icon

Zapojíte sa do generálneho štrajku 17. novembra?

25. sep 2025

Ahojte, robim si prieskum a zaujima ma, kolko ludi by sa zapojit chcelo/nechcelo tu na MK.

Zaroven sa chcem zverit so svojou situaciou na pracovisku.
Osobne by som sa zapojit chcela (neriesme tu prosim teraz politicke dovody a nazory). Povedala som o tom v praci. Moj zamestnavatel s tym nesuhlasi. Sice ma nemoze nijak postihovat (lebo ustavny strajk sa bere ako vykon prava a teda je to OSPRAVEDLNENA prekazka na strane zamestnanca - aspon tak sa k tomu vyjadril pravnik). Napriek tomu viem, ze moj sef by s tym mal obrovsky problem a nepriamo by mi to dal zozrat. Vadilo by mu, jednak to, ze v praci nebudem (pricom si myslim ze 1 den by prezil) a zaroven ma iny politicky nazor ako ja.
Co robit?

alkoholik
25. sep 2025
@anonym_5a6048

Budem mať dovolenku ale nepôjdem, nebudem podporovať tú bandu čo nám vládla cez koronu, a dotiahla štát do takýchto sra...k, že teraz sa musí kvôli nim takto brutálne šetriť.

@anonym_5a6048 Tym chcete povedat ze za 2 roky urobili zo Slovenska skrachovany stat??? Prosim nenechajte sa oblbovat fotkami na prezentacii Hranola a jeho nochsledami. Preco je skolstvo,zdravotnictvo,justicia v takych srackach ? To sa stalo za tie 2 roky? Nie stat je v riti lebo nam dlho vladnu skorumpovani ludia co nemaju chrbtovu kost. Kto vladne Slovensku poslednych 15 rokov??? FICO!!

anonym_d94ee4
25. sep 2025
@anonym_autor

Urcite chcem ist aj ja, ale nie za cenu znizenych premii a skaredych pohladov, poznamok z vedenia...

@anonym_autor takže štrajkovať chces ale obetovať niečo nie. ?. Kde ťa mám zaradit

anonym_d94ee4
25. sep 2025
@anonym_ecd101

@frzeiovn nehnevaj sa, ale tebe nedochadza ale, ze vobec. Rozhajdakali, ano, ale uz hodnu chvilu nie su pri moci a rozhajdakavali ficovci sialene roky pred a teraz este viac. Co s tym teraz narobime? Budeme este 30 rokov riesit 2-3 roky? Co mas z toho, ze sa tak krcovito drzis tej iluzie, ze ti tato koalicia chce dobre? Nechce. A to, ked tebe prihodi par eur, ale uplne rozdrbe ekonomiku, co si myslis, odkial potom vezme tych par eur kvoli ktorym si ty uplne ochotna obetovat zdravy rozum a triezvy usudok?

Toto je vazna vec, podniky krachuju, ludia balia podnikanie a tento stat namiesto toho, aby ich podporil, tak ich vyslovene chce vystvat. Pretoze nie, nie statni zamestnanci a uz vobec nie politici generuju peniaze do rozpoctu - ale presne ti, ktorych ten stat uplne chce polozit na kolena. Jednoducha matematika alebo odkial prichadzaju peniaze - oni nebudu generovat peniaze, ten zvysok nebude mat, z coho utracat a skoncime tam, kde Grecko. Stat je o EKONOMIKE, nie o ideologii a bodka.

@anonym_ecd101 podniky krachujú?. Napíš koľko ich skrachovalo za posledné 3 mesiace aj s názvom. Ináč je to bla bla ako na koniki

anonym_63aaaf
25. sep 2025
@anonym_5a6048

Budem mať dovolenku ale nepôjdem, nebudem podporovať tú bandu čo nám vládla cez koronu, a dotiahla štát do takýchto sra...k, že teraz sa musí kvôli nim takto brutálne šetriť.

