Ak dieťa, jedine cisárskym
Dobrý deň, viem, že na Slovensku nie je indikáciou pre cisársky rez
panický strach z pôrodu, ale v zahraničí to indikácia je. Partner by v
budúcnosti chcel dieťa, ale ja ho naplánujem jedine, ak by som mohla
rodiť cisárskym. VÁŽIM SI VŠETKY MATKY, nech rodili akokoľvek, zaslúžime si výber pôrodu! Môj strach je na mňa príliš - v noci nespím dobre už
dva mesiace kvôli ťažkým pôrodom mojcih známych, kvôli faktu, že nie
každej zaberie epidurál a že sa žena tam dole dotrhá alebo ju nastrihnú,
môže sa jej dokonca roztrhať konečník! toto by žiaden chlap nepodstúpil,
no po nás to chcú! Partner na mňa netlačí, snažil sa ma ukľudniť, Že
bduem mať dobrú starostlivosť a ale no ja chcem jedine CR v budúcnosti,
starostlivosť ma neuteší v prípade bolestí a úprimne, za roztrhanie tam
dole by sa mi asi sprotivil aj on aj dieťa! Ccem, aby bolo dieťa zdravé a nechcela by som ho pri prirodzenom pôrode pridusiť, pri Cr to nehrozí, aj keď mám nastudované negatíva. Neodpustila by som mu to, aj
keď je to dobrý človek, proste nie, nikdy by som mu neodpustila natrhnutie, iné veci vo vzťahu áno. Pre vás sú to silné slová, ale prečo
by sm sa v dobe vedeckých objavov mala trhať ako v praveku za sprievodu
hororových bolestí? Nechutilo mi ješť kvôli tej predstave. Smiem sa
spýtať, ak by bol môj strach vážny a úzkosť ešte stúpala, a ak mám
problém s očným nervom, tiky na viečku, dioptrie - 4,5 a zošikmenú
panvu a stavce v strede chrbta, mohli by to byť indikácie pre CR? Mám aj
PCO, nepravidelný menzes, nemám niekedy vôbec menzes, hlavne pri strese
(teraz ho mám kvôli predstave pôrodu). Iné veci nie sú problém, nemám
depresie naopak sa teším zoživota, no ak počujem slovo pôrod predstavím
si čosi ako amputáciu za živa a je mi veľmi zle, až fyzicky.
Psychologička mi nepomôže a nepresvedčí ma na "prirodzený" pôrod, ktorý
na SVK ani neexistuje, keďže ženu priviažu na kozu ako nesvojprávnu,
ziapu po nej a ešte jej nastrihnú hrádzu!!! ďakujem za radu. Partner mi
pomáha v živote so všetkým, ale pôrod ani kvôli nemu nie som ochotná
prežiť, on by sa tiež nechcel za živa trhať tam dole!!! ďakujem za radu. P.S: Imunita detí : ja mám kopec chorôb a dosť casto aj keď ma moja mama rodila prirodzene, a mnohé deti po CR nemajú alergie, ja ich mám kopec, takže nechcem tu mať argumenty o imunite dieťaťa, ale seriózne rady, či a ako to ide vybaviť. Ešte dieťa neplánuje ten strach je hrozný, dožiera ma to :(
@usmiata007 a je mi z teba na vracanie...
@usmiata007 Viem, o čom hovoríš. CR je OK, ak si zdravá, za pár dní si v pohode. Je to síce otvorenie brušnej dutiny, ale riziká nie sú veľké. Ja som rodila CR, lebo som mala tehotenskú cukrovku a vyšší vek a malému odhadli 4kg/mal 3,5kg, keď sa narodil/. Keď som sa dozvedela, že cisársky, prešli všetky nočné mory z pôrodu! Mala som spinálnu anestézu, malého mi hneď ukázali, za 4 dni som normálne behala, bolesť sa dá vydržať v pohode, dnes mi už ani jazvu skoro nevidno. Keby som mala ďalšie dieťa, tak jedine cisársky. Keď to tak cítiš, presaď si to, bude to dobre aj pre dieťatko, keď mama bude v pohode.
