Ako veľmi bolí pôrod?
Strasne sa toho bojim...boli to ako trhanie nervov zo zubu ci viac? a ked si da clovek epiduralku to je ako ked mu daju injekciu do zubu alebo stale sa zvyja v bolestiach?
.Ano porod boli , jednu menej , druhu viac...Rodila som vyse 28 hodin bez epiduralky, nieco hrozne , ale som tu ako miliony zien predo mnou. Na konci ta caka sladka odmena, ked uvidis svoje dieta , hned zabudnes na vsetky bolesti.
zacalo to ako bolesti pri MS no stupnovalo sa to, strasna bolest krizov, ako keby mi tam palicou udierali...ja som napr. mala az do sameho konca kontrakcie tak akosi divne nepravidelne, raz kazdych 5 min a raz kazdu 1,5 min....same sestricky neverili, riadili sa iba podla monitora na ktory som bola napojena stale, lebo mala mala velmi slabunke ozvy a bali sa aby sa neudusila tak planovali sekciu...nastastie sa jej srdiecko rozbuchalo a rodila som normalne...edu som si priala ale mohli mi ju dat az ked som bola na 8 otvorena a poviem ti vacsiu ulavu si predstavit neviem, kedze bolesti boli velke kazdu hodinku mi ju museli dopichnut , co bolo skvele...odporucam, potom aj samotne tlacenie bolo bez bolesti a aj sitie bolo super. ked som sa tam v bolestiach zvyjala a muz tam bol somnou bola to velka opora ale poviem ti vydrzala by som to aj 1000x len aby mala bola v poriadku, to bolo hlavne na co som vtedy myslela, aby ju zamerali a poculi tie ozvy
cele to trvalo tak ze rano o 5 som sa zobudila na to ze ma bolia krize, prehnalo ma asi 2x, uz som nespala a vedela som ze to v ten den pride, divne mrchovske bolesti a nastastie som mala doobedu aj poradnu cize dr skonstatoval ze to porod, sla som na prijem a mala sa narodila az o 21,20 cize dost dlho
a hlavne pred porodom som sa upokojovala len tym ze to babatko je vystresovane viac ako ja, nevie co sa robi, ma tam tmu a boji sa co ho caka, nechape preco musi von 😉 stale so si opakovala ze ja jedina jej mozem pomoct von nech to boli akokolvek len ja ju mozem priviest na svet 😉
samotny porod ako tlacenie bol u mna nic oproti kontrakciam, to som si uz skemrala o epi v porodnici na cakacke, ako nahle pichli bolo to ok, rozdavala som usmevy na svetky strany 🙂 jak nafetovana, citis potom len tlaky na konecnik, je to skor neprijemne ako bolestive, presne ako pisu baby nadomnou nestresuj, ale priprav sa na to ze to urcite v nejaku fazu boliet bude, bezbolestny porod je iluzia, potom sa budes tesit ze je krpec v poriadku 🙂
o mojom porode som pisala tu:
https://www.modrykonik.sk/sanatorium-koch-brati...
bolest je podla mna iná ako u zubára,napriek tomu by som radšej rodila ako išla k zubárke 😀 😀 😀 ......netvrdím,že je to relax,ale tá bolest je dočasná a potom obrovské emocie radosti...........pár hodín bolí,ale tak,že bolí,nebolí,bolí,nebolí...strieda sa to,tak sa to zvládne ani sa nenazdáš a neskôr sa budeš smiat zo svojho strachu.....ale každá sme tam išli zo strachom ,neboj.......lekari ti daju niečo na zmiernenie bolestí....drž sa,neboj ,to zvládneš 🙂 😉
Ako to tu čítam, tak je to naozaj veľmi individuálne. mne zase trhali nervy zo zubu a v pohode, bez mihnutia oka, ešte mi aj zubárka hovorila, že "pani, vy vydržíte bolestí ako kôň, to asi ani pri pôrode nemuknete..." No ale keď k tomu pôrodu prišlo, tak ja som myslela, že umieram. Ale súhlasím s tými, čo píšu, že prirodzený pôrod bolí menej- môj prvý bol indukovaný a bolesti boli také intenzívne a takmer bez prestávky, že som sa medzi kontrakciami nestíhala ani nadýchnuť, bolo to ako jedna vlna za druhou, cítila som, že sa topím a nemám nad svojím telom kontrolu a že tu určite zomriem, nedokázala som ani rozprávať. Druhý pôrod- prirodzený, oveľa, oveľa lepší - to sa nedá porovnať, keď prišla kontrakcia, pekne som predýchala, potom chvíľu oddych, zase kontrakcia, atď, až sa to stupňovalo, dokonca mi to prišlo - čudujte sa, ale "príjemné", také naozaj silné boli asi posledné tri kontrakcie, to už som zo seba aj nejaké tie pazvuky vydala. Ale určite lepšie ako indukovaný pôrod...
