Ako prebieha spinál?
Je tu niekto, kto by mi vedel dať pár info ohľadom spinálu? platí sa za to? ako to prebieha? lebo dnes mi anesteziológ prvýkrát povedal, že niečo také existuje a pritom už pomaly mesiac viem, že budem mať cisársky. Ďakujem 🙂
@bubinko83 sú pôrodnice na SVK kde sa jednoducho nebavia s tebou a po prvej sekcii bez pardonu robia druhú sekciu ... ono nie je tomu tak dávno, čo boli na SVK dva prípady za sebou ruptúr maternice ... no sú pôrodnice (je ich málo) kde ak na to nie je vážny dôvod skúšajú druhý najprv prirodzene ...
čo pôrodnica, to iné "pravidlá hry" ... niekde pri preeklapsii robia rovno sekciu, niekde nechajú aj s preeklapsiou odrodiť prirodzene ... jednotný postup tzv. "knižkový" na SVK neexistuje
@bubinko83 nie je to nemozne, su zeny, ktore po sekcii rodili normalne. je to aj o tom, akeho porodnika mas. niekto nechce vobec "riskovat" tak zvoli aj druhu sekciu, niekto najprv zacne prirodzene a podla vyvoja sa rozhodne dalej. ja by som porodnika nerobila ani za svet
@moon1979 minimalne ti ultrazvukom moze povedat, ci sa ti jazva rozsiruje.aj ked uplne povedat, ze nevydrzi prirodzeny porod, to nemoze. orientacne ju ale skontrolovat ultrazvukom moze
@latvia
@moon1979 no tento ktoremu idem je velmi dobry ,aspon čo som počula.Ale zase neriskuje pokial je sekcia nutna tak ju proste urobi a hotovo,ide tam predsa o dva životy a to neni sranda. Asi to zaleži u mna aj na hodnotach toho tlaku pred tym alebo pred samotnym porodom. Aj ja poznam pripady kedy pri preeklampsii odrodili normlne a kedy brali hned na sekciu.
@moon1979 Jazvu po
cisárskom reze vizualizujeme na konci šestonedelia
pomocou trans-vaginálnej sonografie. Meriame hrúbku
myometria nad (pm) a pod (dm) jazvou (určíme priemer) a
hrúbku jazvy (s) v mieste vizualizovanej sutúry (Obr. 7).
Matematickým vyjadrením závažnosti defektu myometria v mieste utero-tomickej rany po 6 týždňoch od cisárskeho rezu je koeficient dehiscencie (Kd
), ktorý určíme
podľa vzorca: Kd
= s/ (pm + dm)*0,5 (33).
Deficit viac ako 50 % z hrúbky myometria na úrovni
jazvy sa považuje za ťažký defekt (Obr. 8) (34,35).
V takomto prípade, by mala byť pacientka v nasledujú-
cej gravidite sledovaná intenzívnejšie.
z webu http://www.actualgyn.com/pdf/en_2011_42.pdf
konkretne strana 57.
@moon1979 zas, nie zrejme kazdy porodnik ma na to dostatok casu a dobry ultrazvuk....nie kazdy to zrejme robi 😒
tu som tiez nasla jednu, ktorej to zrejme robili
http://poradne.rodinka.sk/viewtopic.php?p=11477
tak ja neviiiim, ja nejsu porodnik 🙂
@bubinko83 mám kamošku čo po prvej sekcii má ďalšie dve detičky prirodzene (možno sa tu aj spozná 😀 ), takže určite sa dá, aj keď jasné že je to indivindi.
@latvia no veru, a niekedy možno aj máš s čím a nevieš ako 😀 môj prípad 😀 u nás sú zase iné vychytávky systému, špecifické pre koncovú nemocnicu...a ktoré sú na nervy 😝 ozaj zub už mám za sebou 😝 aj keď vlastne si ho vylomila teta sama počas elektrošoku 😅
nemam aktualne zvuk, ale obrazkovo to vyzera celkom zaujimavo 🙂
@magimary hele, intubacia 😀
https://www.youtube.com/watch?v=dM1eWlDRDY4 az na to ,ze je to nejaky film. lyzica laryngoskopu je detska, tym by ju isto nezaintuboval
a tu mas realnu intubaciu
@latvia pred tyzdnom som lezala v nemocnici.neviem preco uz druhykrat ked som tam lezala som hned na druhy den, ucpany nos, a strasny kasel.. Tak bolo aj teraz.. Priserne kaslem, ucpany nos.. Bola som aj u doktora oedze sa uz tyzden z toho neviem dostat a vraj to vyzera na rezistentneho zlateho stafylokoka.. Ide ma slak trafit.. Tym kaslom sa az zadust idem.. 28.3. Mam vsak naplanovanu sekciu. Ak by som sa aj dovtedy dala dokopy bojim sa, ze zas pridem do nemocnice a ten kasel sa mi spusti. Nedajboze pride k tomu, ze ma budi musiet uspat a potom co... Ved sa im tam pocas spanku zadusim.. Dalsia vec neviem co spravim ked sa z toho nedostanem.. Deta musi ist von, lebo mi hrozi, ze sa mi potrha maternoca. Som uz po jednej sekcii a jazva po nej sa mi velmi stensuje.. Ja som ani neni vystresovana z tej sekcie ako z toho, aby som sa vyzdravela
@weronyca ked budes mat upchaty nos a kaslat tak ta neuspia, budu skor preferovat spinal, kasel pocas spinalu nie je nic hrozne pre porodnikov, aj arista prezije, pokial sa tebe bude relativne dobre dychat. ak by si mala problem s dychanim, tak ta uspia. nevravim ze to bude med lizat, skor sa clovek boji extubovat po sekcii, podrazdena priedusnica chorobou aj kanylou , je vyssie riziko krcu priedusiek alebo hlasiviek po vybrati kanyly.. toto je cisto teoria, ale na vsetko su urcite postupy. aj na tvoje dusenie mame lieky, ktorymi sa to zvladne 🙂
@weronyca tak, tehotenstvo zase nie je stav, ktory sa da odkladat. ak sa nestihnes vyliecit a uz bude cas na rodenie, tak sa bude musiet urobit sekcia ci si zdrava alebo nie. intubacia je zavedenie trubicky na dychanie do priedusnice pri celkovej narkoze, cez ktoru dychas napojena na ventilator, extubacia je vybratie tej trubicky po narkoze pri budeni.
@didulka85 - ahoj ja som mala 2 cs a 2x som mala len epidurál - rozdiel je v tom že epi musia pichnuť o pol hodinu skorej a spinál hned učinkuje , 1x to bolo super - hned som mohla hýbať hlavou a po 12 hod ma postavili na rozdiel od spinál nemôžu hýbať hlavou a postavia po 24
2x mala byť tiež epi som sa tešila bude pohoda a teda nebola anesteziologička mi prepichla spinálny kanál - teda nič strašné urobila to čo sa robí pri spinály - len epi sa ževraj robí hrubšou ihlou a to bol problém po 24 hodinách ma až postavili, lebo anestezioločička im aj mne povedala že asi mi ho prepichla - strašne ma bolela hlava, bolo to zlé

@denduska, @latvia dakujem. Uz som ako tak v obraze. Po pôrode mi oznámili len, že museli malej trochu pomôcť s dýchaním. Inak nič. .Keď som si potom doma preštudovala správu z novorodeneckého a začala chodiť po lekároch pochopila som