Čím môžu byť spôsobené bolesti bruška?

Zodpovedané
7. mar 2019

Dobrý deň,

môj štvorročný syn sa občas sťažuje na bolesť bruška. Večer povie, že ho cez deň bolelo bruško. Neplače, lekárka nič nezistila. Krv je v poriadku, vyšetrenie stolice tiež. Nebýva chorý, antibiotiká bral pred 2 rokmi, stravuje sa dobre.

Čím môžu byť spôsobené bolesti bruška?

Ďakujem

Dobrý deň,

hneď na úvod sa ospravedlňujem, že sa trošku rozpíšem, ale bolesti bruška v detskom veku sú častým syndrómom, a preto tento príspevok budem asi častejšie používať. Konkrétne u Vášho synčeka vidím, že vyšetrenia krvi aj stolice sú v poriadku, synček priberá, je spokojný, nebýva vôbec chorý, takže nevyzerá, že by išlo o vážne ochorenie, vyzerá to skôr na psychogénny podklade - doma bolesti nemá, má ich iba v škôlke.

Bolesti bruška ako také v podstate delíme na bolesti akútne a recidivujúce (opakujúce sa). Akútne bolesti sú intenzívne, môžu byť spôsobené zápalom, infekciou, obštrukciou, diétnou chybou aj plynatosťou - tie takmer vždy nútia rodiča vyhľadať lekára a pátrať po príčine.

Pri opakujúcich sa bolestiach bruška môže byť príčina organická - vieme prísť na príčinu, častejšie sú u detí do 4 rokov, trvajú viac ako 4 hodiny, lokalizujú sa mimo oblasti pupka, alebo funkčná - tie sú celkovo oveľa oveľa častejšie, netrvajú zvyčajne viac ako hodinu, vyskytujú sa v epizódach, sú okolo pupka, spontánne ustúpia.

Dôležitá je vždy podrobná anamnéza, ktorá nám už napovie o aký typ bolestí ide u dieťaťa, ďalej fyzikálne vyšetrenie, laboratórne vyšetrenia, vyšetrenie stolice na parazity, okultné krvácanie, Ag Helicobactera či Campylobactera, serológia na celiakiu, sonografia, prípadne ďalšie zobrazovacie metódy - Váš pediater všetko určí podľa charakteru bolestí dieťatka.

Varovné príznaky, ktoré svedčia pre organickú príčinu sú: neprospievanie, pokles hmotnosti, pozitívna rodinná anamnéza na ochorenia zažívacieho traktu, horúčky, krv v zvratkoch a stolici, vyrážky, bolesti kĺbov.


Prajem pekný zvyšok dňa.
MUDr. Denisa Jaššová
Instagram: @pediatricka_denjas