@anonym_5a6048 si robíš prdel, že? A Ficko čo robil pred Matovičom, keď teraz musí akože šetriť? A prečo nešetrí na sebe? Rozhadzuje kade-tade a obyčajný človek má šetriť?
Čo urobil za tie dlhé roky vlády pred Matovičom? Kde sú nemocnice, diaľnice? Matovič mu akurát tak padol do rany, teraz môže všetko na neho zhodiť a ty a podobní mu tie sračky žeriete.

oriesocek
25. sep 2025
@anonym_29cba5

Ani si len neviete predstaviť čo nás čaká ak povolia z konsolidácie,ak sa to minie účinku! nebodaj ked sa to neudrží
To ešte sa zobudíme ako sa budeme mať zle
A ake potom prídu opatrenia a ešte tvrdšie aj z eú
Bohužiaľ uvadomte si je to nutné zlo ale lepšie ako keby sa nerobilo nič

@anonym_29cba5 konsolidácia sa robí inak. Potrebuješ vlaky zadarmo? Keď na to stať nemá, nech to nedotuje. Ľudia budú sedieť doma a neprevážat sa na kávu do kúpeľov… potrebujeme 3 štátnych tajomníkov… stačí jeden… potrebujeme navyšovať počty úradníkov na nezmyselnosti - iba Vallo za pár rokov zvýšil počet na dvojnásobok. Audit štátu a samospráv a potom riešiť ďalej… všetky nezmysly ako sa dá obísť zákon, atd

oriesocek
25. sep 2025
@alkoholik

@anonym_5a6048 Tym chcete povedat ze za 2 roky urobili zo Slovenska skrachovany stat??? Prosim nenechajte sa oblbovat fotkami na prezentacii Hranola a jeho nochsledami. Preco je skolstvo,zdravotnictvo,justicia v takych srackach ? To sa stalo za tie 2 roky? Nie stat je v riti lebo nam dlho vladnu skorumpovani ludia co nemaju chrbtovu kost. Kto vladne Slovensku poslednych 15 rokov??? FICO!!

@alkoholik no úplne ti ľudia nevidia súvislosti - že bol covid, začala vojna, kríza …. Stat nemal našetrené z cca 12 dobrých rokov predtým, tak ako mohol šetriť v čase svetovej epidémie a vypuknutia vojnového konfliktu u susedov? Ale tak keď ti nie je z hora dane v apatieke nekúpiš ako hovorila babka…. Matovic nie je štátnik, on by mal robiť iba kričiaceho dozorcu verejných financií… ale tak ako sa skoro 10 rokov všetko zvažovalo na Radicovu, teraz sa bude na Matovica…

simca06022011
25. sep 2025
@jana_eyre_2

Ja som dúfala, že môj zamestnávateľ tento nápad podporí, bohužiaľ asi nie.. dovolenku už nemám navyše, mám ju vždy rok dopredu naplanovanu a schválenu, takže legálnou cestou sa mi zapojiť sa nedá.. aj tak však odborníci tvrdia, že proste nie je teraz správny čas v našej spoločnosti na naozajstný generálny strajk, čo majú asi pravdu, ale ak to bude spoločnosť brať takto, ten čas asi nikdy nebude... Ak však sa bude dať zapojiť iným spôsobom, zapojím sa...

Tak ci tak, ked som dnes počúvala ako dopadol prieskum, síce ho vyhrávajú vždy moji favoriti, aj tak keď počúvam koľko ľudí je ochotných voliť stále smer, hlas a republiku, mám stále pocit že sme ako spoločnosť v riti... Ale že totálnej...

@jana_eyre_2 ja som alergicka v nasom state na slovo "odbornici" :DDD

nyusika
25. sep 2025
@alkoholik

@alkoholik jednoduchi ludia politiku nesleduju a staci im, ked niekoto oznaci vinnika za ich zufalu situaciu.
Fico ovedal, ze za to moze Matovic (alerbo Simeckova matka) a hlupakom to staci...

ti ludia nemaju predstavu, v akom stave dostal Matovic republiku, ze bol kovid...a ze 12 rokov pred tym *snad som sa v tom cisler nepomylila) privadzal do krachy stat prave Fico...

