icon

Zakázali bicyklovanie detí na chodníku. Je to správne?

28. okt 2025

Tento štát už naozaj nie je normálny. Vraj dieťa nemá čo hľadať na chodníku na bicykli. No prosím pekne! Kde inde má také malé dieťa jazdiť? Na ceste medzi autami ? To už fakt zdravý rozum odišiel na dovolenku. Namiesto toho, aby podporovali, že deti trávia čas vonku, robia z toho pomaly trestný čin 🙄

A hlavne že kradnúť sa môže, mať kasína je v poriadku 🤑. Ale päťročné dieťa na chodníku, to už je problém! 🤯

Sú po novom deti úhlavným nepriateľom tejto vlády?
V poslednej dobe samé zákony, ktoré deťom viac škodia než pomáhajú. Namiesto podpory rodín a zdravého detstva tu dostávame len ďalšie nezmyselné zákazy 🤦‍♀️

anonym_2f42a8
29. okt 2025
@nyusika

@anonym_f30ed7 hej hej...kazda zodpovedna matka posle svoje trojrocne dieta na cyklochodnik - nech sa priuci od vaznych cyklistov.

@nyusika to myslis vazne ze mama posle niekam svoje trojrocne dieta? Je uplne jedno kam, aj na detske ihrisko. Ak by to bolo napr. v Anglicku, Francuzsku...tak socialka si po dieta pride a matke ho odoberie, je to zanedbanie starostlivosti.

sima2111
29. okt 2025
@anonym_2f42a8

@sima2111 ja vidim u vas uplne iny cyklochodnik, takze bud nepoznas vlastne mesto, alebo...skoda slov https://www.google.com/maps/@48.8894085,18.0230...

@anonym_2f42a8 však na ten cyklochodník sa musím asi nejako dostať nie? 😅 skus porozmýšľať najprv..

eva8
29. okt 2025
@anonym_2f42a8

@777januska777 ak nechce jazdiť autom môže ísť po chodníku s kočíkom/vozíkom alebo tlačiť bicykel s dieťaťom v sedačke a neohrozovať jazdou po chodníku chodcov.

@anonym_2f42a8 privelmi teoretizujes....

sima2111
29. okt 2025
@anonym_2f42a8

@sima2111 preco potom ukazujes cyklotrasu na sidlisku a nie mimo sidliska? Vela ludi nalozi bicykle do auta alebo do vlaku, autobusu a odvezu sa s detmi mimo mesto a idu na cyklovylet do prirody. Cyklotrasy v mestach su pre tych, ktori daju prednost bicyklu pred autom alebo MHD a potrebuju sa v ramci mesta niekam dopravit a nie na cyklovylety s detmi po meste popri dopravnych tepnach.

@anonym_2f42a8 ja neviem či ty máš IQ v pod 80 alebo nechápeš, že na tu cyklotrasu, ktorá ma xy kilometrov sa musím z toho svojho sídliska nejako dostať. A dostanem sa k nej po takých počmáraných cyklochodníkoch ako som ukázala, takže je bezpečnejšie pre moje 7 ročné dieťa ísť po chodníku aj za cenu pokuty.
Keď nevieš čítať s porozumením tak sa vráť do školy. A nie, nebudem kvôli 4km nakladať bicykle do auta.

ivec16
29. okt 2025
@sima2111

@anonym_f30ed7 Takto vyzerá “cyklochodník” u nás.ozaj si nenechám zabiť dieťa nejakým retardom. Takže nie je cyklochodník ako cyklochodník..

@sima2111 Trencin dolinecka… hej tu je to brutal a uz nejedna nehoda s cyklistom, ked vodic zprava nedal cyklistivi prednost 🫣

anonym_2f42a8
29. okt 2025
@sima2111

@anonym_2f42a8 ja neviem či ty máš IQ v pod 80 alebo nechápeš, že na tu cyklotrasu, ktorá ma xy kilometrov sa musím z toho svojho sídliska nejako dostať. A dostanem sa k nej po takých počmáraných cyklochodníkoch ako som ukázala, takže je bezpečnejšie pre moje 7 ročné dieťa ísť po chodníku aj za cenu pokuty.
Keď nevieš čítať s porozumením tak sa vráť do školy. A nie, nebudem kvôli 4km nakladať bicykle do auta.

