icon

Vláda schválila povinnú škôlku

22. aug 2025

Toto je tak nemozna vlada, zasahovat do rozhodnuti rodica. Uz sme ako v socializme ozaj 😡 Z akeho dovodu ma byt povinna skolka pre 3 rocne dieta, ved ani nieje tolko kapacit, peniaze niesu na skolky, ale hlavne, ze maju byt povinne.

Vláda schválila povinnú škôlku
anonym_c72e07
22. aug 2025

@anonym_autor ja budem musieť aj tak vybavovať domáce vzdelávanie kvôli škôlke. Syn má alergiu na bielkovinu kravského mlieka. Čiže by sok mu musela nosiť tri jedlá do škôlky 🤦‍♀️
Našťastie budeme mať bábo, takže ostane so mnou doma. Škôlka deťom veľa nedáva do života. Staršie deti som musela dávať iba na pol dňa inak bývali strašne chorí a psychicky zničení. Nemyslím, že škôlka je vhodná pre zdravý vývin psychiky a ani socializácie. Je to prosto miesto kde rodičia odložia dieťa kým idú zarábať peniaze.

lenkakravcova
22. aug 2025
@kiki68

@anonym_9056e0 aj tak je vzdy v prvaku sito na VS, hlavne tieto odbory, cize bud to tam zvladne, Alebo nie. Ked si kuchar zaplati doucko, tak why not?

@kiki68 to je pravda. Súhlasím.

anonym_9056e0
22. aug 2025

aké mš ? však detí sa rodí čoraz menej. u nás za min. rok sa narodilo 18 detí. za celý rok. pritom obec má 5000 obyv. mš poloprázdna.
suseda je riad. školy a do prvej tr. ide 15 detí.
zš obrovská. nie, nie sme ďaleký východ . stred sk

lupajole
22. aug 2025
@anonym_c18548

@lenkakravcova ak chcu byt doma,nech su doma bez penazi,ale nech nepoberaju predlzeny rodicak

@anonym_c18548 co ma predlzeny rodicak s povinnou dochadzkou do MS ? Predlzeny rodicak, je zo zdravotnych dovodov dietata ,ci? Ja ,co si pamatam, so synom som praveze bola doma kedysi (15 rokov dozadu)na predlzenom rodicaku , koly jeho vysokej chorobnosti.

lenkakravcova
22. aug 2025
@anonym_9056e0

aké mš ? však detí sa rodí čoraz menej. u nás za min. rok sa narodilo 18 detí. za celý rok. pritom obec má 5000 obyv. mš poloprázdna.

@anonym_9056e0 no vidíš, ale u nás na obci sa tohto roku hlásilo 24 deti a vzali iba 8 deti z kapacitných dôvodov. Mne dcéru nevzali napríklad. Nie všetky obce vymierajú.
Ako tie kapacity riešiť budú, to je vysoko otázne..

anonym_5997a3
22. aug 2025

@zuzana76 možno by si vedeli zrátať keby maturovali z matematiky 🤣🙈... Už to otáčam na srandu, ale toto ma normálne vytočilo. Nemáme kapacity aby sa v škôlkach plnohodnotne postarali o deti, ktoré tam chcú dať rodičia dobrovoľne a oni tam ešte idú natlačiť zvyšok detskej populácie... Neviem fakt čo týmto chcú dosiahnuť okrem spomínaného zaškolenie rómskych detí čo aj tak nedosiahnu...

anonym_c72e07
22. aug 2025
@anonym_9056e0

@anonym_9056e0 fakt? U nás je nejaký babyboom. Máme dve budovy škôlky a keby postavili tretiu tak aj tú zaplnia.
Ja sama čakám štvrté. A to sme stred Slovenska dedina blízko mesta.

zuzana76
22. aug 2025
@kiki68

@anonym_9056e0 aj tak je vzdy v prvaku sito na VS, hlavne tieto odbory, cize bud to tam zvladne, Alebo nie. Ked si kuchar zaplati doucko, tak why not?

@kiki68 ale na mnohych Vs ani nejake sito nie je, najma na humanitnych a potom tu mame XY vystudovanych filzofov, ucitelov, ktorí ale ucit nikdy nebudu, socialna praca a mnohe socialne a humanitne vedy a ti ludia skoncia ako pokladnici v tescu tak, ci tak.

anonym_9056e0
22. aug 2025
@lupajole

@anonym_c18548 co ma predlzeny rodicak s povinnou dochadzkou do MS ? Predlzeny rodicak, je zo zdravotnych dovodov dietata ,ci? Ja ,co si pamatam, so synom som praveze bola doma kedysi (15 rokov dozadu)na predlzenom rodicaku , koly jeho vysokej chorobnosti.

