konkrétne ? ktoré

anonym_272107
Dnes o 07:51
@sara07

@anonym_272107 a čo konkrétne ma matovič s týmto
cely parlament je popreliezany z jednej do druhej, odštiepené , delené , nezaradene a neviema aké časti
trhli neurobili to len oni , nič iné im nevyčitaš že boli dakedy s nim ?

@sara07 len vravim ze Vasa neucast bola podpora Matovica a ty mne vycitas tuto neucast ako podpora Fica. Fifty fifty ale ty si pripadas ta mudrejsia lebo sice si ho nemusela ale nechala si ho tak ....nie som o nic horsia ako Ty. Ani hlupejsia. Treba si spytovat aj svoje svedomie.

sara07
Dnes o 07:57
@anonym_272107

@sara07 len vravim ze Vasa neucast bola podpora Matovica a ty mne vycitas tuto neucast ako podpora Fica. Fifty fifty ale ty si pripadas ta mudrejsia lebo sice si ho nemusela ale nechala si ho tak ....nie som o nic horsia ako Ty. Ani hlupejsia. Treba si spytovat aj svoje svedomie.

@anonym_272107 lenža ja demokratov vôbec nespajam s matovičom teraz
v parlamente je kolko prelezenych, prezlečenych, odidenych a neviem akych poslancov
vyčitate demokratom niečo čo inde vôbec neberiete v uvahu
za mna to nebola podpora nejakej strany , moja učast bola otazka principu nič viac

anonym_272107
Dnes o 08:05
@sara07

@anonym_272107 konkrétne ? ktoré

@sara07 nebudem sirit vasne o covide a ockovaniu, kedze vela jedincov ma dodnes Stockholmsky syndrom...

anonym_272107
Dnes o 08:07
@sara07

@anonym_272107 lenža ja demokratov vôbec nespajam s matovičom teraz
v parlamente je kolko prelezenych, prezlečenych, odidenych a neviem akych poslancov
vyčitate demokratom niečo čo inde vôbec neberiete v uvahu
za mna to nebola podpora nejakej strany , moja učast bola otazka principu nič viac

@sara07 a tvoja neucast v roku 2023 bola tiez princip....ale ten co chcel mat princip vcera je divny

anonym_636a2d
Dnes o 08:21

Uplne zbytocne referendum, ktore povedalo:
- preferencie opozicnych stran (mimo extremu) su nadhodnotene v prieskumoch
- dalo obhajobu Ficovi k specialnej prokurature a k NAKA

sara07
Dnes o 08:21
@anonym_272107

@sara07 a tvoja neucast v roku 2023 bola tiez princip....ale ten co chcel mat princip vcera je divny

@anonym_272107 porovnávaš dve rozličné veci ,aj tie otázky su inak formulovane
a môžu mat iny vyklad - čo je už jedno teraz
v roku 2023 som sa mala dobre, mohla som podnikat popri TTP a ked pozeram dátum zrovna som makala , zrovna sme riešili pripravy na dovolenku
nepotrebovala som nič menit ani riešit
pozri ak bude vladnut a robit spravne smer. opatrenie pre ludi a tuto krajinu , nemám čo riešit
ty sa máš teraz dobre ? nechceš aby sa žiaden zákon alebo nariadenie zmenilo ?
máš pocit že štát šetrí a správne konsoliduje aj u seba ? kolko ludi zrušilo alebo pozastavilo sozč k 30.6 vieš ? máš pocit že čo sa deje na ministerstve kultury alebo životneho prostredia je v pohode ?
ja si moc dobre pamätám v akom srabe sme boli za mečiara , ako sme nadychli za dzurindu a ako ideme dole vodou teraz, mne osobne je jedno kto tam vladne ale nech vladne, tak aby som mohla normálne žit, a lutujem že sme sa za mečiara neodstahovali zo slovenska, a znova je tu táto tem u nás doma a dost reálna , nie sme na okoli prva rodina čo sa odstahovala alebo sa ide odstahovat,

anonym_d7bf1f
Dnes o 08:27

Ja som voliť bola aj s mužom, sme sklamaní z tejto slovenskej pasivity. Videla som plno príspevkov, ako ľudia radšej idú do prírody a pod.
Podotýkam, mladí ľudia vo veku 30-40. Asi tak im záleží na smerovaní tejto krajiny. Ja už fakt nemám slov na Slovákov...

