icon

Zrušenie domácich úloh v Poľsku: Povzbudenie pre detstvo?

25. jan 2024

Som za to, aby aj naše deti poznali čo je to detstvo a oddych po škole. Ja osobne som mala vždy len nervozitu z úloh ako dieťa.

stanulienkat
26. jan 2024

Takze nase deti budu este sprostejsie, nez su? Vysledky Pisa boli velmi biedne. Nech sa teda radsej hraju na mobiloch. Vyrastu z nich volici socialnej demokracie bez rozumu a kritickeho myslenia.

mamatroch
26. jan 2024

@ibatanecnica ja nehovorim, ze by mali zrusit pisomky ci skusanie, chapem, ze to je jediny pouzitelny a efektivny sposob ako overit, ci chapu ucivo. Som len za zrusenie pisomnych domacich uloh 😉

lienka.7
26. jan 2024

@stanulienkat uplne s tebou súhlasím. mne sa najviac páčia argumenty, že vsak to je na vine učiteľka! To, ze nie každé dieťa je "genius" co všetko pochopi na 1x alebo si zapamätá z 1 precitania im zial nedochádza. Pripravovať sa treba jednoducho aj doma, na všetko nie je v skole jednoducho priestor.

ariesi
26. jan 2024

@sovica ty keď prídeš práce, ešte si tak cvične hodinku niečo zopakuješ? Som proti úlohám plošným, každodenným. Áno, keď je potrebné niečo precvičiť, lebo dieťaťu to nejde, fajn, na individuálnej báze.

vroni
26. jan 2024

@stanulienkat, no áno. Na posledných výsledkoch volieb vidime, ako vysoko inteligentní a schopní kritického myslenia sú odchovanci nášho skvelého školstva. Určite v ňom nič meniť netreba, svet nám slepo závidí a zahraniční študenti sa idú zabiť za našim vzdelávaním. Len mne na mobile nefunguje vypínanie irónie.

lelelienka
26. jan 2024

@erikavesela ved ok, len ja pisem v prispevku o inom 😉 a musis uznat, ze castokrat je to presne tak, ako pisem. Nikde vsak netvrdim, ze vzdy…

zuzana76
26. jan 2024

a dalsia vec je, ze aj 4 je znamka, ano, niekto bude prechadzat na stvorku, je rozdiel mat IQ 90, alebo 105 alebo 125 vsetci chodia do normalne ZS, ale ten s IQ 90 bude stvrokar, alebo max trojkar na niekotrych predmetoch a ten so 125 jednotkar, kazdy berie horsie hodnotenie ako zlyhanie pedagoga, ale jednoducho niekto tie zlomky fakt nepochopi a nie je schopny sa takmer ani naucit nasobilku

zuzubb007
26. jan 2024

Ja som za ulohy doma si precvicia a vieme co robia, ale ako za zabudnute ulohy par krat dostavat znamku 5 je teror pre dieta aj rodica mat stres ci sme nezabudli daco

kittykat22
26. jan 2024

u nas pani ucitelka nedavala ulohy a teraz po 2 rokoch sme riesili, aby s tym zacala. Niektore deti sa vezu v skole pri vysledkoch a potom pred pisomkou si uvedomia ze to vobec nevedia. Vidim to u nas doma.
Nemusia ich znamkovat a tretat deti, za to ze ich nemaju, ale az doma si to dieta uvedomi, ked je same nad zositom, ze to nevie vyriesit.

vroni
26. jan 2024

@erikavesela, učiteľom fakt nezávidím. A chápem aj fakt, že asistent, na ktorého jedinou podmienkou je, aby vedel chodiť po dvoch, nie je nijaká zvláštna pomoc. Aj to, že učiteľ má zhora nalinkovane, koľko musí prebrať a cez to nejde vlak. Lenže domáce úlohy to nespasia. Veľa rodičov deťom látku vysvetliť nevie, nechce, nemá čas. Veľa detí rodičovské vysvetlenie bojkotuje, je unavené, nepochopí.... Proste skúšame zlý systém vylepšiť zlým riešením. A žiaľ, systém nie je matematika, že z dvoch mínusov je plus.

erikavesela
26. jan 2024

@lelelienka ano, uznavam...ved aj pisem, ze je to problem premotivovanych rodicov, ze nepozeraju na zaujmy dietata, ale myslia si, ze to, co vyberu oni je to spravne...no, nie vzdy to tak je...