ahoj, ja mam zatial za sebou jeden porod a mozem povedat ze akokolvek sa budes pripravovat a predstavovat si bolest tak realita bude uplne ina, tak ako aj kazdy porod je uplne iny.
Ja som mala hrozne bolesti co sa tyka kontrakcii. odtiekla mi plodova voda a potom sa mi zacali kontrakcie a vobec som sa neotvarala a kontrakcie prichadzali stale v kratsich intervaloch a stale som bola len na jeden otvorena aj po 5tich hodinach bolesti tak som si vypytala epidural pretoze uz som to nevedela vyzdrat kym zacne riadny porod.
lenze nie u kazdeho zaberie mne epiduralka zabrala na pol hodinku a potom sa mi bolesti zacali vracat a aj ked mi ju doplnali tak mi vobec neucinkovala a porodila som az o 12 hodin od kedy mi odtiekla voda. uf bola to makacka chcelo sa mi vracat aj odpadnut ale uz samotne tlacenie teda porod prebehol rychlo a nebola to taka bolest ako dovtedy tie kontrakcie tolko hodin....prajem rychly a uspesny porod neboj to zvladnes tak ako miliony zien na tomto svete 🙂
Neviem, aky ma tato otazka zmysel ... je to individualne a myslim, ze bolest je v tomto pripade zanedbatelna ... netreba sa sustredit na bolest, ale na podstatu toho, v com porod spociva, lebo cim viac sa sustredis na bolest, tym viac to boli ... mam vyskusane na sebe a 100% funguje ... odfiltruj strach z bolesti a mas po probleme 😉
Ak mozem poradit, tak nepatraj a nepytaj sa na porodne bolesti. Ocividne sa bojis (nebudem hrdinka, ja som omdlievala, ked mi sli brat krv 😀 ), tak prosim neriskuj, ze narazis na nejaku maminku, ktora sa vyziva v tom, ako bude opisovat svoje bolesti trvajuce 48 hodin a hrozostrasne historky s lekarmi, sestrickami a ako sa takmer skriabala po stene od bolesti...ano, aj take su, takze uprimne radim, nepatraj po tom a necitaj tu diskusie na tuto temu 😉 Mozes byt totiz ten pripad, ze porodis rychle, s nie velkymi bolestami (moja kamaratka mala bolesti take, "o nieco silnejsie ako pri menstruacii, takze pohoda") a naco sa zbytocne stresovat?
ako ktory. ja som mala bez epi, vyvolavany, rychly a lahky. ja uz teraz mam tie spomienky nejake zahmlene, ani neviem ako som citila tie 2 hodky kontrakcie. telo si robilo co chcelo a co malo, nakoniec sa maly narodil a ja som si povedala, toto ma byt ono? to mozem ist zajtra zas. asi dost zavisi aj od toho, ake pripravene su porodne cesty, ci sa otvaras atak... Ja osobne by som sa bala epi, ci by mi ten porod nejako neskomplikovala, nespomalila 😎
Pôrod je velmi individualny, kazda zena ma iny prah bolesti. Dokonca kazdy jeden pôrod moze byt uplne odlisny. Ja som to zazila, ked pri 1. pôrode boli kontrakcie dost v pohode a samotny pôrod, ked trebalo vytlacit dieta, bola hotova katastrofa. Kdezto pri 2. pôrode (bol vyvolavany), boli kontrakcie od zaciatku uplne hrozne, samotny pôrod bol prechadzka ruzovou zahradou 🙂 Kazdopadne, velmi mi pri oboch pôrodoch pomahal manzel, uz len tym, ze tam bol 🙂 Neboj sa, zvladnes to 🙂 Pôrod a aj dieta ta zmeni uplne od zakladov 🙂 A Bolest sa neda k nicom asi prirovnat, bude to nieco uplne nove, take, co si v zivote nezazila.
