Ako prebieha spinál?
Je tu niekto, kto by mi vedel dať pár info ohľadom spinálu? platí sa za to? ako to prebieha? lebo dnes mi anesteziológ prvýkrát povedal, že niečo také existuje a pritom už pomaly mesiac viem, že budem mať cisársky. Ďakujem 🙂
@katja78
tak ak ti zle urobia intubáciu môže aj dosť poškodiť ... ja som netušila, že som bola intubovaná (však nikto ti to na nos nezavesí) len ma mesiac škrabalo hrdlo a hlas mi odchádzal pri každom treťom slove ... takže evidentne som mala zdatného anesteziologa .... nič som mu nerozumela (cudzinec) a bol to postarší pán, človek by očakával, že už má zopár intubácií za sebou ...
známa mala zase takého srandistu ... povedala mu, že sa bojí, že sa nezobudí ... a on jej povedal, že pohodáááá, dnes som už jedného prebrať nevedel, už som na to zvyknutý ... 😀 teraz je to človeku smiešne, ale asi by mi všetko jedno predtým nebolo ... ozaj najlepšie, ak by človek nikdy nemusel lahnúť na ten stôl .... brrrrrr
@moon1979 priznám, že aj som sa učila intubovať a nie je to také ľahké, ako sa laikovi môže zdať. Okrem zručností samotného áristu záleží hlavne na tom, aké má samotný pacient anatomické pomery v ústach a hrdle. A každý árista Ti povie, že uviesť pacienta do celkovej anestézy je vždy stres, pričom intubácia je kľúčová vec.
@katja78 a ked to dobre nedopadne tak máš aj tak smolu, lebo podpisuješ papiere, že berieš na vedomie všetky riziká a so všetkým súhlasíš ... no neviem ...
jedno však musím uznať, je to práca, ktorá stojí za uznanie ... nie je lekár ako lekár, nedá sa ich pchať všetkých do jedného vreca ... obdivujem všetkých zdravotníkov, ktorí si vybrali prácu na operačnej sále ...
ale ozaj sa oveľa lepšie a ľahšie dôveruje a spolieha na lekára (teraz, ke´d hovoríme o "dusičoch", tak na áristu), ke´d je taký, ako včera úžasne napísala @latvia ( 😵 )-zajednávam si ťa normálne k pôrodu-čo tam po tých 500km?!? 😅 😝 😀 ,
lebo ja som len raz zažila áristku na sále (hoci ma vlastne nikdy neoperovali, tak aj obyčajné trhanie zubov mi robili na operačke so všetkými lekármi-aj áristkou- a monitormi atd...pôvodne to teda malo byť s anestéziou, no napokon mi to robili len lokálne, ale teda v leže a na op.stole... a tam som skoro zinfarktovala práve z áristky, ktorá hne´d po uložení na lôžko začala na mňa veľmi zhurta a nepríjemným tónom "štekať", že čo sa bojím, však sa nič nedeje, čo mi srdce hne´d trieska atd, atd... a vôbec to nehovorila upokojujúcim hlasom, ale práve naopak... 😢
mne vtedy nebolo všetko jedno-prvýkrát v živote som bola na sále, všade kopu doktorov, ja celá vyzlečená ( 🙄 to bol pre mňa OBR stres už samo o sebe!), ústa zarúškované a za hlavou lekár, ktorý po mne šteká, nech si dám pozor na srdce... 😔 😖
tak toto som fakt nepotrebovala... 😔
ja už len verím, že budem mať pri sebe nejakú latviu-klon... 😅 😉 🙂
teda, ak...
@moon1979 ja som rodila spinalom a problemy s dychanim som vobec nemala...je to aj o tom aku ma kto odolnu psychiku a ako sa vie zapriet...ja som mala super personal ktori sa so mnou rozpraval, neprijemna vec bola len vpich a ze mi klesol tlak a prislo troska zle....ale ja som cely cas myslela aby bolo babo v pohode, seba som neriesila:`)
@denduska @latvia , tak zajtra máme ísť na farmakologickú ambulanciu, aby oni navrhli postupy a lieky (teda boli sme tam už dnes, ale len sme im tam nechali všetky papiere, aby si to primárka dala všetko do súvisu a zajtra to s nami skonzultovala a odovzdala nám správu) a dr. povedal, že v mojom prípade pôjde jedine o sekciu v CELKOVEJ anestéze a ani nie na pôrodných sálach, ale niekde na centrálnych operačkách, kde je celý ansábel ľudí a prístrojov 😝, že prirodzený pôrod KP by bol "na vraždu a možno aj na dve"... 😒 😖
@magimary 😕 takze sa priklanaju k celkovej? hm...tiez ma bude zaujimat ktory relax si vyberu, tebe tusim vsetky vysli na 2 kriziky, nie?pri sekcii by prisli v uvahu sukcinyl a rocuronium(Esmeron, Rocuxant), tak som zvedava ktore z toho si vyberu...a kedze si na obe alergicka rovnako, asi si vyberu rocuronium, lebo je dlhodobejsie nez sukcinyl...no....zaujimave to bude 🙂 ale nemas sa coho bat, vedia co robia, budu pripraveni na vsetky moznosti a to je to podstatne.budu mat vsetky zalozne pplany "kdyby neco" 🙂 potom zisti, co ti namixovali 🙂
@didulka85 na tu triasku mohli skusit dolsin do svalu, pravdepodobne by prestala hned. migreny mozu suvisiet s pichancom, nemavala si aj predty bolesti hlavy obcas?
@magimary jaj to sa porodnik tak vyjadril? 😀 tak on ma do toho kecat co najmenej, nic v zlom, on za teba nezodpoveda ak po nejakom lieku chytis anafylakticky sok 😝 on si moze povedat co chce, ale ak arista uzna ze je to pre teba nebezpecnejsie tak sa na to vykasle a urobi si po svojom. v tvojom pripade ide o tvoje slovo a slovo aristu, porodnik si moze tak akurat....robit svoju robotu- vybrat babatko a pozasivat 😉
@magimary farmacijci pri tvojom porode nebudu, a co uz oni mohli vidiet v reali....kazdy clovek reaguje uplne inak, mozu ti papierovo napisat co je pre teba najbezpecnejsie a na sale mozes zareagovat uplne opacne...hlavne je mat dobreho anesteziologa ktory sa na eba pripravi. to urcite budes mat, neboj.kde to budes rodit?

@moon1979 ja mám podobné pocity ako Ty 😅 najviac zo všetkého ma desí intubácia 😨 😨 😨 to radšej ešte raz si prežiť, že spinál celkom nezabral a bolo mi z neho zle 🙄