icon

Ako prebieha spinál?

magduskape
18. feb 2013

Je tu niekto, kto by mi vedel dať pár info ohľadom spinálu? platí sa za to? ako to prebieha? lebo dnes mi anesteziológ prvýkrát povedal, že niečo také existuje a pritom už pomaly mesiac viem, že budem mať cisársky. Ďakujem 🙂

marika6
21. mar 2013

@didulka85 pomooc a ja som myslela že som zažila najhoršie, komoška mala 2x cs a 2x spinál a myslela že to nerozchodí, tak ju bolela hlava

, no mne potom tuším na 2 den robili krvnu zátku ale to mi pomohlo len cca den a pol ale tiež som mala vela piť, ale ja som sa bála lebo mne vždy pristupi hned strašne veľa mlieka, takže do tretice som prsia zvládla v poho ale tá hlava ešte domov som odchádzala s bolesťou ani malu som potom už namal pri sebe čo sa nedalo a bola som ešte týžden na liekoch - panadol ešte - každé 4 hodky ja som už po 3 dávala pomaly další.

tá epi bola fakt super presuper, len sa musí trafiť a to mi robila super anesteziologička, ktorá mi to vtedy ten prvý krát odporučala

didulka85
21. mar 2013

@marika6 no ja sa strasne bojim, ze to zacne znova.
A to som predtym nevedela co je bolest hlavy.

marika6
21. mar 2013

a potom celkovu anestézu prečo nie?

didulka85
21. mar 2013

@marika6 ze je to velka zataz pre matku aj dieta.
No uz som bola aj v kompletke a zvladla som to v pohode narozdiel od spinalu.

marika6
21. mar 2013

@didulka85 každopádne prajem všetko dobré a bezbolestné

marika6
21. mar 2013

@didulka85 no prvého som mala v celkovej a bola to najväčšia bolesť sveta po zobudení ale potom už dali infuzky a než začali zaberať tak som to pretrpela, malý bol v poho najčulejší hned sa prisal a ťahal.
najlepší bol naozaj ten pôrod s epi .

barboradernerova
21. mar 2013

ja som zazila spinal dva krat, ani raz ma hlava nebolela ale najhorsie bolo asi to pichanie do chrbta....picha sa to niekam nad miechu...ihla ide presne medzi stavce a ponovom sa to picha tupou ihlou aby nebolela hlava.....ale ked uz to pichnu tak telo zaleje len take teplo a potom uz od prs dole nic necitis...je to zvlastny pocit ale nic strasne....pacilo sa mi na tom ze som hned mohla vidiet babatko a pocas celej operacie sa so mnou doktory rozpravali, takze to bola aj celkom sranda....tak dufam ze ti to vsetko dobre dopadne.....

lenka22115
21. mar 2013

žienky a rana vas po porode velmi bolela?? kedy ste boli schopne sa starat o babo??a s tym ležanim 24 hod. je to ako?? PO SPINALKE som počula že by sa malo vela piť ako ked nemožeme zdvihnuť hlavu?

bodka70
21. mar 2013

@lenka22115 , ja mám za sebou 3 sekcie, prvé dve v úplnej narkóze, posledná v spinálke.

začnem od zadu - s pitím nie je žiaden problém. Hneď potom, ako ťa privezú na izbu, ti sestrička donesie nádobu s čajom alebo vodou, do nádoby strčí tenkú hadičku, druhý koniec tebe do úst a ty pekne poťahuješ a piješ 😉. aspoň v našej pôrodnici v Košiciach je taký zvyk. Čo sa týka ležania, ja som ledva vyčkala tých 24 hodín, aj to som sa celý čas na posteli vrtela, dvíhala nohy, obracala sa aspoň do boku a podobne a potom mi sestrička pomohla vstať a večer už som sa sama išla osprchovať. t.j. prvý deň ráno spinálka, druhý deň večer mi už vyberali cievku a mohla som ísť do sprchy a wc, na ďalší deň mi dali bábo na izbu (medzitým nosili na kojenie). Čo sa týka bolesti hlavy, na izbe som sa ja jediná tak vrtela, ostatné baby poslušne ležali ako kláty, tak asi aj preto mňa jedinú bolela hlava, ale nebolo to nič strašné, dalo sa to vydržať, bolela ma asi 3 dni, ale nie neustále. Hlavne vtedy, keď som priveľmi bola hore, akonáhle som ľahla do vodorovnej polohy, prestala bolieť. 😉

bodka70
21. mar 2013

@magimary , držím palce s bábätkom, pozorne som si prečítala celú tvoju patáliu s narkózou, máš to pestré, ženo 😉 😀