jana_eyre_2
25. sep 2025
@simca06022011

@jana_eyre_2 ja som alergicka v nasom state na slovo "odbornici" :DDD

@simca06022011 neviem ako inak som mala nazvať ľudí, ktori sa v Tom vyznajú a nekecaju len na FB.. 🤷🏻‍♀️

anonym_d458a9
25. sep 2025
@oriesocek

@anonym_29cba5 konsolidácia sa robí inak. Potrebuješ vlaky zadarmo? Keď na to stať nemá, nech to nedotuje. Ľudia budú sedieť doma a neprevážat sa na kávu do kúpeľov… potrebujeme 3 štátnych tajomníkov… stačí jeden… potrebujeme navyšovať počty úradníkov na nezmyselnosti - iba Vallo za pár rokov zvýšil počet na dvojnásobok. Audit štátu a samospráv a potom riešiť ďalej… všetky nezmysly ako sa dá obísť zákon, atd

@oriesocek presne.. konsolidacia sa robi skrtanim, predajom majetku, budov, ktore sa nevyuzivaju, nenakupovanim novych aut, predajom tych co netreba.. a oni idu kupovat vilu... a platit kraviny. Audit sa ma robit vsetky IT, poradenskych a pravnych sluzieb, ich cien... skresat, zosobnovat vsetko co je navyse a netreba. Danove kontroly firmam maju zacat, riesit uniky, optimalizacie stylom nakup od spriaznenej osoby, nadnarodne firmy si to riesia tiez matky dceram a naopak uctuju predrazene veci atd... vsetko dodanit. TAK sa robi optimalizacia. A nie zabrzdit ekonomiku, znizit zaujem ludi o pracu, podnikanie, znizit ich kupischopnost.. oo ak nerata dochodky... dat nizsie dane, aj odovdy, menej dotacii = ludia nech pracuju a rozhodnu sa kam daju peniaze, kde vedia usetrit. Vlaky a pod zadarmo mali byt davno zrusene, obedy v skolach celoplosne tiez. Mali deti zo socialne slabsich rodin, napr. poberajuce davky v nudzi dostat obedy a zvysok nie... dochodky, tym co maju zle dochodky, pomoct, inym nie. POdpora lokalnych firiem nie je... ziadna. Vsade len do vrecka cakaju aby sa vobec nieco pohlo...

elistek13
25. sep 2025

Samozrejme, ze sa zucastnim. Boli sme doteraz na kazdom jednom strajku a inak to nebude, kym sa nieco nezmeni!

simca06022011
25. sep 2025
@jana_eyre_2

@simca06022011 neviem ako inak som mala nazvať ľudí, ktori sa v Tom vyznajú a nekecaju len na FB.. 🤷🏻‍♀️

@jana_eyre_2 chapem, ja som to tak aj ironicky trochu myslela.. len vies, kto sa vyzna?? :D naozaj sa odbornik vyzna? lebo vela odbornikov cele svoje odpovede odvija od toho, aky ma nazor, politicky, osobny... a tiez ake ma skusenosti. Mame tu odbornikov v medicine, ekonomike, prave.. a cim dalej tym vacsi a vacsi chaos robia.. vedeli by sme kopu odbornikov a kopu kontroverznych tem na svete najst. tak ako vedia kedy je cas na strajk/nie je... ? a komu to ze nie je spravny cas vyhovuje?
za mna, cas na strajk je, ale mali by ho ludia, ktori sa vyznaju a vedia ako strajkovat organizovat. S púoziadavkami a nie blabolami politickymi. Lebo mna napr nezaujima co robil matovic, ani ma nezaujima kde ma kto vilu = nepotrebujem to pocuvat v debatach ani na strajku, vsetci vieme, pocuvame to dookola uz davno .. ale co chcu, aby sa zmenilo konkretne.

muchotrafka298
25. sep 2025

U nas sa tato vec rozoberala uplne vazne na porade. Lebo kolegovia sa informovali hlavne na to, ci v pripade, ze bude 17/11 pracovny den dostaneme platene volno od firmy ako to niektori zamestnavatelia budu robit /niektore male firmy sa takto rozhodli, ze bude volno a ctia 17/11/. Na toto bola odpoved ze nedostaneme, je dost volnych dni plus mame este navyse sick days a dovolenku za odpracovaneho roky.
Ak by bol vyhlaseny generalny strajk, co nie je protest na namesti s 1000 ludmi, ako sa vela ludi domnieva, tak sa do strajku ako firma zapojime.