anonym_272107
Dnes o 08:29
@sara07

@anonym_272107 porovnávaš dve rozličné veci ,aj tie otázky su inak formulovane
a môžu mat iny vyklad - čo je už jedno teraz
v roku 2023 som sa mala dobre, mohla som podnikat popri TTP a ked pozeram dátum zrovna som makala , zrovna sme riešili pripravy na dovolenku
nepotrebovala som nič menit ani riešit
pozri ak bude vladnut a robit spravne smer. opatrenie pre ludi a tuto krajinu , nemám čo riešit
ty sa máš teraz dobre ? nechceš aby sa žiaden zákon alebo nariadenie zmenilo ?
máš pocit že štát šetrí a správne konsoliduje aj u seba ? kolko ludi zrušilo alebo pozastavilo sozč k 30.6 vieš ? máš pocit že čo sa deje na ministerstve kultury alebo životneho prostredia je v pohode ?
ja si moc dobre pamätám v akom srabe sme boli za mečiara , ako sme nadychli za dzurindu a ako ideme dole vodou teraz, mne osobne je jedno kto tam vladne ale nech vladne, tak aby som mohla normálne žit, a lutujem že sme sa za mečiara neodstahovali zo slovenska, a znova je tu táto tem u nás doma a dost reálna , nie sme na okoli prva rodina čo sa odstahovala alebo sa ide odstahovat,

@sara07 za minulej vlady si moj 6 rocny syn isiel sam kupovat do obchodu darcek k Vianociam a ja som musela stat pred vchodom. Takze ano zle sa mi zilo a pani tvorcovia referenda boli sucastou mojich bezsennych noci. Kazdy ma svoj pribeh.

danica2711
Dnes o 08:36

@helenbozka pretože na Slovensku je to tak. Nepohnúť ani prstom, nájsť si milión výhovoriek, veď ono SA to vyrieši aj bezo mňa... napriek tomu potom (aj predtým) pindať na všetko a nemať ani toľko inteligencie, aby si uvedomili, že tým, že nepohli ani prstom, aby niečo zmenili, stratili morálne právo sťažovať sa. Je fakt pravda, že najťažšie a najpomalšie sa mení zmýšľanie ľudí, ale na Slovensku to ide teda extrémne pomaly. Ale čo sa čudovať, keď máme premiéra, ktorý si ešte stále nevšimol 17. november 1989...

anonym_5225b6
Dnes o 08:38
@anonym_272107

@sara07 za minulej vlady si moj 6 rocny syn isiel sam kupovat do obchodu darcek k Vianociam a ja som musela stat pred vchodom. Takze ano zle sa mi zilo a pani tvorcovia referenda boli sucastou mojich bezsennych noci. Kazdy ma svoj pribeh.

@anonym_272107 tebe sa zle zilo preto, ze tvoj syn si isiel sam kupovat darcek? Akosi nechapem

iwesska
Dnes o 08:38

Myslim si,ze sa tu ludia maju az prilis dobre. A kedze su lenivi sa pricinit o zmenu,zasluzia si drahe potraviny,nizke dochodky,nizke penzie. Skoda len,ze na to doplacaju vsetci a najma deti,ktore nemaju pravo sa rozhodnut v akej krajine budu zit. Od volieb neocakavam nic ine. Dobry gulas a ruza budu dostatocnou motivaciou pre tych,ktori volit pojdu, ti ostatni budu len nadavat na internetoch a pojdeme este hlbse do ritnej diery,ako sme teraz.

anonym_f8dc91
Dnes o 08:42

Ja som sa až teraz dozvedela, že bolo nejaké referendum. Ani netuším, čoho sa týkalo.

anonym_94c65b
Dnes o 08:44
@anonym_f8dc91

Ja som sa až teraz dozvedela, že bolo nejaké referendum. Ani netuším, čoho sa týkalo.

@anonym_f8dc91 teba prave rozmrazili?a takych tu na Slovensku mame statisice

anonym_0499d2
Dnes o 08:45
@muchotrafka298

@citronove_koliesko presne, zbytocne vyhodene peniaze, co by vedeli inac vyuzit. Kazde referendum prepadak.

@muchotrafka298 Okrem jedného - Vstup Slovenska do EÚ. Prinajmenšom je zaujímavé, že všetky referendá na Slovensku boli úspešne odignorovane, ale toto jediné zázračné vyšlo