icon

Pokrytecký novodobý feminizmus: práva len pre niektoré ženy?

2. apr 2026

všímam si casto v tychto diskusiách diskutujúcich, ktori si velakrat velmi protirecia a ani si to neuvedomujú, ale svojimi verejnými vyjadreniami, si dobre podkopavaju nohy. Napríklad tu diskutujú velmi casto volicky PS, ktori maju v programe aj temu feminizmu. Ale potom tieto iste diskutujuce, tu idu hodnotiť a zhadzovať zeny, ktore da rozhodli byt ženou v domacnosti, nechcú ist študovať vysokú školu, nemaju pracovne ambície. Tie iste osoby, ktore ,,bojujú" za prava žien, dehonestuju tie, ktore sa starajú doma o deti. Cize bojujú len za prava tych žien, ktore su v ich očiach tie prave zeny. Cize tie, co su vo vedúcich pozíciach, maju titul, vzdelanie. Nie je to podla vas pokrytecke? A tieto ine metre casto vidim aj v inych oblastiach. Len tato je teraz taka dost populárna

Strana
z5
anonym_4fcf0a
3. apr 2026
@majlo1234

@katkazatka citala som minule knihu sedliacky o vychodopolskych zenach okolo roku 1900, cite lahko to aplikovat aj na nase zeny. Podla tej knihy zeny pracovali este viac ako muzi, muz si odrobil na poli, ale zena vstavala este pred nim, doma vsetko obriadila, potom sla na pole a potom do vecera este doma lietala. Proste nic sa nezmenilo😅 aj ked nechodili do prace

@majlo1234 úplne rovnako ako moja babka s poľskými korenami. Polia, statky, dobytok, zahrada, kŕdeľ deti - všetci makali. To iste aj my v detstve i keď to uz bol asi iba taký odvar oproti originálu.

majlo1234
3. apr 2026
@anonym_4fcf0a

@majlo1234 úplne rovnako ako moja babka s poľskými korenami. Polia, statky, dobytok, zahrada, kŕdeľ deti - všetci makali. To iste aj my v detstve i keď to uz bol asi iba taký odvar oproti originálu.

@anonym_4fcf0a velmi tazke citanie a velmi tazky zivot. Uplne pod kozu sa mi to dostavalo

pr85
3. apr 2026
@anonym_4fcf0a

@pr85 to, že tie práva oficiálne majú, ešte neznamená, že ich aj všetci rešpektujú a že sa v celej spoločnosti uznávajú a dodržiavajú. Všakže..? 🤔

@anonym_4fcf0a Ale v iných civilizačných okruhoch ich ani nemajú. A najhoršie je, že práve z týchto civilizačných okruhov sa sem tlačia ľudia.

anonym_4fcf0a
3. apr 2026
@pr85

@anonym_4fcf0a Ale v iných civilizačných okruhoch ich ani nemajú. A najhoršie je, že práve z týchto civilizačných okruhov sa sem tlačia ľudia.

@pr85 to, že inde ich ani nemajú (podľa mňa ide skôr o tu mieru, alebo chceš povedať, že naozaj nemajú absolútne žiadne?) ešte neznamená, že to tu vôbec nie je potrebné...

anonym_a3ea37
3. apr 2026
@anonym_autor

@anjelicek26 ja nepíšem absolútne o témach, kde sa žena sťažuje, ze nemaju peniaze. Ja pisem o kritizovani žien, ktore nemaju vysokoskolske vzdelanie ( su považované za hlupane) od žien, ktore sa hlasajú k PS. K tej tolerantnej skupine, ktora ale neroleruje nazor, ze žena sa moze slobodne rozhodnúť byt doma, nestudovat. Uz to chápeš?

@anonym_autor nemozes normalne dat screenshot alebo skopírovať link na tému kde konkrétne označila poslankyňa PS ženy bez VŠ za hlupane?? Lebo bez toho klameš, zavádzaš a iba mutis vodu. Ked chces debatovať tak narovinu.

anonym_a3ea37
3. apr 2026
@simsalabim

@pr85 je potrebny, pretoze stale sa vela muzov odvolava na "tradicne hodnoty" kvoli vlastnej pohodlnosti (zena ma na starosti domacnost, deti, zena je s detmi doma, ked su chore, zena navari.....). Je potrebny, pretoze je spolocnost plna predsudkov voci zenam - zena nemoze byt dobry sofer, zena sa nemoze tak venovat praci ako muz, zena nemoze mat skusenosti s takymto remeslom, zena nema na to byt vo veducej funkcii, lebo nema riadiace schopnosti ako muz, zena si nezasluzi rovnaky plat za rovnaku pracu... Zena nema mentalnu kapacitu sa rozhodnut, ci a kedy bude matkou....Zena vsetko zvelicuje a preto ju netreba brat vazne (len sa pozri na zlahcujuci pristup mediciny k zenskym problemom, ci to je uz obycajny infarkt, alebo vyslovene zenske problemy ako menstruacne bolesti, menopauza, endometrioza...)
FEminizmus je velmi potrebny aj dnes, lebo spolocnost je stale nastavena tak, ze byt muzom je norma, zena je "druhe pohlavie" (Simone de Beauvoir). Vies o tom, ze nikde vo svete - ani v liberalnom Svedsku - sa este nedosiahla platova rovnost medzi pohlaviami?
Feminizmus sa dnes berie ako nadavka, ale z mojho pohladu je feminizmus iba opravnena poziadavka na rovnopravnost medzi pohlaviami. Nic viac a nic menej. Kazde preferovanie jedneho pohlavia - ci uz muzov alebo zien - povazujem za nespravne a diskriminacne - takze aj akykolvek radikalny extremny feminizmus odsudzujem. Ale vo svojej podstate na feminizme nie je nic zle.

