Umelé oplodnenie nie je pre mňa

janulka257
8. júl 2016

Hľadám páry, ktoré nemôžu otehotnieť, resp. majú ťažkosti, alebo zdravotné problémy, a bolo im doporučené umelé oplodnenie, ktoré odmietajú napr. z dôvodu viery a napriek tomu to nevzdali a otehotneli prirodzenou cestou.
Poznáte niekoho?

bobulazelena
8. júl 2016

@janulka257 no ja som v snazilkach citala o viacerych paroch ktore uz mali schvalenu ziadost, pripadne akurat sa chystali do centra a vtedy sa im zadarilo. Takmer vzdy je aspon nejaka mini sanca.
Drzim palce

zuska2001
8. júl 2016

my sme chodili do martina 2 roky, už mi naznačovali umelé,z dôvodu veku. ale to sme nechceli, pretože už tie dovtedajšie procedúry boli emocionálne náročné. Nakoniec som otehotnela ako 37 ročná, ked sme už do centra nechodili a ja som nepočítala plodné dni, lebo som bola furt na služobke. takže som otehotnela asi po 3 rokoch snaženia, ale mala som už dosť po tridsiatke, takže už mi nikto velké šance nedával. a teraz mi leží v postielke 15 mesačný zbojník.

daren1
8. júl 2016

ja konkretne nie, ale mam kamosku, ktora to dlho skusala a stale mali nejaký problém niekolko rokov sa nedarilo, nakoniec jej odporučili umele. Už boli na prvý pohovor a nasledne mali príst na odbery a v tom sa zadarilo. Je v tom naozaj vela psychiky a "nastavenia sa ".
Držím palce

nini1010
8. júl 2016

A proti akej viere je umele oplodnenie?to prvy krat pocujem.keby ti nefungoval nejaky organ tak kboli viere odmietnes transplantaciu?potom asi to dieta nechces dostatocne velmi.dnes je UO uplne bezna vec a ak by som chcela dieta a nedari sa nemam co riesit,vyuzijem pomoc modernej mediciny.

dionyzka
8. júl 2016

ja tiez nemam osobnu skusenost, ale moja kolegyna - sediaca 7 rokov so mnou kancelarii, sa snazili 5 rokov prirodzenou cenou - nic, potom umele oplodnenie - ziadne sa neuchytilo. Uplne to vzdala, dala vypoved v praci, predala byt, auto, vybavila potrebne papiere a ze ide robit karieru do zahranicia - a vtedy otehotnela prirodzenou cestou, ma krasne, zdrave dievcatko. Ked malicka mala 1 rok s manzelom sa rozisli.
Podla mna, nadej umiera posledna.

bobulazelena
9. júl 2016

Problem viery ( krestanskej) je ze sa oplodni viacero vajicok a nie vsetky sa vlozia...teda niektore skomcia kvazi ako odpad . ja som ateista, ale tak ma napadlo, ze v niektorych CAR robia aj nativny cyklus, teda oplodnia mimotelovo len jedno vajicko, ktorw prirodzene zena vyovuluje a len to vlozia, podla mna v tomto pripade by tam nemal teda byt problem ani z nabozenskych dovodov, nie? Alebo som si to nespravne vylozila?

sardinka335
9. júl 2016

@nini1010 porovnávaš neporovnatelné a preto je tvoj argument odveci. Umely orgán resp. transplantácia je zivot zachranujuci ukon, umelé oplodnenie NIE JE zivot zachranujuci ukon a bez dieťaťa sa dá žiť, bez srdca, ladviny alebo neviem čoho sa žiť neda.
Tí, ktorí nemohli otehotniet bud dieta adoptovali alebo sa im nakoniec podarilo otehotniet. Dieťa nie je právo, je to dar. Dnes je to aj velky biznis. Niektorí odborníci sami pripúšťaju, ze táto generácia ,,z petriho misky,, ešte len bude predmetom skumania nakolko nikto nevie aky ,,dopad,, bude mat na zdravie týchto ludi prave to, ze boli počatí ,,umelo,,. Všade kde sa ta priroda obchadza je to diskutabilne a ukaze to az čas.