@bubinko83 inak moja sestra @jolinka po prvej sekcii mala 3 prirodzené pôrody 😉 , posledný chlapček viac ako 4kg a to má moja segra ledva 152cm výšku a bežná váha cca 50kg, takže dá sa to, bohužiaľ väčšina pôrodníkov hraje na istotu. Čo v podstate nie je zlé, len častokrát úplne zbytočne a na škodu bábätka a mamičky.

inak ja som mala pomerne veselú spinálku (už viem ako sa cíti zubná tuba, keď z nej tlačia pastu 😀 😀 😀 ), doktorka mi nevedela trafiť do chrbtice, akosi až na sále zistili, že mám krivú chrbticu. Čo je pochopiteľné, kedže mám vrodenú chybu bedrových kĺbov, kvôli ktorej práve mám sekcie a samozrejme dôvod sekcie bol napísaný v prijímacej správe. Takže z toho jej "štrikovania" s ihlou v mojom chrbte mi prišlo trochu zle, ale kyslík to napravil a na tretí pokus sa jej to podarilo. Potom už všetko išlo v poriadku. Akurát, že ja mám trošku problém, že sa rýchlo preberám z narkózy a slabšie na mňa pôsobia uspávacie prostriedky (mám odskúšané, už som 7x ležala na operačnom stole). A tak som pri vyberaní malého cítila aj bolesť, i keď doktorka mi tvrdila, že môžem cítiť maximálne tlaky, ale snáď rozoznám tlaky a bolesť. 😝 😕 😔. Už keď ma prekladali z operačného stola na vozík, mohla som hýbať prstami na nohách a cítila som mravčenie v celých nohách.

cukriiicek
21. mar 2013

Baby ja sa tak bojím spinalky že strach,ja som posero z ihiel a medzi stavce no ja si to neviem predstaviť..Ako ste to vy pociťovali.A kedy po vpichu začne účinkovať?Cievkovali vás po spinalke alebo pred?

bodka70
21. mar 2013

@cukriiicek , cievkuju ťa pred spinálkou 😉. Ale neboj, oni ti dajú niečo na ukľudnenie, takže to tak nebudeš brať. 😉. Ja si pamätám, že po tom kyslíku, čo mi dala sestrička, som mala strašne povznesenú náladu a kecala som 2 na 3, samé baby boli na operačke, teda ak nerátam môjho synčeka, takže som sa cítila, ako na dámskej jazde 😉 😀 😀 😀

tá ihla vôbec nebolí, aspoň mňa to vôbec nebolelo, skôr je to taký psychický nepríjemný pocit, ale ako hovorím, prístup sestričiek aj ten kyslík ma úplne ukľudnil a bola som skôr šťastná v očakávaní malého, takú eufóriu som cítila, keď som ho prvýkrát uvidela, bobáčika môjho 🙂

domak2
21. mar 2013

@cukriiicek najprv to umrtvia takze v podstate nic necitit, len teda pohyb, nic prijemne to nie je , ale zas nic take hrozne. Mne to robili pocas kontrakcii, takze aj keby ta ihla bola strikovacia asi by mi to bolo jedno 😀 A potom asi do 5 minut som sa zas zacala citit ako clovek. 🙂 Zda sa mi ze ma cievkovali az potom, lebo som to necitila. Neviem ci ides mat cisarsky, ale bolo to uplne v pohode. Teda aspon teraz sa mi to tak zda 😉

cukriiicek
21. mar 2013

@bodka70 tak to je asi v každej nemocnici inak čo ja viem v BA sa cievkuje po spinalke.Ach ja sa tej spinalky neuveritelne bojím,a neviem si predstaviť nejaké tlaky keď tam dole niečo robia.Ozaj na operačnom stole je mamička nahá alebo ako?

bodka70
21. mar 2013

@cukriiicek , si zakrytá plachtami, ale pochopiteľne dole si nahá - to máš jedno či rodíš prirodzene alebo sekcia. na sálu ideš v erárnej košeli dlhej, potom ti ju dajú dole a prikryjú ťa plachtami.

Skúsená sestrička dá cievku tak, že je to v pohode, len raz v živote som cítila nepríjemnosť pri cievkovaní, sestrička sa ponáhľala 🙄

zazalienka
21. mar 2013

@cukriiicek mňa necievkovali, ani mi nerobili klystír.. mala som plánovanú sekciu so spinálom.. vpich som necítila, len ma povalili na tú fošňu operačnú a mohli rezať.. ja som mala nemocničnú košeľu, tú mi vyhrnuli, potom zhrnuli keď bolo po tom.. ja som mala Lucku v šuflíku a infúznu hadičku, púšťala som si vodu kedy som chcela ( na pitie)..

cukriiicek
21. mar 2013

@bodka70 to len tak informátívne neviem čo ma čaká tak mam strach 🙂 Bojím sa hlavne spinalky lebo ja som taka že mi začne byť zima od stresu 😀 Neviem,ozaj čo ja som počula zo skúsenosti z BA nemocníc tak sa cievkuje až po spinalke čiže zavádzanie samozrejme už necítiť.Sestra mi hovorila že vyberanie cievky bolo dosť nepríjemné ale tak to je sekunda. @zazalienka ako že ťa necievkovali?a ako si chodila na wc?

