icon

Aká je bolesť pri pôrode?

12. okt 2020

Dobrý deň ja viem je to možno blba otázka ale čakáme baby som prvorodička a trošku mam strach z pôrodu viete tu bolesť k niečomu prirovnať ? Že asi aká to je bolesť 😊

catherinah
13. okt 2020

@lauriema ja som epi velmi chcela, dokonca som kvoli tomu isla 60 km do porodnice a ked som prisla, tak mi ju nedali, lebo uz som bola otvorena nad 5 cm. Takze tolko k tomu 😀

petka_3
13. okt 2020

@catherinah epi sa dáva od 6cm, či nie?

lussyita
13. okt 2020

Poradím ti jedno... Nečítaj, nepýtaj sa, lebo to bude pre teba ešte horšie... Skús sa radšej na to pripraviť po psychickej stránke, cvič rôzne cviky pre tehotné, ako dýchať, jógu, fit loptu... Fakt, lebo toto ti veľmi nepridá na nálade a s priblizujucim dňom to bude pre teba ťažké... Áno, pôrod bolí... Vedela by som ti písať o tom ako som rodila v bolestiach 34 hodín, že som chvíľkami "odchádzala" aj o tom že hovoríš aj to čo nechceš... Ale... Mňa to opäť čaká v decembri, viem do čoho idem a snažím sa veci robiť inak, vyvarovať sa tomu, až sa to nezopakuje... Teraz to musím zvládnuť, lebo na nás bude doma čakať ocko a takmer 3-rocny synček... Želám ti pohodové a hlavne bezproblémové tehotenstvo a čo najrýchlejší pôrod 🤰♥️🥰👶

oktobermimi
13. okt 2020

Ale neboj sa, to je len v hlave ak si povies ze to bilo vela tak to tak bude...nemysli na to dychaj bude to v pohode 😊
Ja som trebars dosla na prijem o 6rano offiko prijata o pol 8 po pasoch a pod kontrolach a cas porodu 9:52doobeda toho isteho dna z 4a pol cm a kontrakcii kazdych 20-25minut behom par chvyl na take ze som skoro porodila vo sprche ale zvladli sme to obe na damy krasne a mala som len 1kozmeticky stich😊❤ a mozem povedat ze bolest ako ked mas silny menzes inak pohodka☝️

antilop1
13. okt 2020

ako spominali je to bolest ako pri menstruacii, kto mava pri nej velke bolesti tak si vie prirovnat. ovsem silnejsie, hlavne v krizoch-aspon u mna to tak bolo

bee_99
13. okt 2020

Mne to prislo ako taky velky krc ked mas zapchu alebo hnacku ale islo to z brucha do krizov ako ked ta sekne 😂 a vzdy bola taka kontrakcia z brucha do krizov a trvalo to len 30sek 40 sek max 1min asi potom to prešlo akoby sa nic nestalo a ten interval sa skracuje medzi kontrakciami ale neni to uplne na minutu presne. Ked ides do nemocky musis mat asi kazdych 5 a to ja som mala 5 6 4 7 3 45 tak vtedy cca kazdych 5 to bolo tak sme isli 😂 neboj zvládneš to 😊

kulumulu123
13. okt 2020

Za seba píšem ako keby ti niekto lámal panvu po mm kúskoch.... Ale po pôrode rýchlo zabudneš malý ma 9mes a ja si tu bolesť nedokážem vybaviť už ani...

petka_3
13. okt 2020

Prirodzený pôrod sa častokrát dá zvládnuť celkom dobre. Pri vyvolavanom, alebo ak sa veľmi bojíš, odporúčam nemocnicu, kde dávajú epi. Už uvidíš, či ju budeš potrebovať, alebo sa bude dať.

