Aká je bolesť pri pôrode?
Dobrý deň ja viem je to možno blba otázka ale čakáme baby som prvorodička a trošku mam strach z pôrodu viete tu bolesť k niečomu prirovnať ? Že asi aká to je bolesť 😊
Hlavne sa dobre nastav, ja som si cely cas co som bola tehotna predstavovala, ze to bude rychle, ako to super zvladnem. Cvicila som aj s aniballom, aby som vedela ako tlacit a hlavne aby som sa nepotrhala. Bolelo to ako slak, ale za dve hodinky som mala po tom, bez jedineho stehu. O par hodin som uz behala ako lanka.
Ja si po pravde vela veci z porodu nepamatam, no rodila som prirodzene bez nejakych lieciv proti bolesti. Ako nahle som ale odrodila, ono ako keby sa to utalo a nic ma uz nebolela. Neda sa to podla mna prirovnat ale k nicomu
Ja som pri pôrode hovorila mužovi, že je to ako najhoršia opica na svete. Proste keď sa brutál opiješ a bolí ťa v kŕčoch celé telo... Ale zvládla som to 😀
ak sa pripravis a nechas to ba prirodu bez vyvolavaciek, tak skoro ziadna.. odporucam kurz Hypnoporod, aniball, masaz hradze, naparky a napoj z lanovych semien...
Su to bolesti krizov, nie brucha a daju sa predychat. Bolest nie je sustavna, len pocas kontrakcii. Horuca sprcha tiez pomoze.
Mne sa pri dcere spustil pôrod a ja som ani nevedela,fakt.az pred 9 hodinou som sa citila tak divne,mala som 2tyzdne do terminu,šla som mojej gynekologicke a odtial rychlo do pôrodnice a nestihli ma ani riadne prijat a utekali sme sa na sálu,na tri zatlacenia bola tu,narodila sa o 11.35h.
@evol85 neni to u každého tak. Ja som mala ostré bolesti a do brucha. Prvu hodinu 5 minútové intervaly potom hneď 2 minútové a bola som len má 3cm. Preto jej tu môže napísať 50 žien a ona zisti že ten jej bol úplne iný. Každý porod jednej ženy môže byt iný. A nie ešte iných žien.
Prvý porod katastrofa, bolesti asi tak 10x prekonali moje očakávania. Nič iné som nechcela, len nech to skončí. A myslela som, že už v živote nechcem toto zažiť.
No, potom druhý pôrod. A vidím, v čom je hlavný problém. U nás je pôrod ako nejaký strašiak, ako niečo, pri čom sa človek musí spoľahnúť na doktorov, ako niečo strašné, čo si musí odtrpieť. Kompletne som zmenila myslenie. Stále som si opakovala pri každej kontrakcii "je to vlna, nedá sa zastaviť, ale môžem ju využiť"... Verila som si. Vedela som, že je to najprirodzenejšia vec na svete, ale my sme z toho urobili bubáka. Plus cvičila som aniballom.
Druhý porod? Bolesti ešte horšie, ako pri prvom a viete čo? Krásny zážitok. Vnímam to ako nádhernú vec, kedy som priviedla na svet naše druhé dieťa. Oproti prvému pôrodu totálna zmena a to len zmenou myslenia a prípravou... Hlavne psychickou.
Akože ženy, ste normálne? Stačilo mi prečítať prvé komenty. Neboj sa, je to bolesť, ale ako príde, takaj odíde. Mne sa raz jeden pán spýtal, či by som rodila druhýkrát. Bola som tri mesiace po pôrode a ja som povedala, že áno 🙂 Nastav sa a hotovo. A rodila som 10 hod. bez epi a v rúšku. Ostatné výlevy radšej nečítam.
Ja ti neviem....akoze ano bolelo a riadne a poslednu hodinku uz si moc nepamatam lebo som uz vnimala len seba ale pre mna je horsia bolest zuba 🙂 tu mas stale rovnaku ale medzi kontrakciami mas pauzu a postupne zacina vrcholi a ustupuje tak sa to da predychat 🙂
Ja som rodila dva krat a podla mna je niekolko dolezitych faktorov, ktore ovplyvnia tu bolest. Nemyslim si, ze je to iba o zene a na jej nastaveni, i ked pripustam, ze aj to moze mat vplyv.