@lupajole mohla matka ísť do práce a dieťa do mš . to tie ľahšie prípady.

anonym_357359
22. aug 2025

Dalsie nesystemove riesenie. V sucasnosti nemame paky ani na to, aby sme motivovali, alebo dotiahli do skoly ziakov. Kde este 3 rocne deti. Akurat zahltia papierovackami aj ucitelky v MS a za ten plat to uz nepojde robit nikto pri zmysloch potom. Mala som ziakov, ktori neboli v skole niekolko rokov, ano rokov. Neriesil ich nik. Nemali sme o nich ziadne info. Tak ako skontroluju 3 rocne deti? Kto donuti rodicov, aby ich tam vodili? Uplne by stacilo, keby vyriesili toto. Mne to dieta staci aj v skole, hlavne nech tam je denne a nie raz do mesiaca. A poradim si, aj ked nechodilo do ms. Ja mam dieta, co psychologovia neodporucaju do MS, ani do malej skupinky deti. Nezvladlo by to
Nema vsak tabulkovu diagnozu, na ktoru by mi dali rodicak. Takze po zaplateni opatrovatelky mi ostava menej ako rodicak, lebo vsak ucitelka. Cele zle toto.

anonym_e1df25
22. aug 2025

Zase raz nieco nasi umelci dodrbali,ciganom uz nepomoze nic,maturita z matematiky to je genialny napad naozaj,tlieskam.Je cas asi znova zdvihnut kotvy a opustit to tu,vratili sme sa po x rokoch mimo Sk,sme tu presne dva roky a uz rok uvazujeme znova o odchode.Nastal cas veru.

liv1
22. aug 2025
@anonym_dbbf23

@anonym_autor Vitam hlavne tu maturitu z matematiky a na zaskoleni trojrocnych nevidim nic zle.

@anonym_dbbf23 preco myslis, ze je dobra matura z matiky? Ja som nemala, nevidim v tom ziaden prinos a mam VS ekonomickeho smeru. Ale zaujima ma aj iny pohlad

domka222
22. aug 2025

Ale príde mi to dosť nelogické? Jeden rok schvália predĺžený rodičovský, kde nevezmú dieťa z kapacitných dôvodov a na ďalší rok,nahádžme teda tie deti do škôlok, aj keď nie je kam.

zuzana76
22. aug 2025
@anonym_5997a3

@zuzana76 možno by si vedeli zrátať keby maturovali z matematiky 🤣🙈... Už to otáčam na srandu, ale toto ma normálne vytočilo. Nemáme kapacity aby sa v škôlkach plnohodnotne postarali o deti, ktoré tam chcú dať rodičia dobrovoľne a oni tam ešte idú natlačiť zvyšok detskej populácie... Neviem fakt čo týmto chcú dosiahnuť okrem spomínaného zaškolenie rómskych detí čo aj tak nedosiahnu...

@anonym_5997a3 ja si to uz zivo predstavujem. Rano ucitelke pride 25 deti, 3-4 rocných, kym jednych bude davat kakat na nocnik, iným bude pomahat obliekat sa, dalsiemu poda liecik, dalsiemu nasadi ortezku, s dalsim precvici logepedicke cvicenie, medzitym pripravi materialy na vyucbu, potom sa naobeduju, bude vsetkym pomahat, potom ich prezlecie do pyzamka a da spinkat, ucka sa rozleje na kolomaz, aby to postihala, ale bude popri tom uzasne vysmiata a s vysokym nasadenim sa bude tejto nehomogennej skupine venovat. A realita? poobede si vyzdvihnu deti rodicia, ucka vynervovana, rodiacia sklamaní, lebo si predstavovali, ako uzasne to bude fungovat. Na konci nejakeho obdobia napise ucitelka o kazdom dietati spravu a hodnotenie (slovnéé!!!), ako sa dieta zlepsilo, co dokazalo, ako tato reforma uzasne funguje, aby si ludia na ministerstve mohli pohladkat svoje ego a mastne pupky, aki su uzasni.

anonym_9056e0
22. aug 2025
@anonym_357359

Dalsie nesystemove riesenie. V sucasnosti nemame paky ani na to, aby sme motivovali, alebo dotiahli do skoly ziakov. Kde este 3 rocne deti. Akurat zahltia papierovackami aj ucitelky v MS a za ten plat to uz nepojde robit nikto pri zmysloch potom. Mala som ziakov, ktori neboli v skole niekolko rokov, ano rokov. Neriesil ich nik. Nemali sme o nich ziadne info. Tak ako skontroluju 3 rocne deti? Kto donuti rodicov, aby ich tam vodili? Uplne by stacilo, keby vyriesili toto. Mne to dieta staci aj v skole, hlavne nech tam je denne a nie raz do mesiaca. A poradim si, aj ked nechodilo do ms. Ja mam dieta, co psychologovia neodporucaju do MS, ani do malej skupinky deti. Nezvladlo by to
Nema vsak tabulkovu diagnozu, na ktoru by mi dali rodicak. Takze po zaplateni opatrovatelky mi ostava menej ako rodicak, lebo vsak ucitelka. Cele zle toto.