catherinah
13. okt 2020

@petka_3 mne povedali, ze DO 5 cm, normálne mi ju odmietli dat, ja som tak prosikala a nic. Namiesto toho mi dali oxytocin. Fuj, hrozne spomienky

kubkovamama
13. okt 2020

Mne sa to nezdá až tak hrozne bolestivé,že na umretie apod.Porody som mala úplne odlišné.Prvy veľmi dlhý,skor ma stvalo vyčerpanie a nepríjemná sestra plus poloha na chrbte,tým pádom pocit kedy do kelu už to bude.Druhy pôrod rýchli,personál paráda,polohy som si dala ako mne bolo lepšie.Prisla som doobeda už na 7cm,celá noc doma bez bolesti,menštruáciu mávam nepríjemnejšiu,jedine som sa budila z nervozity,že už je to tu.Dcera sa narodila cca do 2 hodín.Kontrakcie boli asi intenzívnejšie ako pri prvom,ale tým,že to išlo na 90% ako som si priala a nebola som unavena,to spravilo svoje.Konecna fáza a tlačenie neboli,aspoň mňa nie.Skor tých pár najsilnejších kontrakcií predtým,keď už strašne musíš tlačiť,ale ešte nesmieš a musíš to predýchať.A iné je zvládať to v debilnej polohe na chrbte,alebo v akej ty chces.Mne bolo naj v horúcej sprche,trysky som si nastavila na kríže.A už keď ma chceli mať pod dohľadom,dali mi pôrodné kreslo do vysokej polohy..to už bolo tak 20min pred tlacenim.na jeden šup bola dcéra vonku a bez nastrihu.Psychika a personál robí veľmi veľa.Ked sa správne nastavis,budeš kľudná, sústrediť sa čo telo práve robí a ako mu pomôcť,určite to dáš bez extra bolesti

miskajulo
13. okt 2020

vela zalezi aj od vedenia porodu. vyvolavane porody a infuzky s oxytocinom na urychlenie bolesti velmi zhorsuju, ale ide to rychlejsie. Prirodzene bolia menej, najme ak ti este nepraskla voda. ked voda praskne, vsetko sa zintenzivni. Ja som rodila dvakrat, prve s oxytocinom, hoci som mala odtecenu vodu a 2min interval, cize intenzita brutal..druhe po 5rokoch som rodila bez vyvolavania a oxytocinu 12hodin, voda odtekala priebezne (kto vravel ze druhy porod je rychlejsi???) ale bolesti pohoda jahoda..ja som si pamatala tie strasne kontrakcie a cakala som na ne a prisli az tesne 30minut pred tlacenim, tak by to aj malo byt..a cim pomalsie a dlhsie sa tlaci vo finale, tym je to lepsie, tak ked niektore pisu ze na dve zatlacenia hotovo, nie je to idealne. sama porodna asistentka mi vravela ze vyvolavane porody su pocitovo ovela horsie a pri tlaceni, cim pomalsie tym lepsie.samozrejme ak babo nema problemy a neni treba rychlo ho dostat von. a ked ta budu sit, nech ti to pekne znecitlivia. mna pri prvom sili 45min mlady doktorko a uz mi to prestavalo ucinkovat vsetko som citila. pri druhom mi to porodna asistentka prestrekla lidokainom a necitila som nic, mohla som sa venovat babetku na mojom brusku. pri prvom som ju vratila muzovi, ked ma sili, ze ju upustim, bolelo ma to mikala som sa..

basska_b
13. okt 2020

Mne to prišlo zo začiatku ako menstruačný krč (každá kontrakcia) - takto to išlo celý deň. Potom s príchodom noci sa to zintenzivnilo a boleli ma kríže jak slak. Paradoxne možno, ale keď sa už išlo tlačiť, už mi to bolo buď jedno, alebo proste ma naplnil taký optimizmus, že za chvíľu bude vonku, alebo som na to už zabudla, ale zdalo sa mi teraz spätne, že to tlačenie mi vlastne prinášalo úľavu alebo aspoň rozptýlenie, že tu bolesť som fakt už nevnímala natoľko... horšie bolo, keď som bola len na čakačke a nevedela som, koľko to bude ešte trvať . Ale keď už som tlačila a vedela som, že to už bude trvať krátko, už som spolupracovala veľmi dobre. Epi som nemala ani pri jednom pôrode. Mám vyšší prah bolesti aj v bežnom živote

misica16
13. okt 2020

@renatka1985 boze presne ako ja. Akurat ze po oxytocine som do pol hodiny porodila a bez epiduralu. Ja som myslela, ze nastala moja posledna hodina ... Prvy porod bol krasny a pri druhom ma chceli mat cim skor z krku asi a takto to dopadlo, akurat traumu mam z neho.