anonym_d4e639
25. sep 2025

@anonym_autor "generalny strajk", ktory zvolava opozicia namiesto odborov mi pride ako "lacna" predvolebna kampan opozicnych stran. Nic sa nezmeni, ci bude vladnut sucasny premier alebo PS. My, co sme z BA vidime ako to tu vyzera, co sa tyka ozobracovania ludi primatorom, ktory je PS-kar.

nyusika
25. sep 2025
@anonym_d4e639

@anonym_autor "generalny strajk", ktory zvolava opozicia namiesto odborov mi pride ako "lacna" predvolebna kampan opozicnych stran. Nic sa nezmeni, ci bude vladnut sucasny premier alebo PS. My, co sme z BA vidime ako to tu vyzera, co sa tyka ozobracovania ludi primatorom, ktory je PS-kar.

@anonym_d4e639 kedy si sa sem prestahovakla do sharvcaneho podnajmu ? 😀 😀 😀
daj jeden priklad, ako ta niekto okrada.

anonym_d4e639
25. sep 2025
@nyusika

@anonym_d4e639 kedy si sa sem prestahovakla do sharvcaneho podnajmu ? 😀 😀 😀
daj jeden priklad, ako ta niekto okrada.

@nyusika som rodena Bratislavcanka. Napriklad zavedenie PAAS, ak mas auto a nie jedno, spocitaj si kolko ta to vyjde. Ak mas viac nehnutelnosti, pocitaj tiez. Zdvojnasobnena vyska dani z nehnutelnosti. O bratrickovani, nadbytku pracovnikov a viacerych len na papieri, pomlcim. Vyhodene peniaze za cyklotrasy kvoli 4 bicyklom, ktore prejdu mestom sme upchali cele mesto kolonami aut atd. Ostatne kauzy si vies vyhladat aj na nete, ak o tom nemas obraz. Ale ak tu zijes a necitis rozdiel odkedy je Vallo pri vale, tak fajn. Ale respektuj, ze inym to bije do oci.

anonym_f798b3
25. sep 2025

u nás vo firme sa o tom nič nehovorilo. ale myslím, že budeme normálne v práci.

oriesocek
25. sep 2025
@anonym_d4e639

@nyusika som rodena Bratislavcanka. Napriklad zavedenie PAAS, ak mas auto a nie jedno, spocitaj si kolko ta to vyjde. Ak mas viac nehnutelnosti, pocitaj tiez. Zdvojnasobnena vyska dani z nehnutelnosti. O bratrickovani, nadbytku pracovnikov a viacerych len na papieri, pomlcim. Vyhodene peniaze za cyklotrasy kvoli 4 bicyklom, ktore prejdu mestom sme upchali cele mesto kolonami aut atd. Ostatne kauzy si vies vyhladat aj na nete, ak o tom nemas obraz. Ale ak tu zijes a necitis rozdiel odkedy je Vallo pri vale, tak fajn. Ale respektuj, ze inym to bije do oci.

@anonym_d4e639 ale toto som písala, že audit štátu a samosprávy a až potom ďalšie konsolidačne opatrenia. Zrušiť neefektivitu, prezsmestnanost. Normálna firma, keď šetrí, tak v prvom rade si prejde výdavky… a až potom pýta, hlavne keď už pýta x-krát

nyusika
25. sep 2025
@anonym_d4e639

@anonym_d4e639 a prečo si myslíš, že toto vymenované je iba vecou Bratislavy ?
Máš viac nehnuteľností - platíš daň za KAŽDÚ
máš viac áut - platíš za každé ďalšie viac.
Cyklotrasy ja považujem za skvelú vec. Podľa mňa autá do centra nepatria (s výnimkou rezidentov a zásobovania)

anonym_ecd101
25. sep 2025
@anonym_d94ee4

@anonym_ecd101 podniky krachujú?. Napíš koľko ich skrachovalo za posledné 3 mesiace aj s názvom. Ináč je to bla bla ako na koniki

@anonym_d94ee4 predstav si, ze presne cislo nemam, jasne, ze si sa chytil/a jedinej veci z celeho postu, len aby si akoze zvitazil/a na nepodstatnom detaile 🙂 Aj slepy vidi, ze to tu firmy balia, pracujem v technologickom sektore a vsetci velki zamestnavatelia (DT, ATT, IBM, ...) prepustaju a odchadzaju pomaly na "vychod" - rumunsko a bulharsko alebo aj polsko, lebo u nas su ludia uz velmi drahi a stale nespokojni - logicky, z vyplaty sice vidia minimum, ale stat sa na superhrubej mzde nazerie jak hovado, len my to dako nevidime.