erikavesela
26. jan 2024

@vroni viem, ze zijes v at, neviem ako to chodi tam v skole, ale min.u nas ziakov ucitelia neskusaju, len pisu pisomky (aby mali dokaz o vedomostiach ziaka).. a hned tu je kamen urazu...mnohe deti sa vobec do skoly nepripravuju a keby nemali ulohy, tak neurobia vobec nic...keby existovalo skusanie, tak by sa deti aspon trochu skole venovali aj doma...

stanulienkat
26. jan 2024

@vroni mam male dieta. Vidim rozdiel medzi ich a nasimi ucebnicami. Premotivovane matky to dohnali tak daleko, ze dnesne ucebnice su ako leporelo-plne obrazkov a minimum textu. Takze sa naucia ovela menej a doma nech sedia na riti a sleduju Tik-tok. To im da viac do zivota. Potom tu kazde tretie dieta potrebuje asistenta a nasilu ho integrujeme-zas tym trpia aj sikovne deti.
Ako povedal jeden mudry clovek-opakovanie je matka mudrosti. Takze ano, opakovanie a ulohy im nieco daju.

zuzana76
26. jan 2024

@vroni ale to s volbami je u nas aj trochu iny problem, pozri si zlozenie obyvatelstva, aj vekove, ludia, ktorí zili vacsiu cast svojho zivota za socializmu, zvyknutí na nejake "socialne" istoty, davky a podobne, tak maju tendenciu ist tymto smerom aj co sa volieb tyka. Ja by som to prirovnala ako v Mexiku, tam pouzivaju na tento typ ludi jedno slovo "naco" co znamena asi tolko ako sedlák u nas. Nerada takto skatulkujem a pausalizujem, ale ked si vsimas ludi: Vedia sa nasi ludia spravat? Ved nam chyba zakladna slusnost. Kulturne sme bohuzial uz orientovaní vychodne. Vacsina obyvatelstva inklinuje k proruskej orientacii. Takze nemyslim, ze uplne vzdelavanie je na vine. Celkovo orientacia nasich ludi, kazdy kazdemu rozkazuje, kazdy vie vsetko najlepsie, kazdy najmudrejsi a pritom im slama trci z topanok. Keby si kazdy ustrazil to svoje a nepoukazoval na ineho, myslim, ze by to bolo lepsie, Takze podla mna je na vine nasa mentalita.

ariesi
26. jan 2024

@lelelienka a kedy sa má dieťa venovať tomu, na čo má talent a čo ho baví, zaujíma? A kde je čas strávený ako rodina bez tlačenia na to, čo sa musí ešte urobiť, ale len tak ísť na prechádzku, zahrať si hru porozprávať sa..... Keď berieme, ze priemerne domov rodičia dochádzajú z prace dajme tomu medzi 16-18 a o ôsmej už je potrebné deti postupne chystať na spánok, no ne vidím tam priestor na nič okrem splnenia povinností. A tak to vedie k tu že z detí sa stávajú roboti plniace úlohy. Fuj.

zuzana76
26. jan 2024

Aj v tejto teme to vidno, ako sa kazdy montuje do prace ucitela, mozno keby to nechali na ucitelov a ano nechali by, aby ten ucitel aj nechal, nech si to dieta samo "vyzerie" co si "navarilo" a nie hned premotivovany rodic za zadkom, braniaci zaujmy svojho dietata (pritom velakrat nepravom), tak by to bolo lepsie. Lebo deti by vedeli, ze maju aj nejake povinnosti.

minimie
26. jan 2024

@snowflakenel moja si projekty naštastie robí úplne sama. Aj domáce, len ich skontrolujem. Ale to biflenie, furt ju musím preskúšavať, vysvetľovať, poslať doručiť, zase preskúšavať, lebo bez toho si to jednoducho nezapamätá.

vroni
26. jan 2024

@erikavesela, neviem, ako to chodí v at, deti mi chodia do mimo at školy 😉, mám ale mamu učiteľku, sestra učila a teraz prebrala žezlo neterka, stále mám pod nosom nejakého učiteľa plus deti. Beriem, že je ideálne, aby sa deti učili priebežne a kontinuálne. Na to je skúšanie dobre. Ale je skutočne "problém" učiteľa, aby ma to dohliadol? Podľa mňa je jeho úlohou látku vysvetliť, prejsť, či žiaci pochopili a ide sa ďalej. Keď je niekto lajdak a má školu v pazi, naučí sa štyrikrát do roka na písomku, skutočne má byt zodpovedný učiteľ, že trvanlivosť takýchto vedomosti je minimálna? Potom by musel mať nadprirodzené schopnosti, zvládnuť to....

