icon

Ako prebieha spinál?

magduskape
18. feb 2013

Je tu niekto, kto by mi vedel dať pár info ohľadom spinálu? platí sa za to? ako to prebieha? lebo dnes mi anesteziológ prvýkrát povedal, že niečo také existuje a pritom už pomaly mesiac viem, že budem mať cisársky. Ďakujem 🙂

katja78
14. mar 2013

@moon1979 ja mám podobné pocity ako Ty 😅 najviac zo všetkého ma desí intubácia 😨 😨 😨 to radšej ešte raz si prežiť, že spinál celkom nezabral a bolo mi z neho zle 🙄

moon1979
14. mar 2013

@katja78
tak ak ti zle urobia intubáciu môže aj dosť poškodiť ... ja som netušila, že som bola intubovaná (však nikto ti to na nos nezavesí) len ma mesiac škrabalo hrdlo a hlas mi odchádzal pri každom treťom slove ... takže evidentne som mala zdatného anesteziologa .... nič som mu nerozumela (cudzinec) a bol to postarší pán, človek by očakával, že už má zopár intubácií za sebou ...

známa mala zase takého srandistu ... povedala mu, že sa bojí, že sa nezobudí ... a on jej povedal, že pohodáááá, dnes som už jedného prebrať nevedel, už som na to zvyknutý ... 😀 teraz je to človeku smiešne, ale asi by mi všetko jedno predtým nebolo ... ozaj najlepšie, ak by človek nikdy nemusel lahnúť na ten stôl .... brrrrrr

katja78
14. mar 2013

@moon1979 priznám, že aj som sa učila intubovať a nie je to také ľahké, ako sa laikovi môže zdať. Okrem zručností samotného áristu záleží hlavne na tom, aké má samotný pacient anatomické pomery v ústach a hrdle. A každý árista Ti povie, že uviesť pacienta do celkovej anestézy je vždy stres, pričom intubácia je kľúčová vec.

moon1979
14. mar 2013

@katja78 arista má stres, čo potom pacient 🙂
mne by si zastrúhaný vlas do zadku nestrčila od stresu 🙂

katja78
14. mar 2013

@moon1979 tak v strese sú obaja, zodpovednosť na pleciach doktora...a on sa od toho musí snažiť odosobniť, aby svoju robotu spravil čo najlepšie...pacientovi ostáva "len" byť trpezlivý a snažiť sa čo najviac veriť, že to dobre dopadne 😉

moon1979
14. mar 2013

@katja78 a ked to dobre nedopadne tak máš aj tak smolu, lebo podpisuješ papiere, že berieš na vedomie všetky riziká a so všetkým súhlasíš ... no neviem ...
jedno však musím uznať, je to práca, ktorá stojí za uznanie ... nie je lekár ako lekár, nedá sa ich pchať všetkých do jedného vreca ... obdivujem všetkých zdravotníkov, ktorí si vybrali prácu na operačnej sále ...

katja78
14. mar 2013

@moon1979 podľa mňa veľmi veľmi zriedka to "dobre nedopadne" vinou uspávača...škrabanie v krku je dyskomfort, ale určite nie zlý výsledok operácie 😉

