Ako prebieha spinál?
Je tu niekto, kto by mi vedel dať pár info ohľadom spinálu? platí sa za to? ako to prebieha? lebo dnes mi anesteziológ prvýkrát povedal, že niečo také existuje a pritom už pomaly mesiac viem, že budem mať cisársky. Ďakujem 🙂
@denduska tak aby to bolo ("alergologicko-liekovo") kompletné, tak ešte tam mám testované a pozitívne tieto lieky:
dexametazon +/-, marcain +/-, norcuron ++, hydrokortizon ++,
V-PNC +, G-PNC +, metylparabén +, propylparabén +, ibuprofen +, tartrazín +, metamizol +
plus reakcie som mala ešte na konkrétne lieky: Rhinokort, Ventolin, Ketonal, Dexametazon gtt., ešte nejaké betablokátory-nepamätám si presne, ai.
no a potom mám pozitívne také bežné inhalačné alergény (prech, perie, roztoče, mačky, psi, plesne, mole, šváby, štípajúce "svinky", alternaria, astrovité, palina atd, atd), ale to už len tak na margo-to s anestezou nesúvisí...
no a ešte tie najpodstatnejšie-
intrakut.testy:
esmeron ++, sukcinylcholín ++, tracrium +++
@denduska aj ja sa zapojim do vyzvedania, ak mozem 🙂 do ktoreho miesta sa picha spinal (pripadne epidural)? ked som vyplnala dotaznik kvoli epiduralu, doktorka sa kyslo zatvarila ked zistila ze som mala operovanu platnicku L5/S1. vraj je neiste ci mi to pichnu, lebo tam mozu byt zrasty/jazvy/cojaviemco a nemusi prejst ihla. sice nemam moc velku jazvu (asi 3cm), ale aj pri L4/L5 mam nejake zjazvenie a je trochu vysunuta. moze sa to pichnut aj vyssie ak treba?
@lenosko ahoj,ja mam znicene platicky v oblasti L3/4,tam to musia pichat,lebo ja epidural ani spinal dostat nesmiem....mam za sebou sekciu v celkovej narkoze
@stellamaris dik za info. tu sekciu robili kvoli platnickam? ja som sa pytala neurologicky co mi odporuca, nechcela sa vobec vyjadrit a ze riesit budeme az ked sa pri prirodzenom porode nieco poskodi. a doktor na poradni totalne ingoruje "nejake platnicky"...
@lenosko sekciu som mala kvoli preeklapsii,normalne by mi pichli spinal,je to jedna injekcia,vydrzi asi dve hodiny,aby mohli operovat....ale kvoli platnickam musela byt celkova narkoza a ja som ju aj chcela.
@denduska ďakujem za záujem,
no, potravinovú alergiu mi testujú už "x" rokov, ale zatiaľ som mala vždy všetko negatívne (aspoň, čo si spomínam),
takže aj sója a arašidy by mohli byť negat. (teda soja je určite a arašidy snáď tiež)...
hej, vyšlo mi tam aj niečo negat.
propofol tam mám napísaný, a ten bol teda negat. , rovnako bol negatívny aj supracain 😕
tiopental nerobili, ale viem že ho spomínali (len ako vravím-dr.Hrubiško, keď videl, ako postupne reagujem takmer na všetko, tak s tým sekol a viac netestoval a radšej odporučil alternatívny postup pre extrakciu zubov pre hroziacu systémovú reakciu 😝) ...
@magimary ty si teda chodiaca alergicka reakcia 😅 marcain si mala +/-, co nie je take hrozne, vzhladom na ostatne lieky, to by bola este vcelku schodna varianta, aj ked tebe by som dala otestovat lidokain ci na neho reagujes a v pripade ze nie, tak by som ti ho dala doviezt z CR. inac je to trochu divne tie testy, ze propofol ti vysiel negativny, co je ovela castejsi alergen nez napr. esmeron , hydrocortison a podobne lieky 😕 dost velka smola je, ze reagujes alergickty na takmer vsetky relaxacne latky, vratane tych, co podavame alergikom...ale ak by slo uplne do tuheho, tak je tu jedna relativne schodna varianta, uspat ta na sekciu propofolom, ktory ti podla tvojich vysledkov problem nerobi, z tym ze intubacia bude takpovediac mierne "drastickejsia" bez relaxacie, co v podstate ide, ty o tom vediet nebudes, len anesteziolog sa mozno trosku potrapi. necitala som vsetky prispevky, si alergicka aj na paralen? uzivala si ho niekedy? ak by si na neho alergicka nebola, tak operaciu vydrzis na propofole a paralene, ak ti inhalacne anestetika nerobia nic, tak aj tie mozu byt. nevyriesena otazka ostava co sa tyka relaxacie, kedze sekcia musi byt aj s relaxaciou svalou...resp., pri dostatocne hlbokej anesteze by myslim porodnici prezili aj mierne nerelaxovane brucho. otazkou zostava, na ktory kortikoid alergicka nie si. testovali aj klasicky prednison? dithiaden ti nerobi nic? tymto by som ta nadopovala pred operaciou.