Boli. Velmi. Ale zvladnes. Bez toho to proste nejde 🙂 Takymito otazkami sa len stresujes. Skus sa upokojit a mysli na dieta, nie na porod. Btw, nikdy nepochopim zeny, ktore kvoli strachu z porodu chcu dobrovolne sekciu. Ta je podla mna ovela horsia.
https://www.modrykonik.sk/group/2297/ skús sa "naladiť " 😉
Treba sa na pôrod pripraviť kondične už mesiac predtým sa treba dosť hýbať, aby boli svaly vytrénované a dokázali pracovať, aj srdce aby stíhalo. Najlepšie posledný mesiac sa sústrediť na prípravy, možno aj posledné dva mesiace sa nebáť hýbať, pokiaľ nie sú problémy alebo bolesti. Ako písali vyššie tie umelé zásahy pôrod urýchľujú a potom to viac bolí ako prirodzene, no niekto to chce mať rýchlo za sebou, niekomu to vyhovuje a pomôže, ak to fakt ide pomaly. Je to dosť individuálne aj pôrod od pôrodu. Mne pomohla sprcha v pôrodnici, skákanie na fitlopte, chodenie okolo rodiaceho lehátka a tak podobne.
AHoj, to aký bude tvoj pôrod ti nik nepovie, pretože každý pôrod je iný 😉 Môj prvý bol skvelý - kontrakcie mi začali o 21.00 hod., ich intenzita sa dala v pohode zvládnuť. Po 4 hod. sa sestrička rozhodla (týždeň pred pôrodom som si poležala v nemocnici, lebo mi odtekala plodová voda), že ideme na pôrodnú sálu, kde ma pozrela pôrodná asistentka a dala mi nejaké čapíka aby som sa skôr otvorila. Potom ma dali na pásy a 2 hodiny som si mohla pospať. Keď ma pozrela znova, tak som zavolala manželovi, že môže prísť, že už to bude každú chvíľu. Sila kontrakcií bola stále znesiteľná. Dcérka sa narodila o 4.52 hod., plodová voda mi odtiekla až keď ma pripútala sestrička na pôrodný stôl a mala bola do 3 minút vonku 🙂 Druhý pôrod sa dal tiež v pohode zvládnuť bez epidurálky aj keď sila kontrakcií bola od začiatku oveľa silnejšia než pri prvom pôrode. Pôrod síce trval len 6 hodín, no kontrakcie sa ešte vystupňovali keď mi odtiekla plodová voda (cca pol hodinu pred narodením synčeka) až na toľko, že som aj manžela poslala do p... No nech je pôrod ako koľvek dlhý, či bolestiví zabudnúť na deň kedy prišlo tvoje dieťatko na svet nikdy nezabudneš 😉
Ja som sa neskutocne bala porodu, a preto som ani sekundu nerozmyslala ci si dat, alebo nedat epiduralku. I ked mnoho mamiciek je zastancom prirodzeného porodu, ja som uplny opak tych 100e je nic oproti tej ulave, ja si EPI nemozem vynachvalit, nic, ale absolutne nic som necitila, ziadne bolesti pri kontrakciách, tlaceni ci zasivani. Porod vdaka tomu bol pre mna neskutocnym zazitkom, ale len v tom peknom, vsetko som si vedela vychutnat a tesit sa aj s tatinkom na tu chvilku kedy bude nase srdiecko s nami, keby viem, ake to bude uzastne tak posledne 2 mesiace tehotenstva spim ako zabita a tesim sa na porod 🙂
Myslim, ze by bolo lepsie, keby si sa sustredila na to, co ta caka a ako to zvladnut tak, aby si z toho mala aj pekny zazitok. Treba sa oslobodit od strachu, lebo prave ten zvycajne sposobi, ze nie si uvolnena a porod nebude dobre postupovat. Skus si zohnat knizku Hypnoporod od Monganovej - mne pomohla, bola som uplne uvolnena, bez strachu, aj som sa otvarala bez bolesti. Kedze vsak Hanka bola zle otocena, musela von sekcoiu, co ma dost mrzi, kedze som si chcela prirodzeny porod bez epiduralu vychutnat a zazit 🙂 skus to vidiet tiez z tohto pohladu a bude ti lahsie 🙂
Ahoj u mna to bolo Jak keby som mala menzes bolesti v krizoch a krce v bruchu nic nove a nic hrozne rodila by som aj kazdy rok s takymi bolestami ale kazda zena je ina a inac preziva bolestiJa sa tiez bojim zubara radsej rodit jak ku zubarovi