veronikastrickova
13. okt 2020

@renatka1985 presne tak isto som to mala aj ja, ale pri druhom porode mi uz epi nezabrala na 100% lenze rychlejsie som sa z neho dala do poriadku

miskajulo
13. okt 2020

kazdopadne sa to predstavit neda, neries to, nepredstavuj si to. sustred sa na dychanie, googli si ako spravne dychat, pri kazdej kontrakcii zavri oci, nadych a vydych dvakrat dlhsi, napocitaj do 10 a pri 10 uz bolest nebude.

janka95
13. okt 2020

Tak ja som sa trápila od polnoci malých kontrakcii do 15 poobede. Myslela som že umrem ja,som to hrozne zvládla ,bola som strašne vyčerpaná a keďže som zvracala aj z glgu vody cely čas som nejedla nepila až o piatej na izbe. Možno mám nízky prah bolesti alebo čo ale druhé určite nechcem a to má malý už 5 rokov a keby bolo epidural určite. Keď sa dá takto netrpiet spravila by som preto čokoľvek. 🙂

luciliu111
13. okt 2020

Boliet to bolelo, ale nie az tak strasne, skor som mala taky strasny pocit, ze ma dole rozdrapi. Tie tlaky boli pre mna horsie, ako bolest😀

kjk
13. okt 2020

Ako tu uz bolo pisane: podla prahu bolesti. Niekto zvladne bez epi niekto nechce bez si to ani predstavit. Hlavne je sa nestrachovat. Je zaujimave a krasne ako telo vie co ma robit, ale zena potrebuje vediet dychat. Velmi to pomaha. Prajem malo stresu a krasny porod😅

renatka1985
13. okt 2020

@veronikastrickova ono vela zavisi aj od anesteziologa. ja som nechcela uplne otupiet, takze ta davka bola taka, ze som pekne citila vsetko, kontrakcie, aj pri samotnom porode som citila co sa deje, no bolest bola slaba, zvladnutelna. Na sitie som si nechala dopichnut "plnu", lebo to bol fakt masaker. Nepaci sa mi ten postup, ked zena neciti naozaj nic a lekar sa pri tlaceni vlastne riadi len monitorom.

renatka1985
13. okt 2020

@misica16 to mi je luto, aj ja mam z niektorych veci dodnes traumu, odlezala som si v nemocnici 13 dni pred porodom, mala som pravidelne kontrakcie, no neotvarala som sa niekolko dni.....a ked mi po oxy testoch nakoniec zaviedli prostin, bolo to strasne, proste strasne.

akcul13
13. okt 2020

U mna to boli hotové muky. Kontrakcie od nedeľného rana do pondelka rana. Po oxitocine som dostala take kontrakcie,ze som uz medzi nimi omdlievala, ja si to nepamätám moc, ale manžel bol pri mne a vravel. V pondelok na obed nakoniec akútna sekcia, to bolo vykúpenie. Keby viem, co ma čaká, idem sekciou hneď 🙈

domak2
13. okt 2020

Tato tema je dôkazom, že kto sa veľa pýta, veľa sa dozvie 😅

majulino
13. okt 2020

3 porody, posledný pred 7tyzdnami. Vsetky bez epi. Bolest to nebola extra veľká. Vlastne samotny porod ma nebolel iba kontrakcie

lusyf
13. okt 2020

@belllinka ano, presne, pridavam sa k nazoru. Mne to zacalo ako “jemne” menstruacne bolesti a potom to boli ukrutne muky, ale esteze je epidural🥰👏🏻