A skor nez ma obvinis, ze som volic PS, tak nie som, pre mna je to podobna vyhra ako Smer - predovsetkym ideologia bez konkretneho planu. Mna nezaujima, aby mi stat zabezpecil kulturu a co si mam mysliet a komu verit, nepotrebujem silneho vodcu, viem sa o seba postarat aj sama, dakujem pekne. Ja chcem, aby mi stat umoznil existovat a dostojne si zarobit, kludne sa vykaslem na celu socialnu i zdravotnu poistovnu, ale nepaci sa mi povinne odvadzat take sialene palky, dostat za to hovno a aj tak si za kazdu uz poistenu vec priplacat sukromne (alebo rovno cele platit komplet) a este aj ten zvysok penazi mi "zdani" na to, aby riesili prelepy aut, nakup limuzin a kopec populistickych nezmyslov. Som za solidarny stat, samozrejme, ze som, ale toto ma od solidarity daleko. Ked uz nevytvara moznosti, nech aspon nehadze extremne polena pod nohy. Fungujuca ekonomika je zaklad prosperujuceho a ozaj solidarneho statu, vsetko ostatne je len dymova clona.

anonym_0504d9
25. sep 2025
@anonym_d94ee4

@anonym_d94ee4 niečo za posledné 2 roky

Bosch (Prešov) 400 pracovných miest
MAKYTA Púchov po 85 rokoch existencie 125 zamestnancov
Eterna v Bánovciach nad Bebravou prepustila 300 pracovníkov
Čadčianska textilka, 200 zamestnancov vyrábala pančuchový tovar
V Trenčíne skrachoval Trens po 85 rokoch o prácu prišlo 200 ľudí
Trenčín výrobca nábytku Beta po takmer 30 rokoch činnosti
Bukóza vo Vranove nad Topľou
Sieť Okey,
Sieť Žabka
Oresi nábytok
Honeywell (Partizánske) pred pandémiou zamestnávala vyše 500 ľudí
spoločnosť Lowa, ktorá sa zaoberá výrobou športových topánok, ukončí k 31. augustu 2025 svoju výrobu v Handlovej
Ecco Slovakia v Martine skončilo 650 zamestnancov výroba obuvi

košické oceliarne U. S. Steel prepustili 400 ľudí
detvianske strojárňe PPS Group prepustili 120 ľudí
Slovmag Lubeník prepustil až 200 zamestnancov

anonym_d458a9
25. sep 2025
@anonym_0504d9

@anonym_d94ee4 niečo za posledné 2 roky

Bosch (Prešov) 400 pracovných miest
MAKYTA Púchov po 85 rokoch existencie 125 zamestnancov
Eterna v Bánovciach nad Bebravou prepustila 300 pracovníkov
Čadčianska textilka, 200 zamestnancov vyrábala pančuchový tovar
V Trenčíne skrachoval Trens po 85 rokoch o prácu prišlo 200 ľudí
Trenčín výrobca nábytku Beta po takmer 30 rokoch činnosti
Bukóza vo Vranove nad Topľou
Sieť Okey,
Sieť Žabka
Oresi nábytok
Honeywell (Partizánske) pred pandémiou zamestnávala vyše 500 ľudí
spoločnosť Lowa, ktorá sa zaoberá výrobou športových topánok, ukončí k 31. augustu 2025 svoju výrobu v Handlovej
Ecco Slovakia v Martine skončilo 650 zamestnancov výroba obuvi

košické oceliarne U. S. Steel prepustili 400 ľudí
detvianske strojárňe PPS Group prepustili 120 ľudí
Slovmag Lubeník prepustil až 200 zamestnancov