bobulazelena
9. júl 2016

@sardinka335 ja v tomto suhlasim s nini, je to kazdeho vec. A zasa ty nemozes hovorit o obchadzani prirody, lebo aj obycajny penicilin by bolo obchadzanie prirody/ boha alebo nazvi si to ako chces a predsa ho uzivame. To je ale jedno, to je na rozhodnuti kazdeho paru.

majaxy
9. júl 2016

Aká viera nedovolí mať dieťa? Ved dieťa je božský zrod, aspon pe nás čo ho chceme

sardinka335
9. júl 2016

@majaxy aké nábozenstvo dovoluje UO? Ziadne....alebo daj konkretne ktore. Lebo take nenajdes a to čo píšeš je len balast....Ano, ak niečo velmi chceme tak najdeme omluvenku prečo ano - tak isto je to aj v tejto teme.
@bobulazelena ešte raz opakujem...uzitie penicilinu je zivot zachranujuci ukon. Umele splodenie dietata nie je zivot zachranujuci ukon. Tak nechapem, čo to stale porovnavete kedze je to neporovnatelne. Ale je to kazdeho vec, ako sa rozhodne. Ja ich neodsudzujem.

mysga
9. júl 2016

Okrem evanjelikov je neprípustné UO.

"Tieto techniky „zrádzajú výlučné právo manželov stať sa otcom a matkou iba jeden prostredníctvom druhého,“ píše sa v katechizme.

Čítajte viac: http://domov.sme.sk/c/5881608/je-umele-oplodnen...

Každého osobná vec, ja by som radšej teoreticky zhorela v pekle. Inak sú možnosti buď to skúšať, alebo sa zmieriť s tým, čo Vám boh nadelil, alebo adopcia. 🙂

majaxy
9. júl 2016

Ja som veriaca a uctivá, ale nenechám si odopierať nič

nini1010
9. júl 2016

@sardinka335 S nabozenskymi fanatikmi je zbytocna kazda debata.pekny den prajem

katy83
9. júl 2016

moja sesternica, snazili sa cca 7-8r. uz mali podpisane papiere na adopciu kedze umele oplodnenie nechceli prave z dovodu uz vyssie spominaneho a vtedy otehotnela 🙂 drzim vam palce

sardinka335
9. júl 2016

@nini1010 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
To je take konikovske - ked uz k tomu neviem čo povedat tak zmiznem ...pa pa..

dominikav123
9. júl 2016

@nini1010 tu nejde o žiaden fanatizmus. Na CT2 raz v dokumente Polosero bola žena ktorá bola na 13 umelých oplodneniach, kvôli nejakej poruche nemohla dieťa donosiť, samozrejme ani prirodzene počať. 13 embryí. Keď žena vie, že o to dieťa jednoducho príde a napriek tomu to urobí 13 krát tak to určite nie je v poriadku nie len z náboženského ale aj z ľudského hľadiska. Ale za peniaze sa dnes dá všetko že ?

laura1804
9. júl 2016

@nini1010 toto nema s fanatizmom nic spolocne...ak pre teba pocaty zivot nema cenu, a zabit niekolko embryi kvoli jednemu ti nerobi problem, dokonca to totalne odveci ides porovnavat s transplataciou organov, tak je zbytocne s tebou vobec debatovat na tuto temu...

laura1804
9. júl 2016

@janulka257 ja som ten pripad...kludne napis IP, ak chces;)

janulka257
autor
9. júl 2016

Dámy, ďakujem za tie, ktoré nesúdite a povzbudzujete a tie, čo súdite... nesúďte, keď neviete, čo je za tým..
Nemám potrebu tu vysvetlovať svoje dôvody prečo IVF nie je pre mňa. A nemá to nič s "kresťanským fanatizmom". Dieťa je boží dar, ale nechcem dieťa za každú cenu. Dieťa nie je môj boh.. To ego chce dieťa za každú cenu a to je už iný "-izmus". Nečakám, že to každý pochopí..
Nepotrebujem nikoho vyjadrenia k tomu, či je IVF správne alebo nie.