magimary
14. mar 2013

ale ozaj sa oveľa lepšie a ľahšie dôveruje a spolieha na lekára (teraz, ke´d hovoríme o "dusičoch", tak na áristu), ke´d je taký, ako včera úžasne napísala @latvia ( 😵 )-zajednávam si ťa normálne k pôrodu-čo tam po tých 500km?!? 😅 😝 😀 ,
lebo ja som len raz zažila áristku na sále (hoci ma vlastne nikdy neoperovali, tak aj obyčajné trhanie zubov mi robili na operačke so všetkými lekármi-aj áristkou- a monitormi atd...pôvodne to teda malo byť s anestéziou, no napokon mi to robili len lokálne, ale teda v leže a na op.stole... a tam som skoro zinfarktovala práve z áristky, ktorá hne´d po uložení na lôžko začala na mňa veľmi zhurta a nepríjemným tónom "štekať", že čo sa bojím, však sa nič nedeje, čo mi srdce hne´d trieska atd, atd... a vôbec to nehovorila upokojujúcim hlasom, ale práve naopak... 😢
mne vtedy nebolo všetko jedno-prvýkrát v živote som bola na sále, všade kopu doktorov, ja celá vyzlečená ( 🙄 to bol pre mňa OBR stres už samo o sebe!), ústa zarúškované a za hlavou lekár, ktorý po mne šteká, nech si dám pozor na srdce... 😔 😖
tak toto som fakt nepotrebovala... 😔
ja už len verím, že budem mať pri sebe nejakú latviu-klon... 😅 😉 🙂
teda, ak...

amouramour
14. mar 2013

@moon1979 ja som rodila spinalom a problemy s dychanim som vobec nemala...je to aj o tom aku ma kto odolnu psychiku a ako sa vie zapriet...ja som mala super personal ktori sa so mnou rozpraval, neprijemna vec bola len vpich a ze mi klesol tlak a prislo troska zle....ale ja som cely cas myslela aby bolo babo v pohode, seba som neriesila:`)

katja78
14. mar 2013

@magimary a ideš dnes aj v tomto nečase? 😕

magimary
14. mar 2013

@katja78 no, jasne, musím... môj lekár robí len dnes v nemocke a ak by som nešla teraz, tak sa fakt nedozviem, čo so mnou-snáď až do pôrodu...

moon1979
14. mar 2013

@magimary
no pán boh zaplať za takého zdravotníka ... kks, načo to robí ... mala si ju dať po operácii pozdravovať a že nech si to aspoň raz vyskúša lahnúť si na ten stôl ... a to je všeobecne známe, že zdravotníci sú najhorší pacienti 🙂

didulka85
14. mar 2013

@latvia ja som mala triasku pocas celeho porodu. Anesteziologicka mi hovorila, ze sa to nemam snazit ovladat. Triaslo ma cca 24 hodin. Potom som nemohla par dni spat, odvtedy migreny...

magimary
14. mar 2013

@denduska @latvia , tak zajtra máme ísť na farmakologickú ambulanciu, aby oni navrhli postupy a lieky (teda boli sme tam už dnes, ale len sme im tam nechali všetky papiere, aby si to primárka dala všetko do súvisu a zajtra to s nami skonzultovala a odovzdala nám správu) a dr. povedal, že v mojom prípade pôjde jedine o sekciu v CELKOVEJ anestéze a ani nie na pôrodných sálach, ale niekde na centrálnych operačkách, kde je celý ansábel ľudí a prístrojov 😝, že prirodzený pôrod KP by bol "na vraždu a možno aj na dve"... 😒 😖

denduska
14. mar 2013

@magimary v celkovej?? 😕 a čím budú relaxovať? 😨

magimary
14. mar 2013

@denduska tak to ešte netuším(e), to len lekár -gynekológ "odkázal" farmakológom, aby niečo vymysleli...
zajtra dostaneme nejaký "protokol", kde by to malo byť uvedené-asi...

denduska
14. mar 2013

@magimary fíha no ale dávajú si načas inak, veď kľudne to na teba zajtra už aj môže prísť...a čo by potom urgentne vymysleli, to by som sa teda pozrela 😝 🤐

latvia
14. mar 2013

@magimary 😕 takze sa priklanaju k celkovej? hm...tiez ma bude zaujimat ktory relax si vyberu, tebe tusim vsetky vysli na 2 kriziky, nie?pri sekcii by prisli v uvahu sukcinyl a rocuronium(Esmeron, Rocuxant), tak som zvedava ktore z toho si vyberu...a kedze si na obe alergicka rovnako, asi si vyberu rocuronium, lebo je dlhodobejsie nez sukcinyl...no....zaujimave to bude 🙂 ale nemas sa coho bat, vedia co robia, budu pripraveni na vsetky moznosti a to je to podstatne.budu mat vsetky zalozne pplany "kdyby neco" 🙂 potom zisti, co ti namixovali 🙂
@didulka85 na tu triasku mohli skusit dolsin do svalu, pravdepodobne by prestala hned. migreny mozu suvisiet s pichancom, nemavala si aj predty bolesti hlavy obcas?