@anonym_357359 to by si bola radšej doma? neodporúčam . som doma roky pri dieťati s diagn. a je to hrozné. ja by som išla pracovať hneď. vieš aké je to náročné byť roky doma? samozrejme s dieťaťom z ktorého nemôžeš spustiť oči.

lupajole
22. aug 2025

Inak zbytocne dohady😄Ja si aj tak myslim, ze ked tato vlada skonci, nova vlada tuto povinnost zase zrusi a takto to pojde dokola🙈😃Ved oni nemaju ako priiestory , tak ani ucitelky. A kym tento zakon zacne plynut uz sa bude rusit😄

anonym_66d7a1
22. aug 2025

@anonym_autor všetko bude o 3 roky inak.Ved len logicky už teraz nemá kto učiť v škôlke, škole, nie sú kuchárky atď...neverím, že k tomu príde.Kto bude chcieť dieťa vzdelávať doma bude si musieť nájsť osobu tutora, ktorý dieťa povedie, preskusa s patričným vzdelaním.Uz ideme cestou Japonska kde deti od nízkeho veku sú v inštitúciách a poslúchajú a vychovávajú sa poslusni občania štátu s režimom a pracovitosťou.tzv.stadovitost
Chvála Bohu, že mám deti už školákov a mohla som s nimi byť doma dlho a nikto mi nič neurčoval.
Aj tak nemajú priestorové kapacity neprejde to je to len bublina, ktorá splasne.Preco by som nemohla mať deti súrodencov doma syn mal 3,5 r, keď sa narodila dcéra muž často služobne preč neviem si predstaviť ráno ju budiť a zanasat syna do škôlky a každé 2 t choroby stačilo mi, keď nastupil ako starší, ale aspoň dcéra už nebola miminko.Tu ide skôr o predĺžené rodičovské neplatené a odvody, ktoré štát platil matkám
takto bud práca, alebo úrad práce a tam ponúknu nevyhovujúce miesto a vyradia.Ako vždy ide iba o peniaze na nesprávnom mieste

lenkakravcova
22. aug 2025
@zuzana76

@kiki68 ale na mnohych Vs ani nejake sito nie je, najma na humanitnych a potom tu mame XY vystudovanych filzofov, ucitelov, ktorí ale ucit nikdy nebudu, socialna praca a mnohe socialne a humanitne vedy a ti ludia skoncia ako pokladnici v tescu tak, ci tak.

@zuzana76 tie má stať proste zrušiť. To že bude maturita z matiky nerieši to že máme na Slovensku školy, ktoré poskytujú ľudí ktorí skončia na úrade práce. Ale hlavne že zdravotné sestry chýbajú..

hederamonstera
22. aug 2025
@anonym_8d221e

@hederamonstera v anglickú od polroka ideš do prace, alebo bud doma zadarmo. Ci chceš ci nie, buď dáš do ja šiel, alebo ti dieťa výchova niekto cudzí, opatrovateľka. Neviem si to ani predstaviť.

@anonym_8d221e anglicko je hrozna krajina

zuzana76
22. aug 2025
@lenkakravcova

@zuzana76 tie má stať proste zrušiť. To že bude maturita z matiky nerieši to že máme na Slovensku školy, ktoré poskytujú ľudí ktorí skončia na úrade práce. Ale hlavne že zdravotné sestry chýbajú..

@lenkakravcova no ved a vznikaju dalsie a vyber sa nerobi, uz sa robi nabor

zuzana76
22. aug 2025
@lenkakravcova

@lenkakravcova presne tak, chybaju zdravotnici, socialne zariadenia a personal pre seniorov, caka sa roky na umiestnenie a bude to horsie, lebo bude starnut silna generacia a na toto sa nemysli dopredu?

anonym_9056e0
22. aug 2025

nie sú zas až tak všetky mš ani v meste zaplnené.
asi 2 roky dozadu tu na mk dávala jedna matka zoznam mš v krajskom meste kde v takmer každej bolo volné niekoľko miest. tu 2 tam 3. keďže to bolo kr. mesto tak tých mš bolo pomerne dosť. nie je zas až taký veľký baby boom.
na ministerstve vidia koľko je miest volných.

anonym_9056e0
22. aug 2025
@zuzana76

@lenkakravcova presne tak, chybaju zdravotnici, socialne zariadenia a personal pre seniorov, caka sa roky na umiestnenie a bude to horsie, lebo bude starnut silna generacia a na toto sa nemysli dopredu?