@sima2111 posledna veta hovori za vsetko. Radsej ohrozis deti, nez by si nalozila bicykle do auta. My to mame na cyklotrasu 2 km a bicykle nakladame. A nielen my.
S matkou ako ty nebudem stracat cas....

liv1
29. okt 2025

Vy tomu fakt niektore verite, ze budu kontrolovat deti na bicykloch na chodnikoch 😁

eva8
29. okt 2025

Nie, chodci nemajú zákaz kráčať rýchlejšie ako 6 km/h. Analytik vysvetľuje, čo novela skutočne znamená
https://www.ta3.com/clanok/1018013/nie-chodci-n...

autor
29. okt 2025

Prídem si večer na MK a žasnem kam debata došla.

Nick založený tento mesiac píše ako ho zrazí 5 ročné dieťa, anonym ako mu sundá jeho dieťa iné na odrážadle. A top, že 30+ ľudí ani netuší aký je aktúalne v platnostni zákon a myslia si, že dieťa doteraz po chodníku na biku chodiť nemohlo. No zaujímavé.

A to že sa teraz vtipkuje, že to je o chodcoch, to akože si reálne niekto myslí, že tie vtipy sú doslovné ? Že ľudia nechápu, že to je len definícia skrz cyklistov a kolobežkárov ? To vážne je potreba vysvetlovať?

ivec16
Autor odpoveď zmazal
777januska777
29. okt 2025
@anonym_2f42a8

@777januska777 nepisem o ziadnom dietatku ale o cyklistoch a kolobezkaroch na chodniku. Vsak prejdi sa v BA po Prazskej, Sancovej, Trnavskej, Bajkalskej, Racianskej...a budes rada ak ta na elektrobicykli alebo elektrokolobežke nezrazi rozvazac Boltu. Vodici MHD tiez vedia svoje, ked im z chodnika vbehnu rovno pred bus a ledva ubrzdia, ze cestujuci popadaju. Z chodnikov si urobili dopravne tepny a riaditkami bezne vrazaju do chodcov. Tiez nedavno dvaja seniori na elektrobicykloch vedla seba po chodniku a na upozornenie povedali, ze sa po ceste boja jazdit. To je uz chore, naco si potom kupuju elektrobicykle, ved to je motorove vozidlo, to uz aj mopedy a skutre maju jazdit po chodníkoch? A deti vozit v sedackach po meste na bicykli? Otec a dve malé deti na bicykli v sedackach, zacalo prsat a chcel s nimi nastupit do busu. Pri nastupovani neudrzal bicykel a ten spadol aj s detmi na cestu medzi nastupny ostrovcek a dvere busu. Ohrozil zdravie a zivot vlastnych deti...

@anonym_2f42a8 lenze tato novela je aj o detoch. Pozri si to, deti na bicyklikoch s doprovodom. Ja som si zažila uz všeličo na chodníku. Ale predseda si nemyslim, ze toto ma byt na ochranu chodcov a v žiadnom pripade to nebudem obhajovať. Tato novela je čistá šikana, reálna ochrana by sa dala dosiahnuť inym znením zákona, toto je čistá neschopnost. A ďalšie odputanie pozornosti a netusim od čoho zase. Ale zabralo, ideme sa tu dohadovať o blbom zákone, ktory nemam hlavu ani pätu a nebudeme riešiť rozkradanie. Vedia to ti smeraci.

bluka2
29. okt 2025
@anjelicek26

U nas v DE to tak bolo vzdy.. do 10 rokov na chodniku, potom robia v skole testy a maju vyuku dopravnu, aby to dali...

@anjelicek26 u nas inde v DE je to do 8 r. na chodniku. Moja dcera chodi od 9r. normalne v premavke po meste - do skoly to ma dalej. Ale maju na skolach trening bicyklovania

777januska777
29. okt 2025
@liv1

Vy tomu fakt niektore verite, ze budu kontrolovat deti na bicykloch na chodnikoch 😁

@liv1 jasne, ze nebudu, ale mna skor zaujima preco sa mame tvarit, ze tento blud je normalny a tvrdiť, ze aj tak sa nebude kontrolovať. To akoze vlada nema ine veci na praci ako len uzakonovat hovadiny, ktore bude aj policajtom trápne riesit?
Ale ako som uz povedala, toto je ďalšia vládna clona. Začal sa riesit zbabrany trestný zakon, baterkaren a samozrejme predražené nákupy atd. Tak bolo treba rýchlo nieco vytiahnuť, ved nech sa ludia hádajú a nam nech dajú pokoj, my si tu teraz kradneme.