Podla mna je okrem toho dolezite aj: 1) to, ci je porod vyvolavany 2) ako dlho trva - pri prvom mi vyvolavali, trval vyse 17 hodin s kontrakciami kazde 2 minuty, noc neprespata, bez jedla ci vody. Bolesti boli naozaj velmi silne, 100x silnejsie ako menstruacne krce (vzdy s tabletkami). Uz som vazne nevladala. 3) personal a jeho spravanie sa - pri prvom na mna kricali, tvarili sa, ako obtazujem, nespolupracujem, bez opytania pri mne bolo nastupenych 5 medikov a 5 buducich sestier, pocas velkej vizity mi primar prepichol plodove obaly - bze oznamenia, bola som ako kus masa...ked som pytala nieco od bolesti, normalne mi lekar splechol, ze nech sa vzchopim, lebo potom sa budem hanbit za to, ze som chcela nieco od bolesti, ze zena sa ma spravat ako hrdinka a nevymyslat (starsia dcera uz ma 21 rokov, cize uz davno to bolo, eidural vtedy fakt nebol bezny)... A to som ani neplakala, ani nekricala, nerobila cirkus, pri porode bol manzel, taze viem naisto. Po porode pri siti som citila kazdy vpich - ale ze to mam vydrzat, ked uz som vydrzala porod... Velmi zle zazitky, druhe dieta som uz potom nechcela, nevedela som sa z toho spamatat. Dodnes to vnimam ako traumu.
Druhy porod spontanny, poobede, takze som bola v podstate vyspata a oddychnuta, pocas porodu som si uchlipavala z flase (sestricke som povedala, ze WHO neodporuca zakazovat pit a nechala ma tak) a porod trval necele 2 hodiny. Mala som pri nom sice epidural, ale zabral iba jednej strane (pokrutena chrbtita vraj), takze bolesti som citila stale. Ale tym, ze trvali kratko, sa to dalo vydrzat. Lekar bol velmi prijemny, zartoval so mnou aj manzelom a aj pri tomto porode som mala medika. Lekar sa ma ale dopredu opytal, ci ho smie zavolat k porodu. Prosila som ho, aby ma nenastrihol, masiroval mi dlho hradzu a potom povedal, ze bohuzial, musi strihnut, lebo sa v mieste starej jazvy roztrhnem. Na tento porod mam dobre spomienky, hoci som tam sla s velkym strachom po zazitkoch z prveho porodu (2.tehotenstvo nebolo preto planovane).
@akinom0077 tiez nemam v pohode menstruaciu, prvy den bez tabletky neviem existovat. Ale kontrakcie boli este horsie, uz som pri tom myslela iba na to, ze chcem radsej umriet, len nech uz to skonci.
Tak ja neviem asi som z marsu 😀 ale v oboch prípadoch samotný pôrod už pre mňa nebol bolestivý cítila som len tlaky a pomáhala bábätku von. Pri druhom pôrode som trochu cítila hlavičku, ale bol to len silnejší tlak než počas celého pôrodu.
Základ je tvoje postavenie voči pôrodu. Pracuj na tom už teraz. Skús gravidyjogu, načítaj si literatúru o hypnopôrode.
Ja som vážne myslela že zomriem od tej bolesti. Mala som vyvolavačku. Mne ta bolesť išla až do stehien, čiže som ani stať nevládala. V nemocnici epi nedávajú, takže nabudúce určite pôjdem inde rodiť.
...neda sa na to dopredu pripravit, su zeny kt. si to odtrpia a su zeny kt. to maju celkom rychlo za sebou a ani bolesti nemaju az take velke. Moj prvy porod bol velmi tazky, tesila som sa nan ale to co sa dialo nespadalo do ziadnych mojich predstav ☹ ale tak dala som to, dieta za to naozaj stoji. Druhy bol pomerne rychly takze ta bolest cloveka nestihla tak vycerpat, treti som vedela ze uz nedam ze musim mat epidurat a aj napriek tomu ze bol dohodnuty, nestihli mi ho ani podat co bol porod taka bleskovka, ale bolesti samozrejma riadne. Ale je rozdiel fungovat v tych bolestiach 12 hodin a fungovat v nich 1 hodinu. Ale das to neboj, nema zmysel sa dopredu zbytocne obavat a ani mysliet si ze to bude bezbolestne. Prirovnatelne k mestruacnym bolestiam ale tak 100x silnejsie. Mne vystrelovala bolest do chrbta.
Každý pôrod je iný,ako tu už bolo písané ,ale keď mám opísať moje pôrody tak zo začiatku je to bolesť ,ako pri menzese,jemne kŕče ktoré sa zosilňuje.Je dôležité ,aby si sa tým bolestiam nebránila pomáhajú pri postupe bábätká do pôrodných ciest.Potom sa to prestáva podobať na menzes kŕče sú silné ,ale máš čas si oddýchnuť medzi kontrakciami ,keď už bábätko bude vychádzať von kontrakcie sú krátko po sebe ,ale to už je len chvíľka a bábätko je von.Kazdy to má inak ,ale opísala som tie moje bolesti.Tie bolesti ku koncu sa nedajú knicomu prirovnať,ale myslí na bábo,že bude čo chvíľa pri tebe.
