Skúsenosti s barefoot obuvou. Došlo k zlepšeniu, alebo máte zlé skúsenosti?

katarinadei
17. apr 2019

Ahojte, dcéra má ploché nohy. Čítala som už všeličo,v zásade sú v obehu dva názory - barefoot, vraj to zlepší aj klenbu aj kadečo iné, proti nim ide argument, že na rovnom tvrdom chodníku a podlahe (kde sa moje deti najviac pohybujú) bf nie je vhodný (no zástancovia bf o tom nepíšu, aspoň som to nikde nenašla). Iní odporúčajú ortopedické vložky do topánok a pevné topánky. Prosím vás teda o konkrètne skúsenosti s barefoot topánkami (manžel má tiež ploché nohy, nosil v detstve topánky na mieru, ortopedické, a nohy sú ploché stále, no iný problém nemá. Možno vďaka tomu?). Ďakujem za vaše skúsenosti.

jatva
17. apr 2019

bf topanky a vlastne ziadne topanky nie su liek. ANi jedno ta od problemu nezachrani. Vacsinou ploche nohy a ine problemy maju suvis s drzanim tela. Velakrat sa to vlecie uz od mimina, kedy nespravne lezu, preferuju jednu stranu atd, to sa nabaluje az vznikaju rozne problemy. Verim tomu, ze keby sa aj na tvojho muza riadne pozrela dobra fyzio, videla by nejaku dysbalanciu, ktora ma suvis s jeho plochymi nohami. Napr u mojho otca je to diastaza, bedrovy klb (ina pohyblivost na kazdom) a konci to plochou nohou. Takze ak je problem, samotne topanky to nevyriesia. Treba hladat pricinu a odstranit ju.

dzukeles
17. apr 2019

Velmi dobra odpoved nadomnou. Zozen dobru fyzio, ktora najde pricinu plochych noh a pracovat na jej odstraneni.

jamesinka
18. apr 2019

Ahoj! Moje skúsenosti: Syna som obuvala odmala do topanok s tvarovanou stielkou.Bola som tak vedena, ze je to tak spravne. Ked mal 4,5 roka, poslali nas k ortopedovi a ten povedal, ze má ploché nohy 2. stupňa a že je nevyhnutné, aby nosil topánky s tvarovanou stielkou. Naštvalo ma to, lebo to som presne robila. Prešli sme na barefoot. Synovi sa nohy parádne zlepšili, aj celé držanie tela. Mladšieho syna obúvam do bf od narodenia a kamarátka fyzioterapeutka mi v jeho 2 rokoch povedala, že ešte nevidela dieťa s takým držaním tela, pohyblivosťou, atď. Ja som mala "geneticky" ploché nohy. Hoci ma teda obúvali do ortopedických topánok, mali len udržať stav, keďže sa mi ploché nohy "nemajú šancu zlepšiť". Mala som 30, keď sa stala tá historka so starším synom a aj ja som prešla na barefoot. A vytvorila sa mi klenba a zmizli mi dlhoročné bolesti chrbta.Takže za mňa je to to najmúdrejšie, čo som urobila. Môj manžel sa držal 4 roky, nemá rád výstrelky módy. Teraz prechádza na barefoot.

katarinadei
autor
19. apr 2019

@jamesinka Ďakujem veľmi za tvoju odpoveď. Aj ste cvičili nejaké cvičenia na ploché nohy, či stačil fakt, že noha sa v tých topánkach cvičila priebežne sama?

ruzasipova
19. apr 2019

@katarinadei Urcite pohladaj fyzioterapeuta, nie ortopeda. Mne dcera nosi barefoot od narodenia a ma pekne nozky, ale ako pisali zeny vyssie, samotne topanky problem neriesia, aj ked su lepsie ako “klasicke”, tam bude zrejme problem v drzani tela.

jamesinka
19. apr 2019

@katarinadei odmala som cvicievala, mama s nami robila také hry, že prenos guličky nohou z jedného lavora do druheho, kreslenie nohou, písanie kriedou, zbieranie drobných predmetov nohou. To isté som robila aj so synom. Ale asi je ten čas v topánke naozaj dôležitý. Lebo ja som dokonca mala na mieru robené ortopedické topánky (nielen vložku). Už by som si niečo tak tvrdé a úzke nechcela nikdy obuť.