inac, na tu extrakciu zubov je perfektny supracain, vydrzi aj 4 hodiny a mozu az odpilit kost a nic neboli, takze ak ti vyslo ze nie si na neho alergicka, tak nevidim s tym ziaden problem
no a este k tomu chirokainu, je to ta "lepsia sestra" marcainu, s menej castymi neziaducimi ucinkami, tak ak bol marcain +/-, jednoznacne ta treba otestovat na chirocain.
a este som sa chcela opytat, pisala si , ze na vela liekov si zareagovala anafylaxiou....anafylaxia je najtazsia forma, ake lieky ti davali pri anafylaxii? 😕 lebo tie leky, ktore zabranili anafylatickemu soku, su prave tie, ktore ti pomozu aj teraz
@magimary
@latvia juuj, vďaka, že reaguješ 😉
akurát som dnes "nadupaná" informáciami od alergologičky,
takže to, ako som tam pochodila sem skopčím potom (ale hodne sa to zhoduje aj s tým, čo si teraz napísala ty 😉),
najskôr ti odpooviem na otázky 😉
skúsim postupne:
-no vlastne úúúplne najhoršie reakcie som mala na tie myorelaxanciá, ale fakt, že OBRreakcie-normálne mi namiesto malých vpichov navrali na rukách opuchy s priemerom aj 10cm
-paralen je moja jediná liečba pri všetkých bolestiach a problémoch, nič iné neužívam, len 1000ku paralenu, keď mám veľké bolesti-napr. po extrakcii zubov a pod.
-hej, vytestovali mi aj kortikoid, na ktorý alergická nie som-na Medrol (solumedrol do žily), čo je vlastne ekvivalent prednisonu, ak sa nemýlim, ale používajp pri mne len medrol
-dithiaden mi tiež nerobí nič, s tým ma liečili kedysi na bežné alergie, keď ešte neboli lieky novej generácie
-suprák mi dávali vždy pri každom zákroku zubári (ale tiež len s antialergickou premedikáciou solumedrolom a antialergikom)
-anafylaxiu mi riešili podaním medrolu, calcia a nejakého antihuistaminika, plus epipen
ale mám ešte nejaké otázky aj ja:
-lidokain sa u nás (na SK) nepoužíva?
-dá sa aj supracain použiť ako verzia pre spinál? asi nie, však?
alebo napríklad pri šití?
@magimary noooo, tak to mas vcelku poriesene 😉 spinal by som riesila az po otestovani chirocainu, ci ti nic neurobi. fuknut do miechoveho kanala marcain, na ktory mozno zareagujes, nie je stastne riesenie. co sa tyka celkovej, to je uz lepsia varianta, v prvom rade dithiaden, medrol, uspat propofolom, relax zial ziaden, alebo malinke davky toho najmenej alergenneho, medrol a dithiaden by to mali s nim zvladnut. plus na operacnu bolest si pytaj Perfalgan, co je 1gram paralenu v tekutej forme co sa dava do zily, vcelku dobre analgetikum, aj ked po operacii bezbolestnost necakaj 😅 tak ale ked chces prezit v zdravi tak ti nic ine neostava.
@magimary supracain pri siti epiziotomie si myslim ze nie je problem, problem je , ci ho budu mat porodnici.
Lidocain zial v SR platnu registraciu nema, cesi ho maju a strasne si ho pochvaluju 😒 holt, slovensko nema strasne vela dobrych liekov hlavne na anestezu a analgezu...
supracain na spinal? .....no, to neviem, viem ze sa nepouziva, na spinal su prisne vyhradene anestetika, len tak hocico fuknut nemozes....ale supracain neviem.zistim
tak kopčím, čo som písala babám v našej aprílovskej téme, nech sa nemusím opakovať,
ako som dnes pochodila u alergologičky:
...
...bola som vnútri vyše hodiny (takmer 1,5hodky),
ale myslím, že sme "NIEČO" aj poriešili,
TEDA za predpokladu, že to budú akceptovať aj anesteziológovia...
takže-táto pani imunoalergologička povedala a a lekárom aj napísala, aby ma v pohode odrodili aj cisárskym (ak bude TEDA treba!), i napriek tomu, že som na anestetiká alergická,
napísala im, čo všetko mi majú dať do žíl (zafixovať žily solumedrolom počas celého pôrodu) a čo mám užívať vo vyšších dávkach tesne pred pôrodom a počas neho (Xyzal 2-3x/denne), aby sa aj prípadná alergická reakcia zvládla...
že skrátka budem tak nadopovaná antialergikami a kortikoidoi (ktoré miminku neuškodia, skôr mu pomôžu pri rozvoji pľúcok, či nejakej inej nečakanej infekcii), že ak by sa aj nejaká alerg. reakcia vyskytla, tak sa rozvinie postupne (a nie náhle) an nemusí byť taká búrlivá, skrátka že lekári tým získajú čas a môžu spokojne a bez stresu resuscitovať, ak by náhodou bolo treba...
mne niekoľkokrát zopakovala, aby som hlavne nestrácala pokoj, že budem dostatočne krytá liekmi na to, aby som to ustála...
Xyzal (a ostatné lok.antihist.) si mám nasadiť už teraz (a konečne sa zbavím 5mesačnej alergickej nádchy a kašľa a sekrétov) a už do dvoch-troch dní môžem rodiť-"hladinu" v tele skrátka už budem mať...
potom sa dávka strojnásobí (že babuľku to počas pôrodu neuškodí a so zafixovanými žilami by som -podľa nej- mala jeden rýchly cisársky zvládnuť...
hovorila o dvoch možnostiach-buď mi majú dať spinál (síce s látkou, na ktorú reagujem-Marcain, pričom sa predpokladá, že lieky by mali potenciálnu alerg.reakciu stlmiť), alebo celkovú anestézu-Propofolom, ale bez myorelaxancií a teda bez intubácie, že 10minutová sekcia by sa mala zvládnuť aj bez intubácie...
tak som zvedavá čo si o tom pomyslia anesteziologovia 😕
(ešte mi na záver-medzi dverami- povedala, že ju neprekvapí, ak ma anesteziologovia pošlú s fľaštičkami liekov, aby mi ešte rýchlo niečo vytestovala, na čo ona povedala, že im mám rovno povedať, že mi teraz v tehu už NIČ testovať nebude, nakoľko im opísala dve možnosti, ktoré môžu použiť (plynná anestéza alebo ľahko alergizujúci spinál tlmený liekmi)...
takže toľko...
@magimary no, alergologicka je alergologicka, svedci o tom jej veta ze 10 minutova sekcia by sa mala zvladnut aj bez intubacie 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 ako, nechcem sa jej nijak dotknut, ale vie ona co je sekcia???? 😝 za prve, ntubacia pri sekcii je NUTNOST, len debil a pako by sekciu nechcel zaintubovat 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 a to nehovorim ak by to mala byt akutna sekcia! preboha, ved pri sekcii hrozi pogrcania matky a vdychnutie stiav do pluc, co byva aj smrtelne, ako si moze povedat ze intubacia nie je potrebna? 🙄 😠 nech sa venuje tomu, v com je dobra, ale nech sa nehrabe do roboty inych odborov. intubacia proste musi byt, ibaze by si natrafila na nejakeho odvazlivca ktory by ta nechcel intubovat 😝 ak takeho najdes, nech sa paci. ked sa uz velmi velmi zamyslim nad tym, ze sekciu neintubovat, tak jedine ze by sa intubacia NEPODARILA, co sa obcas stane. v tom pripade intubovana byt nemusis, ale musia mat po ruke laryngealnu masku typu Supreme, alebo ProSeal, co by uz mali mat aspon jeden kus na kazdom pracovisku. tam netreba relaxovat, to je pravda, ale zatecenie zaludocnych kyselin do pluc itak hrozi, aj ked zriedkavo. takze len tolko k tej intubacii. intubovat sa da aj bez relaxacie, aj ked to nie je ziadna slava, ale ide to. tu vetu o neintubovani sekcie prosim ani anesteziologom nehovor 😀
a "plynna anesteza" pri sekcii, no....nech si ju najprv skusi ona 😅
v podstate s nou suhlasim co sa tyka jej liecby alergologickej, suhlasim aj s propofolom, doplnam perfalgan na bolest a mozno male davky esmeronu ktore budu tlmene antialergickou liecbou. samozrejme intubacia bez debaty
nehovoriac o tom, ze sekcia trva min.30 minut ak su velmi rychli operateri..pri vytahovani babatka tlaci jeden na zaludok aby dieta vytlacil cez rez vonku. ked je zena v spinali, tak ma co robit aby to udychala a nepovracala sa ako niekedy vedia zatlacit, nieto spiaca zena...
@latvia čiže suma summarum-zdá sa ti vhodnejšia celková anestéza? čiže nie spinálka? 😕
/teda tak mi to vychádza z napísaného/
OKi, OKi, ja sa za tú intubáciu nehádam, len som napísala, čo povedala,
ja som to potom viac neriešila,
a nakoniec to myslela možno tak že intubácia bez relaxácie a možno som to len ja zle pochopila 😅 😉
@magimary je to tak 50:50..... lahko alergizujuci marcain pod palbou medrolu a antihistaminik moze mat rovnako dobry efekt ako celkova anesteza s propofolom, plynmi a paralenom, hoc bez relaxu..... dohodnut sa musis s anesteziologmi, co je pre nich prijatelnejsie. ja si myslim ze je to relativne na rovnako, co sa tyka rizika liekov a reakcie na nich, jednoznacne pre dieta je lepsi spinal, ak by pekne sadol. ja, byt na tvojom mieste, si necham pichnut spinal, s tym, ze ak by nesadol alebo by bol nejaky iny problem, tak sa da uspat stale...ale finalne rozhodnutie bude na tebe 🙂 kazdopadne, myslim si ze riesenie u teba je realne, bud jednou alebo druhou formou, co sa na zaciatku ako realne nezdalo, ze? 😀
@latvia no SUPER! 😅 😎
takže-napokon budem mať ešte aj na výber! 😅 😎
a to stačí nad tým len trochu pouvažovať a nie hne´d hodiť to za hlavu s tým, že jediné riešenie je "kladivo po hlave" 😝, všakže 😠 🙄
ja by som to možno aj urobila tak, ako píšeš-začať spinálom a vidieť, ako to pokračuje a podľa toho pokračovať,
na druhej strane-pamätám si, ako mi gynďo pri predchádzajúcom pôrode povedal, že výhodnejšia je hneď celková anest., práve kvôli možným vzniknutým komplikáciám, že ak by k nejakým prišlo, už by sa lekári nemuseli zdržovať uspávaním 😕
ale tak zase-on tiež je nie je anesteziolog, že jo?
ozaj, ty si priamo anesteziologička?
@magimary hej hej, som dusic 🙂 . no, do istej miery ma pravdu aj gyndos, ak by si predsalen chytila reakciu na marcain v spinali, tak by ta useli hned uspat. ak nahodou opuchas pri reakcii tak tam by uz bola duplom obtiaznejsia intubacia....ale ak budes kvalitne nadopovana liekami od alergo tak nepredpokladam nejake nahle reakcie, s ktorymi by si anesteziolog neporadil.uspat sa da za 10 sekund, takze nejake zdrziavanie ani nie....je to vsetko len v teoretickej rovine, mozno spinal bude perfektny, to ale nikto dopredu nevie.

@denduska ja mám pocit, že všetci sú... 😔 😒
a je mi to ľúto, lebo všetci si zo mňa robia priam strašiaka seba samých (lekárov)
a mne pri tom (navonok ani subjektívne) nič nie je...
mňa sa ešte aj kaderníčka bojí, keď by som chcela farbenie, či trvalú... 😖 🙄
o lekároch, zubároch, gynďošoch, anesteziológoch, chirurgoch ai. ani nehovoriac...