Plne súhlasím s @vejula ... mne praskla voda o 1.45 do nemocnice som prišla pred 3hodinou a dali ma na pôrodnu izbu že si mam ešte pospať že som na 4cm o 7 ráno som bola na 5,5cm ale ked o 13tej pozerali bola som stále len na 5,5cm a kontrakcie ktoré som mala kazdích (tuším) 5min sa dali hravo rozdýchať (sestričky sa ma pítali či chcem niečo od bolesti ja som ich vysmiala že to nič nie je) no ked mi o 13tej dali 2 infuzky oxitocinu aby som sa rýchlejšie otvárala tak popravde do 15:38 (čo sa malá narodila) som myslela že ma porazí od bolesti.... jako hej dalo sa to prežiť ale bola to veru bolesť silná... ale aj tak som medzi každou kontrakciou (mala som každu minutu) stihla zaspať od vyčerpania 😀 ale ak sa psychicky nabudiš na ten pôrod že sa nebojíš a podobne nie je o čom... ja som sa do 22tt bala jak čert kríža.. potom som ležala v nemocke a tam na tak naštartovali že som sa doslova na tu bolesť tešila 😀
Mala som EPI,zavedenie vobec nebolelo,vpich som ledva citila a potom som nemala ziadne bolesti,ani by som nevedela ze rodim keby za mnou nedošla doktorka že maminka 9 cm ideme na to 🙂 a dovtedy kym mi EPI zaviedli to bolo take primerane,ziadne velke bolesti,musim uprimne povedat že menštruaciu som znašala horšie 😉 Ale ja som sa porodu ani na chvilu nebala,doslova som sa tesila a od konca 8 mesiaca uz aj prosila nech som na tej porodnej sale 🙂 Ak by som rodila ešte raz tak hlasim epiduralku hned pri obdržani tehotenskej knižky 😀 Jasne že prehanam ale chcem tym povedat že vdaka nej bol moj porod uzasny,ziadne bolesti,šitie som necitila a cele som si to strasne vychutnala 🙂
prvy porod - sama mi praskla plodova voda, neotvarala som sa, dostala som oxytocin a kontrakcie sa dali prezit.. mala som aj epi, na pol hodinu mi to ulavilo od bolesti a potom som dostala bolesti znova.. dalsiu davku som dostala, az ked bol maly vonku.. hned po porode som uvazovala nad druhym babom - takze to take hrozne nebolo.. /dokopy som rodila 23h/
druhy porod - malej sa nechcelo ist von a tak som dostala vyvolavacku, boli to omnoho intenzivnejsie bolesti, ktore akoby nemali konca.. bola som vdacna za epi, lebo mi uvolnila na hodinu od bolesti.. ked prestala ucinkkovat, dostala som tlaky na konecnik, na co spominam najhorsie, ale prezila som to.. po tomto porode som uz myslela ze dalsie nedam, ale uz sa na dalsie chystame :D takze odstupom casu to zas nevnimam tak tragicky.. /dokopy som rodila 5h/
aj z mojich porodov vyplyva, ze je to u kazdeho ine, takze sa na to neda nijako pripravit.. kazdy bolest vnima inak, a kazdy ma iny priebeh porodu.. kazdemu inak zaberu aj pomocne latky pri porode.. mam znamu, co obakrat rodila vyvolavackou a vravi, ze to nic strasne nie je.. ja sa budem vyvolavacke snazit vyhnut pre buducnost, ale je mozne, ze nabuduce to nebude take bolestive..
mna zuby nebolievaju, zato mavam ukrutne migreny dvakrat mesacne.. a ak to porovnam, radsej zazit jeden porod raz za dva roky, ako bolest kazdy mesiac, ked som uplne odpisana.. pri porode viem, ze to prejde ked bude babo vonku a bolest vystrieda ten najkrajsi pocit, aky som kedy zazila..
fakt - ja niesom nejaky romanticky clovek, ale pri oboch porodoch som plakala od stastia..
viem, ze sa to lahko hovori, ale neboj sa dopredu.. su aj horsie veci ako je porod..
vlastne porod je tazky, ale krasny.. inak to napisat neviem..
