Uťahovanie opaskov: Ficova vláda zvyšuje platy len vybraným
Z doterajšieho konsolidačného úsilia Ficovej vlády je zrejmé, že pripravované opatrenia zaplatia firmy, banky, ale aj bežní ľudia. Šetriť na strane vlády či jej úradníkov by sa malo menej.
„Zatiaľ vidíme, že konsolidácia sa deje najmä na príjmovej strane rozpočtu, čo má potenciál utlmiť hospodársky rast, ktorý je kľúčom k udržaniu štedrej sociálnej politiky v budúcnosti,“ hodnotí analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.
Čítajte viac: https://index.sme.sk/c/23383308/rozpocet-fico-d...
To čo si ľudia zvolili majú...nikdy nezabudnem, keď za jeho vlády sa napr. prídavky na deti zvyšovali o centy za dva roky to bolo možno 1€...im na ľuďoch absolútne nezáleží...
Ako tam boli, keď PS nebola vo vláde? Či ako to funguje?
@katy084 tuším aj dochodky sa zvyšovali o pár EUR ročne 😏 , kde išli všetky prachy … ani jednu diaľnicu nemáme , dve poriadne železničné trate juh/sever … roztrepane nemocnice , deravé cesty s výmoľmi … bola som v Nemecku pred par rokmi v mestečku čo zatopilo a museli nanovo robiť veci , všetko upravené , vynovené . Ako sa Slovensko absolútne neposunulo od 90. Rokov vidno na filme miki , tam sa ani nemuseli trápiť , väčšina dedín zobrazená vo filme vyzerá ako z pred 30tich rokov
@gribka1 boli nominovany to je bezna prax napr p Hargas bol statny tajomnik na MIRRI a robilo tam plno ludi z ich kandidatky na dobrych postoch
@tom_i ano, ja mam ocakavania od kazdej vlady. Nie prehnane. Vymozitelnost prava. Zabezpecenie bezpecnosti obcana aj statu. Fungujuce skolstvo. Fungujuce zdravotnocstvo. Budovanie a oprava infrastruktury. A v neposlednom rade konzistentne podnikatelske prostredie, ktore je zarukou ekonomickej prosperity statu, tvorby HDP a tym padom aj dostatok penazi na vsetky body co som uviedla ale aj na socialne zalezitosti pre obcanov, ktori su na socialnu pomoc statu naozaj odkazani. Myslis si, ze Ficovlada IV toto zabezpecuje a zabezpeci?
@mamina7070 Takže sú zodpovední za ten systém? Okrem nich kto tam bol? Aj keď závažnejšie problémy má Slovensko, a buď sa začnú robiť veci poriadne, alebo sa z tej čiernej diery nikdy nedostaneme. Čo nemyslím, že títo dnešní politici, ktorý za svoju kariéru nič prevratné neurobili to dokážu.
@mamina7070 tu zbytocne budes niekomu vysvetlovat co funguje a co nie, je tu uderka co ofrfle aj farbu nasej vlajky, nieto nieco, co ma aspon nejaku funkcnost. By som chcel vidiet co by robili, keby vsetko bolo elektronizovane, ako napr. na filipinach, kde na BLS musi filipinec rezervovat termin napr. na ziskanie viza, ale kazdy den ma max. 3 pokusy o rezervaciu terminu a bez rezervacie sa s nim nikto nebude na urade bavit. Niesu ojedinele pripady, kedy sa o to snazia aj niekolko mesiacov. Rovnako tam funguje kopec roznych inych uradov. V takom japonsku, alebo cine si bez smarfonu s nainstalovanymi apkami ani nepiskne, lebo tam maju skoro vsetko vylucne online.
Ale u nas budu nadavat ludia, ze niekde musia odniest papier... ale riesit nocnu moru, ked v elektronickom systeme su chybne data, by nechcel urcite ani jeden z nich.
Bral by som späť Matoviča 🙂 Vtedy sa veci podľa môjho názoru dali do pohybu.
@viestta inštalácia toho velkeho betónoveho stlpu, ktorý doniesli nový, mohol stáť niekoľko tisic eur, lebo museli ho priniesť a osádzať tazke stroje + prekládka prebiehala na plošine. Pochybujem, ze na Sk by mi ho zadarmo takto nainštalovali len preto, ze už nechcem mat vedenie na streche. Aj hodiny stali tisíce, to im zrejme zadotoval stat a nie, toľko tisic za elektrinu som im doteraz nezaplatila. Nehovorim, ze je všetko v At lacné ako dane pri nákupe vozidla a následne emisná daň, aj taká družina v skole je drahšia (aj keď sa plati podľa toho, koľko hodín tam dieta realne chceš mat), aj smeti su o niečo drahsie, zvyšok ako u nás, ale diskutujúca sa má pýtala, čo davaju zadarmo, tak som sa podelila o skúsenosť. Na druhej strane tam trvá stavebne konanie 6 týždňov (s korupciou som sa nikde nestretla, lekár od teba nezoberie ani cokoladu) na Sk stavebne konanie trvá niekedy aj roky, nepotrebujes projekt za 5000-10000, stačí im projekt na jednom vykrese, čo stal volakedy 1000eur od projektanta. Vymožiteľnosť prava je rýchla, sudy su drahe, takze nikto sa zbytočne neodvoláva a rozsudky sa väčšinou rozriešia na prvom, druhom pojednávaní, čiže do par mesiacov. Na sk sa clen rodiny súdil o neplatnosť výpovede vyse 10 rokov, lebo sudkyňa bola stále PN (na Sk majú sudcovia plne hradenú PN, dostavaju 100% nahrady mzdy, nie ako bezny zamestnanec, takze to tie lemry radi využívajú).