liv1
29. okt 2025
@777januska777

@liv1 jasne, ze nebudu, ale mna skor zaujima preco sa mame tvarit, ze tento blud je normalny a tvrdiť, ze aj tak sa nebude kontrolovať. To akoze vlada nema ine veci na praci ako len uzakonovat hovadiny, ktore bude aj policajtom trápne riesit?
Ale ako som uz povedala, toto je ďalšia vládna clona. Začal sa riesit zbabrany trestný zakon, baterkaren a samozrejme predražené nákupy atd. Tak bolo treba rýchlo nieco vytiahnuť, ved nech sa ludia hádajú a nam nech dajú pokoj, my si tu teraz kradneme.

@777januska777 tak mi povedz, ako by si ty riesila chodnikovych piratov? Niekde zacat museli. Alebo nechame tych blaznov lietat po chodnikoch nadalej? Uz sa konecne oslobodte od toho kto to schvalil

anonym_505e3d
29. okt 2025

@anonym_autor Nas jeden bicyklovy debil skoro zabil s malou dcerkou na chodniku, lebo na nom siel strasne rychlo. A ja sa dost casto ako chodec citim ohrozena a som stastna, ze uz nemam male deti, lebo sa po chodniku ponaly bojim aj ja chodit, lebo raz je to elektricka kolobezka, ktora preleti, potom bicykle, castokrat bez zvončeka, staci moj blby pohyb a bicykel ma zramuje. Co este take male dieta, ktore si bezka po chodniku dolava, doprava ..

Ale to neznamena, ze sa mi ten zakon paci. Inak to mali vymyslieť.. dat inu rychlost, vyssiu o nieco. vyberat, naozaj vyberat pokuty. Zjavne je prilis vela urazov kvoli bezohladnym cyklistom a kolobezkarom, len klasika, hura system..... :/

autor
29. okt 2025
@liv1

@777januska777 tak mi povedz, ako by si ty riesila chodnikovych piratov? Niekde zacat museli. Alebo nechame tych blaznov lietat po chodnikoch nadalej? Uz sa konecne oslobodte od toho kto to schvalil

@liv1 chodnikový pirát je už podľa predošlého znenia pokutovateľný. Táto novela to nijak nerieši. Ak išiel na biku dospelák bez detí už teraz mohol dostať pokutu. Je to babrácky nezmysel zase raz, čo trestá jedine deti.

777januska777
29. okt 2025
@liv1

@liv1 riešila by som to tak ako doteraz. Dnes mas bicykle normalne zakázané na chodníkoch a stacilo by zaradiť kolobezku k bicyklom. Takze prepac nedokazem sa odosobnit od toho kto to schválil, ked schvaľujú uplne blbosti.
Vážne ti tato vlada stojí za to aby si sa ich zastavala? Uvedomujes si, ze fico a cela vlada nie su absolútne žiadni bojovníci voci liberalizmu a západu vsak? Im je uplne jedno nejaky západ a východ. Oni vidia peniaze ake mozu vytrieskat zo štátu a podla toho menia rétoriku. A ked to uz nepomáha, vytiahnu nejaku blbost aby sa ludia dotahovali a ty namiesto toho aby si sa pozrela na smer triezvo, sa ich budes zastávať, lebo tvoje srdce a hlava si nechce pripustiť, zeby si sa nechala tak oklamať. A to nevravím ako kritiku, sama som si presla tym, ze som verila smerakom a ich klamstvam, preto viem ako ta hlava este stale hľadá nejake racionalne vysvetlenie, aj ked tam žiadne nie je.

777januska777
29. okt 2025
@liv1

@liv1 asi si toto video uz videla, ale davam ho tu znovu. Ako Flasik zalozil smer a stvoril Fica a na com smer stojí. Nemáš tam žiadne hodnoty, žiadnu cestu, žiadny zmysel, len manipulácia

https://www.youtube.com/watch?v=NNvRVHsaksA
deedol
30. okt 2025
@anonym_2f42a8

@sima2111 posledna veta hovori za vsetko. Radsej ohrozis deti, nez by si nalozila bicykle do auta. My to mame na cyklotrasu 2 km a bicykle nakladame. A nielen my.
S matkou ako ty nebudem stracat cas....