Bolesti pri prvom pôrode dosť veľké, ale dalo sa zvládnuť, pri druhom to bola úplná malina 😵 😵 😵 oba bez epidurálky, prirodzene. Jo a také, že injekcie u zubára, také nepoznám 😀 😀
Ako boli porod?Ako koho...kazda ma iny prah bolesti...a velmi rychlo zabudnes,to je hlavne...boli,hlavne posledne kontrakcie bolia ako slak,ale oba moje porody trvali cca 2hodiny od zaciatku po koniec,takze v podstate sa povazujem za stastnu zenu,ale...sitie bolelo velmi-pri oboch...
Neboj,prezijes,miliony zien prezilo a dalsie to preziju a daju sa nato znova-tak to nie je tak strasne predsa.Hlavne nemysli na bolest ,ale na vysledok.. 😉
pri epidurálke sa nevzvíjaš od bolesti teda aspon u mna to tak bolo,a rodila som druhé bez epidurálu a vydržala som tie bolesti ja mávam taký bolestivý menzes,že ten druhý porod som asi vdaka tomu vydržala...telo si zvyklo na bolesť ale odporúčam prvorodičkam epidurál....z vlastnej skúsenosti ...
otrasne to je ide ta roztrhnut hlavne ked su uz kontrakcie caste, ja som chodila uz po styroch, este som aj zvracala, v zivote som horšiu bolest nezazila, nakoniec po 16 hodinach mi i tak museli spravit sekciu
ako keby si cez nosnú dierku chcela vytlačiť jablko...
bohužiaľ tlaky sú to veľké...ale prajem ti orgazmicky pôrod - ak taký vôbec existuje....
Ahoj ako boli porod?? Hmm zaujimava otazka , niekoho viac a niekoho menej zalezi aky mas prah bolesti .
Nebudem ti opisovat ani jeden moj porod , sama uvidis ked raz odrodis , ze vsetko sa da zvladnut . Pre svoje dietatko prezijes aj porod . Nic nie je krajsie na svete ako vlastne babatko 🙂
Ci porod boli ako vytahovanie nervov?? Mne vytahovali nervy z jedneho zuba a nic som necitila , mala som v sebe injekciu ale ak by to bolo take aj pri porode, rodim kazdy rok 😀 ( len kto by tolko deti vychoval 😉 )
je normalne , ze zena sa boli porodu
Takze klud, vylozit si nohy a vsetko bude ok 🙂
ja som sa tiež velmi bála ale ked to prišlo bola som uplne kludná.Do porodnice som sa neponáhlala,práve naopak povedala som si že či budem ležať doma alebo v porodnici je to jedno 🙂kontrakcie mi zacali ráno o 04:15,do pôrodnice som prišla bolo asi 08:00 (ráno som si ešte dala kávu,osprchovala som sa a pamätám si ako som ešte mužovi robila raňajky-omeletu....,v pôrodke som ešte niekolko hodín ležala,potom mi dali epidurálku asi o 12:00-zavádzanie teda nebolo prijemné ale nebolelo to,bol to len taký nepríjemný tlak........a celí ten čas bez epidu.........no ked ma bežne bolí brucho tak ma bolí viac ako nejaká kontrakcia.a samotný ôrod úplne bez blesti,len ked mi tú epidu pichli tak mi doktor povedal že zozačiatku to bude bolieť a veru aj bolelo-že tá prvá dávka ktorú do teba pustia je taká na rozdráždenie maternice,a potom už len tlaky.keby mám každý pôrod taký tak môžem rodiť ako jabloň,a to doslova.
Prvy porod vyvolany, panika bolest strach. Nevedela som co zo sebou, ci plakat ci ujst ci umret... nakoniec som si vybrala moznost ktora asi nie je bezna..., Nemohla som tam lezat na tom porodnom kresle a predychavat. Skoncilo to tak ze som vsetkych z porodnej sali vyhodila, clovek nerozmysla v tej chvili ci je drzi ci je to v hodne pod. Ostala tam so mnou len sestra s novorodeneckeho. Zliezla som ani neviem ako a dala som sa do drepu. Super pocit a ulava, takto mi bolo najlepsie. Potom dosiel doktor naspat zemusi ma pozriet ze mam ist na kreslo ale to uz mala mala hlavicku skoro vonku. Tak som odrodila nakoniec po leziacky. Strihol ma ale az neviem kam. A hojila sa to dlllho. Dr. Na sale som povedala ze uz nikdy nebudem rodit!!!!