@lucka8787 prečo je ti na vracanie zo mňa? Nejdem dieťaťu ublížiť, nechcem mu robiť nič zlé, chcem dôstojný pôrod resp. sekciu a to, aby sa mu nestalo, že ho pridusím a aby som s anepotrhala. Želám si to, čo aj iné ženy a našla som vykúpenie v podobe Cs ako ejdinú možnosť, ak máš pre mňa iný návrh, sem s ním, ale napísať len že vraciaš alebo sa ti hcce vracať, je vulgárne a nekonštruktívne.
@adsumus viem, Cs nie je sranda, ale rpe mňa je to jediná možnosť ako priviesť dieťa na svet.
@elenita74 super, som rada, že si bola rýchlo fit, ďakujem 🙂
@margarita pôjdem za odborníkom... trauma ma zožiera aj keď ešte ani nerodím, je to príliš už.
@bozenkad27 ďakujem 🙂
@usmiata007 rob si čo chceš...Hlavne si uprac v hlave...
@usmiata007 nikdy nevieš čo je pre teba a dieťa lepšie, cisarák može tiež vypáliť zle. ale inak je to vcelku jedno, rod ako chceš, nemusíš mať schválenie žien na MK.
@belasy_motylik ďakujem, máš pravdu, chce to riešiť komplexne, vyskúšam to a uvidím, mám pred sebou dlhú cestu životom...
@adsumus :D no to hej, hlavne si to nejak vybavím a poriešim ten strach
@usmiata007 a hlavne mysli nato, že ten porod je len jeden blbý den v živote a dieťatko stojí zato.
@charlie1980 :D:D no to si viem predstaviť, hehe po 9 mesiacoch budem rada keď ho konečne uvidím vonku, bude krásne 🙂
@usmiata007 zbytocne panikaris, cisarsky si bez problemov vybavis, nejake diegnozy mas, nebude to problem.ortoped ti da odporucanie a to je cele.mas hroznu fobiu z porodu.ja mam opak toho co chces ty-ja mam fobiu z cisarskeho.ja som chcela rodit za kazdu cenu prirodzene.
Nieco tak stupidne som dlho necitala. Bola som pred tyzdnom na velmi zaujimavej lekarskej prednaske o rizikach CR. Do buducna ake su rozika ochorenia plodu na autizmus,rakovinu,imunitu,hormonalne poruchy atd. Pri klasickom porode sa aktivuju rozne hormonalne pochody( hlavne adrenalin...), ktore pripravia novorodenca na normalne fungovanie organizmu. U matky spusta laktaciu a monoho inych pochodov... Ale skoda vysvetlovat.
@usmiata007 moj obdiv nas, ze odpovedas. a aj ze si ozrejmila pozadie ... pises, ze sa to obislo bez nasledkov,ale podla mna mas v sebe z toho prepadu traumu a toto tvoje vyjadrovanie, slovnik aj strach je len jej dosledkom. dost bab ti tu ozaj v dobrom radilo terapiu, po tomtopriznani tychrad bude este viac. pomoze to. tebe urcite.
a ako som pisala, panicky strach z porodu je indikacia na CR. psychiater da odporucenie a hotovo.
Boze co si este vymyslis?
Nastrih ani netusis kedy ti urobia a tych par stehov je ovela menej ako pri CR. takze aka trauma? rozrezane brucho a velka brusna operacia nieje trauma?
Ze ti tu niekto pise ze CR ma minimalne rizika nevie o com toci, len mal velke stastie.
Ja som rodila prvy krat cisarskym a druhy krat prirodzene, co si pamatam z prveho porodu je bolest ked som sa mala 1x postavit na nohy a dlhodoba necitlivost a svrbenie jazvy. Co si pamatam z druheho porodu : hrozna bolest a lutost ze som nesla aj druhy krat na cisarsky, ked som po rokoch stretla svojho porodnika, povedal nieco v zmysle ze takto uvazovat je hlupe, ze neviem o com hovorim. Oni asi ten cisarsky inak beru.