magimary
14. mar 2013

@denduska no, to si myslím aj ja, ale akosi to neviem ovplyvniť...
no, zatiaľ mám nález na krčku vraj "prudko nezrelý" (CS 2), takže asi to až tak nehorí... 😝
a podľa predošlých tehu, kde som na tom bola s nálezom rovnako a oboch som prenášala, sa to možno dá aj očakávať...

magimary
14. mar 2013

@latvia no, pôrodník povedal, že jedine...
neviem, kto má v tomto väčšiu "váhu", či to ešte anesteziologovia môžu zmeniť 😕
uvidíme, čo zajtra tí "farmáci" a potom zase ešte možno aj áristi... (?)

latvia
14. mar 2013

@magimary jaj to sa porodnik tak vyjadril? 😀 tak on ma do toho kecat co najmenej, nic v zlom, on za teba nezodpoveda ak po nejakom lieku chytis anafylakticky sok 😝 on si moze povedat co chce, ale ak arista uzna ze je to pre teba nebezpecnejsie tak sa na to vykasle a urobi si po svojom. v tvojom pripade ide o tvoje slovo a slovo aristu, porodnik si moze tak akurat....robit svoju robotu- vybrat babatko a pozasivat 😉

denduska
14. mar 2013

@magimary no pri všetkej úcte k pôrodníkom si myslím že v tomto má jednoznačné slovo anesteziológ...už vidím gyndošov ako ťa tam preberajú nedajbože z anafylaktického šoku (čím ho samozrejme nechcem privolať) 🤐

denduska
14. mar 2013

@latvia 😀 😉

magimary
14. mar 2013

@latvia no, ako vravím, neviem, aká je hierarchia...
ale dr. dnes pôsobil veľmi presvedčivo, že inak ako celkovo to nepôjde...
a potom tí farmácijci sa toho tiež pridŕžali a povedali, že budú hľadať "lieky" presne na tento "model"
teda na celkovú, nie na spinál ...

katja78
14. mar 2013

@magimary ešte sa zamýšľam, že o koľko viac rozumu do toho môže vniesť klinický farmakológ...veď je to čisto alergologická záležitosť 😨

magimary
14. mar 2013

@katja78 no a alergologa nejako nechceli brať do úvahy nikto...
ale možno po tom, keď si naštudujú všetky tie moje papiere, tak zaujmú iný postoj...

no a ešte-vraj tie veci s aristami budú riešiť priamo títo farmakologovia
/zatiaľ ma nikto k aristom ani neposlal 😕/

latvia
14. mar 2013

@magimary farmacijci pri tvojom porode nebudu, a co uz oni mohli vidiet v reali....kazdy clovek reaguje uplne inak, mozu ti papierovo napisat co je pre teba najbezpecnejsie a na sale mozes zareagovat uplne opacne...hlavne je mat dobreho anesteziologa ktory sa na eba pripravi. to urcite budes mat, neboj.kde to budes rodit?

denduska
14. mar 2013

@magimary hm a konkrétneho anesteziólóga si nemôžeš "vybaviť"? 😕 konieckoncov to bude aj tak na jeho pleciach a keď sa dačo po.erie, následky bude riešiť on a nie "klinický farmakológ" 😝

magimary
14. mar 2013

@latvia v Ružinove, v BA
/a stretnem sa ja vôbec s aristom?/

@denduska , no ja žiadneho aristu nepoznám (akurát tuto latviu 😅)
a tej sa "nechce" tých 500km 😅😉

didulka85
14. mar 2013

@latvia predtym som nevedela co je bolest hlavy.