zazalienka
21. mar 2013

@cukriiicek jaaaj ja som panikárila pred sekciou, susedu mám anesteziologičku, všetko som ovládala, musela mi ihlu doniesť z roboty ukázať a presne popísať ako ma pichne.. a nakoniec na sále sme sa niečo zakecali a ona že " už si, teraz Ťa položíme" 🙂 tiež mi fúkal do tváre kyslík, ale nejak ma to nenaspeedovalo🙂
no necievkovali neviem prečo, od večera som nejedla, od pol noci nepila, žalúdok prázdny ( to mi nakázali sestričky), ráno som tiež nepila, dostala som infúzky pred sekciou, s jednou v ruke som si odkráčala na sálu.. pila som až na izbe po sekcii, striedavo som spala a telefonovala, sestrička mi doniesla aj bažanta, ale mne sa nechcelo, prvý krát tuším až keď som začala cítiť nohy.. aj som sa bála aby mi necvrklo, ale v pohode som zvládla bez "hanby".. susedka na izbe čo bola po mne tiež nebola cievkovaná.. čo sa týka zimnice - s tou počítaj, mňa chytila keď ma vyviezli na chodbu, že prehodím tri slová s tatom, ale tak ma triaslo ( teda ten zbytok tela čo som cítila), že som sestričke nakázala do izby a prikryť🙂 tato en stihol povedať že malý je nádherný a to bolo všetko.. asi o hodinu sa to nejak stabilizovalo, zima prestala a mohla som telefonovať🙂
ja som stresmen, v detstve mi pediatrička dávala piť kalciové injekcie, lebo som panikárila pri ihle, ale toto sa dá zlvádnuť.. ja som si povedala že jediná hodina.. nič viac a nič menej.. prežiješ, tak ako sme to prežili my ostatné, len sa treba pozitívne naladiť, nabudiť, že to bude fain.. pri tých endorfínoch že o chvíľu bude malé na svete to budeš vnímať inak..
a pradvupovediac keď tu čítam o tých 24 hod. kontrakciách, nástrihoch a štopkaní tak som happy že som mala luxus pôrod🙂

cukriiicek
21. mar 2013

@zazalinka hahah no ja som si pozerala videa sekcií aby som videla ako to robia akou ihlou a tak ale aj tak sa samozrejme bojím,ale viem že budem tak nedočkavá a tak sa tešiť že budem možno hlavou niekde uplne inde prípadne zakričím auu 😀 ale to sa mi zdá zvláštne lebo predsa keď sa podávajú infuzky tak to telo potrebuje vylúčiť,ale to som fakt nepočula ešte že by necievkovali to v akej nemocke si bola?Podla mňa je cievkovanie výhoda predsa podávaju sa infuzky,a ešte sa nemôže vstať tak si luxusne cikáš do sáčku 😀 no veru,tak ja budem mať sekciu zo zdravotných dôvodov nie preto že ju chcem ale pozerala som si aj videa prirodzených pôrodov s nástrihom a teda fuha..sestra mala sekciu a na izbe mala mamičku po prirodzenom pôrode a ta to mala ovela horšie celá potrhaná pozašívana ani sedieť nevedela chúďa.. 😖

monikamalacky
21. mar 2013

Ja som mala na sále celú triedu študentov a to bolo v 2001. a v 2008 to bolo to iste,nič to není,ja má 2x cisarský,kontrakcie,cievkovanie,vylezenie na kozu a to ostatné je nič oproti tomu ako keď ťa po 3h-5h postavia a že musíš chodiť aby sa ti rozhybal sval,tak to vám poviem že nič-moc

zazalienka
21. mar 2013

@cukriiicek ja som bola v TT, tiež som mala plánovanú kvôli operovaným očiam, aj kvôli hernii disku - prasknutej platničke - riešilo sa kam do môjho boľavého chrbta pichať.. ja som teda videá nepozerala, len som tu čítala všetky katastrofické scenáre..a asi som moc čítala.. suseda ma skoro zožrala že nech nečítam múdrosti a radšej sa sústredím na malého.. keď budem nervná ja, bude aj on v bruchu..
bez cievky som sa milerada zaobišla, aj bez šampónu v zadku.. chvalabohu.. neboj, bude to dobré, zvládneš.. panikáriš príliš skoro.. keď bdueš teraz všetko a veľa čítať, do pôrodu z toho zblbneš.. hlavne vypusť tie videá a všetko možné, lebo Ti z toho hrabne.. užívaj si tehu, lebo to tak hrozne preletí , že potom si zrazu budeš hladkať neexistujúce brucho ako ja.. príliš veľa času som zabila zisťovaním čo a ako , a veľa mi potom utieklo.. a tie hysterické záchvaty u susedy na káve doteraz spomíname..