Zo začiatku kontrakcie v pohode a 2h pred pôrodom som myslela, že umrem 🙈 ja by som to prirovnala k extra silným menštruačným bolestiam, kríže a brucho ... ale akonáhle mi pichli epi, začala som si to celé užívať a bolo to krásne, usmievala som sa, malá prišla na svet do úsmevu a pohody 🙂
Ja som mala oba porody vyvolavane, ale uz si neviem ani spomenut aka presne to bola bolest..bolelo to, to ano ale ja som sa skor sustredila na to, aby som spravne dychala, jedine co si pamatam, ze ako zacala kontrakcia tak som sa poriadne z hlboka nadychla a potom pomalinky vydychovala..z vydychom odoznievala aj kontrakcia takze sa to dalo uplne v pohode vydrzat.. proste som za zamerala na to, ako si pomoct..nie na to, aby som skriekala na celu nemocnicu .. a vyuzit sprchu alebo vanu tiez nebude na skodu pokial budes mat tu moznost. Hlavne mysliet pozitivne, nedeptat sa dopredu, drzim palce ❤
Tie najhorsie bolesti netrvaju az tak dlho. Prve kontrakcie fakt bolia ako silne menstruacne krce. Kym sa otvoris tak na 4-5 cm to v pohode predychas. Ja som si potom dala epidural a hned to bola ulava, nato ale doktor chcel prodit este do konca svojej zmeny, tak mi pichli oxytocin na rychlejsie otvaranie a to nastali hrozne bolesti. Nastastie netrvali dlho, mozno 30 - 40 minut a isla som tlacit. Pre mna bolo aj tak najtazie to tlacenie. Proste dcera akoby sa tam zasekla a nechcela von. Popraskali mi zilky na celej tvari, lebo som tlacila ako o zivot. Zrejme nespravna technika, aj ked som cvicila s aniballom. Nakoniec som to za hlasneho povzbudzovania lekara dala 😀 Ono vela zalezi aj kolko trva otvaranie. Naordinuj si malinikovi caj, mne to velmi pomohlo ako prvorodicke. O druhej rano som si lahla na kozu a o siedmej rano som porodila. Cize ak sa dlho netrapis, mas sily aj na tlacenie. Hlavne sa nebat, vydolujes v sebe tolko sily, kolko budes potrebovat 🙂
Hrozna,strasna,chvilami mas pocit ze urcite umries.Strasna bolest,sklucujuci pocit.Uz aj kontrakcie vedia byt ze masaker a to este babo nejde vonku.A ak ti supnu fajne oxytocin tal ani nehovorim.To je masaker.Ale teda az tu zena pochopi co vsetko dokaze prezit.
Ja som mala porod bez liekov od bolesti, bez pda. Iba kyslik som si vyziadala. A je to podivny stav bolesti, jedine co mi to pripominalo bolo ako ked cloveka sekne v krizoch a k tomu drapne brusnu chripku. Ten isty typ bolesti to je. Ja som do toho furt zvracala, co iba umocnilo ten pocit. Blby bol ten zaver ked som necitila kontrakciu a iba som tlacila podla monitoru.
Ako pisu... kazda t vnima inac... ja som mala cisarsky, takze neviem ake su bolesti ale kamoska povedala ze to bolo znesitelne... ze ona mala zastokrat menstruaciu ovela bolestivejsiu.
@andreatytler mne to vobec neprislo ako menstruacne bolesti, jedine co Ma napadlo bolo, ze uz chapem co ludia tak kuvikaju ked ich sekne v krizoch. Ja som sa strasne rychlo otvarala a dost to bolelo. Kazdemu to vyraza inde ta bolest a asi o tom to je.
K mučeniu.... Asi toľko jednym slovom u mňa....
Nedá sa to prirovnať k ničomu, budeš vyplasena jak malá srnka, ver, že si nevieš ani predstaviť aka bolesť to je... Ak ťa nikto zaživa ešte neprekrajoval na polku tak ti to neviem prirovnať k ničomu, ale ako sa to narodi do sekundy je bolesť preč.

Ja mávam každú tretiu menštruáciu takú, že to sú ako pôrodné bolesti. Ako kontrakcie v intervaloch a naozaj predýchavanie pomáha. 😂 Vtedy musím ostať doma, lebo odpadávam kade tade. Tak čo je teda lepšie? Cisár alebo bežný?