@anonym_2f42a8 nie kazdy ma take auto, kde sa mu zmestia 2+2 bajky. a nie kazdy ma nosic a alebo tazne. a nie kazdy byva na dedine alebo v malom meste, kde po cestach takmer ziadne auta nechodia. ja byvam v ba a teda tu by som ani na sidliskove cesty a parkoviska nepustila dieta s bajkom, lebo mi ho niekto zrazi. mame tu splet chodnikov pred kostolom, kde sa deti bezne bajkuju a kolobezkuju (nie na elektrickych, ale na klasickych kolobezkach), nelietaju 50tkou, ale ani nechodia max 6km/h. je to presne vhodne pre deti cca 5-10 rocne, ktore uz vedia celkom dobre bajkovat, ale nemaju este odhad a myslenie dospelaka v premavke a staci im vozit sa dokolecka po tych piatich chodnikoch. a toto teraz bude zakazane. gratulujem vsetkym, ktori to schvalili, a vsetkym, ktori tomu tlieskaju.

p.s. neviem najst osobu, s ktorou sme sa tu cez den bavili o predaji listkov na poste, ale teraz citam, ze tie nulove listky (prave pre tych dochodcov, ktori nevedia/nechcu pouzivat appku) sa na postach predavat NEBUDU.

mayami
30. okt 2025
@anonym_f30ed7

čo tak bicyklovať na cyklo chodníkoch?

@anonym_f30ed7 no máme tých cyklochodníkov, ako diaľnic 😁

anonym_7c4d3d
30. okt 2025
@anonym_c6497e

Ja neviem ale ako deti sme sa bicyklovali na ceste 😃. Však nemusí ísť s bicyklom na hlavnú preboha. Sú aj tiché miesta kde chodí menej áut

@anonym_c6497e my byvane na hlavnej, nepocujes si vlastneho slova a so susedom oproti sa neda rozpeavat, taka je premavka. Takze ano, idu s chlapcami na vedlajsie cesty, ale kym tam pridu, tak idu po chodniku. A ani ten niekde nie je, takze idu tou stranou, kde ten chodnik je.

nevenka
30. okt 2025
@777januska777

@anonym_2f42a8 ohrozovať, nie ste vy chodci niekedy prehnane dramaticki? Ja som chodec dost velky, nachodím denne kilometre, auto vyuzivam minimalne. Ale nevidim, zeby ma niekto prehnane ohrozoval. Ale zato vidim chodcov skákať pod auta na prechod, zato vidim chodcov prechádzať sa po cyklochodnikoch a rovnako vidim chodcov prechádzať po ceste kade tade. Ale ak ide nahodou nejake dieťatko na bicykliku, tak to uz nie. Uz nas ohrozujú. To je nejaky komplex alebo co?

@liv1 vies co, u nas je to ako na dialnici v dedine, isla som 45-49 a predbiehali ma skoro vsetci. Nejazdim, ale znova skusam a opatrne. V dedine, kde je uzka cesta, milion cyklistov, nedaj Boh ide oproti autobus alebo tatrovka, co je bezne, je to rusna ulica,...
@777januska777 vystihla si to presne.

anonym_7c4d3d
30. okt 2025
@anonym_autor

@liv1 chodnikový pirát je už podľa predošlého znenia pokutovateľný. Táto novela to nijak nerieši. Ak išiel na biku dospelák bez detí už teraz mohol dostať pokutu. Je to babrácky nezmysel zase raz, čo trestá jedine deti.

@anonym_autor vies co, deti su nasa buducnost, a tento stat ich systematicky nici. Nici deti, rodiny a buduce mozne deti (ludia uz ani deti mat nechcu, no preco asi?) a buducich dospelych danovych poplatnikov, ak uz mame ist aj do tychto zakuti. Lebo kazdy, kto bude chciet nieco dosiahnut, sa bude snazit odist. Dalej to ani rozvijat nejdem. Tato socialna vlada je tak socialna iba k svojim tam pri koryte.