Podla mna panicky strach sa vztahuje na porod cisarskym rezom. Moja známa ma cely život panicky strach zo zubára. Potrebovala potvrdenie od psychiatra, že má fobiu z bielych plášťov, sa to tušém nazýva a potom jej komplet chrup ošetrili v plnej narkoze v nemocnici kde aj ležala. Myslim, že to nebude problem.
@usmiata007 necitam prispevky rady a obvinovania co ti tu isto mnohe napisali. poviem ti le tolko, ze tolko bolesti ktore zeny po CR zazivaju po porode, su podla mna nic z toho,co som si ja 'vytrpela' za 20 minut naozaj porodnych kontrakcii, tie kontrakcie pred tym sa daju rozdychat, ale to ze sa ti honi rana takmer mesiac a boli ta pri kazdom jednom pohybe to je naozaj na zvazeni. ja som v den porodu behala po oddeleni, hoci ma maly dotrhal, hodinu ma sili traja lekari, ale telo zeny sa s tym vysporiada a to ti poviem ze ja nie som ziadny prototyp zeny a ani matky, ale v tomto ohlade to proste priroda vie preco to je tak zariadene ako tp je. netreba pocuvat hororove acenare kamaratok, kazda sme ina kazda to inak vnimame a citime. ja po tom co som videla kolko si vytrpeli matky s CR radsej styri sponntanne porody, ako jeden CR a to som rodila bez epiduralu. zvladnes to!
@usmiata007
uf to mas teda tazke zmyslanie. preco sa takto nicis?ved preto sme boli stvorene aby sme dali zivot. ci uz s bolestou alebo bez. ja som teda isla cisarakom a uz na druhy den som behala lebo som sa zatala a chcela som mat maleho co najskor pri sebe tak som to musela rozchodit. prve 4 hodiny som umierala od bolesti ale zatala som sa a odmietala vselijake lieky proti bolesti len som sa stale prechadzala lahla som si hned sadla a preslo to samo aj bez liekov. netreba takto nad tym rozmyslat, pretoze si to az tak vsugerujes do hlavy, ze ked budes mat co i len trochu nejaku bolest budes vsetko vytykat tomu malemu ze kvoli nemu trpis. musis to zobrat tak ze si bola na to stvorena. a poviem ti, ked uvidis toho maleho anjelika zabudnes aj na pochmurne myslienky aj na to, ze ta nieco boli. ci uz budes rodit prirodzene ci sekciou 🙂 este budu aj tazsie dni ako porod ked uz bude drobec na svete 🙂 👍
žiadna žena si PRESNE nedokáže vybaviť bolesť, ktorou prešla. a keď uvidíte svoje dieťa...;) držím palec
@usmiata007 beriem ze mas strach ved kazda prvorodicka ho urcite ma len niektore tvoje slova zneju dost sebecky ,nie som ochotna toto ani toto.vsak ak to babo raz chces tak musis vediet ze to nie je len tak ak chces dostavat tak musis aj nieco dat predsa.ako vravis chlap by to pre teba nespravil ale bohuzial je to tak ze rodia zeny a nie chlapy.a este nieco ked uz budes mat to dieta este ovela viac mu budes musiet obetovať ako porod.
@lala1501 ja neviem čo je na tom k nepochopeniu. Zakladateľka témy má z toho pôrodu fóbiu. Predpokladám že zo starostlivosti o dieťa fóbiu nemá tak asi jej nebude vadiť obetovať prespaté noci a pod.
Ja mám fóbiu z pavúkov takú, že keď jeden veľký kus liezol pri synovej postielke, zvreskla som tak, že som ho zobudila. Som teraz sebecká krkavčia mater, že som sa neobetovala a nezahryzla si do jazyka aj keď mi bolo na odpadnutie? no asi podľa niektorých z vás áno ale nedá sa mi to ovládať. Keby som mala takúto fóbiu z pôrodu, tak tiež zvažujem adopciu a ak by partner trval na vlastnom dieťati, tak asi by som si vybavovala tú sekciu aj ja ako divá....