@zuzana76 aké stárnuť. však budeš robiť dlho , dôchodku sa tak skoro nedočkáš. tak aké soc. zariadenie.

hederamonstera
22. aug 2025
@anonym_c72e07

@anonym_autor ja budem musieť aj tak vybavovať domáce vzdelávanie kvôli škôlke. Syn má alergiu na bielkovinu kravského mlieka. Čiže by sok mu musela nosiť tri jedlá do škôlky 🤦‍♀️
Našťastie budeme mať bábo, takže ostane so mnou doma. Škôlka deťom veľa nedáva do života. Staršie deti som musela dávať iba na pol dňa inak bývali strašne chorí a psychicky zničení. Nemyslím, že škôlka je vhodná pre zdravý vývin psychiky a ani socializácie. Je to prosto miesto kde rodičia odložia dieťa kým idú zarábať peniaze.

@anonym_c72e07 presne tak. Je to miesto kde rodicia odlozia deti, aby mohli ist do prace a kde deti zazivaju stres z odlucenia. Nic ine. Vsak su aj studie, ktore ukazuju, ze rozdiely medzi detmi (ktore chodili vs nechodili do skolky) sa o par rokov vymazu.

anonym_4786e9
22. aug 2025
@anonym_c18548

Ja som spokojna,treba dostat romske deti do skolok a po druhe,skoro vsade ide zena po polroku spat do prace iba na Slovensku sa rozmohol taky nesvar,ze zeny su s detmi doma do 6rokov

@anonym_c18548 zabudni na to, že tie rómske deti do škôlky aj budú chodiť. Nechodia ani teraz predskolaci, nebudú ani potom 3 a 4 roční. A predĺžený rodičak je pre deti s diagnozami, ak dieťa ostáva doma len tak, matke je hradené iba zdravotné, nedostáva nič. Okrem toho, v najbližších rokoch idú do dôchodku pomerne silné ročníky učiteliek. Som zvedavá, kto ich nahradí. Dcéra mojej susedky bude končiť VS predskolsku a elementarnu pedag. a do škôlky sa nastúpiť rozhodne nechystá, ani dve rocnika ich nie. Pred tromi rokmi skončila tu školu jej sestra, tiež nešla do MS, pracuje ako asistentka v jednej firme. Plat, ktorý má dnes by v škôlke mala možno pred dôchodkom. Toto kým vláda nevyrieši, na zaškolenie 3 ročných môže zabudnut

zuzana76
22. aug 2025
@anonym_9056e0

@zuzana76 aké stárnuť. však budeš robiť dlho , dôchodku sa tak skoro nedočkáš. tak aké soc. zariadenie.

@anonym_9056e0 jemine, zabudla som 😀

bubuzu
22. aug 2025
@zuzana76

Podla mna mali zriadit nejake institucie v takychto inkriminovanych osadach, kludne mohli chodit povinne s detmi aj ich matky a tam by sa im venovali socialne pracovnicky a ucitelky a ucili ich jazyk, zakladne zrucnosti, hygienicke navyky, bezne veci ako farby, napocitat do 10, zvierata, basnicky, citali im rozpravky a vzdelavali a pripravovali by takuto skupinu. A aj matky by mohli zostavat a naucili by sa ako sa funguje v spolocnosti, Vzdy treba zacat od matiek, tie vychovavaju a su s dietatom viac.

@zuzana76 však také už existuje. Volá sa to omamy tuším a robia kus dobré práce.

anonym_9056e0
22. aug 2025
@lenkakravcova

@lenkakravcova zdr. sestier by aj bolo dosť, len radšej idú do zahr.

zuzana76
22. aug 2025
@bubuzu

@zuzana76 však také už existuje. Volá sa to omamy tuším a robia kus dobré práce.

@bubuzu ved ja viem, ale to som myslela ako povinne pre romov, institucia, ktora by ich zastresovala a poviine by tam chodili matky s detmi.

diablikovci
22. aug 2025

Mali schváliť ak rodič nemá maturitu tak dieťa musí ísť od 3 rokov do školky a ak ma maturitu tak jeden rok môže byt doma ma domácom vzdelávaní.
Ja som čítala takú verziu, že mali schváliť.