cukriiicek
21. mar 2013

@monikamalacky no mne je jedno nech sa pozerá kto chce,len nech mi nepichá spinálku niaky študent,mojej sestre ktorá rodila v Taliansku pri druhej sekcii pichal študent a necítila si skoro pol roka nohy ☹ 😖 a je to individuálne segra pri prvej sekcii mala super všetko postavila sa bez nejakých bolestí chodila ako ,,srnka,, samozrejme vrámci možnosti ale nedalo sa to porovnať so žienkou ktora bola sňou na izbe po prirodzenom pôrode ta mala sto krát horšie bolesti..@zazalienka v pohode mne to nič nerobí vidieť cisarsky na videu ja rada pozerám na operácie atď zaujíma ma všetko v zdravotníctve,ani sa nebojím z nejakých skúsenosti mamičiek,ja sa bojím spinalu lebo sa bojim injekcií taky posero predsa je to niečo nové nepoznané tak strach je prirodzený aj bez nejakých videí a skúsenosti či článkov 🙂

monikamalacky
21. mar 2013

to hej ,mojej sestre zasa lekar a pol roka to citila takze asi zalezi na tom ako picha a nie kto ta picha 🙂 myslim lekara 🙂

latvia
22. mar 2013

@didulka85 ano, epidural je na cisara najidealnejsia vec. pri spontannom porode dostavaju mamicky do epiduralu len analgeticku zmes, riedsiu, ktora zabere len na bolest, pri epiduralnej anesteze sa podavaju neriedene anestetika, takze vysledok je ako pri spinali, necitis vobec nic, nepohnes sa. ako pisala
@marika6 musi sa cakat, kym nastupi ucinok na operaciu. niekedy to trva pol hodinku, niekedy menej. hlavne je trafit sa do epiduralu a neprepichnut obal spinalneho kanala, inac z toho bude spinal.
po spravne pichnutom epidurali neboli hlava vobec, nemusis lezat tak dlho a vyhodou je, ze ti do toho katetra mozu davat potom analgeticku zmes, aby ta nic nebolelo. takze ano, epidural je to najlepsie co sa da, ale nerobi sa casto, lebo je to narocnejsie na realizaciu a nemusi to sadnut vzdy, zato spinal sa picha jednoduchsie a zabere takmer vzdy.

moon1979
3. apr 2013

@latvia
ahojky Latvia,
chcela by som vedieť tvoj názor, či by si pri týchto parametroch krvných podala epidurál prípadne spinál ... a ešte by ma zaujímal tvoj názor na podanie epi po prvej sekcii ak pôjde o druhý prirodzený pôrod ... čítala som, že po prvej sekcii ak rodička rodí prirodzene, by nemala byť epi podaná 🙂 no to sú internetové články, o ich odbornosti môžme polemizovať 🙂

protrombínový čas 9,4 ref hodnoty 9,4 - 12,5s
fibrinogén 4,53 ref hodnoty 2,00 - 4,00 g/l

ostatné hodnoty sú v norme, len tieto dve sú na hranici, z krvného obrazu jedine farbivo ery znížené 26,5 (ref.29,0-36,0)

ďakujem 🙂

latvia
3. apr 2013

@moon1979 tieto parametre v podstate mozu byt aj mimo ref.hodnoty, pokial je INR a trombocyty v norme, tak spinal/ epidural pichnuty byt moze.
ci pichnut epi pri 2. porode po 1. sekcii? z anesteziologickeho hladiska nie je problem. problem je porodnicky, ak by sa jazva trhala, zena to nemusi citit, myslim to prudke prasknutie....aj ked sa zamyslim, tak mieru rozsirenia jazvy matka podla bolesti podla mna sotva spozna, co je este norma a co uz nie, a pokial jazva rupne, tak to je jednak na bruchu vidiet a aj na matke 🤐 😅 stale zalezi od dohody matka-porodnik. porodnici su radsej bez epi

moon1979
3. apr 2013

@latvia a je reálne prežiť vôbec ruptúru maternice? mala si už taký prípad na sále?

latvia
3. apr 2013

@moon1979 je realne to prezit, ak vsetci okolo vedia ako to vyzera a robia vsetko ako maju, tak sa to prezit da.nastastie som rupturu maternice este nezazila, len odlucenie placenty.

cemi
3. apr 2013

@latvia prosim, co robit aby ma po spinali nebola hlava? Dakujem 😉

moon1979
3. apr 2013

@latvia a v nemocnici kde pracuješ ako pristupujú k prirodzeným pôrodom po prvej sekcii? alebo tiež automaticky režú (pre istotu)?