Všetky ju tu odsudzujete za niečo čo nedokáže ovládnuť a rieši to niekoľko rokov dopredu a má z toho pomaly už teraz depresiu. To ani jedna z vás nemá z niečoho neskutočný neovládateľný strach????
@usmiata007 chápem aj keď som nezažila.
ako mimochodom vieš či som nezažila? ( hypotetická otázka )
riadna otázka:
- to že ti niekto bude pchať pred cisárskym cievku tam dole, to ti bude príjemné viac? ( neber to v zlom )
@katka708 napriklad ja mam z toho toez obrovský strach ale neuvazujem nad sekciou.jednoducho sa snazim na to nemysliet. A povedala som si svij názor to snad mozem.len ona tam nepisala len o tom ze ma strach ale aj o tom ze je miderna doba a nemieni sa nechat do trhať ako v praveku...a to podla mna uz je sebecké. Tot moj nazor
@lala1501 jasné, ja som zas nemierila len na teba aj keď som označila iba teba. z niektorých arogantných príspevkov sa mi tu nožík otvára vo vačku, lebo každá je matka roka a má jediný a zaručene správny návod na život, pôrod, výchovu detí...
Máš pravdu tá veta o modernej dobe veru nevyznieva dobre ale čítala som autorku od začiatku a v každom komente vidím paniku ako svet. V prvom rade by ešte pred rozhodnutím mať dieťa by mala navštíviť odborníka. Verím že každý strach sa dá usmerniť a pracovať na ňom.
Ja som dostala tiež panické stavy z pôrodu po tom ako moja spolužiačka (zdravá aktívna a zodpovedná žena) zomrela pri pôrode a to som s ňou deň predtým volala a tešila sa že už cíti slabé kontrakcie. Po tejto informácii som nedokázala na vlastné dieťa pomyslieť 6 rokov!!!! Ale zas druhá kamoška a spolužiačka rodila v amerike, v modernej nemocnici a tak zle jej pichli spinál že sa 3 týždne nedokázala postaviť z postele. po každom pohnutí hlavy sa od bolesti povracala. 3x jej robili krvnú zátku či čo a v takom stave sa mala starať o predčasne narodeného novorodenca a kojiť ho....................
Takže pos.ať sa môže všeličo tak či tak. ale ak sú takéto psychické stavy ešte pred počatím, snáď by nejaký doktor vedel pomôcť. Možno aj rôzne formy rozhovorov by stačili....
@usmiata007
Ja som na tom rovnako s panikou z pôrodu a malú som mala na sekciu.. neviem si to dodnes vynachváliť.. a kebyže bude druhé, rozhodnem sa rovnako.. držím palce 🙂

@usmiata007 ja ta nechcem navyše strašiť lebo zjavne si v uplnej panike,ale mala by si si tuto svoju porodofobiu vyriešiť, pretože akýkolvek porod nie je prechádzaka ružovou zahradkou, ani cisarák, moje dieťa sa narodilo cisárskym rezom, trikrát som sa počas operácie lučila so životom, tak mi bolo zle, potom triaška asi sesť hodín, nemohla som pohnut nohami, skoro som sa zadusila vodou, ktoru som si mala cuckať z hadičky, nohy nefunkčne, sestra nikde, suseda na izbe paralyzovana ako ja, už som išla rozbiť infuzie, že niekto hadam dobehne ma ratovať, ked som sa konečne mohla nadýchnut, po neprespanej noci, nedalo sa, príšerne bolesti, som sa nedokázala postaviť na nohy, ale doniesli mi dieťa, tak nebolo na výber,na zachod som išla dvadsať minut popri stene, na štvrtý den som bola schopna odsunu z nemocnice, ale bolesti zostávali a to dalších sest mesiacov, ani sa zohnuť ani chodiť, dieťa kolikovalo, krivala som a už som sa zmierila s osudom,že to budem mať dokonca života, potom ma noha a chrbát akosi prestala bolieť, takže za mna v dalšom živote ak by sa dalo rodím normálne. ty zajdi za psychologom, lebo ešte si vypočuješ vela takýchto historiek, musíš sa dostať nato, že to zvládneš a nechať rozhodnutie na lekárov.