ivd
23. okt 2019

@katarinadei my s bf dobru skusenost teda nemame. Dcerka mala 17 mesiacov a este stale nechodila. Ked som ju pozorovala, zdalo sa mi, akoby tie topanocky boli pre nu nepohodlne. Potom som nasla clanok o tom, ze na tvrdy povrch vobec nie su vhodne. Mala vpadnute clenky az hroza. Presli sme na alternativu bf, takze stale ohybna podrazka ale trosku hrubsia. Do 2 tyzdnov zacala samostatne chodit. Mozno nahoda, ja by som uz ale pri dalsom dietati do bf nesla.

jatva
24. okt 2019

@ivd tak hlavne davat topanky dietatu co nechodi je kravina. A padnute clenky s bf tiez nemaju suvis.

mimikas
24. okt 2019

Moja skusenost. Mam dve deti, starci od mala lkvalitne klasicke topanky a vbocene clenky a plocha noha, od cca 3 rokov cisto BF, zlepsenie ziadne, cvicime a zlepsenie prichadza pomalicky. BF uz u neho moc neriesim, ma uz velku nohu a vyber je maly, zohnat topanky je hotovy boj a su neskutocne drahe.
Mladsi syn od malicka cisty BF, nohy ploche tak isto, rozdiel nevidim. Kupujem mu zatial BF ale ked uz bude vo velkosti nad 32 kde uz ponuka nie je prejdem na klasiku, lebo zhanat stale topanky a pod ma nebavi.
Ja mam BF topanky, uznavam pohodlie pre prsty su neskutocne, tak isto ako je neuveritelna cena. Cize mam jedny a kupujem si klasicke, lebo dat za jedny tenisky 150e odmietam.

ivd
24. okt 2019

@jatva a v com podla teba mala ist von? Barefoot sa odporuca zacinajucim chodcom. Nechapem, preco hned takto neprijemne utocis

ivd
24. okt 2019

@jatva a vpadnute clenky s bf maju velky suvis a to taky, ze bf neposkytne clenku ziadnu oporu, takze ked je problem s nozickami, bf to moze este viac zhorsit. Ak mas s tymto problem, chod sa porozpravat s hociktorym pediatrom

beronsche
24. okt 2019

@ivd vpadnute clenky podstatne viac zavisia od brusnych svalov a celkoveho drzania tela, nez akejkolvek topanky.. neviem si celkom dobre predstavit, ako moze BF sposobit vpadnute clenky a uz duplom nie u 17 m nechodiaceho dietata..

ivd
24. okt 2019

@beronsche ja som ale nepisala, ze jej to sposobili topanky. Vacsina zacinajucich chodcov ma predsa prirodzene makke a teda vpadnute clenky. Co som chcela svojim prispevkom povedat je, ze nam bf nepomohol a mam silny pocit, ze malu brzdil co sa tyka vyvoja chodze. Osobna skusenost, nie som odbornik tak ako vacsina diskutujucich na tomto fore. Ale aspon som to konzultovala s odbornikom, ktory mi potvrdil vyssie uvedene. Ze bf je na nase chodniky a pod absolutne nevhodna obuv a vpadnute clenky sa tymi topankami tiez zazracne nezlepsia. Bf je na travicku, na nerovny teren...makky teren, nie na asfalt a laminatove podlahy

jamesinka
24. okt 2019

Čo odbornik, to iný názor. Mne bf odporučila aj ortopédka aj fyzioterapeutka. Pediatricka je s tým ok. Čo sa týka brzdenia v chodení, s tým nesúhlasím. Obidvaja synovia chodili ako 10mesacni, jeden pevné tvarované topánky, druhý bf. Sestrine 4 deti sú nebf a chodili každe inak. Vpadnute členky sa staršiemu spravili v priebehu 2-3r, mal vtedy 7. A kto chodí v bf, potvrdí, že aj v mestách je to zážitok pre nohy, netreba si ich odkladať len do lesa. Hlavne je tá topánka dostatočne veľká a siroká a netlačia sa prsty. To je za mňa najdôležitejšie kritérium

ivd
24. okt 2019

Tak ako vo vsetkom...nech si kazdy robi ako uzna za vhodne. Nam bf nesadli, to je vsetko😉

jatva
24. okt 2019

@ivd baby to napisali za mna 🙂 bf mam odkonzultovane s kdekym a problem padnutych clenkov ma koren inde ako v topankach.