@simsalabim aj klinické studie, testovanie liekov, zostavenie BMI bolo vsetko robene na mužoch a ženské telo a organizmus funguje a reaguje uplne odlišne 🙂

anonym_a3ea37
3. apr 2026
@viestta

@pr85 feminizmus je potrebny vsade, kde zeny nemaju rovnake prava ako muzi, vsade kde este stale nie je rovnaka moznost volby pre zeny.
Feminizmus a emancipacia su potrebne aj vo vasej domacnosti, pretoze ani tvoja zena nie je rovnocennym patrnerom, nema rovnake prava ako ty a nema rovnaku moznost volby ako ty. Tvoja zena zaziva vynuteny sex, nemohla si dat tetovanie, pretoze ty si tak rozhodol.

@viestta chuda jeho žena si ani gynekológa nemohla sama vybrať. On nie je za rovnoprávnosť žien. Ved keby sa jeho žena mohla slobodne rozhodnúť uz by si nikdy nezasulozil a mozno by bol ostal aj sam.

simsalabim
3. apr 2026
@anonym_a3ea37

@simsalabim aj klinické studie, testovanie liekov, zostavenie BMI bolo vsetko robene na mužoch a ženské telo a organizmus funguje a reaguje uplne odlišne 🙂

@anonym_a3ea37 ano, viem. Aj bezpecnostne pasy v aute su dizajnovane na muzske telo, atd. Ale z zrovnopravnenia by mali osoh aj muzi - nemuseli by “byt chlapmi” v kazdej situacii, mohli by sa viac venovat rodine, pripustit si zranitelnost… mnohi muzi trpia tym, ze musia byt tymi silnymi, lebo to caka spolocnost. Ze musia byt macho, mat krasne zeny a auta…. A potom sa zrutia.

anonym_983386
3. apr 2026

Mne je úplne jedno čo si kto myslí a robím tak aby to vyhovovalo nám v rodine.
Keď si doma na rodičáku, tak si lenivá voš, keď dáš decko do jaslí a ideš pracovať si karieristka a krkavčia mater. Keď nekojiš, si zlá matka. Keď kojiš, udrelo Ti mlieko na mozog. Keď máš jedno decko, si sebecká, keď máš viac ako dve nezodpovedná.
Vždy, vždy, vždy sa nájde niekto, kto Ťa bude kritizovať a bude si myslieť, že..... doplň si. Preto je mi to úplne jedno. Nie som žena v domácnosti. Mám pomerne ťažkú VŠ a vieš čo? Keby som nebola nútená, tak by som kľudne ženou v domácnosti bola. Manžel to viac krát navrhol ale proste by sme boli s peniazmi pomerne na úzko. Takže do práce chodím. Vrátila som sa po materských na pôvodné miesto. Zarábam nadpriemerne ale vo svojej koži som doma, s deťmi, keď pečiem, vozím ich na krúžky, vyrábame projekty do školy a podobne.
A či si nejaká trúba myslí, že som lenivá voš, či neschopná alebo závislá od manžela, je mi úplne jedno.

A čo sa týka tých jaslí. Opýtajte sa staršej generácie, ktorá sa musela po pol roku až roku vrátiť do práce a dať deti do jaslí alebo im deti vychovávali mamy a svokry. Toto sú totiž presne tie, ktoré chcú vychovávať Vaše deti, pretože si tie svoje vôbec "neužili". Opýtajte sa ich, či by radšej boli v práci alebo so svojimi deťmi?

karolinakr
3. apr 2026

zena sa fyzicky silou nerovna mužom, zapas v preťahovani by nemusela vyhrat, ale že sa ženy skôr psychicky zložia - tak to je blbost...viac samovražd je medzi mužmi ako ženami, takisto muži su percentualne viac pachateĺmi trestnych činov, čiže sebaovladanie u nich nie je silná stránka, a žena s 3 detmi, prácou a prípadne lenivym manželom xy rokov ťaha od rana do večera, nema čas na seba a vydrží to, znašaju mesačne bolesti, pôrody a vydržia- ženy sa neskutočne podceňuju, same seba zhadzuju a nekriticky davaju mužov na piedestál

anonym_0bb4d5
3. apr 2026

@anonym_autor ako vies, ze bojuju za prava zien? To, ze niekto voli PS, neznamena, ze bojuje za vsetko co ma PS v programe.

To co je za logika?

jogy1984
Včera o 07:34
@anonym_d59268

@jogy1984 mas ju slabo napozeranu.. je velmi nazorovo vyhranena.... ci dobre alebo nie, necham na posudenie kazdemu... ale je konzistentna a netrepe

@anonym_d59268 konzistentna vo svojich názoroch je . Bodaj by boli taký aj politici . Ale jej argumenty su často na vode

tenerifka
Včera o 08:12
@simsalabim

@anonym_a3ea37 ano, viem. Aj bezpecnostne pasy v aute su dizajnovane na muzske telo, atd. Ale z zrovnopravnenia by mali osoh aj muzi - nemuseli by “byt chlapmi” v kazdej situacii, mohli by sa viac venovat rodine, pripustit si zranitelnost… mnohi muzi trpia tym, ze musia byt tymi silnymi, lebo to caka spolocnost. Ze musia byt macho, mat krasne zeny a auta…. A potom sa zrutia.

@simsalabim teraz mimo temy-fakt pas v aute je otras kvoli prsiam, nadavam kazdy deñ....

Strana
z5