huginko
26. jan 2024

Áno, jasne a chodiť do školy by podľa teba mali? Však žiadne úlohy, kontroly, povinnosti, len hra, zábava, detstvo... Potom stačí pozrieť diskusie na MK a pravopis je jeden Des

vroni
26. jan 2024

@stanulienkat, tak potom je zle, že učebnice koncipuju premotivovane matky a nie zadáva ministerstvo školstva. Len potom nechápem okolo každých prázdniny témy "moje dieťa dostalo na prázdniny vypracovať 200 strán úloh". Úroveň školstva môže upadať aj zníženou kvalitou učebníc. A zlým systémom. Ale často oproti tým premotivovanym rodičom stojí pedagóg, ktoremu by vo funkčnom systéme nezverili ani výchovu morčata (nechcem naznačiť, že sú to všetci učitelia a ani väčšina z nich. Ale žiaľ, nájde sa ich dosť na to, aby robili zle meno tomu zvyšku) Kto narobí väčšiu paseku - neviem. Pre jednotlivca zrejme učiteľ. Pre systém učebnice. Asi. 🤷🏼‍♀️

huginko
26. jan 2024

@ariesi možno keby rodičia neboli veľmi pre motivovaní a neplnili si nesplnené sny cez deti, čas by bol.... Dnes má dieťa pomaly každý deň krúžok.... Určite to tak chce!!!! Česť výnimkám. Vzdelanie je dôležité.

jaond19
26. jan 2024

My sme mavali vela uloh, vela zbytocnych - napr prekreslovanie mapiek z dejepisu, prepisovanie textu, ucenie textu z literatury naspamat atd. Ale VZDY som mala cas byt vonku s kamaratmi, chodila som na flautu, výtvarnu, na bicykel, neskor na volejbal.... dnesne mnohe deti maju len online aktivity a nic ine ich nezaujima, su neschopné, nemaju ziadne zrucnosti okrem mobilov/tabletov, nevedia rozoznat nektarinku od broskyne, financna gramotnost na nule, proste elementarne a praktické veci. Skor by som prijala aby riesili pridanie hodiny o nejake prakticke vyucovanie (my sme mali kuchynku, cosi sme tam uvarili, cosi sme sa naucili prisivat s ihlou atd., dnes by trebalo aj poucovat o virtualnom svete apod)

ibatanecnica
26. jan 2024

@jaond19 jáj tie mapky si pamätám. Tie som tak neznášala. Ale nepamätám si, že by som toľko sedela nad knihami. Bol čas aj riady umyť, povysávať, vyniesť smeti a aj na behanie po vonku do večera. Ale zase nebolo toľko toho v TV a mobily. Takže nás nemalo čo zdržiavať. A ešte si pamätám, že aj herbáre sme si sami robili. Nikto nám nič nechystal, netrhal. A to prepisovanie a básničky. A nikto nemal pocit, že je zavalený úlohami. Dokonca sme niektorý aj na krúžky chodili. Aj v škole aj mimo školy. Ja fakt neviem, ako sme to všetko stíhali. A ešte sme mali aj detstvo a pritom sme nemali ani toľko prázdnin čo majú deti teraz.

simca06022011
26. jan 2024

@jaond19 presne, fakt toľko zbytočnosti sme robili a vedeli sme to robiť... stíhali sme. Moje zošity mam ešte teraz zo.strednej, z toho sa normlwne môže učiť niekto, teraz napr dcéra nemá na niektoré predmety ani len tie zošity... prekvapujúco nemá zošit na literatúru, slovenčinu(ok tam ma 3 a5 strany zapisane za pol rok).. nepíšu takmer nic... co robia? Ako sa učia? :D o obsahu nehovorím. Ak sa nebodaj dostane na gympel, predpokladám, že zosalie

Inak robí to online svet zväčša... :D a keď nie je to, tal moja baba dokáže l3n tak sedieť a rozmýšľať.. :D o nesmrteľnosti chrusta.

majka99999
26. jan 2024

@ariesi
ty keď prídeš práce, ešte si tak cvične hodinku niečo zopakuješ?

Pravopis ani nasobilku si nemusim opakovat, ked som sa to predsa naucila a precvicila na ZS. Veci, co som nevedela, som sa v praci tiez musela naucit a teraz uz ja radim ostatnym, alebo debatujeme spolu. Obcas sa spytam aj ja, ked mam zaujimavy pripad a zapisem si do poznamok.