Druhy porod zacal doma ale nevedela som ze rodim, obcas ma pobolievali krize, menej ako pri menzese, a nic pravidelne. Takto to bolo od 6 rana do 9 vecer. O deved hovorim muzovi ze podme na pohotovost ze nic mi sice nie je ale nech ma pozru aby sa nestalo nieco nahodou. O 10 vecer prijem s tym ze pani ved vy rodite ste otvorena na 7. Dr. pustil plodovu vodu. Prisli silnejsie kontrakcie a s nimi pocit na tlacenie. Najhorsie bolo ze som nebola na sale a musela som prejst zo vzdycharne na salu bez toho aby som tlacila. Na jedno zatlacenie bola mala vonku a dr len len stihol pribehnut na salu. Netusim ci ma strihol alebo som sa trosku roztrhla no mala som 2 stehy.Sedela som este v ten den na posteli v tureckom sede 😀 A co bolo najlepsie chytila som sluzbu toho dr. co som mu povedala ze nikdy viac a vyhodila som ho zo saly.🙂 No a teraz sa s toho len smial ze za rok a pol ma tam videl zase 😀
Ale druhy krat som bola psychycky pripravena vedela som co chcem, na porod som bola pripravena. Vyzadovala som svoj klud bez zbytocneho rusenie. Monitor som mala len pri prijme, asi dva krat bola sestricka vypocut srdiecko, vysetrenie od spodu len pri prijme, ziaden oxitocin, aj ked som si neni ista ci mi ho nakoniec nepichli ale az po porode malej, lebo kanilu som mala zavedenu koli streptokokovi. A nejako som neriesila co mi pychaju ked uz bolo po vsetkom a malu som mala pri sebe. Druhy porod super zazitok a kludne aj kazdy mesiac.
Nemôžeš porovnávať bolesti zubov s pôrodom, proste nedá sa to. Aj keď sama neviem, ako je to rodiť prirodzene, keďže malý prišiel na svet akútnou sekciou. Keďže je to nová skúsenosť a nevieme "aké je to" rodiť, k čomu to prirovnať. Ja som prišla v jeden štvrtok na príjem pre zlý monitor, malý mal tachykardiu ( zrýchlený pulz ). V nemocnici mi v ten deň robili ešte 4 monitory a boli v poriadku, tak mi spadol kameň zo srdca, lebo som sa strašne bála o malého. V piatok ráno hneď o 6:00 po výmene služieb sestričiek ma volali opäť na monitor. Keďže som zdravotná sestra a tomu rozumiem, hneď po napojení na monitor mi bolo jasné, že sa niečo deje. Od 7:00 začali ku mne chodiť lekári jeden za druhým , pozerali na monitor, pýtyli sa ma, či mám porobené predoperečné vyš. krvi a interné, či som nalačno.... Všetci len chodili a pozerali, ale nikto mi nepovedal, čo sa deje. Až primár prišiel o 8:30 a povedal, že malý sa už nehýbe, že musí akútne von. Alex sa narodil 12:13 , 4000gr. a 50 cm. Po pôrode ma odviezli na Jisku, takže malého som nevidela, ale keď prišiel poobede za mnou manžel a ukázal mi jeho fotku v mobile, hneď som sa rozplakala...Rekonvalescencia po sekcii je dlhšia, ale dá sa.

Ahoj presne ako baby vravia, neboj sa a nestresuj. To je najhoršie čo môžeš robiť. Ja som tiež ako prvorodička sa bála, ale povedala som si zvládli to ostatné zvládnem to ja. A tak ti poviem ja som ani nevedela,že idem rodiť. Bola som normálne na poradni a gynekológ ma poslal do nemocnice a ja ešte od neho som šla domov 🙂 a okupala sa a tak 🙂 kontrakcie mi nastúpili až po prepichnutí plodovej vody a dali sa vydržať 🙂 a to mi začali cca o 13:30 tie kontrakcie a o 15:20 bol malý na svete 🙂 takže hlavne kľud 🙂