zuzada29
13. okt 2020

Mila buduca mamicka, chapem tvoje obavy, ale moj nazor je taky,ze toto naozaj neries. Ja som este ako slobodna a bezdetna pocuvala od kolegyn, ze tej uz vadilo to a tej zase to a jedna porodila za hodinu a druhy za dva dni. Mala som aj ja strach a dokonca ked som rodila prve dieta v 2015 tak v nasej nemocnici nebola ziadna priprava na porod a preto som to cele nechala tak a nic neriesila. Nic som si o porode necitala. Vsetky veci, ktore sa diali okolo mna som brala ako nutnonost, ako to ze to preziva kazda, ktora rodi a personal bol naozaj velmi ustretovy. Mne vela pomohlo ze bol pri mne manzel. Takze sa neboj, akonahle dostanes babatko do ruk tak vsetko to co si prezila predtym pojde do zabudnutia. A ked sa rozpravame o porode tak nie len problem prinasa obavy a starosti, aj tie dni potom nie su o nic lahsie. Kto ma sekciu tak nema babatko pri sebe a nevie sa riadne postavit a hybat, kto rodil riadne, nevie si sadnut, potom naucit sa kojit, nie je len tak ze lusknem a je. Takze naozaj nic neries a treba byt otvoreny vsetkemu co pride a postavit sa k tomu s pocitom, ze je to zvladnem. Drzim palce.

toffie
13. okt 2020

Ja mam takú traumu z porodu 😔 veľmi by som chcela ešte jedno dieťatko ale... Ten strach. Rodila som 12 hodín. Prvých 6 v pohode, predýchavala som. Ale tých ostatných 6 masaker. Ja som nemala žiadne menštruačné bolesti. Ja som všetku bolesť cítila v panve, kostiach, krížoch a chrbtici. Mala som pocit ze sa mi oddeľuje kosť od tela.. Žiadny pocit na stolicu nič...najhoršie co som celé vnímala bol prístup personálu. Neochota a neludskost. Bola som sama... Celé hodiny si ma nik nevšímal :( Syn mi zle vyrotoval, kvoli rotácii sa zasekol v pôrodných cestách. Vákuum extraktor, 14 ľudí okolo mňa, skákanie na brucho, nadávky lekárov, syn mal kefal hrmaton me dýchal, 4 dni mimo mňa v inkubátore, ja dosita a dotrhana na kúsky, šitie bolo úplne pri vedomý 2x keďže 1 x ma zle zašili. kazda mala na izbe dieťatko a ja? :( och... Ja citlivá duša som sa všetkým ako šibnuta ospravedlnovala... V papieroch napísané iné ako som v skutočnosti zažila. :( neviem... Cvičila som, chodila na prípravy, myslela pozitívne no niekedy si život nevyberá...

mmoni89
13. okt 2020

Rodila som 3x a za každým som si povedala že naposledy 😂😂ale dá sa to vydržať a keď už si myslíš že zomieras tak vtedy už je to ozaj finále a ten oslobodzujuci pocit nakoniec stojí za to 💪😊

misica16
13. okt 2020

@renatka1985 no ja verím, jediné pozitívum, že ten výsledok zato ozaj stojí. Ja som bola otvorená na 6 a silou mocou to chceli urýchliť a ja doteraz nechápem načo. No mužovi som vravela, že keby toto bolo moje prvé, tak na druhé ani nepomyslím. Niektoré pôrody sú ozaj na hrane, ja som tomu uverila až po tom druhom pôrode.

mima1
13. okt 2020

@althejka ta fotka fakt vystizna. Aspon som to rovnako citila pri prvom ktoreho mi vyvolavali

mishach
13. okt 2020

To je zla otázka...niekto úplne pohoda, niekto akoby hlavu trhali. Ja celé zle, totalka bolesti, ale!!!!!zober si, že nakoniec skorá každá žena má viac ako jedno dieťa. Skús myslieť na to tak, že tým musíš prejsť a zvládneš to. Nemaj strach z bolesti. Zvládli iné, zvládneš aj ty😉a keď bude potom, ešte si síce pomyslis veľakrát na to, aké to bolo, ale bude ťa najviac zaujímať bábätko.....a keď nebudú iné komplikácia, podstúpis mozno tu bolesť opäť 😉prajem veľa síl a hlavne nemať strach🙂

Ak ťa to poteší, moja švagriná hovorila, že pôrod to nič. Tie bolesti. Mala 4 hodiny a že úplne pohoda.