@anonym_0504d9 a k tomu mame mesta s celymi prevadzkami prazdnymi, co tam kedysi boli mali podnikatelia a teraz je tam prazdno... malych szco a firmy ani nik nerata... tolko srociek rpedanych, obchodikov zavretych, sluzieb = vsetko vidim na klienotch za roky ako skoncili. Niektori odisli do zahranicia, ini si nasli inu pracu od kamionistov az po.. neviem co.. proste len aby mali pokoj :D

brrunetkaa
25. sep 2025
@alenka58

tí čo pracujú v štátnej správe tak sa štrajku ťažko zúčastnia

@alenka58 no predstav si že ja momentálne tiež pracujem v ŠS a aj s kolegyňami sa štrajku zúčastníme lebo ani jedna z nás na oddelení a dovolím si tvrdiť že 90% zamestnancov od nás nevolilo tuto bandu

anonym_cc93d4
25. sep 2025

Ako majiteľka prevádzky budem mať prevádzku v prípade generálneho štrajku zatvorenú. A v prípade žiadnej zmeny sa prevádzka zavrie úplne. Pomaly sa s mužom pripravujeme na život v inom štáte.

sss777
25. sep 2025

@anonym_autor
Chodíme z Rakúska na každý protest, na tom prvom som bola s druhým synom ešte v detskom nosiči, prídeme aj teraz. Vezmeme si dovolenku.

januelik
25. sep 2025
@alkoholik

@alkoholik Súhlasím, že súčasná vláda robí opatrenia, ktoré nie každý ocení. Rovnako však treba povedať, že za obdobie Matovičovej vlády výrazne vzrástol verejný deficit a verejný dlh. Pred pandémiou mala SR relatívne konzervatívne verejné financie dlh pod 50 % HDP, no pandémia a s ňou spojené výdavky spôsobili prudký nárast deficitu a zadlženia, v rokoch 2020–2021 dlh preskočil 60 % HDP. To odborníci považujú za problém, pretože zvyšuje potrebu neskoršej konsolidácie. Okrem toho existovali veľké problémy v komunikácii vlády a niektoré sociálne opatrenia napr. zmeny okolo 13. dôchodku mali výrazný dopad na seniorov. Ak chceme dôveryhodnú opozičnú kritiku, mala by byť vecná a poukázať na konkrétne chyby a navrhnúť lepšie riešenia, nie zľahčovať problémy politickým handrkovaním.

ursul
25. sep 2025

Vy tu niejkto ste aj čítali čo chce zaviesť Ps?alebo ste len tak zaslepení nenávisťou voči Ficovi až ste oslepli?

anonym_4d973a
25. sep 2025

Napríklad naše deti v škole majú riaditeľské voľno. Takže ja si beriem voľno tiež. A manžel tiež - z princípu.

oriesocek
25. sep 2025
@ursul

Vy tu niejkto ste aj čítali čo chce zaviesť Ps?alebo ste len tak zaslepení nenávisťou voči Ficovi až ste oslepli?

@ursul skús citat s porozumením… to nechce zaviesť PS. To dal Odor ako návrhy, keď bola úradnícka vláda, kde by sa vedeli najst peniaze… to je ako brainstorming… a z toho sa zvažovať, čo je schodné a kde by to najmenej uškodilo….este raz, PS to nedalo ako svoju agendu, čo idú rušiť, nedalo… a keď to budeš zdieľať ešte 10x, aj tak to nebude pravda

danica2711
25. sep 2025

všetkým krátkozrakým, čo sa tu zastávajú Fica a jeho neschopnej vlády by som chcela pripomenúť, že je v podstate každému jasné, že treba konsolidovať, ale tu ide o to, AKO konsolidovať. To, čo narýchlo spachtlal Kamenický bez toho, aby to prerokoval s kýmkoľvek kompetentným a dotknutým, je riedky guláš bez akýchkoľvek konštruktívnych opatrení. Žiadne prorastové opatrenia, nič na podporu ekonomiky, žiadne vytváranie predpokladov pre ekonomický rast, len žmýchanie peňazí z bežných ľudí, zatiaľ čo o šetrení na ministerstvách vieme zatiaľ len to, že "ministri dostali domácu úlohu" , ako ušetriť. Mne to pripadá, ako keď nezamestnaný otec rodiny vyhlási šetriaci program - deti budú nosiť len šaty zo sekáča, pes bude žrať len zvyšky, svietiť sa bude petrolejkou - ale do roboty nepôjde ani zaboha, lebo to je namáhavé...