liv1
30. okt 2025
@777januska777

@liv1 riešila by som to tak ako doteraz. Dnes mas bicykle normalne zakázané na chodníkoch a stacilo by zaradiť kolobezku k bicyklom. Takze prepac nedokazem sa odosobnit od toho kto to schválil, ked schvaľujú uplne blbosti.
Vážne ti tato vlada stojí za to aby si sa ich zastavala? Uvedomujes si, ze fico a cela vlada nie su absolútne žiadni bojovníci voci liberalizmu a západu vsak? Im je uplne jedno nejaky západ a východ. Oni vidia peniaze ake mozu vytrieskat zo štátu a podla toho menia rétoriku. A ked to uz nepomáha, vytiahnu nejaku blbost aby sa ludia dotahovali a ty namiesto toho aby si sa pozrela na smer triezvo, sa ich budes zastávať, lebo tvoje srdce a hlava si nechce pripustiť, zeby si sa nechala tak oklamať. A to nevravím ako kritiku, sama som si presla tym, ze som verila smerakom a ich klamstvam, preto viem ako ta hlava este stale hľadá nejake racionalne vysvetlenie, aj ked tam žiadne nie je.

@nevenka tak ako prepac, ale ist 45 kde je 50, mna ide porazit z takych vodicov. Necudujem sa, ze ta predbiehali. Najma ak sa ide rano do prace napr

@777januska777 ja mam smer uplne u r..i, daj mi s tym pokoj 😁. Ja sa nepozeram na to kto to schvalil, ale CO sa schvalilo. Viem, neuveritelne, ze niekto dokaze v dnesnej dobe ocenit nieco aj z koalicie, aj opozicie. Mna totiz skoro zrazil kolobezkar na chodniku, podla mna by ma bol zabil keby som bola 5 cm vlavo. Ako by to mohli nechat tak? Nieco sa urobit musi. A ja velmi velmi dufam, ze si na tych blaznov na chodnikoch posvietia a vdaka zakonu budu mat na to aj moznosti. Lebo tvoje riesenie nechat to tak, ze ved vlastne bicykle su na chodnikoch zakazane uz aj tak, tak tam supnime aj kolobezky, to je totalna blbost a nie riesenie. A netahaj do toho politiku. Faktom ze kolobezky a bicykle zavinili umrtia a mnoho zraneni uz len tento rok je jasny dokaz, ze sa s tym nieco robit musi.

liv1
30. okt 2025

Pre upresnenie pridavam link, skor nez si budete citat vsetky mozne sprostosti, v zahranici to davno funguje, je zadefinovana rychlost, co u nas chybalo. Vyjadril sa dopravny analytik, ktory snad k tomu ma najviac co povedat. https://www.cas.sk/spravy/domace-spravy/novy-za... A ze “ucime deti ze porusuju zakon”. No, tak porusovali ho aj doteraz, zazracne to nikomu z vas nevadilo 😂. Ale teraz uz bude. Chudatka deti 😅

autor
30. okt 2025
@liv1

Pre upresnenie pridavam link, skor nez si budete citat vsetky mozne sprostosti, v zahranici to davno funguje, je zadefinovana rychlost, co u nas chybalo. Vyjadril sa dopravny analytik, ktory snad k tomu ma najviac co povedat. https://www.cas.sk/spravy/domace-spravy/novy-za... A ze “ucime deti ze porusuju zakon”. No, tak porusovali ho aj doteraz, zazracne to nikomu z vas nevadilo 😂. Ale teraz uz bude. Chudatka deti 😅

@liv1 neporušovali, deti do 10 rokov mohli ísť na biku aj so sprievodom po chodníku. Doštuduj zákon.

Zadefinovanie rýchlosti je jedna vec, druhá, že to pridali aj k paragrafu, ktorý sa týka detí. Vôbec to tam nemuseli dať a boli na to upozornení opozíciou.Ale nie, urobili to zase raz nanič.

autor
30. okt 2025
@liv1

@liv1 dokonca aj v článku, ktorý si poslala sa to píše. Do bodky presne to, o čom je moja diskusia.

doriiis
30. okt 2025

Tak ja som asi jediná, ktorá nikdy neucila deti jazdiť na bicykli na chodníku.

michaelam2
30. okt 2025
@doriiis

Tak ja som asi jediná, ktorá nikdy neucila deti jazdiť na bicykli na chodníku.

@doriiis len zo zvedavosti, kde si ich ucila?

hefo
30. okt 2025
@skeblicka777

@dm1 študenti s platným preukazom si lístok na vlak "kupovať" nemusia na osobák, potrebujú ho len na rýchliky.

@skeblicka777 A to si zobrala kde? Na osobáky sa akurát nekupujú miestenky a počet miest "zadarmo" v nich nie je limitovaný.