Bábo je v polohe pozdĺžnej panvovým koncom. Mám sa báť?

Zodpovedané
12. dec 2018

Dobrý deň,

som v 36+3tt. Bábo je v polohe pozdĺžnej panvovým koncom (PK). Mam sa báť? Čo mi poradíte?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

ak dieťatko nie je v úplne ideálnej polohe, môžete skúsiť rôzne metódy, ako ho nenásilne otočiť (plávanie, rebozo, techniky autohypnózy a vizualizácie, ktoré bývajú veľmi úspešné). Oddychujte a cvičte v polohách, ktoré pomáhajú bábätku otočiť sa do ideálnej polohy.

Vaše dieťatko sa môže ešte otočiť hlavičkou dolu, ale musí mať na to určité podmienky. A to napríklad dostatok priestoru pre otáčanie a psychická pohoda maminky. Ak sa budete báť a budete v strese, tak tomu určite nepomôžete. Aj stres môže dieťatku brániť otočiť sa do polohy, v ktorej sa pripravuje na pôrod a ku koncu tehotenstva už naozaj nemusí mať dosť priestoru, aby sa otočilo.

Skúste porozmýšľať, či môže byť problém nejaká psychická nepohoda. Stres je zároveň veľký nepriateľ hladkého priebehu pôrodu, takže ak sa bojíte, skúste na tom pracovať. Naše "hypnomaminky" sa to úspešne učia odbúrať technikami hypnopôrodu.

Na polohu dieťatka však vplývajú aj ďalšie faktory, takže ak ste úplne v pohode, nič Vás netiaži a napriek tomu bábätko zostáva v tejto polohe, tak na to bude mať svoj dôvod a bude to jeho cesta a treba to prijať. Sú detičky, ktoré prichádzajú na svet prirodzene koncom panvovým a nie je to problém, len má takýto pôrod svoje špecifiká.

Dnes už sú lekári, ktorí s tým majú skúsenosti a nevidia v tom hneď dôvod na sekciu, ako tomu bolo do nedávna, takmer automaticky. Sú dokonca prípady, kedy sa detičky otočili až počas pôrodu. Pokiaľ je to možné, vždy je lepšie (pre maminku aj pre bábätko), keď pôrod začne prirodzene, vtedy, keď sa dieťatko na svet vypýta, ako keď sa naplánuje sekcia. Ak chcete rodiť prirodzene, treba hľadať práve takého pôrodníka, ktorý s tým má skúsenosti, bude rešpektovať Vaše priania a s ním to všetko konzultovať.

Držím Vám palce!


Mgr.Hana Rollová
Lektorka kurzov Hypnopôrod Slovakia™
hana.rollova@gmail.com
tel: 0917480077
www.hypno-porod.sk
www.hypno-porod.com/facebook