Ak máte potrebu vyjadrovať sa k mojej viere, alebo k tomu, čo je pre mňa naljepšie, napriek tomu, že ma absolútne nepoznáte, prosím prečítajte si ešte raz, prečo som túto diskusiu otvorila a ráčte sa nad tým zamyslieť.

alaguema
9. júl 2016

@majaxy nenecháš si odoprieť nič? Ani vraždu? (ber s nadhľadom 😀 ). Som veriaca, ale nie som katolíčka a rovnako ako oni, považujem umelé oplodnenie za zákrok, ktorý ide proti prirodzenosti. Viem, že sa ľahko hovorí žene, ktorej bolo dopriate byť mamou a zvádza to k argumentácii týmto smerom, ale už sama zakladateľa témy, je dôkazom, že nie každá žena chce dieťa za každú cenu. Hranica medzi túžbou po dieťati a vyslovenom egoistickom chcení a chcení a chcení, lebo AJ JA musím mať, je nebezpečne tenká.

mimka11111
9. júl 2016

@janulka257 ano, ja som živým príkladom a dokonca aktuálne 🙂

laskac
9. júl 2016

@janulka257 nemyslim si, ze je to proti viere, ja som sice veriaca, ale isla som do toho a podarilo sa na prvykrat. Ono to az tak umele nieje, pretoze to ci sa tam vajicko zahniezdi je len v rukach Bozich

holubicka28
9. júl 2016

@laskac je to proti viere (katolickej aspon) ked sme chodili smuzom na predmanzelsku pripravu a poucenie do kostola, tak sa tam o tom hovorilo. Bol tam aj jeden starsi par, kr. sa nedarilo a chceli skusit umele oplodnenie a dost boli nastvani..ja proti umelemu oplodneniu nie som, ale kedze sa oplodnuje vajicko mimo tela zeny, tak to umele urcite je.

laskac
9. júl 2016

@holubicka28 ano je to umele oplodnenie, ale to ci sa vlozene vajicko v tele zeny udrzi o tom uz ziaden lekar ani lieky nerozhodnu, je to v rukach Bozich. Tiez som katolicka. Je to len moj nazor 🙂

holubicka28
9. júl 2016

@laskac jasne, chapem🙂

mirka5
9. júl 2016

@janulka257 "Dieťa nie je môj boh" Nechapem co si tym myslela. Asi to dieta chces ked sa o neho snazis ale dost si odporujes v tom ze preto neurobis vsetko. Inak by si tuto temu nezakladala :(
@dominikav123 neviem preco hadzes vsetkych do jedneho vreca a asi si nebola v tej situacii tak laskavo nesud inych @sardinka335 to ti kaze boh urazat druhych ludi a deti?

madam33
9. júl 2016

Je ich viac:
- UO 2x a pre psych.tlak to vzdali, zmenila pracu a nechala to byt a otehotnela spont.
- asi 2x UO, pre stres a muzov dalsi
nezaujem pokracovat (mal uz dieta predtym) sa rozisli a otehotnela
-odmietli UO, adoptovali si dieta a po asi 7 rokocjh otehotnela
-odmietli UO z nabozenskych dovodov a zatial asi 4 roky nic
-

bobulazelena
9. júl 2016

@sardinka335 skus mi najst nieco o umelom oplodneni v biblii 😉
To ze si poniektori ( najma slovenski )farari vykladaju veci dnesneho sveta po svojom a casto su papezskejsi ako papez, este neznamena ze je to proti viere. Chapem ze viera ma naoxaj problem so skutocnoatou ze je oplodnenych viacero vajicok, z ktorych nasledne nie vsetky sa pouziju. Teda z uz oplodneneho vajickq nie je sanca mat dieta. Skonci ako odpad. To chapem , ze je proti krestanstvu. Ale nerozumiem s akym prikazanim alebo akoukolvek nabozenskou normou by bolo v nesulade ist na nativne umele, kde oplodnuju len jedno vajicko ktore zena vyovuluje.

bobulazelena
9. júl 2016

@sardinka335 a mimochodom hovoris o obchadzani prirody....co to ma s niecim co je alebo nie je zivot ohrozujuce. Kto rozhodol ze v jednom pripade mozes obchadzat prirodu a v inom nie? Ked si chora tak si nedas paralaen? Ten nie je zivot zachranujuci. Len ti urychli vyliecenie.
Argument ze je nieco proti prirode neberiem v ziadnej diskusii. Lebo potom predaj auto, prestan chodit do potravin, zahod telefon a internet a jedz iba to co dopestujes.
Argumentum ad absurdum.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre