Ako prebieha spinál?
Je tu niekto, kto by mi vedel dať pár info ohľadom spinálu? platí sa za to? ako to prebieha? lebo dnes mi anesteziológ prvýkrát povedal, že niečo také existuje a pritom už pomaly mesiac viem, že budem mať cisársky. Ďakujem 🙂
no nakoniec ma aj tak museli uspat, lebo mi nevedeli trafit tu vec v chrbtici. ale uz sme doma a vsetko dobre dopadlo 🙂
@latvia ale intubuje sa len pri celkovej anestézii, že? tak už viem, prečo mi mesiac odchádzal hlas a škrabalo ma hrdlo ... netušila som, že som bola intubovaná 🙂
a ak je žena v spinály a začne vracať pri tom tlaku, tak čo? to stihaš otočiť pacientku na bok, alebo ako? a pri problémoch s dýchaním dávaš masku, alebo ako sa postupuje? neviem, či budem mať druhý pôrod sekciou, ale teda celkovú anestézu by som už nechcela, no nemám dobrý pocit ani zo spinálu ...
@moon1979 denduska ohladne hmotnosti v podstate odpovedala, ide o to, ci tam, kde budes rodit, su aj dostatocne dlhe ihly na pichanie. vacsinou postacuje standardna dlzka aj pri obeznejsich ludoch, ale niekedy pri velkych hmotnostiach, cca 130 a viac kg nepostacuje dlzka ihly. v tom je v podstate jediny problem.
intubuje sa len pri celkovej, ak nechces robit sado maso, to by sa dalo aj len tak, bez anestezy 😀 😉 ano, preto ta skrabalo v krku a odchadzal hlas, bola si intubovana. zalezi od anesteziologa ktory ta intuboval, niekto zaintubuje pekne, niekto horsie, poskriabe priedusnicu.
co sa tyka spinalu, poviem ti ako to robievam ja. ked pichnem davku do spinalu, dam lahnut tehotnu a hned zmeriam tlak. a podla vysky tlaku sa rozhodujem dalej. pred planovanou sekciou zvycajne nechame vykvapat 500-1000ml infuzneho roztoku tehotnej do zily, aby nenastali prudke vykyvy tlaku. ked to nie je planovane, tak prvu infuziu pustame naplno. ak ma tehula pred pichnutim spinalu cca 110 vrchny tlak, hned po pichnuti jej davam do zily efedrin, co je liek, ktory ti za par desiatok sekund dvihne tlak aj pulz. pokial je pokles tlaku sposobeny lokalnym anestetikom v spinali, tak efedrin zaberie hned. pokial je to tlakom babatka na dolnu dutu zilu, tak to velmi nezaberie. vtedy natacam pacientku s celym stolom na lavy bok cca 15 stupnov, aby nespadla zo stola 😅 🙂 to by malo pomoct.potom ti uz len ostava cakat kym vyberu babatko, aby netlacilo na dutu zilu a neklesal tlak.to sa mi ale stalo asi len raz ze sa to nedalo extra ovplyvnit. vacsinou matka povie, ze jej zacina byt zle, ale parkrat predycha a pokial my urobime co mame, tak to prestane. asi 2x sa mi stalo ze ju naplo, otocila hlavu na bok a vyvratila zaludocne stavy a ulavilo sa jej.
ake problemy s dychanim myslis?ked spinal nasada prilis vysoko? alebo pri astmatikoch? alebo?
latvia a možem sa spýtať ked mavam nizky tlak okolo 90 na 60 malokedy sa stava že mam nad 100 horný...a mám plánovanu sekciu tak mi hned daju niečo na zvyšenie tlaku??? a kedže sa tomu venujete stava sa velakrát že ženy zvracaju?
@lenka22115 ked ti daju liter tekutin do zily pred sekciou tak by ti ten tlak mas stupnut dost na to, aby sa pichlo. a ked uz budes na operacke, zapracuju aj nervy trosku, takze tlak bude vyssi 😉 pri tlaku 100 a menej by som sa uz do spinalu nepustala, jedine ze by na to bol podstatny dobod, kde by celkova narkoza znamenala pre tehotnu vacsie riziko nez spinal. tam by som dala tiect skor koloidny roztok,ktory vydrzi v cievach dlhsie nez klasicke "vodove" roztoky. plus efedrin este predtym. ale s tym som sa este nestretla ze by po infuziach nemala rodicka tlak cez 110 vrchneho tlaku. raz som robila sekciu mamicke, ktora mala 78 vrchny tlak, samozrejme to bola urgentna sekcia a tam sa spinal nepichal. hypotenzia, cize nizky tlak, je kontraindikacia k spinalu. samozrejme aktualny tlak, nie tlak pocas tehotenstva, ten mozes mat kludne nizky. dolezity je ten pred samotnym zakrokom
latvia tak myslím že jak som ja streso :D tlak bude aj vysoký :D predsa len adrenalín pred robí svoje...mne stale vravia že mi spravia len a len spinal že je to lepšie pre bábätká tak neviem ako to bude nakoniec
@lenka22115 a zvracanie...pokial sa urobi vopred to, co som pisala, maloktora zvracia. skor im je tazko na zaludku ked porodnici vytlacaju babatko vonku, vtedy jeden zatlaci na oblast zaludka ako pri spontannom porode, aby dostali babatko vonku.s predychavanim sa aj to vie pekne ovplyvnit bez problemov. a tretia moznost, kedy je zenam zvlastne na zaludku, je ked uz vyberu babatko vonku a creva a vsetko dnu sa zrazu posunie nizsie, kedze je tam uz viac priestoru, a to obcas robi dyskomfort. nie stale a nie u kazdej. kazdopadne po vybrati babatka sa da zena prispat hypnotikami do zily, takze zbytok operacie ked uz len zasivaju maternicu a brucho moze mamicka prespat 🙂
@latvia dakujem za odpoveď ...
problémy s dýchaním - mnoho báb, čo som čítala tu na MK čo mali spinál spomínali, že počas sekcie mali problém s dýchaním ... ja osobne potrebujem napr. mať vyvýšenú hlavu, lebo tiež sa mi ťažšie potom dýcha a pri predstave, že mi ešte bude ležať pod rebrami 100kg doktor a tlačiť na žalúdok, neviem si predstaviť ako to udýcham 🙂 preto som sa pýtala, že ako sa to potom rieši ... baby spomínali, že dostali kyslík (neviem či cez masku, alebo cez hadičku ... )
tebe osobne je čo lepšie? keď máš pacientku v celkovej narkoze alebo pri vedomí? ako sa k tomuto staviate všeobecne Vy anesteziologovia? Stáva sa aj také, že pacientka pri vedomí chytí paniku - stres? Už som počula, že je bežná aj nekontrolovateľná zimnica ...
priznám sa, že mi nie je všetko jedno ... všeobecne tá operačka nepôsobí na človeka 2x prijemne, ešte aj stres, aby všetko dobre dopadlo, no celkovú narkozu som dosť zle znášala ... mesiac som bola ako mechom praštená, dlho trvalo, kým zo mňa vyprchala ...
@moon1979 pokial nie je zena vyrazne obezna, alebo zeby mala velke brucho, tak problem s dychanim nie je. pokial zena nema problemy s dychanim, ked lezi na stole, a je to planovana sekcia, nedavam jej nic. je to len stres naviac. ale pokial okylicenie nie je dobre, davam masku alebo kyslikove ookuliare, podla toho co sama chce. zatial som nemala taku pacientku, ktorej by sa zle dychalo. ked tlacili na brucho pri vytahovani babatka, je to trosku neprijemne, ale trva to len chvilu a predychaju v pohode.ak by bol operacny stol hlavou nizsie, spinal by mohol vyjst vyssie, tam by sa tazsie dychalo. staci len natocit stol viac nohami dolu a je to lepsie. matka sa musi sama ulozit tak, aby mala pohodlie. takze pod hlavu co potrebuje, proste napolohovat podla potreby.
pre mna ako aristu je jednoznacne lepsi spinal.najvacsia nocna mora aristu je intubovat tehotnu, hlavne ak je najedena, alebo obezna, alebo ma kratky krk.musis to urobit rychlo a presne. ked zaintubujes do zaludka, moze sa ti v narkoze pozvracat a zvratky vdychnut. uz aj zaludocne kyseliny vedia narobit skodu na plucach.
stava sa pomerne casto ze pacientka je v strese, boji sa. tam musi proste zapracovat kazdy, aby ju upokojil. ja im vacsinou nedam vydychnut a rozpravam sa s nimi. jednak nema cas myslit na stres lebo odpoveda a jednak je pre zenu prijemnejsia atmoska ked vidi ze vsetci maju zaujem aby vsetko prebehlo v poriadku. a mam odskusane, ze ked mamicke polozim ruku na plece ked s nou rozpravam, tak sa ukludni. mala som raz jednu, ktora chytila ale uplne ze osial, zacala sebou hadzat a cisty amok chytila, ked zistila ze si neciti nohy, ze ani mile slovo nepomahalo. to som cakala, kym za tych 5 minut vytiahnu babatko, a pichla som jej do zily hypnotikum. zavrela oci a prespala zbytok operacie.
ja stale mamickam poviem, ze tych 5 minut do vybavenia babatka sa vydrzat da, a potom sa uspia, ked budu chciet.to je asi najlepsia alternativa. aj ked, po pocuti placu babatka a ked im ich prinesu este pocas operacie , je uz kazdej jedno, co s nou robia , v takej euforii su 😀
@latvia
tak teba by som teda chcela mať pri operácii 🙂
na ten prístup som sa pýtala schválne, lebo je skupinka aristov, ktorí komunikujú a zabávajú pacientku, aby nechytila stres a nemyslela na to, čo sa deje naokolo (aj keď teda musí to byť ťažké 😀 ) a sú typy, ktorí neprehovoria s pacientkou pol slova a potom je to fakt o držku ... kamoška to tak mala, dodnes má stres z toho štngotu nástrojov a komentárov operatérov (dávaj bacha mechúr a podobne) ...
určite každý jeden pacient pri vedomí ocení keď ho zabávajú a snažia sa odpútať mu pozornosť, lebo poviem ti, byť na tej "druhej strane" teda ležať "ukrižovaná" na stole a všade samé prístroje, zima a zarúškovaní ľudia v zelenom, jaj 🙂 lepšie je byť za tými prístrojmi, aj keď o zodpovednosti sa samozrejme nejdem dohadovať, to je už trošku iný level ...
@moon1979 s tym suhlasim. su lekari ktori su sice profici, ale niekedy by bodlo trochu empatie. a potom sme tu my 😀 menej sikovni, ktori si to vykompenzuju ukecavanim 😀 ja som v CR videla, ze to spravnym pristupom ide, a je to vlastne aj ulahcenie mojej prace. s kludnym pacientom sa ovela lepsie pracuje.kto nema na to nerf, ide vlastne proti sebe. to iste aj porodnici. o co lahsie sa im pracuje, ked si ukludnia mamicku a trochu sa jej povenuju..
@latvia
určite, len tých empatických zdravotníkov je dnes šialene málo ... chápem, že pri svojej práci sa musia odosobniť, ale pacient toho veľa nepotrebuje ... vlúdne slovo naozaj nikoho nezabije a pre pacienta je to viac ako dosť ...
teraz som bola prvýkrát v pôrodnici a mladá pani doktorka sa vo mne dosť vrtala, ale bola citlivá a vôbec mi to neprekážalo ... no aj napriek tomu to okomentovala slovami - že "viem, že vám robím nepríjemné veci, ešte chvíločku vydržte" ... a to som mala strašne za veľa 🙂 viacej som naozaj nepotrebovala ...

@latvia - jaká Ukrajina? 😅 😕 fakt sa dá uspať za 10 sekúnd? dobrí stee 😎
@magimary - mňa ešte prekvapila jedna veta od tej pani doktorky, vytŕham z kontextu: "lekári môžu spokojne a bez stresu resuscitovať, ak by náhodou bolo treba." 😅 😀 ale skvelé, že to nie je beznádejné 🙂 🙂 🙂