A ja už iba dodám-predstavte si, že pri moci by bol Šimečka/dosadiť vhodného nepriateľa terajšej koalície/a tieto paušálne náhrady, zbytočné ministerstvá, odvody, doživotné renty, znižovanie trestov, púšťanie kriminálnikov atd atd by zaviedli za rok oni!To si neviete, čo by tu spustili tí, ktorí tu teraz zatvárajú oči a "šicko vporadku".😏
"Máme tu vládu, ktorá premieňa do praxe to, čo mala na bilbordoch, že neziskovkám ani cent. Nás bolo na Slovensku vlani v Úsmeve ako dar 102, dnes je nás 40. Veľké prepúšťanie zažíva aj Liga proti rakovine, Človek v ohrození, IPčko a iné. Ficova vláda likviduje aj tento pomáhajúci sektor." Nevadi , mame nové ministerstvo športu !! Co tam po lige proti rakovine … Alebo IP …
@tomasisa ....neviem,načo narazas.Prepac.Prestala som sa tejto téme venovať,lebo nie som tip,čo dokáže len nadávať a vstavat vzdušné zámky.
Ja sa len čudujem,že niektorí prispievatelia nejdú do politiky,keď majú riešenie na všetko a vedia presne,čo robiť a ako robiť dobre.By som ich volila.Rovna daň sa mi ľúbi úplne najviac.Skvely nápad.Je to presný opak toho,čo robí a ide robiť ich ospevovaná EU,ale dobre.😊
@doriiis Reagovala som na toto: @doriiis ja ta lutujem. Platit 3000€ mesacne statu za nic, a este to povazovat za spravne a obhajovat, ze sak v porovnani a tebou menej sikovni alebo vyslovene neschopni nemusia platit nic, ty rada zaplatis za nich, to musi byt nejaka mentalna proucha.
mala som dojem ze ta vanilkova zmrzlina zaradila medzi ludi s mentalnou poruchou, ja si myslim ze ludia bez empatie maju prazdnotu v dusi, v srdci, EQ na nule...tot vsjo, v podstate sa stotoznujem viacmenej co pises, z tvojim pohladom na vec
@tomasisa ked uz sme pri tych perinach, tak keby sa kazdy prikryval len takou perinou aku ma a nechcel by lepsiu asi sa dodnes prikryvame kozusinou z medveda niekde v jaskyniach. Chcet viac ako mam je tiez znakom, ze chcem sa mat lepsie a snazim sa k tomu lepsiemu dostat svojim usilim, teda znakom pokroku. (Ale je mi jasne, ze zdlzovat sa nad mieru, ktoru viem splatit nie je spravne. Len preco sme boli zadlzeni a rastol nam statny dlh aj za Ficovlady II a Ficovlady III, ktore vladli v casoch, ked sa ekonomike darilo viac ako dobre a vypadky v statnom rozpocte opakovane sanovali napriklad znarodnovanim druheho dochodkoveho piliera?)
@viestta nie som si ista ci si uviedla dobry priklad s jaskynou ale viem asi co chces naznacit....a to som myslela zadlzovanie nad mieru...asi sa ale nemozem s tebou suhlasit uplne tym druhym pilierom...A CHCEM ZDORAZNIT ZE NIE SOM ZA ZIADNU ZLODEJINU
ale druhy pilier je hlavne o tom ze vezmu bohatym ano aj jednym dychom dodam aj tym co si to zarobili ale tie rocniky okolo 70 /80 rokov svoje peniaze len daval a na konci dna rozumej na dochodku by toho moc nemali...ale mozem to vidiet zle.. kedysi som lakala ludi do toho piliera, mala som veeeeeeeelmi slusne provizie...ked mi uctovnicka, ktora si zmluvy a cisla dala do srobu na drobne tak mi povedala ze sa to starsim, skor narodenim vobec neoplati a spravcovskym oplati...prestala som to robit, sa mi to zhnusilo...cele ako to bolo...ale zlodej je len FICO , nie som a nebola som jeho volic, ale tak zjednosdusene ako sa tu niektore divaju na svet lebo Fico, tak to uz ani nezasnem..len sa usmievam ked citam...
@tomasisa mňa by zaujímalo z čoho si platila jeden mesiac daň 3000? Lebo napr. živnostníci, firmy robia daňové priznanie raz ročne, z čoho mi vypláva celkom logické, ze si mala jeden mesiac vyzsiu daň a nie je to nič zvláštne ani mimoriadne. Zamestnanci majú každý mesiac daň skoro rovnakú.
@makaronka01 ....to mala byť otázka asi na mňa.😊
No z toho,že som jeden mesiac zarobila 12 000 €.Pri takomto zárobku platíš 25% daň.🤷🏻♀️
@makaronka01 zamestnanci maju preddavky na dan take, ake im vypocita ich uctovnicka. Ak nechce aby mali na konci roka nedoplatok koli mesiqcom s premiami, tak odvedie v mesiaci v ktorom bol aj vyssi prijem, vyssi preddavok...

@viestta policajti dávali výpovede už za mikulca. Náš známy sa vzdal aj výsluhového dôchodku, chýbali mu dva roky. A zdravotníci? No pomlčala by som. Jednak rozhadaní lebo pravá strana chodby akože covidiva s príplatokom, ľavá bez a všetci sa na tej chodbe stretávali. Poznám X sestričiek, viem ich platy porovnať. A aj doktorov . Ale môžeme sa donekonečna baviť, nezhodneme sa. A môžeme mať očakávania, tie sa už nenaplnia