Moje deti maju tak primerane uloh. Maly mava malokedy, zvycajne dokoncit stranu, 1-2 cvicenia z MAT alebo SLJ, z ANJ nemavaju ulohy. Malokedy ma nieco ine. Raz mali z prirodovedy tento polrok pokus a raz napisat jedalny listok doma. Na vlastivedu 1 plagat. Trvalo to menej ako hodinu vsetko, tak neviem, kde vase deti su cele poobedie a vikendy, moje su vonku alebo ano, su aj na Playstation alebo si citaju. Chodia len na basketbal 2-3x do tyzdna plus turnaje cez vikend.
Starsi toho ma viac ako 6tak, ale na dnes mal napr. narysovat trojuholnik v 1 cviceni a zapisat z dalsieho cvicenia zhodne trojuholniky z obrazka. 15 minut aj s prebalenim tasky. Projekt ma na fyziku, taky 30minutovy na vikend.

zuzana76
26. jan 2024

@jaond19 presne tak, tolko basni, co sme sa ucili naspamat, uloha z kazdeho predmetu, ucit sa nove ucivo, pripadne obcas aj spoznamkovat, mnohe hodiny v style, ze celu hdoinu nam ucitel len diktoval poznamky a my sme pisali. Dnesne deti nevedia pisat, to uplne vazne. Ale obhajujeme to, ze ved to nebudu potrebovat, ved uz mame PC a tablety a mobily.

vroni
26. jan 2024

@zuzana76, no, mentalita tomu zaiste napomáha. Ale socializmus tu už skoro 35 rokov nemame, nechce sa mi to dohľadať, ale neverim, že gro obyvateľstva má 70 rokov plus. Nášho najvyššieho nevolili najmä dôchodcovia, ako sa často píše, ale ľudia v produktívnom veku. Čiže ľudia, ktorí za svojho dospelého produktívneho života žiadny socializmus nezažili. Za čas od pádu socializmu to ide so školstvom raketovým tempom nadol. Mentalita je jedna vec. Pretrvávajúca nevzdelanost, hulvatstvo, absencia spoločenskej výchovy druhá. A na tej má školský systém svoj podiel.

ariesi
26. jan 2024

@ibatanecnica no a to sú presne tie veci, ktoré sa ani v škole nenaučia a ani pri doma ich úlohách. Ten kel v škole videl iba na obrázku. Ale keď idem s deťmi na nákup, kúpime si kel, potom mi pomôžu pri príprave jedla z neho, tak si aj zapamätajú ako vyzerá, aj čo sa z neho dá spraviť a ešte odo mňa dostanú aj mini prednášku, aké dobré látky telo dostane. A keď pečú oboznamujú sa s mierami, objemom, váhami, nasobilkou,čítanie sú precvičujú. Na výletoch spoznávajú aj ten príliv a odliv, aj spoznávajú históriu, prírodu...
Počuté zabudneš najskôr, videné trochu neskôr, ale zažité si zapamätáš.
Odhliadnuc od toho, ze detský mozog potrebuje aj nudu a kooopu pohybu, asi sa správne vyvíjal.

sense
26. jan 2024

@lelelienka na to je rodič aby ku záležalo ci dieťa bude precvičovať aj doma alebo nie bez ohľadu na domáce úlohy.
Naša nemusela nikdy písať ako domácu úlohu diktát. Napriek tomu každý deň písala 5-6viet (okrem víkendu), pretože mne ako matke záležalo na tom aby dieťa nerobilo 20 chýb v diktáte. Pretože pre mňa príde úplne nelogické, ze najprv učia decka písať štýlom píš ako počuješ a od tretieho ročníka ich začínajú učiť gramatiku. Keďže podľa mňa naucena chyba sa ťažko preuca. Rovnako aj nasobilka a neskôr násobenie a delenie pod seba. Trénovala aj bez domácich úloh, pretože pre mňa ako rodiča to bolo dôležité. Rovnako aj čítanie, nečítali sme x krát jeden Text keď aj tak ho už vedela nadpamat ale čítali sme knižku pred spaním, motivačné... Jednu stránku ona, jednu ja.
Učiteľ by mal dať v škole základ a zvyšok by mal ostať na rodičovi.
Mňa ani ako dospelého by nebavilo od makať 8 hodín v práci a potom ešte aj doma ďalšie veci robiť. Ako začali teraz mat v móde. Prv sme mali školenia v rámci pracovnej doby, teraz všetko naštudovať doma online na základe videa a následne test, ze nám pri počítajú ten čas k časovému fondu. Takže tiež co môžem spravím v práci a doma som doma a strávený čas s rodinou si nepredstavujem ako strávený čas nad domácimi ulohami

zuzana76
26. jan 2024

@simca06022011 tie zosity kapitola sama o sebe, dnes ti uz ziak povie, ze on nema na zosit, moja kolegyna sama kupila ziacke zosit, lebo ona si ho jednoducho nezalozila, ptoom decka nepisu, lebo oni uz nevladzu pisat. Vazne nevladzu.